majki 27.12.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Dorota - rozumiem Cię ... Też mieliśmy "przyjemność" rozliczenia przed świętami z naszym majstrem. I też oberwaliśmy co nieco Za termin - 2,5 miecha po terminie i za spartolone parę rzeczy. Ale to widać norma Teraz mamy już dekarza, więc na razie jesteśmy spokojni, bo jest polecany i sprawdzony Co do PKWiU - ja z brakującymi na fv podjechałem do hurtowni i mi je uzupełnili ręcznie, podpisali się i przystawili pieczątkę. Jak wstępnie kobita w US je przeglądała to nie miała zastrzeżeń. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 27.12.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Jako czlowiek "doswiadczony" rozliczaniem VAT-u moge napisac, jakie byly zagwozdki: - nie mialem na czesci faktur (zwlaszcza OBI) PKWiU - jechalem wg listy i sprawdzalem, co podpada pod zalacznik i w razie czego wpisywalem na formularz. - moj US i tak dokladnie sprawdza faktury i PKWiU, bo: a) prosili mnie o wyjasnienie czesci artyklulow z faktur - np. mialem pozycje konstrukcja stalowa - wg zalacznika jest to towar do odliczen, ale w moim przypadku byl to garaz blaszak, wiec nie nalezy do domu. b) kostka brukowa - mozna odliczyc kostke na opaske wokol domu, ale nie mozna juz odliczyc kostki - chodnika do bramy c) wspominano juz o tym: niektore towary pomimo zgodnego z zalacznikiem nr PKWiU przed wejsciem do Unii mialy juz stawke 22% wiec nie podlegaja odliczeniom (np. drewno na wiezbe, pokazna pozycja:( ) d) niektore pozycje sami wykreslali i robili korekte w dolaczonym formularzu e) jedna z faktur zostala wystawiona po terminie odbioru domu, wiec zostala przesunieta po prostu z rubryki budowlanej w remontowa - czesc faktur byla placona przelewem - Urzad poprosil sklady budowlane o zaswiadczenie, ze nie zalegam u nich z platnosciami (tzn. faktycznie zaplacilem za towar i mozna mi teraz oddac czesc z zaplaconego VAT-u) Ale co rowniez wazne: dowiedzialem sie, ze przy nastepnym zeznaniu moge ubiegac sie o zwrot dla dokladnie tych samych kategorii towarow, co przy budowie (a myslalem ze zwrot remontowy jest znacznie bardziej ograniczony od budowlanego) Do formularzy gorąco polecam korzystanie z aplikacji http://www.podatki.pl/zwrot/program.php5. Prosta i szybka, ma automatyczna korekcje czesci bledow podatnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 27.12.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 właśnie wróciłem z US, nie chcieli ode mnie oświadczenia kierownika budowy o zaawansowaniu prac, ale bardzo koniecznie chcieli zaświadczenie o dysponowaniu nieruchomością, akt własności odpis z KW itpna PKWiU nie patrzyli tylko poinformowali mnie że jak by co to będę wzywany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 27.12.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 na PKWiU nie patrzyli tylko poinformowali mnie że jak by co to będę wzywany Będziesz na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.12.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Ponieważ z mężem stwierdziliśmy, że nie będziemy inwestowć 10 tyś. w samo przyłącze gazu, mam pytania do osób które użytkują piece na ekogroszek - jakich firm macie piece, czy jesteście zadowoleni, jak ze spalaniem, gdzie kupiliście, kto instalował itd. Za wszelkie pomocne informacje będę bardzo zobowiązana. Pozdrawiam. p.s. na początku kwietnia 2008 będziemy potrzebowali kupić używany blaszak lub inną tanią budę, jeżeli ktoś planuje się pozbyć proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.12.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Termotech Stąporków kupiony w Castoramie smiga jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 30.12.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 My kupimy piec Zębiec. Co do VATu: - czeka mnie kontrola ze względu na firmę męża ( a co ma pirnik do wiatraka ) - z początkiem 2008 zwrot ma być podnieiony się o 6 do 8 tysięcy, czyli w tej chwili jest 21 tysięcy z groszami to w przyszłym będzie blisko 30 tysięcy - zlikwidowane zostaną 5 letnie limity. To tak na szybko. WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU ! ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirkaM2 30.12.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 My postawiliśmy na uniwersalnego HEFa 25 kW (spala ekogroszek, pelety i drzewo - starego kalosza tez da radę w nim spalić ), znajomi mają taki i chwalą. Zyczymy wszystkim Dosiego Roku! Mirka i Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 31.12.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Całej naszej grupie zyczę wszystkiego najlepszego w Nowym roku http://www.gify-animowane.pl/gify/Swieta/Przyjecie/1.gif A przy okazji -- czy znacie firmę lub osobę zajmującą się projektowaniem stron www? Wysłałam zapytania do dwóch firm łódzkich i przez dwa tygodnie nikt nie raczył odpowiedzieć. Nikomu nie potrzebne są pieniądze czy jak? Gdybyście mieli namiar na kogoś solidnego to bardzo proszę o podanie. Może byc na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.12.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 czy znacie firmę lub osobę zajmującą się projektowaniem stron www? .\\Znam, moją 11 letnią córkę. NAuczyła się w ciągu 2 tygodni, jak poczuła potrzebę. Wobec tego wątpię w sens szukania speców. Zatrudnij znajome dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.12.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Dostałem prezent świąteczny 497m3 gazu mi poszło od 28.11.2007 do dzisiaj to jest do 25.12.2007 razy 1,6 zł za metr daje ok 800 zł , nieźle , ciekawe jak u Was było ? Nie martw się na zapas. Też nam tyle wychodzi i podobno w pierwszym roku to norma. Za rok będzie lepiej. Pozdrawiam wszystkich, życzę dobrego roku budowlanego.[/b] PS bywam tu rzadko, bo mi tepsa na razie telefonu nie podłączyła. NA urlopie internetu niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 01.01.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 witam juz w nowym roku......dla mnie roku rozpoczęcia budowy. A propos...macie do polecenia jakąś ekipę murarzy ( oczywiście najlepszą i najtańszą .....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 02.01.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Mam pytanko - czy ktoś z Was ma / użytkuje piekarnika do zabudowy, lecz GAZOWY, nie elektryczny? Chciałabym takowy, a znaleźć nie mogę. No i nie wiem czy rozwiązanie jest ok? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 02.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Mam pytanko - czy ktoś z Was ma / użytkuje piekarnika do zabudowy, lecz GAZOWY, nie elektryczny? Chciałabym takowy, a znaleźć nie mogę. No i nie wiem czy rozwiązanie jest ok? Dzięki! Badajac swego czasu temat pamietam stwierdzenia, ze w gazowym nie upiecze sie tak dobrze jak w elektrycznym. Termoobieg, rozno i te sprawy... Dlaczego zalezy Ci na gazowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 02.01.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Pablo1979, Dorota szymczak, MirkaM2 - dziękuję za informację a czy moglibyście napisać jakie macie zużycie ( same kaloryfery czy też w połączeniu z podłogówką) i czy możecie polecić jakiegoś instalatora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.01.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 w chwili obecnej ogrzwam dół kalorami salon sypialnie mały pok i wiatrołap oraz podłogówką kuchnie hol i łazienkę+drabinka na górze nie wiszą jeszcze kalorki bo gipsowanie idzie ale jest ciepło bo leci rzecz jasna na góre pali ok 20-25 kg groszku na dobe zawór trojdrogowy skrecony na połowe czyli połowa wody idzie przez wymiennik na dom a piec ustawiony na 50stC tylko nie ma potrzeby wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.01.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 mruva namiary podam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 02.01.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 mruva namiary podam na prv. dzięki będę czekać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 03.01.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mam pytanko - czy ktoś z Was ma / użytkuje piekarnika do zabudowy, lecz GAZOWY, nie elektryczny? Chciałabym takowy, a znaleźć nie mogę. No i nie wiem czy rozwiązanie jest ok? Dzięki! Badajac swego czasu temat pamietam stwierdzenia, ze w gazowym nie upiecze sie tak dobrze jak w elektrycznym. Termoobieg, rozno i te sprawy... Dlaczego zalezy Ci na gazowym? W sumie nie wem czy zależy.. w nowym domu gazu nie będzie, ale teraz w mieszkaniu mamy i piekarnik i kuchnie na gaz i jakoś się przywiązałam Jakoś nie mogę znaleźć opinii osób użytkujących piekarnik na gaz do zabudowy - może jest ich tak niewiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 03.01.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 podejmuję właśnie ostatnią decyzję w sprawie kredytu jakie macie marże- oprocentowanie w CHF ? gdzie - jaki bank? co sądzicie o Kredyt banku wkład własny 70%, kwota kredytu 160 tyś (mam już operat szacunkowy który to dokumentuje) marża 0,85 prowizja 0,5 ubezpieczenie na życie gratis brać ?? bo mi głowa puchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts