Ya 17.04.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie na cito. Ile płaciliście za adaptację projektu? Mamy wybrany projekt muratora a architekt powiedział że za adaptację razem z przyłączami cena wyjściowa to 8 tys (plus dodatkowo jeśli są duże zmiany konstrukcyjne). Czy nie jest to cena zbyt wysoka? Ja szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo taniej.Za projekt robiony od podstaw bierze 13 tys., więc w porównaniu adaptacja wychodzi stosunkowo drogo (przecież projekt gotowy kosztuje ok. 2 tys + 8 adaptacja=10 tys).PozdrawiamYa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 17.04.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ja płaciłam 3500 razem z przyłączami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 17.04.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ja płaciłam 3500 razem z przyłączami. A kiedy to robiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 17.04.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Mam jeszcze jeden problem, mąż chciał miec kanał w garazu, fajna rzecz...ale u nas są wysokie wody gruntowe, daliśmy 2x folie i jakiś uszczelniacz do zaprawy i wylewki ale i tak i mamy teraz na wiosnę w garażu basen tak na oko 10-20 cm wody. Czy taka folia w płynie pomoże? Czym to najskuteczniej zapaćkać, żeby woda nie wchodziła? Mój tata sugerował, żeby kupić jakieś wodne roślinki i rybki )) Też będzie pięknie Ola Dopiero teraz zauwazylem ten post. Ostatnio rozwazam montazu takiego drenazu, ktory odprowadzi mi deszczowke z rynien. Z tego, co czytam wynika, ze studnia chlonna odprowadzajaca wode z kanalu powinna Ci pomoc. Ale ekspertem to ja nie jestem, tym bardziej, ze u mnie do wody gruntowej to pewnie ze 30 metrow jest... Zamiast rybek - kijanki na wiosne, zaby latem, ksiazeta na jesieni... zależy od podłóża , albo studnia chłonna , albo studnia i pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 17.04.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie na cito. Ile płaciliście za adaptację projektu? Mamy wybrany projekt muratora a architekt powiedział że za adaptację razem z przyłączami cena wyjściowa to 8 tys (plus dodatkowo jeśli są duże zmiany konstrukcyjne). Czy nie jest to cena zbyt wysoka? Ja szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo taniej. Za projekt robiony od podstaw bierze 13 tys., więc w porównaniu adaptacja wychodzi stosunkowo drogo (przecież projekt gotowy kosztuje ok. 2 tys + 8 adaptacja=10 tys). Pozdrawiam Ya Rok temu adaptacja nas kosztowała 2330 zł W cenę weszła też studnia i POŚ Dodatkowym kosztem była mapa do celów projektowych, wypis z rejestru gruntów, przepisanie decyzji z osoby sprzedającej nam działkę na nas, oraz badanie gruntu potrzebne do oczyszczalni [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 17.04.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ja płaciłam 3500 razem z przyłączami. A kiedy to robiłaś? Umawiałam się w październiku a płaciłam w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.04.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Cześć Możecie ( Ci którzy już mają ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... Z góry dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 17.04.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Cześć Możecie ( Ci którzy już mają ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... Z góry dzięki, pozdrawiam, majki Dla Ciebie to chyba najlepszy bedzie Boryszew - (Irbud, Chechło II) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 18.04.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Cześć Możecie ( Ci którzy już mają ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... Z góry dzięki, pozdrawiam, majki Ja mam z Royala - Olechowska 12. Z jasnej zrobiony jest sufit w garażu - wyszło bardzo dobrze, budowlańcy powiedzieli, że jakość dobra. Na zewnątrz będzie brązowa, mam nadzieję, że też będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 18.04.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Cześć Możecie ( Ci którzy już mają ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... Z góry dzięki, pozdrawiam, majki Ja mam z Royala - Olechowska 12. Z jasnej zrobiony jest sufit w garażu - wyszło bardzo dobrze, budowlańcy powiedzieli, że jakość dobra. Na zewnątrz będzie brązowa, mam nadzieję, że też będzie OK. No właśnie , a propo garazu , czy można lub czy nie powinno okładać się scian i sufitów własnie takimi elementami jak podbitki czy panele scienne. Przez chwilę przeszły mi to do głowy ze to swietny pomysł , ale jak się zaczołem zastanawiać , to czy garaż nie powinien być zrobiony z materiałów niepalnych . Jak się teoria do praktyki ? Macie u siebie w garażu coś innego niż tynk lub glazure ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.04.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 czy myślisz o własnym bezpieczeństwie czy o odbiorze domu? jeżeli o bezpieczeństwie to oczywiście niepalne... i w ogóle drzwi metalowe, podłoga z kafli i inne szykany. Jeżeli o odbiorze, to najpierw odbierz z gołym betonem a potem kładź, co chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.04.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Cześć Możecie ( Ci którzy już mają ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... Z góry dzięki, pozdrawiam, majki Ja mam z Royala - Olechowska 12. Z jasnej zrobiony jest sufit w garażu - wyszło bardzo dobrze, budowlańcy powiedzieli, że jakość dobra. Na zewnątrz będzie brązowa, mam nadzieję, że też będzie OK. No właśnie , a propo garazu , czy można lub czy nie powinno okładać się scian i sufitów własnie takimi elementami jak podbitki czy panele scienne. Przez chwilę przeszły mi to do głowy ze to swietny pomysł , ale jak się zaczołem zastanawiać , to czy garaż nie powinien być zrobiony z materiałów niepalnych . Jak się teoria do praktyki ? Macie u siebie w garażu coś innego niż tynk lub glazure ? ognisko będziesz palił ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 18.04.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Biorąc pod uwagę, że w domu mam drewniane podłogi, schody, drzwi, meble, a do tego piec gazowy, kominek, dzieci, i lubię światło świec - bardziej martwi mnie łatwopalność części mieszkalnej, niż garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 18.04.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie na cito. Ile płaciliście za adaptację projektu? Mamy wybrany projekt muratora a architekt powiedział że za adaptację razem z przyłączami cena wyjściowa to 8 tys (plus dodatkowo jeśli są duże zmiany konstrukcyjne). Czy nie jest to cena zbyt wysoka? Ja szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo taniej. Za projekt robiony od podstaw bierze 13 tys., więc w porównaniu adaptacja wychodzi stosunkowo drogo (przecież projekt gotowy kosztuje ok. 2 tys + 8 adaptacja=10 tys). Pozdrawiam Ya Ja uważam, że taka kwota to szaleństwo! Nasz architekt za adaptację zainkasuje 1200 zł, fakt że zmian wielu w projekcie nie planowaliśmy, ale mimo wszystko 8 tyś to kosmiczna kwota jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 18.04.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam wszystkich budowniczych z Grupy łódzkiej ponieważ dopiero zacząłem moją przygodę pt. budowa domku chętnie korzystam z rad bardziej doświadczonych w boju ( np. beton od słynnego Walenciaka). Teraz podejmuję decyzję odnośnie pokrycia dachu, stąd prośba o radę - czy moglibyście polecić sprawdzonego sprzedawcę ( no i ma się rozumieć przystępnego cenowo ), a może jakiś tartak... Planuję dachówkę ( ze względu na koszt raczej cementową) A może ktoś mógłby się pochwalić swoim daszkiem z brasa grafit, ew. kasztan w powłoce cisar - model romańska, bo właśnie ta mnie interesuje. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.04.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam wszystkich budowniczych z Grupy łódzkiej ponieważ dopiero zacząłem moją przygodę pt. budowa domku chętnie korzystam z rad bardziej doświadczonych w boju ( np. beton od słynnego Walenciaka). Teraz podejmuję decyzję odnośnie pokrycia dachu, stąd prośba o radę - czy moglibyście polecić sprawdzonego sprzedawcę ( no i ma się rozumieć przystępnego cenowo ), a może jakiś tartak... Planuję dachówkę ( ze względu na koszt raczej cementową) A może ktoś mógłby się pochwalić swoim daszkiem z brasa grafit, ew. kasztan w powłoce cisar - model romańska, bo właśnie ta mnie interesuje. Pozdr Zaczynam mieć wrażenie, że mam dom pokazowy Mam Brassa Cisar grafit - zapraszam do dziennika, a jak nie wystarczy to się możemy spotkać w realu Kupowany w hurtowni Zamek - Brukowa pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 19.04.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Majki Twój dziennik już przeczytałem - muszę przyznać -trzymająca w napięciu lektura , a dach prezentuje się naprawdę super, z resztą cała rezydencja ! Jeśli można mam jeszcze pytanie - co jest u Ciebie miedzy bloczkami a pierwszą warstwą cegły - folia, papa na jakimś " smarowidle "?, czy nie ma problemu z zasypywaniem fundamentu z bloczków, który nie jest obsypany od zewnątrz ( bo w tej chwili nie mam jeszcze ocieplenia), jak to zrobić, żeby fundament sie nie rozjechał, bo i o takich przypadkach piszą ? Dzięki za zaproszenie na oględziny, jeśli nie zmienisz zdania, może skorzystam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 19.04.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam po małej przerwie :) Przede wszystkim chciałabym podziękować Cannie za "budkę", która obecnie stoi sobie na naszej działce - wielkie wielkie dzięki za cierpliwość Chciałabym się pochwalić - w zeszłym tygodniu urodziłam szczęśliwie drugiego już w mej karierze matki, synka - mały okazał się "nie-taki-mały" całe 4310 kg wagi i 57 cm wzrostu :) Teraz tylko czekać aż urośnie na chłopisko i będzie kosił trawkę na działce hehehehe Ponoć w najbliższą środę mają u nas zacząć fundamenty - trzymajcie kciuki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 19.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Jelonek - gratulacje W końcu udało nam się pozałatwiać wszystkie formalności włącznie z kredytem, także we wtorek ruszamy. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych: czy 70 zł za roboczogodzinę ostrówki to dużo czy w normie? i mniej więcej w jakim czasie facet powinien zdjąć humus na powierzchni 10m/17m. Dziasiaj odbyła się pierwsza rozmowa pomiędzy kier-budem a wykonawcą - to bardzo ciekawe doświadczenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 19.04.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 70 zlotych to normalna cena, ale do zdjecia humusu nie bierz Ostrowka tylko jcb albo catepilara, tez 70 albo 80 zlotych ale dwa razy szybciej zrobi. A co do czasu to zalezy jaka grubosc humusu i jak daleko wozic. Ale generalnie 200 metrow kwadratowych to pewnie bedzie robil ze dwie-trzy godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts