Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Pytanko :oops: do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ?

Ja na razie jeszcze nie gadałem z nikim, ale merytorycznie chcę być "gotowy" :wink:

Puszki są czasem u mnie na ścisk, a czasem luźno wisza na kablach i nie wiem jak to jest. Wątek na forum mówi że albo jedni albo drudzy ... :roll:

- U mnie tynkarz. Tak na marginesie jest to logiczne, bo tylko on wie ile w danym miejscu dowali tynku i jak bardzo wysunąć / wsunąć puszkę (a grubość tynku potrafi być naprawdę przeróżna :wink: )

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pytanko :oops: do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ?

Ja na razie jeszcze nie gadałem z nikim, ale merytorycznie chcę być "gotowy" :wink:

Puszki są czasem u mnie na ścisk, a czasem luźno wisza na kablach i nie wiem jak to jest. Wątek na forum mówi że albo jedni albo drudzy ... :roll:

- U mnie tynkarz. Tak na marginesie jest to logiczne, bo tylko on wie ile w danym miejscu dowali tynku i jak bardzo wysunąć / wsunąć puszkę (a grubość tynku potrafi być naprawdę przeróżna :wink: )

Potwierdzam. Otwor robi i zaklada puszke elektryk. Obsadza - tynkarz.

Zrob sobie zdjecia i rozpiske, gdzie sa gniazdka i puszki. Zeby bylo wiadomo, gdzie zrywac tynk...

Czy ktoś z was budował na swój koszt sieć wodociągową i kanalizacyjną?

Jakie to były koszty i poproszę namiary na tanią firmę.

Ile kosztowały was przyłącza?

U mnie koszt sieci wodociągowej to 100 zł mb,

koszt przyłącza - w zależności od odległości ok. 2500-3000 zł

Kanalizacja - nie mam zielonego pojęcia ale pewnie znacznie więcej

Skony

Wielka prośba o szybką ocenę "Tanio/drogo/normalnie"

Czy za 135mb ogrodzenia:

siatka ocynkowana drut 3,2 oczko 6*6 wys 150 cm, do tego

słupki co 2,5 m (nie za rzadko?) i

betonowe płyty jako "podmurówka"

i robocizna (20 zł za 1mb)

całość za 9000 - 10 000 zł To dobra oferta? Chodzi mi przede wszystkim o tę robociznę - bo materiały dam radę sama sprawdzić, ale robocizny - nie :-?

135 metrów siatki to z robocizną ok. 9.000 zł zgadza się.

20 zł /mb - tyle teraz biorą za założenie siatki. Samo założenie bez materiałów!!

Może uda się znaleźć kogoś tańszego ale nie przy 135 metrach będzie trudno negocjować. To jest ładnych kilka dni pracy a ostatnio wszyscy fachowcy zajęci bardzo.

Z mojego doświadczenia mogę jeszcze dodać że porównywałem z tą firmą każdy etap prac kamieniarskich mojej budowy i parapety zew i wew , schody wszystko u nich zawsze wychodziło 80-100 procent drożej

dobrze jest tam jechać pooglądać ,popytać itd , wybrać co nas interesuje i kupić to wszystko przez kogoś innego

a co do koloru granitu ,to granity nie występują w jasnych barwach , najbardziej jasne to kaszmir white i kaszmir gold

Labradoryt jest rzeczywiśćie dośc drogi. Wybór mają neisamowity trzeba przyznać.

Odnośnie kolorów to najjaśniejszy granit jaki uda się wam znaleźc to Blanco Cristal, materiał z Hiszpanii chociaż na rynku jest pełno podobnego prosto z Chin. Nazywają to Blanco Cristal New albo coś podobnego. Jasniejszego materiału nie ma. Chociaż Kachmir White jest rzeczywiście o wiele bardziej ozdobny i ok. 100% droższy.

popcarol - o cenie na razie nie mówmy ... :wink:

Po co go robiłem ... ? Wodę mam płytko na wiosnę i jesienią ( standardowo ). Teraz mam sucho, studnia "chłonna" kopana na 2,5 m jest such, nie podciąga wodę.

Ale mam glinę. I to jak wszyscy mówią, taka zaj...fajną :evil: Dlatego tak skupiłem się na etapie fundmentów, dobrej izolacji i drenażu.

U mnie drenaż ma przede wszystkim odsączac wodę, deszczówka jest "przy okazji".

Oczywiście się da taniej :

- rynny chlapią wokół domu

- rynny chlapia dalej od domu - woda leci po jakis korytkach betonowych, czy innych z dlaeka od domu

- dookoła rura PCV, która zbiera wodę do ... rowu, zbiornika, studni chłonnej, diabli wiedzą czego.

U mnie koszt rur PCV do zebrania wody z dachu wyniósł by ok 1300 zł dodatkowo. Dlatego zrezygnowałem.

...a jak będzie w praktyce opowiem za rok ... :wink:

pozdrawiam, majki

Oczywiście się da taniej :

- rynny chlapią wokół domu

- rynny chlapia dalej od domu - woda leci po jakis korytkach betonowych, czy innych z dlaeka od domu

- dookoła rura PCV, która zbiera wodę do ... rowu, zbiornika, studni chłonnej, diabli wiedzą czego.

U mnie koszt rur PCV do zebrania wody z dachu wyniósł by ok 1300 zł dodatkowo. Dlatego zrezygnowałem.

...a jak będzie w praktyce opowiem za rok ... :wink:

pozdrawiam, majki

U mnie wlasnie na razie rynny chlapia wokol domu i musze to jakos okielznac, bo z racji połgliniastej gleby jak polało zrobiły mi się kałuże. Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam...:(

Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam...:(

Popatrz ... to tak jak ja ... :lol:

Pozwolenia mówisz ... ? Hmmm, nie widomo kto czyta grupę :wink: ale po co pozwolenia ... Wężyk pod ziemią i .... 8)

pozdrawiam, majki

Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam...:(

Popatrz ... to tak jak ja ... :lol:

Pozwolenia mówisz ... ? Hmmm, nie widomo kto czyta grupę :wink: ale po co pozwolenia ... Wężyk pod ziemią i .... 8)

pozdrawiam, majki

:) a ile to moze kosztowac? Chodzi mi o rzad wielkosci bez robocizny, za ten zwir, piasek, rury, coz jeszcze - znaczy ile zaplaciles? :) Dzieki!

sihaja - niezmiennie, tam gdzie kopią Ikeę, za Łodzią w kierunku Pabianic.

popcarol - jak się tak domagasz :wink: Materiały mnie kosztowały około 4000 zł : rury drenarskie, złączki, geowłóknina, żwir, folia kubełkowa ( licze ją bo bez niej, dla mnie, drenaż jest bez sensu ). Wszystko co widać na zdjęciach w dzienniku.

Piasek do zasypywania "góry" nad drenażem miałem po murarce - więc powiedzmy koszt odpadł. Ale jak widziałem poszło około 5-6 t

Dalej : 3 dreny betonowe + pokrywa - 680 zł.

Po obwodzie mam prawie 90 mb, więc licząc że materiały mnie kosztowały 5000 zł, wychodzi około 55 zł/mb.

pozdrawiam, majki

Cześć

U mnie elektryk (znaczy teściu :wink: ), tynkarze za to są specjalistami od zatynkowywania puszek, więc proponuję (zupełnie serio) obfotografować wszystkie punkty elektryczne tak aby dały się łatwo zlokalizować i umieścić w umowie punkt mówiący o potrąceniu powiedzmy 100 zł za każdą zatynkowaną puszkę. Ja tego nie zrobiłem, a byłbym 2400 do przodu :roll:

Mam zupelnie nietypowe - w znaczeniu nie budowlane pytanie! ;)

(sorry ze pakuje sie w ten watek ale pilnie potrzebuje szybkiej informacji od forumowiczów z Łodzi!)

Jak najlepiej i najszybciej dojechac z dworca Łódz Fabryczna na ulice Marmurowa 4 (miesci tam sie schronisko) - niestety komunikacja miejska :/

jakas łopatologiczna informacje - jak ta trase przejechac? (niestety Łodzi kompletnie nie znam bylam raz w zyciu i tylko na ul. piotrowskiej :))

Ewentualnie - i tu licze na mały cud :wink: - czy ktos z szanownych Forumowiczów mogłby poswiecic chwile wolnego czasu w te niedziele 15 czerwca i zawiesc mnie ze schroniska na tej ul. Mamurowej z powrotem na dworzec ?

Bede wtedy z kotem - ktorego z tego schroniska przygarniam - i nie wyobrazam sobie jazdy w tym momencie autobusem (w najgorszym razie wezme taksowke ale troche sie boje reakcji taksiarza - wiem ze niechetnie przewoza zwierzeta a tym bardziej zestresowane zwierzeta)

Kot oczywiscie w kontenerku. Ale moze byc głosny i np. drzec jape ze zdenerwowania :)

Na razie nie znam godziny ale pewnie tak w okolicach 13-14 stej bym z tym kociakiem wracała.

Jesli to mozliwe bardzo prosze o jakas informacje do piatku (na priv)

dziekuje z gory i jeszcze raz przepraszam za off topic :)

Komunikacją masz problem bo koło dworca remontują ulicę i jest totalny bajzel z autobusami, za taxi zmieścisz się w okolicach 20 zł w jedną stronę, tylko nie bierz głuchego spod dworca a dzwoń na korporację (9191, 6400-400, 9622) i zaznacz że jedziesz ze zwierzem, niektórym drajwerom to nie przeszkadza a niektórym bardzo. Powodzenia! 8)

POszukuję firmy z województwoa łódzkiego, która zajmuje się instalacjami wentylacji z rekuperacją i GWC.

Poszukuję też informacji na temat poprawnego montażu GWC w odcinku gdzie przechodzi on z budynku przez podłogę budynku do gruntu i przechodzi pod fundamentami.

Pozdrawiam budujących.

My korzystalismy z uslug firmy Warebud z Wielunia:

http://www.warebud.pl/

Co do tego jak wprowadzili GWC do budynku nie mam pojecia, mozesz tam zadzwonic i ich spytac.

Pozdrawiam,

Karolina