DrFryzio 08.01.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Jaki system podłogi wybrać, żeby w miarę dobrze działało? Nie chcę płytek (wiadomo, że byłyby tu najlepsze). Czy wybrać panele? Bo drewno to będzie słabo ciepło przewodzić. Może macie jakieś inne pomysły WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi, w wymianie doświadczeń jest właśnie teraz wątek na ten temat Podłogówka i drewno-Skończmy z tymi bzdurami ! Dzięki. Przyznaję, że nie zauważyłem Sorry bardzo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.01.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Jacekot - spory sklep, choć nigdy tam nie byłem, ale wygląda na solon z lustrami itp, jest po drodze z ... Piotrkowa Tryb. w kierunku na Sulejów. Za Piotrkowem po lewej stronie, jak zaczyna się pierwsza jakaś wioska jest taki nowo wybudowany dość duży salon. Pewno daleko - ale ilekroć jadę tamtędy to zwracam uwagę - naprawdę duży sklep. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 08.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Dodam że chodzi mi konkretnie o namiary na miejsca w których gdy dokonywaliście porównań dany panel bądź deska były najtańsze i jeśli coś Wam przyjdzie do głowy to napiszcie proszę jaki rabat procentowy uzyskaliście podczas finalizowania zakupu Sklep NOVA na rogu Przybyszewskiego i Rydza-Śmigłego. - dostaliśmy 10 % rabatu, nawet jak dokupowaliśmy jedną, głupią listewkę; - znależliśmy deskę, która gdzie indziej sporo drożej kosztowała; - kupowaliśmy podłogi kilka miesięcy temu, teraz kończą kłaść ostatnie - nie ma problemu ze zwrotem nierozpakowanych paczek po tak długim czasie; - obsługa rewelacyjna i suuuuper cierpliwa dzięki Akacja może ktoś z Was jeszcze kupował podłogę i ma jakieś doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrFryzio 09.01.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jacekot - spory sklep, choć nigdy tam nie byłem, ale wygląda na solon z lustrami itp, jest po drodze z ... Piotrkowa Tryb. w kierunku na Sulejów. Za Piotrkowem po lewej stronie, jak zaczyna się pierwsza jakaś wioska jest taki nowo wybudowany dość duży salon. Pewno daleko - ale ilekroć jadę tamtędy to zwracam uwagę - naprawdę duży sklep. pozdrawiam, majki Ta woiska zdaje się nazywa Poniatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.01.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Cześć Poszukuję ekipy do ociepleń. Na "tablicy" jest jedno polecenie, może ktoś może swoich zaproponować, z których oczywiście jest w 300% zadowolony pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 09.01.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 A w Łodzi nie ma żadnego sklepu z lustrami? Może jakiś zakłąd szklarski? Też jestem zainteresowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 09.01.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 czy orientujecie się gdzie można kupić/zamówić lustra i stoły szklane ? Znalazłem jeden sklep na limanowskiego , ale mają dość wysokie ceny . Albo przed Tuszynem, albo trochę za (nie pamiętam), po prawej stronie jest firma robiąca szklane meble. Mają dużą reklamę i kilka sztuk gotowych wystawionych przed budynkiem. Nie wiem jak z jakością i wzornictwem, bo widuję je tylko przejeżdżając. Ale daleko nie jest, można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 09.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Wrzuciałam właśnie w wyszukiwarkę lustra. Sporo jest tego nawet w centrum. Z tego co zapamiętałam: Próchnika, Przybyszewskiego, Legionów, Limanowskiego. Tuszyńska. Trzeba tylko zorientować się w cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.01.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Poszukuję ekipy do ociepleń dodałem właśnie swoją ekipę od dociepleń, jestem z nich zadowolony tylko na 100% ponieważ drogo wzięli PS oni nie zgodzą się na styropian w zimie, bo dają gwarancję na swoja robotę jakby co to mam telefon do innej tańszej ekipy która zrobi wszystko o każdej porze roku, ale ta nie daje gwarancji na nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.01.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 mpoplaw - dzięki Ja jestem normalny człowiek planuję ocieplenia na okres czerwiec - wrzesień. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 09.01.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 b) kostka brukowa - mozna odliczyc kostke na opaske wokol domu, ale nie mozna juz odliczyc kostki - chodnika do bramy czy na pewno można odliczyć opaskę wokół domu - bo słyszałem że generalnie kostki brukowej nie można odliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 10.01.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 b) kostka brukowa - mozna odliczyc kostke na opaske wokol domu, ale nie mozna juz odliczyc kostki - chodnika do bramy czy na pewno można odliczyć opaskę wokół domu - bo słyszałem że generalnie kostki brukowej nie można odliczać jeśli można odliczyć opaskę wokół domu to trzeba mieć na to odzielną fakturę ? czy przychodzą i liczą metry opaski ? A jak w przypadku podjazdu do garazu czy pierwszy metr można uznać jako opaska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 10.01.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 b) kostka brukowa - mozna odliczyc kostke na opaske wokol domu, ale nie mozna juz odliczyc kostki - chodnika do bramy czy na pewno można odliczyć opaskę wokół domu - bo słyszałem że generalnie kostki brukowej nie można odliczać jeśli można odliczyć opaskę wokół domu to trzeba mieć na to odzielną fakturę ? czy przychodzą i liczą metry opaski ? A jak w przypadku podjazdu do garazu czy pierwszy metr można uznać jako opaska ? U mnie pytanie z Urzedu Skarbowego dotyczylo kraweznikow (sama kostke mialem na 7%). Niestety, nie wiem, jak z fakturami, bo ja opaski nie mam i nie moglem z tego skorzystac. Generalnie wykladania chyba jest taka: jak cos jest zwiazane z budowa budynku, to moze podlegac odliczeniu, ale to, co "metr" za domem to juz nie jest budowa domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 11.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam Was serdecznie! mam problem, może ktoś miał podobną sytuację...przy robieniu przyłącza wodnego licznik zamiast w kuchni (jak w projekcie) zrobiliśmy w kotłowni - jakieś 5 metrów dalej wgłąb działki. Wykonawca powiedział że ze zmianą nie będzie problemu, projektant że to kosmetyka i za drobną opłatą zrobi.Jak przyszło co do czego, żąda teraz 800 zł netto - za nowy rysunek geodezyjny i coś jeszcze za swoją poprawkę. Wykonawca nie chce zgłosić przyłącza do gminy (chyba do gminy), bo niezgodnie z projektem - bez nowego rysunku nie zgłosi.Co mam zrobić??? Wolałąbym nie płacić aż tyle za zmiany w projekcie, da się to jakoś ominąć? Wykonawca wziął za przyłącze 1500 zł..Dzięki za rady,pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.01.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Ponegocjuj cenę a na przyszłość spisuj umowy. "Się dogadamy", "Zrobimy tak żeby było dobrze" to ulubione teksty wszystkich wykonawców. Po czym albo jest problem z robotą albo z zapłatą. Z moich doświadczeń (niestety uczyłem się na własnych blędach) najlepiej sprawdza się taki scenariusz: Wołasz wykonawcę, każesz mu oszacować koszt całości (nie metra kwadratowego, trójkątnego czy roboczokilowatotygodnia), spisać umowę z określeniem terminu zakończenia robót i koniecznie zawrzeć punkt o konsekwencjach finansowych jego niedotrzymania. (wzór gdzieś wisi na forum) Niech nawet oszacuje z zapasem, ale potem niech nie miauczy że mu się metry pokićkały. Trzeba było lepiej liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 11.01.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam Was serdecznie! mam problem, może ktoś miał podobną sytuację... przy robieniu przyłącza wodnego licznik zamiast w kuchni (jak w projekcie) zrobiliśmy w kotłowni - jakieś 5 metrów dalej wgłąb działki. Wykonawca powiedział że ze zmianą nie będzie problemu, projektant że to kosmetyka i za drobną opłatą zrobi. Jak przyszło co do czego, żąda teraz 800 zł netto - za nowy rysunek geodezyjny i coś jeszcze za swoją poprawkę. Wykonawca nie chce zgłosić przyłącza do gminy (chyba do gminy), bo niezgodnie z projektem - bez nowego rysunku nie zgłosi. Co mam zrobić??? Wolałąbym nie płacić aż tyle za zmiany w projekcie, da się to jakoś ominąć? Wykonawca wziął za przyłącze 1500 zł.. Dzięki za rady, pozdrawiam, Jak masz umowe z wykonawca, zawsze mozesz go poprosic o wykonanie zgodnie z projektem. Ale to w kategorii zab za zab - nie polecam. Jesli masz mapke do celow projektowych (aktualna), to mozesz na podstawie tej mapki zrobic nowy rysunek (duzo taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Łódź 11.01.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzien dobry, Wybralem sobie w Castoramie panele classen'a i w zwiazku z tym mam kilka pytan - prosze o pomoc: 1) W Castoramie maja firme, ktorej doplaca sie do VATu kilka zloty za metr kwadratowy ulozonych paneli . Czy ktos z Was widzial jak oni robia (czy to jest zrobione staranie, czy listwy mocuja kolkami czy mocuja je bezmyslnie gwozdziami)? Bo jak sie chce umowic to trzeba im zaplacic 20zl za przyjazd bo moge zrezygnowac a oni nie chca do ludzi jezdzic jezeli ich sie nie bierze. 2) Czy jezeli nie korzystalem z odpisu VATu mozna jeszcze skorzystac w 2008r i czy moge odpisac poprzednie lata? Przepraszam jezeli to pytanie juz gdzies padlo. 3) Czy mozecie polecic firme, ktora da dodatkowy upust na panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.01.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Z tego co mnie wiadomo o odpis zwracasz się po zakończeniu budowy, może obejmować okres do 5 lat, ale to się ma zmienić (skrócić ale rozumiem że prawo nie działa wstecz). Też zamierzam wziąć panele z Casto i załatwić to ich ekipą, ale nic o nich nie wim, też się chętnie dowiem. Zresztą - kładzenie paneli chyba trudno jest spieprzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Łódź 11.01.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Z tego co mnie wiadomo o odpis zwracasz się po zakończeniu budowy, może obejmować okres do 5 lat, ale to się ma zmienić (skrócić ale rozumiem że prawo nie działa wstecz). Też zamierzam wziąć panele z Casto i załatwić to ich ekipą, ale nic o nich nie wim, też się chętnie dowiem. Zresztą - kładzenie paneli chyba trudno jest spieprzyć U znajomych byly ekipy, ktore poprzybijaly bezmyslnie listwy gwozdziami do sciany. Tak sobie mysle, ze oni zakladaja, ze inwestor placi kilka zlotych (reszta to nalezne od Panstwa) wiec skoro tak to mozna inwestorowi odwalic robote. No ale nie wiem jak to jest w rzeczywistosci. Najlepiej jakby byl ten odpis to bym sobie odpisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.01.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam Was serdecznie! mam problem, może ktoś miał podobną sytuację... przy robieniu przyłącza wodnego licznik zamiast w kuchni (jak w projekcie) zrobiliśmy w kotłowni - jakieś 5 metrów dalej wgłąb działki. Wykonawca powiedział że ze zmianą nie będzie problemu, projektant że to kosmetyka i za drobną opłatą zrobi. Jak przyszło co do czego, żąda teraz 800 zł netto - za nowy rysunek geodezyjny i coś jeszcze za swoją poprawkę. Wykonawca nie chce zgłosić przyłącza do gminy (chyba do gminy), bo niezgodnie z projektem - bez nowego rysunku nie zgłosi. Co mam zrobić??? Wolałąbym nie płacić aż tyle za zmiany w projekcie, da się to jakoś ominąć? Wykonawca wziął za przyłącze 1500 zł.. Dzięki za rady, pozdrawiam, czegoś nie rozumiem. Przyłącze jest do płotu. I to się zgłasza do gminy. Wykonawca przyłącza (do płotu!) robi zgodnie z projektem - wtedy niech nie chrzani, albo niezgodnie. Jeżeli niezgodnie, to ma geodete. Każde przyłącze ma inwentaryzację powykonawczą geodezyjną i tam się ujmuje odpowiednie odstępstwa od projektu. Choć lepiej, żeby tu ich nie było. Dobry wykonawca powinien wiedzieć, jak to zrobić. Teraz część wewnątrz działki - tu znowu robisz inwentaryzację do odbioru budynku. I znowu geodeta musi nanieść ewentualne zmiany i odstępstwa. Te mapki trzeba zrobić i za nie zapłacić. W czym jest problem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts