Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

widzę, że burze was przycisnęły :lol:

A tak na serio, rozmawiacie o prawdziwej odgromówce, mam nadzieję. Prawdziwej, to znaczy z wykopaniem dziury w ziemi naokoło domu a nie tylko instalacji na dachu...

Co do cen - 1800 to raczej ta cześć na dachu, może facet zakłada, że macie uziom przy okazji fundamentów, ale w sumie rzadko kto to wtedy robi :roll: 5 wydaje mi się realne a 10 to pewnie z całym materiałem.

Ja nie robię. U nas domów gęsto i nikt nie ma, więc bylibyśmy jedynym domem, w który by waliły wszystkie pioruny :D Tak uradziło wysokie gremium w osobach mąż - nieelektryk, wujo-sąsiad, elektronik i ojciec- elektryk, który swego czasu takie instalacje właśnie instalował (nawiasem mówiąc u siebie też nie zrobił :wink: ).

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

widzę, że burze was przycisnęły :lol:

A tak na serio, rozmawiacie o prawdziwej odgromówce, mam nadzieję. Prawdziwej, to znaczy z wykopaniem dziury w ziemi naokoło domu a nie tylko instalacji na dachu...

Cena z wkopaniem drutow schodzacych z dachu w ziemie. 1800 juz z materialem! Stad te 10 tys mnie zwalilo z nog od razu...

Potrzebuje deklaracji - jesli Majki i Sli wchodzicie w to, dzwonie do faceta i dogaduje ile bierze za dojazd tutaj, jak rozwiazac spanko itp. Ile mu to zajmie, czy jest ich 2 (tylu robilo u moich Rodzicow) itp. Jesli bedzie chcial plany budynkow rozumiem ze doslecie?

Mysle ze nawet gdyby juz przyjechali i cena "wzrosla" magicznie nawet o 20% (co raczej nie powinno sie zdarzyc, ale bez pisemnej umowy wiecie jak jest...) to i tak sie oplaca... facet ma wszystkie uprawnienia, papiery wystawia, gwarancja na pismie... chyba warto. Czekam.

Karolina

popcarol

warto, na pewno, ale jak i co on za tę sumę robi????

Musiałabym się dopytać, co się kładzie ale co by to nie było, to kładzie się wokoło domu w odległości ok 1,5-2 m . Czyli samego kabla czy też bednarki jest z min 60 mb!. Potem drut wokół dachu, a wykopanie rowu na ileś tam wgłąb + te druty głębiej??? Coś mi się wydaje, że trzeba najpierw dokładnie dowiedzieć się, co ma być zrobione, potem co on robi za to 1800 zł. Jeżeli faktycznie tyle bierze to może i ja się skuszę wbrew woli rodziny.... Za to jednego jestem pewna - źle zrobiona instalacja odgromowa powoduje, że pioruny są ściągane, i owszem, ale nie mają gdzie "odpłynąć"

popcarol

Musiałabym się dopytać, co się kładzie ale co by to nie było, to kładzie się wokoło domu w odległości ok 1,5-2 m . Czyli samego kabla czy też bednarki jest z min 60 mb!. Potem drut wokół dachu, a wykopanie rowu na ileś tam wgłąb + te druty głębiej??? Coś mi się wydaje, że trzeba najpierw dokładnie dowiedzieć się, co ma być zrobione, potem co on robi za to 1800 zł. Jeżeli faktycznie tyle bierze to może i ja się skuszę wbrew woli rodziny.... Za to jednego jestem pewna - źle zrobiona instalacja odgromowa powoduje, że pioruny są ściągane, i owszem, ale nie mają gdzie "odpłynąć"

Zgadza sie. Bede do niego dzwonic i sie wypytam. Ale wczesniej jakas wiedze miec musze, wiec najpierw podszkole sie - na forum moze?

SLI, MAJKI, dajcie znac czy jesli robi "jak trza", wchodzicie?

popcarol

Zgadza sie. Bede do niego dzwonic i sie wypytam. Ale wczesniej jakas wiedze miec musze, wiec najpierw podszkole sie - na forum moze?

SLI, MAJKI, dajcie znac czy jesli robi "jak trza", wchodzicie?

Jeśli robi "jak trza" - masz moją pisemną deklarację - wchodzę w to :lol:

Plany jak trzeba dosyłam, dowiedz się tylko co dokładnie wchodzi w zakres prac, żeby nie było potem kwasów ... :wink:

pozdrawiam, majki

Kurcze, ja też bym się pisała na odgromówkę ale mój daszek dopiero za półtora m-ca będzie. Jeżeli wykonawca się sprawdzi to może w przyszłym roku skorzystamy.

Sli - jeżeli mógłbyś napisz proszę jak wyceniła Tobie instalację odgromówki ta firma z Kielc. Zastanawiałam się czy do nich nie napisać, ale być może są poza moim zasięgiem i lepiej nie zawracać sobie głowy (dach mam podobny do Twojego).

hello :)

Odpowiem wszystkim na raz, bo temat odgromówki widzę interesuje kilka osób.

Więc:

- ja odgromówkę zrobię na pewno (domek na górce, niezbyt niski itp.)

- chcę mieć zrobione porządnie, tzn. aby działało w razie czego, no i za bardzo nie szpeciło dachu

- jeśli ten tani człowiek robi ok (chętnie z nim zamienię słowo bo już coś tam wiem), to wchodzę w temat jego usługi

- pytanie czy zastanawialiście się z czego zrobić odgromówkę? SPINPOL z Kielc namawiał mnie, że przy dachu ceglastym to tylko miedź, a więc niestety koszty

- jak tylko odnajdę wycenę ze SPINPOLa to napiszę ile wynosi i za co

Jeśli o czymś zapomniałem napisać to dajcie znać.

Witam wszystkich.

We wtorek wywozimy z działki to co zostało po kopaniu fundamentów. Może ktos chce ,nieodpłatnie oczywiście,czystej ziemi z piaskiem, troche humusu.. w ziemi jest niewielka ilośc gruzu ale smieci nie ma. Działka na Złotnie.

Czy ktoś z Was pamieta, gdzie można kupic tanio i dobre bloczki fundamentowe?

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

tanie kupowałam u Walenciaka. Dobre kupowałam w Maxbecie.

Gdzie kupić 2 w 1 - nie mam pojęcia.

Pozdrawiam.

tanie kupowałam u Walenciaka. Dobre kupowałam w Maxbecie.

Gdzie kupić 2 w 1 - nie mam pojęcia.

Za moich czasów :wink: "walenciakowe" bloczki pochodziły od: "Nast.-BUD" Sebastian Nastarowicz, ul. Romana 39/41, tel. 684-82-43, 502-384-100. Jeśli chodzi o cenę to trzeba było się rozejrzeć, bo w zależności od ilości i daru przekonywania :wink: tańsze bywały raz w jednym, raz w drugim miejscu. Ale może już coś się zmieniło i Walenciak sprzedaje jakieś inne - gdy ja kupowałem jakość była w porządku (a raczej: były najlepsze z tych, na które trafiłem) :D

ja miałam porównanie.

Kupowałam wszystkie od walenciaka, to były o ile wiem ich produkcji, jednak w dobie tego wariactwa materiałowego nie nadążali z wytwarzaniem. Bloczki były zapłacone, termin przywozu minął więc ... część kupili mi w Maxbecie i przywieźli w cenie tych swoich (przyzwoici ludzie). Stały więc jedne obok drugich i było widać różnicę gołym okiem na duuużą korzyść maxbetu. Ale też maxbetowe były znacznie droższe (dlatego tam nie kupowałam :D ).

Ja kupowałem w Hi-Bet'cie - Rzgów.

Nie polecam :x , mimo, że cena była swojego czasu ( luty zeszłego roku najlepsza ) ...

- przyjeżdżały zupełnie świeże, mimo, że zapewnienia były, że będą min. 1-miesięczne ( rozlatywały się przy lekkim puknięciu )

- transport gratis okazał się, gratis, ale tirem - brak możliwości wjazdu na działkę ... :-?

- mimo zapewnień o transporcie z dnia na dzień, trzeba na dostawę czekać było nieraz tydzień ... :o

Odradzam.

pozdrawiam, majki