Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Dzięki Majki - napiszę do nich, to chyba te same ramy co u jezierskigo ??????

Dam znać jak poszło jak odwiedze wszystkie firmy - może komuś się to przyda

Potzrebuje jeszcze okna dachowe i drzwi !!!!!!!

W następnym tygodniu będe u Mamy to podjadę do każdej firmy. A w Łodzi taniej niż w Warszawce :)))))))))

Trochę się dowiedziałam na : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2585604#2585604 - POLECAM robi się ciekawie :)

No i proszę o namiary na okna Dachowe i Drzwi - bardzo pilne !!!

Dzięki wszystkim za pomoc :) :) :) :) ;) :) :) :) :) :) :) :) :)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam; czy ktoś może ma na zbyciu stemple budowlane lub wie gdzie można najtaniej kupić?.

Pozdrawiam

stemple mam, ale raczej pójdą do kozy. Zawsze jest kłopot z długością itd

Ja kupowałam na skłdzie drewna (Żelgoszcz, poczta Parzęczew, tel 42-718-82-68 ). Więźbę też od nich brałam...

Czy mierzyles drewno po ulozeniu na swojej dzialce - czy zgadza sie zmierzona ilosc z iloscia, za jaka placiles? Ja kupilem od tego samego goscia brzoze (tez niby 1-roczna, a guzik prawda, bo mokra jakby wczoraj scieta) i okazuje sie, ze dostalem o 2mp za malo - co widac bylo dopiero po ulozeniu i dokladnym zmierzeniu w mojej drewutni. Rada do wszystkich - uwazajcie na tego typu chwyty, bo mnie 2 mp powietrza kosztowalo 300 zl... Sa rzeczy bezcenne.......

Nie zmierzylem. Takna oko jest ok...

EZS - dziękuję za namiar, te nasze to zdaje się powinny być 2,80-2,90 m.

Ja mam chyba 2,9m. Ale same nie chodzą, a ze składu przywiozą. Właśnie dlatego kupowałam "nowe". To nie jest duży koszt a transport drogi...

Jak kupujesz stemple to zamawiaj już więźbę. Drzewa zawsze w drugiej połowie roku brakuje i trzeba czekać...

Czy mierzyles drewno po ulozeniu na swojej dzialce - czy zgadza sie zmierzona ilosc z iloscia, za jaka placiles? Ja kupilem od tego samego goscia brzoze (tez niby 1-roczna, a guzik prawda, bo mokra jakby wczoraj scieta) i okazuje sie, ze dostalem o 2mp za malo - co widac bylo dopiero po ulozeniu i dokladnym zmierzeniu w mojej drewutni. Rada do wszystkich - uwazajcie na tego typu chwyty, bo mnie 2 mp powietrza kosztowalo 300 zl... Sa rzeczy bezcenne.......

Nie zmierzylem. Takna oko jest ok...

I na tym z cala pewnoscia zarabiaja tacy pseudo handlarze. Gdybys mial mozliwosc, sprobuj przemierzyc ilosc i porownaj z iloscia, za ktora placiles. Ciekawy jestem, czy nie bedzie roznicy in minus. A drewno ukladales samemu czy ukladal ci na dzialce ten drzewny "biznesmen"?

Na mnie Abatex nie zrobił większego wrażenia - okna rzeczywiście całkiem ładne, ale ani cenowo nie są aż tacy rewelacyjni, ani obsługa (w moim przypadku) nie wskazywała na to, że bardzo zależy im na kliencie - może mają już tych klientów za dużo(?) :wink: Już dobrze nie pamiętam, ale uciekłem chyba całkiem od nich, gdy okazało się, że reklamowany przez nich trzeci "grzybek" to tak na prawdę przyda sie dopiero, gdy założę sobie czwarty :wink: :D (nie znoszę gdy reklama służy do ogłupienia klienta).

Moje okna to Oknoplast-Kraków, monter z Pabianic ul. Kilińskiego. Właściwie przy montażu nie było o co się przyczepić, może z wyjątkiem tego, że nie chcą robić nic więcej jak tylko zakotwić i zapiankować okna. Oznacza to, że otwór musi być idealnie przygotowany do wstawienia ram, ale może w innych firmach też tak jest :roll: Poza tym firma jak firma, ale zasadniczo: konkretnie, rzeczowo, cenowo chyba nie najgorzej (oczywiście też po targowaniu :wink: ), a okna też ładne :D

Na mnie Abatex nie zrobił większego wrażenia - okna rzeczywiście całkiem ładne, ale ani cenowo nie są aż tacy rewelacyjni, ani obsługa (w moim przypadku) nie wskazywała na to, że bardzo zależy im na kliencie - może mają już tych klientów za dużo(?) :wink: Już dobrze nie pamiętam, ale uciekłem chyba całkiem od nich, gdy okazało się, że reklamowany przez nich trzeci "grzybek" to tak na prawdę przyda sie dopiero, gdy założę sobie czwarty :wink: :D (nie znoszę gdy reklama służy do ogłupienia klienta).

Moje okna to Oknoplast-Kraków, monter z Pabianic ul. Kilińskiego. Właściwie przy montażu nie było o co się przyczepić, może z wyjątkiem tego, że nie chcą robić nic więcej jak tylko zakotwić i zapiankować okna. Oznacza to, że otwór musi być idealnie przygotowany do wstawienia ram, ale może w innych firmach też tak jest :roll: Poza tym firma jak firma, ale zasadniczo: konkretnie, rzeczowo, cenowo chyba nie najgorzej (oczywiście też po targowaniu :wink: ), a okna też ładne :D

Na mnie też (szukam okien i do nich trafiłam bo czytałam troche na forum ) - nie byłam u nich - ale wycenę ram z rysunkami i cenami dostałam dopiero po napisaniu kilku meili :( - napisali że mają dużo wycen i nie mają czasu robić takich żeczy :(((. Dobrze że się o nią domagałam bo okazało się że pomyłka w wycenie to 650 zł !!!! na samej robociźnie. Później zamieszanie z kolorami - chciałam meranti albo makori a oni wyceniają orzechowy tańszy o 15 % :( - to już naciąganie :(. No i termin - 13 tygodni - skąd oni to biorą ????

Zdecyduje się chyba na Budwar. Byłam dzisiaj na Rzgowskiej - obsługa ok :) cena do zaakceptowania i 6 komórkowe ramy bez ołowiu i pionowa belka w oknach przygrzewana zamiast skręcanej. No i termin 5 tygodni na mój kolorek :)))))))))). Zastanawiam się jeszcze na Jezierskim - ale tylko ramy 5 komórkowe i ta cena.......

Różnie to bywa.

Może trafiłam na posuchę zbytu w Abatexie.

Wycenę dostałam jakoś w 2 dni.

Cenę ostateczną najlepszą w Łodzi i okolicach, do tego parapety po cenie promocyjnej. Pan z obsługi bardzo profesjonalny i sympatyczny.

Niedawno bez najmniejszego problemu przysłali człowieka do wyregulowania okien.

Ale nie namawiam skoro tak im się odmieniło.

canna, nie bój się - będzie dobrze :wink: :lol:

...no i pół-gratulacje!!! Reszta gratulacji - po odbiorze :lol: :wink: :lol:

agusia133, o oknach poczytaj jeszcze tutaj i tutaj.

Swego czasu te dwa wątki sporo mi pomogły w wyrobieniu sobie opinii przy wyborze okien. Teraz już ich nie śledzę, ale pewnie są równie pomocne :wink:

...i jeszcze jedno: w moim przekonaniu reklamowanie okien jako bezołowiowe to podobne ogłupianie reklamą klienta jak ten w/w trzeci grzybek. Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem (całkiem możliwe, że na którymś z w/w wątków), to ołów z ram okiennych jest szkodliwy tylko w dwóch momentach: podczas produkcji i przy utylizacji. Obydwa przypadki nie dotyczą bezpośrednio nas jako użytkowników - jak (domyślnie) sugeruje reklama. Ołów jest używany jako stablilizator (są zamienniki, ale nie tak skuteczne) i w takiej formie (związany chemicznie) nie uwalnia się i nie ma wpływu na nasze zdrowie podczas użytkowania okien. -Tak to chyba leciało - mam nadzieję, że nic nie pokręciłem :wink:

Oczywiście nie mam nic przeciwko eliminowaniu Pb ze środowiska, ale nadal uważam, że klientowi należy się rzetelna i jednoznacznie brzmiąca informacja (reklama) - w końcu w nieco bardziej świadomych społeczeństwach, dbałość o środowisko powinna być na równie wysokim miejscu, co troska bezpośrednio o nasze zdrowie :roll:

Już miałem skończyć, ale dorzucę jeszcze jako puentę:

w ostatecznym rozrachunku jakość okien jest wypadkową 3 elementów:

1. jakości użytych materiałów i wykonania profili (w naszym przypadku nadal chyba jeszcze wszystkie profile produkowane są w Niemczech)

2. jakości montażu (składania ram) w firmach polskich

3. jakości montażu (wstawiania gotowych okien) na placu budowy przez monterów

Życzę trafnego wyboru :D

My też ostatecznie zdecydowaliśmy się na Abatex - robiliśmy wycene na początku roku i oni jako jedyni odpisali do nas już następnego dnia , a z reszty firm musieliśmy się prosić i część i tak nie dosłała. POtem już w samym Abatexie spędziłam ładnych kilka godzin wyliczając i zmieniając , to z grzybkiem , to kolor , to szybka taka , to stałe to uchylne - kombinowałam jak koń pod górkę i kobiałka cierpliwie mi wyliczała wszelkie wersje jakie chciałam. Zamówiliśmy więc u nich a jak będzie z montażem to zobaczymy - najpierw muszę mieć gdzie te okna założyć :)

A teraz pytanie z serii durnowatych:)

Czy wy jakoś ustalaliście na jakiej wysokości ma być otwór okienny ? żeby to miało ręce i nogi jak już się porobi te wszystkie wylewki,posadzki i inne duperelki?

bo ja jakoś w projekcie nie mogę znaleźć i tak do końca nie wiem jak to jest - czy jest jakiś standard czy to się ustala z wykonawcą wg widzimisię

nadmienię tylko ,że byłam w zeszłym roku w domu kuzynostwa gdzie żeby wyjrzeć z salonu musiałam się wspinać na palce i ledwo co widziałam :):):) i nie wyobrażam sobie takiego babola u siebie