Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Dziś kupowałem cement po 14 zyla, to sporo drożej niż gdy zaczynałem, ale nie wiem jakie były ceny w międzyczasie.

Kostka brukowa też poszła w górę - 2 lata temu była po 30-35 zł/m2 , dziś płaciłem po 49 za szarą "6", a taka z "kruszonką" była nawet po 90 :o

Tylko kładzenie podobnie: za ażury 18/m2, kostka 20/m2, obrzeża 25/mb.

kowalc, zrobisz jak zechcesz ale fundamenty + stan zero to jest moment a nie zostawiałbym chałupy na zimę bez dachu. Nie jestem na bieżąco ale jesienią może być problem z suchym drewnwm na więźbę. Chyba że znajdziesz ekipę, która akurat ma wolne i się wstrzelisz, tak jak ja z tą swoją kostką - planowałem na za rok, bo nie było wykonawców, ale się trafili od sąsiada co jak raz mieli 2 tyg. luzu. Robią dobrze, dokładnie, i do tego sympatyczne z nich ludki więc grzech było nie skorzystać :wink:

Muszę zrobić choć kawałek pod płotem i ścieżkę, bo mi się auto zapada :roll: . Macie może jakiś pomysł na stromy zjazd do garażu? Dotychczasowe propozycje to: ażury (IMHO może nie wystarczyć), "jeż" - czyli kostka różnej grubości, albo wspomniana "kruszonka" - tu trochę cena nie teges.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

a propo's zaczynania teraz

Witaj, my zaczynamy własnie teraz. Co prawda mamy ekipe ale liczebnie skromną. Ponieważ znam ich , moge im zaufać- gwarantują ,że do zimy będą ściany i dach. Tak jak inni uważam ,że wszystko jest kwestia determinacji i potrzeb. My musimy zaczynać więc zaczynamy. Gdybyśmy nie musieli zrobiłabym wszystkie przyłacza, część ogrodzenia, stan zero i nasadzenia w ogródku pod płotem...:)

pozdrawiam

jutro będę metodą organoleptyczną (rozwalanie bloczków fundamentowych) sprawdzał bloczki od 3 producentow.

po testach wyślę zdjęcia i swoje przemyślenia co do zawartości "cukru w cukrze" :)

Witam,

napisz prosze jak wypadło sprawdzanie bloczków, które wybrałeś i w jakiej były cenie.

Na którymś forum pisałeś, ze znalazłeś niedrogiego geodetę, czy mógłbys podac namiary do niego.

Pozdrawiam

Monika

Witam! my także z niecierpliwością czekaliśmy na ...zawartość cukru w cukrze... ale cóż.... kupiliśmy w Domaniewicach ... test przechodziły ...( tzn. pan murarz) na ogrodzeniu producenta...

co mogę powiedzieć.. bloczek wytrzymał ogrodzenie ... nie...

zaznaczam że wielkich szkód tam nie wyrządziliśmy ....

bloczki były w dobrej cenie 2,70 ... pan murarz murował z bloczków z Dąbrówki i innych i powiedział że te za 2,70 i te po 3,50 są takie same..

na każdej palecie są lepsze i gorsze... kilka było takich że była w nich maleńka dziurka z której sypał się piasek .. po " teście młotkiem " okazało się że nie był dobrze wymieszany beton z piaskiem...

i dlatego też otrzymaliśmy od producenta jedną paletę gratis..

miejmy nadzieję że wszystko będzie ok..

pozdrawiam ..

Monika

ps. czy nadal szukacie geodety? mogę dać namiary na naszą panią ... przemiła i chyba super atrakcyjnie cenowo...

(...)czy jest sens zaczynać budowę na siłę jeszcze w tym roku, czy może tylko stan zero?(...)
Znasz to: "co nagle to po diable". Jeśli nie musisz to daj sobie na wstrzymanie. Znajdź porządną ekipę, rozejrzyj się jeszcze w materiałach i technologiach, a w tym roku zbuduj fundamenty, wprowadź przyłącza, zainstaluj kanalizację i zakończ prace ziemne wokół domu. Przez zimę piasek, który wsypiesz w fundamenty (pod I wylewkę) osiądzie a wczesną wiosną, gdy tylko mrozy odpuszczą, będziesz mógł ruszać z wylewką i ścianami.

No chyba, że znajdziesz ekipę, która zagwarantuje ci, że (co najmniej) dom przykryje jeszcze w tym roku i ...że pośpiech nie wpłynie na jakość ich pracy :wink: .

Dziękuję wszystkim za porady.

Faktycznie, jeśli znajdę odpowiednią ekipę to zaczniemy przynajmniej stan zero. Natomiast na siłę nie będę zaczynał, nie muszę (mieszkamy we własnościowych blokach, nikt mnie z nich nie wyrzuci :) ).

Czy każda ekipa potrzebuje kilku dni na zrobienie wyceny? Bo do tej pory dwie, które mi ją robią, potrzebuje na to prawie tydzień.

Pozdrawiam wszystkich!!!

Piotr K

Witajcie,

czy możecie mi napisać gdzie kupowaliście drzwi zewnętrzne do domu? Czy ktoś z Was kupował firmy LUPOL? czytam , czytam i nie mogę nic wybrać. Acha i jeszcze jedno pytanie: brama do garażu Normstahl? - ktoś z Was ma i użytkuje i jest zadowolony? Z góry dzięki za odpowiedź

Witajcie,

czy możecie mi napisać gdzie kupowaliście drzwi zewnętrzne do domu? Czy ktoś z Was kupował firmy LUPOL? czytam , czytam i nie mogę nic wybrać. Acha i jeszcze jedno pytanie: brama do garażu Normstahl? - ktoś z Was ma i użytkuje i jest zadowolony? Z góry dzięki za odpowiedź

my zdecydowaliśmy sie na drzwi z Włoszczowej, a kupilismy je w Bartku w Koluszkach, bramę garażową mamy Wiśniowskiego.

i jedno i drugie jest w porządku (a sporo przeszły).

Witajcie,

Ja kupiłem na Wydawniczej drzwi drewniane z Włoszczowej. O ile drzwi i montaż polecam (monter jest na tablicy ogłoszeń) to samą firmę niekoniecznie - chyba mają za dużo klientów, bo trochę zlewają.

Brama segmentowa Krispol u gościa z Curie-Skłodowskiej, wszystko ok.

Witam wszystkich.

Powiedzcie mi bo zgłupiałam już :oops: jak to jest z wełną w skosy. Czy Rockwool czy Isover. Różnica jest w oporze cieplnym i współczynniku przewodzenia ciepła. Jak to było które powinno być wyższe a które nizsze.

Skleroza nie choroba a trza się nachodzić. Jak możecie to przypomnijcie mi co to jest opór cieplny a co to jest współczynnik przewodzenia ciepła. Pora kupić wełnę w skosy a w głowie bezpiecznik sie przepalił. :wink:

Pozdrawiam. Dorota.

Witam :)

Potrzebuje namiar nawzglednie tani wywoz smieci pobudowlanych - kontener, duza ciezarowka itp ...

Pozdrawiam,

Mateusz.

Chętnie się podłączę, u mnie będzie tego może na 1/3 kontenera, też bym już posprzątał... Z tego co wiem zamawia się toto w MPO albo u Rethmanna ale może są ciekawsze propozycje? Nawet nie wiem ile to ma kosztować...

SylwiaSzŁódzka tablica ogłoszeń znajduje się na samym czubku spisu GRUP BUDUJĄCYCH.

Potrzebuje namiar nawzglednie tani wywoz smieci pobudowlanych - kontener, duza ciezarowka itp ...

Chętnie się podłączę, u mnie będzie tego może na 1/3 kontenera, też bym już posprzątał... Z tego co wiem zamawia się toto w MPO albo u Rethmanna ale może są ciekawsze propozycje? Nawet nie wiem ile to ma kosztować...

Właśnie 2 dni temu, niedaleko Was, zamówiłem kontener (około 7 m3) podstawiony bez problemu na kilka dni - koszt 350 zł.

Druga opcja to ciężarówka z HDS-em (ponad 20 m3) i ludźmi do ładowania, łączny koszt: 1200 zł.

Kontakt - Pan Ornoch, (603) 670-482 - jest z Nowosolnej.

W moim przypadku do załadowania gruzu do kontenera dodatkowo będę brał koparkę (płatne oczywiście osobno).

PS. Sprawdzałem też 3 inne firmy - za kontener 7 m3 wszystkie chciały 535 zł (jakby się umówili :roll: ).

Ja swojego czasu wywoziłem śmieci "przy użyciu" znanego tu Pana Walenciaka :oops:

Za wywrotkę 4 osiową brał 250 zł za wywóz + praca koparki osobno.

Na 2 wywrotki zabrał mi całą stertę śmieci :D

A teraz już sam wywożę, po woreczku ... :evil:

pozdrawiam, majki