Yeti 06.06.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Pytanko do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ? Ja na razie jeszcze nie gadałem z nikim, ale merytorycznie chcę być "gotowy" Puszki są czasem u mnie na ścisk, a czasem luźno wisza na kablach i nie wiem jak to jest. Wątek na forum mówi że albo jedni albo drudzy ... - U mnie tynkarz. Tak na marginesie jest to logiczne, bo tylko on wie ile w danym miejscu dowali tynku i jak bardzo wysunąć / wsunąć puszkę (a grubość tynku potrafi być naprawdę przeróżna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 06.06.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Pytanko do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ? Ja na razie jeszcze nie gadałem z nikim, ale merytorycznie chcę być "gotowy" Puszki są czasem u mnie na ścisk, a czasem luźno wisza na kablach i nie wiem jak to jest. Wątek na forum mówi że albo jedni albo drudzy ... - U mnie tynkarz. Tak na marginesie jest to logiczne, bo tylko on wie ile w danym miejscu dowali tynku i jak bardzo wysunąć / wsunąć puszkę (a grubość tynku potrafi być naprawdę przeróżna ) Potwierdzam. Otwor robi i zaklada puszke elektryk. Obsadza - tynkarz. Zrob sobie zdjecia i rozpiske, gdzie sa gniazdka i puszki. Zeby bylo wiadomo, gdzie zrywac tynk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 06.06.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Czy ktoś z was budował na swój koszt sieć wodociągową i kanalizacyjną? Jakie to były koszty i poproszę namiary na tanią firmę. Ile kosztowały was przyłącza? U mnie koszt sieci wodociągowej to 100 zł mb, koszt przyłącza - w zależności od odległości ok. 2500-3000 zł Kanalizacja - nie mam zielonego pojęcia ale pewnie znacznie więcej Skony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 06.06.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Wielka prośba o szybką ocenę "Tanio/drogo/normalnie" Czy za 135mb ogrodzenia: siatka ocynkowana drut 3,2 oczko 6*6 wys 150 cm, do tego słupki co 2,5 m (nie za rzadko?) i betonowe płyty jako "podmurówka" i robocizna (20 zł za 1mb) całość za 9000 - 10 000 zł To dobra oferta? Chodzi mi przede wszystkim o tę robociznę - bo materiały dam radę sama sprawdzić, ale robocizny - nie 135 metrów siatki to z robocizną ok. 9.000 zł zgadza się. 20 zł /mb - tyle teraz biorą za założenie siatki. Samo założenie bez materiałów!! Może uda się znaleźć kogoś tańszego ale nie przy 135 metrach będzie trudno negocjować. To jest ładnych kilka dni pracy a ostatnio wszyscy fachowcy zajęci bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 06.06.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Z mojego doświadczenia mogę jeszcze dodać że porównywałem z tą firmą każdy etap prac kamieniarskich mojej budowy i parapety zew i wew , schody wszystko u nich zawsze wychodziło 80-100 procent drożej dobrze jest tam jechać pooglądać ,popytać itd , wybrać co nas interesuje i kupić to wszystko przez kogoś innego a co do koloru granitu ,to granity nie występują w jasnych barwach , najbardziej jasne to kaszmir white i kaszmir gold Labradoryt jest rzeczywiśćie dośc drogi. Wybór mają neisamowity trzeba przyznać. Odnośnie kolorów to najjaśniejszy granit jaki uda się wam znaleźc to Blanco Cristal, materiał z Hiszpanii chociaż na rynku jest pełno podobnego prosto z Chin. Nazywają to Blanco Cristal New albo coś podobnego. Jasniejszego materiału nie ma. Chociaż Kachmir White jest rzeczywiście o wiele bardziej ozdobny i ok. 100% droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.06.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Yeti, mmmad - dzięki Też mi sie wydaje logiczne, że tynkarz obsadza ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 06.06.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Poszukuję człowieka do murowania klinkieru - może ktoś ma namiary na kogoś sprawdzonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 10.06.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Majki ile kosztowal Cie ten drenaz w koncu? I po co go robiles - wode masz plytko? Ja musze jakos rozwiazac problem odprowadzania deszczowki z dachu - czy musze robic to co ty, czy jest jakas "okrojona" (=tansza) wersja rozwiazania tego problemu?Dzieki,Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.06.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 popcarol - o cenie na razie nie mówmy ... Po co go robiłem ... ? Wodę mam płytko na wiosnę i jesienią ( standardowo ). Teraz mam sucho, studnia "chłonna" kopana na 2,5 m jest such, nie podciąga wodę. Ale mam glinę. I to jak wszyscy mówią, taka zaj...fajną Dlatego tak skupiłem się na etapie fundmentów, dobrej izolacji i drenażu. U mnie drenaż ma przede wszystkim odsączac wodę, deszczówka jest "przy okazji". Oczywiście się da taniej : - rynny chlapią wokół domu - rynny chlapia dalej od domu - woda leci po jakis korytkach betonowych, czy innych z dlaeka od domu - dookoła rura PCV, która zbiera wodę do ... rowu, zbiornika, studni chłonnej, diabli wiedzą czego. U mnie koszt rur PCV do zebrania wody z dachu wyniósł by ok 1300 zł dodatkowo. Dlatego zrezygnowałem. ...a jak będzie w praktyce opowiem za rok ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 10.06.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Oczywiście się da taniej : - rynny chlapią wokół domu - rynny chlapia dalej od domu - woda leci po jakis korytkach betonowych, czy innych z dlaeka od domu - dookoła rura PCV, która zbiera wodę do ... rowu, zbiornika, studni chłonnej, diabli wiedzą czego. U mnie koszt rur PCV do zebrania wody z dachu wyniósł by ok 1300 zł dodatkowo. Dlatego zrezygnowałem. ...a jak będzie w praktyce opowiem za rok ... pozdrawiam, majki U mnie wlasnie na razie rynny chlapia wokol domu i musze to jakos okielznac, bo z racji połgliniastej gleby jak polało zrobiły mi się kałuże. Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.06.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam... Popatrz ... to tak jak ja ... Pozwolenia mówisz ... ? Hmmm, nie widomo kto czyta grupę ale po co pozwolenia ... Wężyk pod ziemią i .... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 11.06.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam... Popatrz ... to tak jak ja ... Pozwolenia mówisz ... ? Hmmm, nie widomo kto czyta grupę ale po co pozwolenia ... Wężyk pod ziemią i .... pozdrawiam, majki a ile to moze kosztowac? Chodzi mi o rzad wielkosci bez robocizny, za ten zwir, piasek, rury, coz jeszcze - znaczy ile zaplaciles? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 11.06.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Pilnie potrzebuję taniej ziemi na wyrównanie działki. Nie wiecie, czy kopią coś gdzieś teraz? Najlepiej tak w okolicach Aleksandrowa albo chociaż od tej strony Łodzi Sihaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.06.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 sihaja - niezmiennie, tam gdzie kopią Ikeę, za Łodzią w kierunku Pabianic. popcarol - jak się tak domagasz Materiały mnie kosztowały około 4000 zł : rury drenarskie, złączki, geowłóknina, żwir, folia kubełkowa ( licze ją bo bez niej, dla mnie, drenaż jest bez sensu ). Wszystko co widać na zdjęciach w dzienniku. Piasek do zasypywania "góry" nad drenażem miałem po murarce - więc powiedzmy koszt odpadł. Ale jak widziałem poszło około 5-6 t Dalej : 3 dreny betonowe + pokrywa - 680 zł. Po obwodzie mam prawie 90 mb, więc licząc że materiały mnie kosztowały 5000 zł, wychodzi około 55 zł/mb. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.06.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Cześć Pytanko do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ? U mnie elektryk (znaczy teściu ), tynkarze za to są specjalistami od zatynkowywania puszek, więc proponuję (zupełnie serio) obfotografować wszystkie punkty elektryczne tak aby dały się łatwo zlokalizować i umieścić w umowie punkt mówiący o potrąceniu powiedzmy 100 zł za każdą zatynkowaną puszkę. Ja tego nie zrobiłem, a byłbym 2400 do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.06.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Mam zupelnie nietypowe - w znaczeniu nie budowlane pytanie! (sorry ze pakuje sie w ten watek ale pilnie potrzebuje szybkiej informacji od forumowiczów z Łodzi!) Jak najlepiej i najszybciej dojechac z dworca Łódz Fabryczna na ulice Marmurowa 4 (miesci tam sie schronisko) - niestety komunikacja miejska :/ jakas łopatologiczna informacje - jak ta trase przejechac? (niestety Łodzi kompletnie nie znam bylam raz w zyciu i tylko na ul. piotrowskiej ) Ewentualnie - i tu licze na mały cud - czy ktos z szanownych Forumowiczów mogłby poswiecic chwile wolnego czasu w te niedziele 15 czerwca i zawiesc mnie ze schroniska na tej ul. Mamurowej z powrotem na dworzec ? Bede wtedy z kotem - ktorego z tego schroniska przygarniam - i nie wyobrazam sobie jazdy w tym momencie autobusem (w najgorszym razie wezme taksowke ale troche sie boje reakcji taksiarza - wiem ze niechetnie przewoza zwierzeta a tym bardziej zestresowane zwierzeta) Kot oczywiscie w kontenerku. Ale moze byc głosny i np. drzec jape ze zdenerwowania Na razie nie znam godziny ale pewnie tak w okolicach 13-14 stej bym z tym kociakiem wracała. Jesli to mozliwe bardzo prosze o jakas informacje do piatku (na priv) dziekuje z gory i jeszcze raz przepraszam za off topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.06.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Komunikacją masz problem bo koło dworca remontują ulicę i jest totalny bajzel z autobusami, za taxi zmieścisz się w okolicach 20 zł w jedną stronę, tylko nie bierz głuchego spod dworca a dzwoń na korporację (9191, 6400-400, 9622) i zaznacz że jedziesz ze zwierzem, niektórym drajwerom to nie przeszkadza a niektórym bardzo. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liskiew 12.06.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 POszukuję firmy z województwoa łódzkiego, która zajmuje się instalacjami wentylacji z rekuperacją i GWC. Poszukuję też informacji na temat poprawnego montażu GWC w odcinku gdzie przechodzi on z budynku przez podłogę budynku do gruntu i przechodzi pod fundamentami. Pozdrawiam budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 12.06.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 POszukuję firmy z województwoa łódzkiego, która zajmuje się instalacjami wentylacji z rekuperacją i GWC. Poszukuję też informacji na temat poprawnego montażu GWC w odcinku gdzie przechodzi on z budynku przez podłogę budynku do gruntu i przechodzi pod fundamentami. Pozdrawiam budujących. My korzystalismy z uslug firmy Warebud z Wielunia: http://www.warebud.pl/ Co do tego jak wprowadzili GWC do budynku nie mam pojecia, mozesz tam zadzwonic i ich spytac. Pozdrawiam, Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liskiew 12.06.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Karolina: Dziękuję za informację no i ta szybkość Jesteście zadowoleni z jakości i ceny? Pozdrawiam, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts