popcarol 11.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam Was serdecznie! mam problem, może ktoś miał podobną sytuację... przy robieniu przyłącza wodnego licznik zamiast w kuchni (jak w projekcie) zrobiliśmy w kotłowni - jakieś 5 metrów dalej wgłąb działki. Wykonawca powiedział że ze zmianą nie będzie problemu, projektant że to kosmetyka i za drobną opłatą zrobi. Jak przyszło co do czego, żąda teraz 800 zł netto - za nowy rysunek geodezyjny i coś jeszcze za swoją poprawkę. Wykonawca nie chce zgłosić przyłącza do gminy (chyba do gminy), bo niezgodnie z projektem - bez nowego rysunku nie zgłosi. Co mam zrobić??? Wolałąbym nie płacić aż tyle za zmiany w projekcie, da się to jakoś ominąć? Wykonawca wziął za przyłącze 1500 zł.. Dzięki za rady, pozdrawiam, czegoś nie rozumiem. Przyłącze jest do płotu. I to się zgłasza do gminy. Wykonawca przyłącza (do płotu!) robi zgodnie z projektem - wtedy niech nie chrzani, albo niezgodnie. Jeżeli niezgodnie, to ma geodete. Każde przyłącze ma inwentaryzację powykonawczą geodezyjną i tam się ujmuje odpowiednie odstępstwa od projektu. Choć lepiej, żeby tu ich nie było. Dobry wykonawca powinien wiedzieć, jak to zrobić. Teraz część wewnątrz działki - tu znowu robisz inwentaryzację do odbioru budynku. I znowu geodeta musi nanieść ewentualne zmiany i odstępstwa. Te mapki trzeba zrobić i za nie zapłacić. W czym jest problem??? Wykonawca tu jest jeden - od rurociągu do domu. Zrobił niezgodnie z projektem (od płotu do domu), bo się na to zgodziłam - rzucił koncepcję że po co licznik w kuchni jak moze byc w kotlowni, projektant obiecal poprawic, mialo byc cacy. Z geodeta rozmawialam, on mierzy tak jak jest - czyli wyjdzie odstepstwo od projektu. Geodecie za mapki zaplace, to oczywiste (ale sa to mapki powykonawcze, potrzebne do odbioru budynku. Nie sa to mapki do celow projektowych, jaka chce ode mnie projektant. Tyle ze wyjdzie ze przylacze niezgodne z projektem. A wtedy co - chyba nadzor budowlany moze mi nie odebrac budynku, czy sie myle?? Czy sa jakies inne, kolejne konsekwencje? Na razie wykonawca przyłącza nie chce mi go oddac do gminy bez poprawionej mapki I nie mam wody, choc budowa moglaby juz ruszyc - temperatura powyzej zera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 11.01.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Z tego co mnie wiadomo o odpis zwracasz się po zakończeniu budowy, może obejmować okres do 5 lat, ale to się ma zmienić (skrócić ale rozumiem że prawo nie działa wstecz). Też zamierzam wziąć panele z Casto i załatwić to ich ekipą, ale nic o nich nie wim, też się chętnie dowiem. Zresztą - kładzenie paneli chyba trudno jest spieprzyć Po zwrot VAT-u mozna siegnac juz w czasie budowy - nie czesciej jednak, niz raz na rok. Jak ktos ma wlasny transport, to z panelami cos niecos jestem w stanie pomoc, ale nie sadze, zeby mozna bylo przebic ceny marketowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 11.01.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Na razie wykonawca przyłącza nie chce mi go oddac do gminy bez poprawionej mapki I nie mam wody, choc budowa moglaby juz ruszyc - temperatura powyzej zera... Z tego, co rozumiem, zmiana jest wewnatrz budynku (w instalacji wewnetrznej), a wiec jest to kwestia dogadania z projektantem. A instalacja zewnetrzna zostala wykoanana inaczej. Nie sadze, zeby zadne nowe mapki geodezyjne byly tu potrzebne. Zadzwon anonimow do PINB-u i spytaj, co mozesz z tym zrobic. Mysle, ze wykonawca traktuje Cie jak łanię do złupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.01.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Cześć Wtrącę się z prywatą Mam do sprzedania UPS firmy APC, model SU 3000 RMI NET. Taki : http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=SU3000RMINET Zdjęcia : Front http://img293.imageshack.us/img293/8533/000201mj4.jpg Tył http://img180.imageshack.us/img180/9403/000401nk0.jpg Naklejka znamionowa http://img293.imageshack.us/img293/3438/000501ft4.jpg Panel przedni http://img293.imageshack.us/img293/4098/000601wd1.jpg Każdy kto trochę się orientuje, wie o czym mowa. Kawał prądu, 60 kg masy, montaż "rackowy". Kabel zasilający, dokumentacja, kabel do kompa - oczywiście załączone. Sprzęt używany, nie na gwarancji, ale w pełni sprawny, regularnie serwisowany i wymieniane baterie. Cena sugerowana : 900 zł. Ze względu na wagę, raczej odbiór na miejscu. Do tego może być dodatkowo szafa krosownicza, metalowa, 32U, drzwi przednie szklane, z 2 patchpanelami 24 portowymi. Cena sugerowana : 900 zł. Jak ktoś chciałby mieć "prawie" serwerownie w domu - idealna baza pod wszystko, ewentualnie fullwypaśne miejsce na schowanie wszelkich domowych "mediów" : switch, router wi-fi, centralka alarmowa, telefoniczna, itp... Kontakt na PW lub mail. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 12.01.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Pytanie do palacych w kominkach: czy mozecie polecic miejsca w Lodzi i regionie, gdzie w dobrej cenie kupie drewno do kominka? Kominek dopiero co skonczony i dopiero teraz mysle o zakupie drewna. Wiem, ze o tej porze roku nie bedzie to zloty interes ale chcialem kupic chociaz troche na dogrzewanie, bo sledzac wskazaznia gazomierza wlos sie jezy na glowie mimo w sumie lagodnej jak dotad zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirkaM2 12.01.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 mamy wylewki, działał znany tutaj Boguś, jesteśmy pod wrażeniem - szybko i dobrze. Najpierw postawił na baczność producenta okien i drzwi za drzwi i hydraulika za podłogówkę, a po ich poprawkach zalał wszystko niesamowicie równo . pzdr Mirka i Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomol 13.01.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam, Czy wiecie, w którym łódzkim salonie łazieniek znajdę projektanta, który zaprojektuje łazienkę w cenie płytek i urządzeń kupowanych w tym salonie. Może jakiś salon łazienek lub projektanta takich pomieszczeń polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 13.01.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Hej , na początku pozdrawiam wszystkich z Grupy Łódzkiej.Ja jestem z okolic Piotrkowa Tryb. Ps. Jakby ktoś potrzebował stemple budowlane to mi zostało po budowie ok 100szt ( ~2,90cm ) i troszke ponad 3m3 desek ( z szalunku stropu ) - tanio odstąpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 13.01.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Pytanie do palacych w kominkach: czy mozecie polecic miejsca w Lodzi i regionie, gdzie w dobrej cenie kupie drewno do kominka? Kominek dopiero co skonczony i dopiero teraz mysle o zakupie drewna. Wiem, ze o tej porze roku nie bedzie to zloty interes ale chcialem kupic chociaz troche na dogrzewanie, bo sledzac wskazaznia gazomierza wlos sie jezy na glowie mimo w sumie lagodnej jak dotad zimy. Szukaj drzewa suchego tzn. 1.5 roku. Obecnie kupiłam akację niby.... 1 rok, ale nie trzyma ciepła. Sugeruję gazik, bo niedosuszone drzewo to koszmar.... nie trzyma ciepła, brudzi starsznie , komin zaklejony itp. szkoda niedosuszonym palić. Ale kupic na przyszłą zime teraz najlepiej, drzewo ciete zimą może byc do palenia na przyszłą jesień. A cięte latem z sokami to min. 1.5 roku. Najbardziej kaloryczny: grab, buk, akacja, dab, brzoza do rozpalenia:) Inne nie warto oszczędzac 10 czy 20zł. na mp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 13.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 SZUKAM STOLARZA OGRODOWEGO Chcę zrobic drewutnie, ławeczke, pergole.. pomóżcie. telefon, adres, dane...czekam. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.01.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam, Czy wiecie, w którym łódzkim salonie łazieniek znajdę projektanta, który zaprojektuje łazienkę w cenie płytek i urządzeń kupowanych w tym salonie. Może jakiś salon łazienek lub projektanta takich pomieszczeń polecacie? Pozdrawiam Na pewno robił coś takiego Paradyż, przynajmniej w zeszłym roku tak się reklamowali. W Łodzi maja salon przy ul. Brzezińskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafela 13.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Czy ktoś mógłby nam powiedzieć czy tak położona dachówka jest ok? chodzi o wystawanie poza obróbkę blacharską dachówek szczytowych.Z obu stron dachu jest ok. 10 cm przerwy pomiędzy dachówką szczytową a blachą. Pomoc pilnie potrzebna! jeżeli jest w porządku- ruszamy dalej; jeśli nie- to nie wiem co robić? Pozdrowienia dla wszystkich budujących. nie mam juz siły zeby wstawic tutaj te zdjęcia, moze wiecie o co mi chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Łódź 13.01.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Czy ktoś mógłby nam powiedzieć czy tak położona dachówka jest ok? chodzi o wystawanie poza obróbkę blacharską dachówek szczytowych.Z obu stron dachu jest ok. 10 cm przerwy pomiędzy dachówką szczytową a blachą. Pomoc pilnie potrzebna! jeżeli jest w porządku- ruszamy dalej; jeśli nie- to nie wiem co robić? Pozdrowienia dla wszystkich budujących. nie mam juz siły zeby wstawic tutaj te zdjęcia, moze wiecie o co mi chodzi? Nie wiem czy zrozumialem: DDDDDDDDDDDDDDDD D........BBBBB D........BKKK ..........BKKK ..........BKKK ..........BBBB <----> 10cm D - dachówka, B-blacha, K-deska, . - powietrze Zobacz http://www.braas.pl/pdf/braas_instrukcje150dpi.pdf strona 17 (lub rozdzial 1 na stronie http://www.braas.pl/default1.asp?nodeid=847 ). Na pewno dachówka musi być mo stabilnie umocowana. Czyli musi byc podparta kontrlata na prawie całej długości/szerokości. Wszystkie dachówki przy krawędziach dachu (grzbiety, kalenice itp.) muszą być złapane specjalnymi klamrami lub ostatecznie wkrętami (nie mniej niz 2 rzędy). Mogło tak wyjść ze względu na szerokość dachówki. To może troszkę pogorszyć możliwość podrywania dachówki (krawędź dachu) podczas silnych podmuchów ale jak będzie mocno zamocowana i konstrukcja drewniana mocna to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.01.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 [ czyli wyjdzie odstepstwo od projektu. Tyle ze wyjdzie ze przylacze niezgodne z projektem. A wtedy co - chyba nadzor budowlany moze mi nie odebrac budynku, czy sie myle?? Czy sa jakies inne, kolejne konsekwencje? Jeszcze raz - przyłącze do jest od płotu do instalacji w ulicy. To musisz mieć zgodnie z projektem. I to ma zgłosić wykonawca. A to, co na działce... mało kogo obchodzi. Mam nadzieję. Bo ja to samo mam z wodą. Właśnie jutro składam papiery do odbioru, to zobaczymy.Tez mam adnotację geodety, że niezgodnie z projektem. Ale mam już umowę z wod-kanem. I przyłącze (w ulicy) jest zrobione oK. Acha, zrozumiałam, ze przeniosłeś wodomierz? W przypadku wodomierza to gorzej, bo są jakieś normy na odległości od płotu. JAk za duża, to trzeba robić studzienkę. Niestety, przyłącze to od wcinki do wodomierza. I może tu jest problem. Ale w sumie - nie twój. Za instalację i odbiór odpowiada wykonawca. Zgodziłeś się na zmiany ale nie na wzrost kosztów. JAk coś nie tak, niech przerobi według projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Łódź 14.01.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Chcialbym ponowic moje pytanie. Czy ktos z Panstwa wie jak uklada panele firma "ABC podlogi", ktora jest polecana przez Castorame (3zl/m2 + zwrot kosztow za material). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 14.01.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 [ czyli wyjdzie odstepstwo od projektu. Tyle ze wyjdzie ze przylacze niezgodne z projektem. A wtedy co - chyba nadzor budowlany moze mi nie odebrac budynku, czy sie myle?? Czy sa jakies inne, kolejne konsekwencje? Jeszcze raz - przyłącze do jest od płotu do instalacji w ulicy. To musisz mieć zgodnie z projektem. I to ma zgłosić wykonawca. A to, co na działce... mało kogo obchodzi. Mam nadzieję. Bo ja to samo mam z wodą. Właśnie jutro składam papiery do odbioru, to zobaczymy.Tez mam adnotację geodety, że niezgodnie z projektem. Ale mam już umowę z wod-kanem. I przyłącze (w ulicy) jest zrobione oK. Acha, zrozumiałam, ze przeniosłeś wodomierz? W przypadku wodomierza to gorzej, bo są jakieś normy na odległości od płotu. JAk za duża, to trzeba robić studzienkę. Niestety, przyłącze to od wcinki do wodomierza. I może tu jest problem. Ale w sumie - nie twój. Za instalację i odbiór odpowiada wykonawca. Zgodziłeś się na zmiany ale nie na wzrost kosztów. JAk coś nie tak, niech przerobi według projektu Hej! Dzieki za odpowiedz. Mam nadzieje nie bedziesz miala problemow z odbiorem!!! Napisz koniecznie jak to u Ciebie przebieglo, dzieki serdeczne! Dzwonilam do inspektoratu nadzoru budowlanego, chca poprawiony rysunek. Chyba na tym stanie, ze zaplacimy. Boje sie ze potem przy odbiorze moglby byc problem. Chocaz pewnie zaryzykowalabym, gdyby wykonawca sie nie uparl i zlozyl papiery do gminy i odkrecil nam wode.. a tak murarz nie moze zaczac, bo wody niet:( Z wodomierzem chyba nie ma problemu, wykonawca nam go zamontowal w budynku. Nic nie mowil o studzience. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 14.01.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam Drogie Panie i Tanich Panów . Mam pytanie czy ktoś ma może namiary na instalatora od anten satelitarnych i najlepiej takiego który nie boi się wejść na dach ( skos 40st ) . Pierwszy który przyjechał nie mial drabiny , drugiego przysłali z drabiną , ale też nie wszedł bo nie miał specjalne drabiny zaczepianej o kalenice ( a usługa z taką drabiną kosztuje dodatkowo 50 zł extra . Może ktoś ma namiary na jakiegoś normalnego fachowca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 14.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam Drogie Panie i Tanich Panów . Mam pytanie czy ktoś ma może namiary na instalatora od anten satelitarnych i najlepiej takiego który nie boi się wejść na dach ( skos 40st ) . Pierwszy który przyjechał nie mial drabiny , drugiego przysłali z drabiną , ale też nie wszedł bo nie miał specjalne drabiny zaczepianej o kalenice ( a usługa z taką drabiną kosztuje dodatkowo 50 zł extra . Może ktoś ma namiary na jakiegoś normalnego fachowca . Moze rosa Ci pomoze, o ile jesze pokazuje sie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysko 14.01.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Mam pytanie do Łodziaków - kto zainstalował u siebie rekuperator, jest z niego zadowolony i może polecić firmę, która to zrobiła? Mam wrażenie, ze firmy instalujące CO nie garną się do nowych rozwiązań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 14.01.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 tomek_2 - drewno do kominka widziałem dzis na składzie tam gdzie brałem drzewo na więźbę. Paletyzownay dąb, połupany na kawałki 30-40 cm, ofoliowany - 160 zł /m3. Co do jego suchości, to raczej niesezonowany.Jakby co moge podać namiary. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts