Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jak wszyscy tak się boicie włamywaczy, to po co domki budujecie?

jakaś paranoja

Wychowałam się w domku, na osiedlu domków, nikt nie miał i nie ma do dzisiaj alarmu, szczytem dbałości o bezpieczeństwo jest oświetlenie z czujnikiem ruchu i pies podwórkowy. I jakoś nigdy nikogo nie okradli.

A nie boicie się piorunów? piorunochrony zakładacie? no, bo przecież może trafić akurat .........

Budować twierdzę, po to, żeby bać się czy te wszystkie zabezpieczenia zadziałają, fajnie. Pewnie zadziałają - jak je sami uruchomicie, albo kot, albo pies. Bandzior to je będzie miał gdzieś.

...a liczyłem na coś w tym stylu:

"otwieramy wszystkie okna na 15min, a w tym czasie cała rodzina patroluje najbliższą okolicę domu z giwerami w ręku gotowymi do strzału... I tak co 3 godzinki

to rozwiązanie jest super http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

co to jest giwera?

na Górniaku da się kupić?

mam pytanie natury prawnej

czy można postawić ogrodzenie wzdłuż linii regulacyjnej?

a może linia regulacyjna, która 'wchodzi' w działkę jest tylko odniesieniem do odległości wobec budynków?

będę wdzięczna za pomoc

z wieczornym pozdrowieniem,

monika

U mnie nie można było. Planowane jest poszerzenie ulicy i nowe ogrodzenia muszą być stawiane za tą linią.

Dla mnie nie było to problemem, mam 21 m od ogrodzenia do domu a i tak zrobiłam ogrodzenie sporo za tą linią - w razie czego wolę mieć jakieś miejsce do postawienia samochodu przed ogrodzeniem.

Ale jeśli zależy Ci na każdym metrze, to lepiej zapytaj o to w stosownym urzędzie, żeby nie trzeba było potem przestawiać.

Jak wszyscy tak się boicie włamywaczy, to po co domki budujecie?

jakaś paranoja

Wychowałam się w domku, na osiedlu domków, nikt nie miał i nie ma do dzisiaj alarmu, szczytem dbałości o bezpieczeństwo jest oświetlenie z czujnikiem ruchu i pies podwórkowy. I jakoś nigdy nikogo nie okradli.

A nie boicie się piorunów? piorunochrony zakładacie? no, bo przecież może trafić akurat .........

Budować twierdzę, po to, żeby bać się czy te wszystkie zabezpieczenia zadziałają, fajnie. Pewnie zadziałają - jak je sami uruchomicie, albo kot, albo pies. Bandzior to je będzie miał gdzieś.

"otwieramy wszystkie okna na 15min, a w tym czasie cała rodzina patroluje najbliższą okolicę domu z giwerami w ręku gotowymi do strzału... I tak co 3 godzinki

co to jest giwera?

Canna każdemu wedle potrzeb , mi osobiście nie chodzi o fakt kradzieży ( dużo u mnie poprostu nie znajdą) tylko o fakt nieautoryzowanego wejścia kogoś w stylu ( pijak , lump , naćpany małolat itp )

Zawodowiec do mnie nie przyjdzie a zabezpieczenia w postaci szyb p4 , okuc wk2 i czujek udarowych skutecznie wyżej wymienionych zatrzyma i pozwoli dojechać grupie ionterwencyjnej.

Tyle w tym temacie jedni lubią spać spokojnie mając te wszystkie zabezpieczenia a inni śpią Z POOTWIERANYMI OKNAMI NA PARTERZE ( do czasu :D )

lepiej choć lekko dmuchać na zimne to moje zdanie i nie uważam by to była paranoja :lol: najwyżej zwiększona ostrożność

każdemu wedle potrzeb , mi osobiście nie chodzi o fakt kradzieży ( dużo u mnie poprostu nie znajdą) tylko o fakt nieautoryzowanego wejścia kogoś w stylu ( pijak , lump , naćpany małolat itp )

Zawodowiec do mnie nie przyjdzie a zabezpieczenia w postaci szyb p4 , okuc wk2 i czujek udarowych skutecznie wyżej wymienionych zatrzyma i pozwoli dojechać grupie ionterwencyjnej.

Tyle w tym temacie jedni lubią spać spokojnie mając te wszystkie zabezpieczenia a inni śpią Z POOTWIERANYMI OKNAMI NA PARTERZE ( do czasu :D )

lepiej choć lekko dmuchać na zimne to moje zdanie i nie uważam by to była paranoja :lol: najwyżej zwiększona ostrożność

CONTEL

POPIERAM , masz słuszną rację :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

mruva

w sobote bedzie głosno, duzo ludzi w dziwnych strojach, duzo dymu i jedno z nas bedzie napewno bardzo pijane...

pozatym bedzie cala masa atrakcji które zaabsorbują nas doszczetnie.... słowo mam wtyki

Ej, gdzie bedzie tak fajnie, moze cala grupa sie tam zmiesci? :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Może mmmad mając doświadczenie w organizacji forumowych spotkań zapoda jakiś termin i się wszyscy gdzieś spotkamy :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Może mmmad mając doświadczenie w organizacji forumowych spotkań zapoda jakiś termin i się wszyscy gdzieś spotkamy :D

w tamtym roku się odbyło :lol: i było bardzo fajnie, miło i ciekawie ...wymiana doświadczeń, poznaliśmy się ciut bliżej .... no i okazało się , że budujący to nie tacy straszni ludzie :wink: jak myślała Dorota :roll: :wink: :lol:

No to pamietajac z doswiadczenia, ze narzucanie dat i miejsca niczemu nie sluzy :) prosze o podanie trzech dowolnych terminow i dwoch miejsc, a potem wybierzemy metode glosowania, ktora wybierzemy termin i miejsce :D

Pierwszy termin 8 lutego - tuż przed feriami.

ewentualnie po feriach, czyli to byłby 22 lutego. Celuję w piątki, bo piątek jakiś taki luzacki, w soboty są różne imieniny itd

gdzie? ja lubię manufakturę, bo mam blisko. :D

co to jest giwera?

Giwera to jest to co mam w reku ponizej ;)

http://www.imagic.pl/public/thumb_47a1e630b2059162670522.jpg

Mysle, ze dwa, trzy takie patrole plus duza tablica na bramie:

"Pies to pikus, uwazaj na zlego wlasciciela" (podpatrzone u Ozzy O.)

powinny rozwiazac problem (przynajmniej na jakis czas) ;)

ewentualnie po feriach, czyli to byłby 22 lutego. Celuję w piątki, bo piątek jakiś taki luzacki, w soboty są różne imieniny itd

Bardzo dobre terminy. Mnie pasują obydwa.

Manufaktura juz mniej. Uwielbiam ją, ale mam daleko. :(

W tym roku zdecydowanie głosuję za rynkiem w Nowosolnej. :wink:

co to jest giwera?

Giwera to jest to co mam w reku ponizej ;)

http://www.imagic.pl/public/thumb_47a1e630b2059162670522.jpg

Na Górniaku to nie tylko giwerę, ale i całą "grupę interwencyjną" pewnie można w przystępnej cenie nabyć :wink:

(ostatnio polecają: grupę p4 z Ukrainy i wk2 z Białorusi) :D

chochla72, dzięki za obrazowe wyjaśnienie :D

na zdjęciu stoisz oczywiście z prawej str.(?)

(zdradziła cię czapeczka) :lol:

CONTEL, jak widać jedni wierzą w "okucia przed intruzami" a inni w "okucie intruzów" :wink: :lol:

No fajnie będzie się spotkać, faktycznie piątek to dobry dzień.

Co do miejsca to się dopasuję, choć jak na razie to najbardziej odpowiadają mi Pabianice - przyszedłbym bez auta :lol: :lol: :lol: .

A jeśli w Łodzi - to nie ma problemu - podjadę w ustalony dzień w DOWOLNE miejsce.

my z mruvą a zasadniczo z piekniejszą połową idziemy na impre branżową - ostatkową w stylu lata 80-te

wiec ja od tygodnia oglądam VH1 słucham Depeche Mode, Kultu, De Mono, Lady Pank i wkrecam sie w klimat lat owych.......

a i kompletuje stój mam juz koszule na maxa z 80 lat

obecnie szukam spodni wąskich u dołu wzglednie krawacika skórzanego śledzika oraz perfum DERBY, BRUTAL, Fiord

:)

Dorota, ale poszalalas... (tak moim zdaniem).

Nie bede sie wypowiadal na temat cen (ale napisze, ze moje okno do piwnicy o tych samych wymiarach kosztowalo 1/3 Twojej ceny).

Jak poczekasz do targow, to na targach pewnie znowu dostaneisz 15% upustu (taka promocja targowa :D )

Na ostatnich stronach grupy byla dyskusja na temat slusznosci stosowania szyb P4 i okuc WK2. Pamietaj, ze do takiej konfiguracji trzeba dobrac jeszcze odpowiednio system alarmowy. A potem go uzywac...

p.s. Dla wszystkich takie pytanie praktyczne: macie szyby "pancerne", okucia antywywazeniowe, czujki antywlamaniowe, piloty napadowe itp itd... Jak radzicie sobie z wietrzeniem mieszkania podczas Waszej obecnosci lub nieobecnosci?

Wentylacja mechaniczna będzie u mnie pracować na programie "nieobecność domowników".

:)