Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Glina długo osiada. Jeśli zostawisz to na 2-3 lata to powinno być OK :wink: :D .

Jeśli od razu wylejesz chudziak to mogą powstać pod podłogą dziury po tym jak ziemia osiądzie... ale wybór należy do ciebie :D

Podrążę dalej, dzisiaj Pan który nam wierci studnię powiedział, że na 5m w głąb mamy glinę i w tym wypadku lepiej gdybyśmy wsypalii glinę warstwowo zagęszczaną bo jak wsypiemy piasek to zrobi nam się błoto, ponieważ glina poniżej nie przepuści wody. To już kolejna szkoła a my nadal głupi.

mruva wtrące swoje 3 grosze jako geolog

piasek składa sie z ziarenek o grubsze frakcji po to sie go "zagęszcza" - ubija aby te ziarenka upakowały sie tak aby nie było miedzy nimi powietrza - z tąd osiadanie piasku. Swierzo nasypany ma dużo powietrza pomiędzy ziarenkami, jak osiądzie - ubijesz go bedzie miał mniej.

Glina jest mieszaniną różnych frakcji - jest dużo drobniejszych cząsteczek niż w piasku - co za tym idze nie ma w niej powietrza wiec zjawisko ubijania - osiadania gliny nie bedzie występowało. Za to glina jest plastyczna ma możliwość odkształcania plastycznego, nie przepuszcza wody itp.

Jednak jeśli glina bedzie pomiędzy fundamentami to sie nie "rozleje" na boki pod wpływem nacisku z góry twojej podłogi, dipirowe wyciśnięcie gliny też jest mało prawdopodobne.

Ja bym ją wymieszał z piaskiem - bedą cechy przejściowe pożądnie ubił potem przysypał piaskiem pamiętając o jego zagęszczaniu.

Jeśli jednach chesz zrobić wszystko tak jak "najlepiej" ;) wywal gline nawieź piachu i to ubijaj. tylko to cie szarpnie $ musisz wyjąć gline zapakować na auto wywieść gdzieś potem przywieźć w to miejsce piach. Decyzja twoja :)

Ja geologiem nie jestem, więc w teoretycznych rozważaniach nie mam szans z jaskulem :D

Natomiast z mojej praktyki działkowej wiem, że jak wykopię dziurę w mojej glinie i później ją zasypię, to czeka mnie dowiezienie kilku taczek ziemi po 2 deszczowych miesiącach. Oczywiście mniej ziemi muszę dowieźć jeśli zasypuję gliną wilgotną (plastyczną) i warstwowo dobrze ją ugniatam. Koszmar zaczyna się, gdy glina stwardnieje na słoneczku i muszę zasypywać bryłami (tego w żaden sposób nie da się pokruszyć ani ubić).

Zmieszanie gliny z piaskiem pewnie by pomogło tylko czy wystarczająco ten piasek wypełni przestrzenie między bryłami gliny(?)...

Ja swoje fundamenty zasypałem jesienią (piaskiem - chociaż bolało :wink: ) i zalałem wodą - zrobił się wewnątrz domu basen :lol:. Pewnie w czasie zimy mój basenik jeszcze kilkukrotnie napełniał się wodą i obsychał (piasek osiadł). Wiosną pożyczyłem ubijarkę i przejechałem dla pewności kilka razy, ale wiele już się nie ubiło.

...a na błoto - najlepsza górka - podnieście dom ponad teren i woda sama odpłynie. Pierwszą warstwę izolacji mam na 80cm ponad poziomem terenu. Kopałem wczesną wiosną rów pod kabel wzdłuż fundamentów - do 90cm wgłąb wody ani śladu :D

Jaka rura do studni wierconej - plastik czy metal?.

U mnie plastikowa, fi 110 , jak na razie nie widzę problemów. Metalowa, musiałaby być odp. zabezpieczona, przed korozją ( malowanie, ocynk ... ) no i na pewno droższa ...

pozdrawiam, majki

Ja sie wlasnie przymierzam do zakupu. Czy 140zl/mp to najnizsza cena w Lodzi i regionie czy ma ktos moze namiary na tansze drewno? I pytanie do mmad - czy drewno, ktore kupiles jest w miare suche czy trzba je sezonowac?

gdzie i po ile drewno kominkowe rąbane ???????

...babcia sobie kominek buduje :roll: :roll: :roll: ale drewno musi mieć już :evil:

Ja kupowalem od tego:

http://allegro.pl/item354596791_drewno_kominkowe_lodz_okolice.html

p.s. Przyjedz jutro, pomozesz ukladac :D

140 zależy od tego co to za drewno, jeśli z przewagą sosny to tak sobie, jeśli buku i grabu to ok. Ja płaciłem więcej za mokre, ale to był wrzesień, wtedy ceny zwykle idą w górę. Gdybym miał jakiś zgrabny sołek to bym dokupił z dyszkę, ale tak to szkoda żeby mokło.

Sosna pali się błyskawicznie, jest dobra jako "starter", niestety po 4-5 godzinach nie ma po niej śladu. Grab tlił mi się jeszcze po 8.

Ekhm ... :oops:

Kojarzycie może gdzie w Łodzi lub okolicach mozna dostać podsufitkę / podbitkę Gamrat ? :p

Bo cały czas walczę z myślami ... :roll:

dzięki z góry, pozdrawiam, majki

Ja kupowałem w gro-dachu , nie pamiętam jaki dostałem rabat , ale umówiłem się ze jaki zostanie to reszte zabiorą i faktycznie tak było . Zawiozłem co zostało nie wykorzystane i dostełm zwrot kasy .

pozdr

Jacek

Ja sie wlasnie przymierzam do zakupu. Czy 140zl/mp to najnizsza cena w Lodzi i regionie czy ma ktos moze namiary na tansze drewno? I pytanie do mmad - czy drewno, ktore kupiles jest w miare suche czy trzba je sezonowac?

Za brzoze zaplacilem 150, za dab 160. Wyglada na wysuszone, sprzedawca tez tak mowil :D (asygnata na pienkach z 2006) Długi jak mnie nawiedzi, to oceni... Wydaje mi sie, ze to ktore kupilem dwa lata temu bylo duzo bardziej wilgotne. Ale i tak sie palilo...

Natomiast będę potrzebował jakiejś łebskiej ekipy do ogarnięcia w obejściu, a konkretnie chodzi o wspaniały zjazd do garażu, gdzie różnica poziomów przekracza 2 m na długości circa 10m :roll: Jakoś nie widzi mi się tam zwykła kostka betonowa (ponoć źle znosi solenie), no i trzeba trochę pogłówkować z ukształtowaniem.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

1. Z sola masz racje - widzialem kostke posypywana sola - tragedia... Nie uzywam.

2. Z wjazdem tez masz racje - jest wspanialy :lol:

3. Mam nieco podobna sytuacje z wjazdem u siebie i doswiadczenia z dwoch (lekkich) zim. Snieg odgarnia sie z mojej kostki bez problemu, w przypadku niewielkich opadow kostka pozostawala "czarna". Dodatkowo sytuacje poprawil tej zimy murek oporowy - snieg nie zawiewal wjazdu.

140 zależy od tego co to za drewno, jeśli z przewagą sosny to tak sobie, jeśli buku i grabu to ok. Ja płaciłem więcej za mokre, ale to był wrzesień, wtedy ceny zwykle idą w górę. Gdybym miał jakiś zgrabny sołek to bym dokupił z dyszkę, ale tak to szkoda żeby mokło.

To moze garaz zamien na drewutnie? :)

Natomiast będę potrzebował jakiejś łebskiej ekipy do ogarnięcia w obejściu, a konkretnie chodzi o wspaniały zjazd do garażu, gdzie różnica poziomów przekracza 2 m na długości circa 10m :roll: Jakoś nie widzi mi się tam zwykła kostka betonowa (ponoć źle znosi solenie), no i trzeba trochę pogłówkować z ukształtowaniem.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

1. Z sola masz racje - widzialem kostke posypywana sola - tragedia... Nie uzywam.

2. Z wjazdem tez masz racje - jest wspanialy :lol:

3. Mam nieco podobna sytuacje z wjazdem u siebie i doswiadczenia z dwoch (lekkich) zim. Snieg odgarnia sie z mojej kostki bez problemu, w przypadku niewielkich opadow kostka pozostawala "czarna". Dodatkowo sytuacje poprawil tej zimy murek oporowy - snieg nie zawiewal wjazdu.

może monster ...????? :wink:

rozwiąże problem :lol:

cześć KROPI

u mnie ten sam problem z róznicą poziomów. W tym tygodniu zamierzam porozmawiać z firmami od niwelacji i urządzania ogrodów. Jak będą konkrety dam znać.

Najwiekszy problem to własnie podjazd., zeby nie był zbyt stromy.

pzdr gośka

Małgosia, szadze, ze Kropi to ma chyba inny problem. Ty sie pniesz do gory (podjazd do garazu), a on ma tenedencje do dołowania... :)