Mariusz Łódź 14.07.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Bardzo jest fajna siatka ocynkowana powleczona plastykiem robia w Lutomiersku - moze przynajmniej kawalek w miejscu gdzie bedzie dom zrobic ta siatka. Slupki tez maja na miejscu ale najtaniej chyba bedzie na miejscu. W Lutomiersku tez jest ekipa zakladajaca ale sensowniej powinno byc zatrudnienie wykonawcow z tego miejsca gdzie ma byc siatka. Cen aktualnych niestety nie znam. PS Kiedys byla teoria naciagania siatki. teraz naciaga sie druty a siatki kupujesz tyle ile masz metrow ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi888 14.07.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam,ja trochę z innej beczki. Niedługo będę podpisywała umowę kredytową i stąd moje pytanie. NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, NA JAKIE KRUCZKI BANKOWE aby się później nie obudzić z przysłowiową ręka w nocniku? Z góry dziękuję za wszystkie wasze cenne uwagi.pozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 14.07.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 dzień dobry bardzo wszystkim jestem nowym ( ido tego nie mam pojęcia o budowaniu i wszystkim co jest z tym związane) czytaczem forum a nie ukrywam że zmusiła mnie do tego sytuacja w której się znalazłem zostałem posiadaczem działki 37.5 ara(działka jest między brzezinami a koluszkami około 20 km od łodzi) i chciałem ją ogrodzić no tu <schody> ( kasa ) chciałbym to zrobić tanio ale nie tak żeby za rok się zawaliło albo rozleciało - pomocy . Znalazłem ekipę za 50pln za metr bieżący ogrodzenia ( materiał + robocizna) siatka+brama bez podmurówki tylko słupki wbetonowane czy ma to sens czy może ogrodzić tylko część ale porządnie - pozdrawiam i z góry dzięki za opinie i porady Tak sobie gdybam ... tak dużą działkę można by ogrodzić w sposób "kombinowany". Zabetonować słupki betonowe jak do ogrodzeń z paneli betonowych lub słupki metalowe ( później można wykorzystać do siatki ). Jako wypełnienie dać 4-5 grubych dech, tylko ze zdjętym oflisem ( korą ). Mogą być nierówne w sensie "pofalowane brzegi". Zabezpieczyć Fobosem ( moczenie ), lub nieśmiertelnym olejem silnikowym. Tanio, solidnie na parę dobrych lat ( dechy, bo słupki na wiele więcej ) i przede wszystkim do wykonania samemu. Ale jak piszę - gdybam pozdrawiam i witam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 14.07.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam, ja trochę z innej beczki. Niedługo będę podpisywała umowę kredytową i stąd moje pytanie. NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, NA JAKIE KRUCZKI BANKOWE aby się później nie obudzić z przysłowiową ręka w nocniku? Z góry dziękuję za wszystkie wasze cenne uwagi. pozdrawiam Aga np. - czy da się przewalutować kredyt w okresie do wypłacenia ostatniej transzy, czy dopiero po wypłacie ostatniej transzy ... - wszelkie ubezpieczenia, obowiązkowe, "zalecane" - co dają ? - np. konieczność otworzenia konta w danym banku ( dodatkowe opłąty ), aktywnego ( miesięczne wpływy ) i z niego ściąganie rat - czy można wcześnie spłacać ( nadpłacać ) - za ile ? - operat szacunkowy ... itp, itd ... każdy bank ma swoje haki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekgb 14.07.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 dzięki za lekkie ukierunkowanie postaram się znaleźć kokoś na miejscu ,do wcześniej podanych miejscowości mam po około 4km wiec może tam kogoś znajdę . Gdyby ktoś znał jakąś niedrogą ekipę będę wdzięczny ( Brzeziny-Koluszki) w grę wchodzi również fachowiec ze sprzętem a ja + dwie osoby do pomocy jesteśmy gotowi ( myślałem żeby się ze wszystkim zmieszczę w dziesięciu tysiącach ale widzę że będzie ciężko-przy jakiejś taniej bramie 1200-1400pln) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 14.07.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 EDZIA - dziękuję w imieniu swoim i nas tu wszystkich za porządki na tablicy pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.07.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Gdyby ktoś znał jakąś niedrogą ekipę będę wdzięczny ( Brzeziny-Koluszki) w budziszewicach koło ujazdu byłeś ?? tam jest największe zagłębie płotów betonowych, kupujesz sobie u nich 2 słupki + 1 płytę jako podmurówkę i z ustawieniem płacisz za to koło 20 zł za 2m bieżące, na tym samodzielnie rozpinasz sobie siatkę i całość nie przekracza wtedy 5 tyś zł z brama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 15.07.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam, ja trochę z innej beczki. Niedługo będę podpisywała umowę kredytową i stąd moje pytanie. NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, NA JAKIE KRUCZKI BANKOWE aby się później nie obudzić z przysłowiową ręka w nocniku? Z góry dziękuję za wszystkie wasze cenne uwagi. pozdrawiam Aga Najlepiej znac wzor umowy. Duzo zalezy od banku. dodam jeszcze: - prowizja za przyznanie kredytu - zabezpieczenia kredytu - mozliwe okresy karencji i zmiany w umowie - jak sa ocenaine postepy prac (czy np. do wyplaty kolejnej transzy musi przyjechac specjalista do oceny postepow i czy trzeba za to zaplacic) - czy jest koniecznosc wykupienia karty kredytowej "do rachunku" - oplaty za przewalutowanie i wczesniejsza splate kredytu - czy jest tzw. rata balonowa to tyle, co mi sie na szybko przypomnialo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 15.07.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Czy przy nadpłaceniu kredytu zmniejsza się wysokość rat, a okres kredytowania zostaje ten sam, czy wysokość raty pozostaje, a okres się zmniejsza.Czy trzeba wykupić na czas spłaty kredytu ubezpieczenie na życie, które kosztuje niemało...Czy poszczególne transze rozliczane są na podstawie oceny postępu prac (wizyty kontrolera na budowie, zdjęcia, wpisy w dzienniku budowy) czy wg faktur - na ile % transzy trzeba mieć faktury.Ile aneksów do umowy można zrobić w ciągu roku i ile to kosztuje - w niektórych bankach np. zmiana adresu, dowodu osobistego - to już aneks, czasami trzeba za niego zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 15.07.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi co zrobić jeszcze przed tynkami. Dodatkowo poza tym co wiedziałem dociągnę jakieś kabelki do głośników + ethernetowe do 2 pomieszczeń, do których wcześniej nie planowałem. A teraz następne pytanko : Czy ktoś z Was może robił instalację odgromową? Bo raczej planujemy ją zrobić tylko nie do końca wiemy jak się za to zabrać... A może macie jakiegoś sprawdzonego wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.07.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Czy przy nadpłaceniu kredytu zmniejsza się wysokość rat, a okres kredytowania zostaje ten sam, czy wysokość raty pozostaje, a okres się zmniejsza. Czy trzeba wykupić na czas spłaty kredytu ubezpieczenie na życie, które kosztuje niemało... Czy poszczególne transze rozliczane są na podstawie oceny postępu prac (wizyty kontrolera na budowie, zdjęcia, wpisy w dzienniku budowy) czy wg faktur - na ile % transzy trzeba mieć faktury. Ile aneksów do umowy można zrobić w ciągu roku i ile to kosztuje - w niektórych bankach np. zmiana adresu, dowodu osobistego - to już aneks, czasami trzeba za niego zapłacić. Na wszystko można odpowiedzieć : zależy od banku W naszym kredycie poszczególne odpowiedzi by były : - zmniejsza się okres kredytowania, rata taka sama - nie trzeba - rozliczane na podstawie wizyty przedstawiciela banku i jak mamy to jakieś faktury za dany etap - nie robiliśmy jeszcze ankesów pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.07.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Czy ktoś z Was może robił instalację odgromową? Bo raczej planujemy ją zrobić tylko nie do końca wiemy jak się za to zabrać... My nie, choć jest w projekcie, ale planujemy nie robić ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 15.07.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Czy przy nadpłaceniu kredytu zmniejsza się wysokość rat, a okres kredytowania zostaje ten sam, czy wysokość raty pozostaje, a okres się zmniejsza. Czy trzeba wykupić na czas spłaty kredytu ubezpieczenie na życie, które kosztuje niemało... Czy poszczególne transze rozliczane są na podstawie oceny postępu prac (wizyty kontrolera na budowie, zdjęcia, wpisy w dzienniku budowy) czy wg faktur - na ile % transzy trzeba mieć faktury. Ile aneksów do umowy można zrobić w ciągu roku i ile to kosztuje - w niektórych bankach np. zmiana adresu, dowodu osobistego - to już aneks, czasami trzeba za niego zapłacić. Na wszystko można odpowiedzieć : zależy od banku pozdrawiam, majki Właśnie o to chodzi, w każdym banku trzeba pytać o wszystko, żeby wybrać najkorzystniejszą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.07.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Właśnie o to chodzi, w każdym banku trzeba pytać o wszystko, żeby wybrać najkorzystniejszą ofertę Ano tak .... My przed wzięciem kredytu odwiedziliśmy blisko 20 banków i instytucji finansowych. Taaaaaaki segregator sie zrobił makulatury pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi888 15.07.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Dzięki Majki, Mmmd i Akacja W moim wypadku wygląda to tak,ze po wielu wizytach w bankach, różnych instytucjach i różnych zawirowaniach padło na KredytBank .(trochę z przymusu bo w mojej obecnej sytuacji nie miałam za wiele manewrów)-co do prowizji to udało mi się załapać na promocję (brak prowizji)-niestety do wypłat kolejnych transz potrzebne 50% FV(ból)+płatna wizyta kontrolera sprawdzającego postępy-po 5 latach wcześniejsza spłata bez dodatkowych opłat opłat-przewidziana 12 miesięczna karęcja(aneksy ale nie wiem ile to kosztuje)dopytam-ubezpieczenie w racie kredytu (dość atrakcyjne)-rzeczoznawca płatny 900-o nadpłacanie muszę dopytać-oprocentowanie przy udziale własnym dość atrakcyjne Zobaczymy jak to będzie a przyznam się,że stracha mam nie małego jak sobie pomyśle o spłacaniu tych rat przez tyle lat.A do tego ten niski kurs franka co dla biorących kredyt nie jest za korzystny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi888 15.07.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 mmmad przepraszam zjadłam literkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 15.07.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam, Czy ktoś z forumowiczów posiada na zbyciu już nie potrzebne nadwyżki (większe ilości) materiałow potrzebny na budowe stanu zero+ściany parteru? np. styrodur, dysperbit, papa do fundamentów, itp. jeśli ktoś jest ma ochotę się dogadać i pozbyć proszę info na priv. oraz pytanie również z tym tematem związane gdzie w łodzi najtaniej obecnie można kupic styrodur oraz porotherm + bloczki fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi888 16.07.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Bloczki fundamentowe tanio 3zł sztka można kupić w firmie Junikost z Dąbrówki k. Zgierza 042 717-84-41. O inne materiały nie pytałam.A chyba jeszcze cegłe pełną mają w bardzo dobrej cenie.Tylko nie wiem jak daleko dowożą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 16.07.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 no własnie buduje się w dąbrowce (k. zgierza) tyle że ktoś mi opowiadał że piasek użyty do robienia tych bloczkow nie jest zbyt dobry. coś na ten temat wiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 16.07.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 no własnie buduje się w dąbrowce (k. zgierza) tyle że ktoś mi opowiadał że piasek użyty do robienia tych bloczkow nie jest zbyt dobry. coś na ten temat wiecie? Ja miałem od nich bloczki i cegłe , uważam że są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts