majki 23.09.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Czy ktoś z Was ostatnio robił ogrodzenie a przynajmniej podmurówkę czyli wykopanie na 120 cm, szalunek i zalanie ? Interesuje mnie ile teraz licza sobie za mb. Tak, robiliśmy ogrodzenie. Podmurówka wykopana na około 1m głębokości szpadlami, włożenie związanego zbrojenia ( belka 4xfi12 _ strzemiona ), zalanie betonem, potem u góry szalunek i "dolewka" do równego poziomu - 80 zł/mb. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 23.09.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam Was,czy ktos z Was jest juz po odbiorze budynku? Chodzi mi o mapke - musze zlecic geodecie wyrysowanie protokolu koncowego powykonawczego czy jak to zwal. Na mapce do wrysownaia dom, garaz, szambo, ogrodzenie. Gosc ktory wczesniej robil mi protokol przylacza wodociagowego zaczy sobie za te nowa mapke 800 zl. Duzo? W normie? Dzieki,Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.09.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 w normie, też tyle płaciłan. No ale z dorysowaniem wody i prądu, bo sami to kopaliśmy i nie mieliśmy map od firm. Więc może jednak drogo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja płaciłam 700 zł. Wzięłam polecanego na tablicy pana Marcina z Pabianic. Powiedziałam, że chcę mapę do odbioru, nie wnikałam co tam narysował. Widocznie to co trzeba bo przy odbiorze nikt się mapy nie czepiał.Geodeta bardzo mi się spodobał, bo powiedział, że dom jest jest postawiony idealnie w granicach http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 24.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja płaciłam 700 zł. Wzięłam polecanego na tablicy pana Marcina z Pabianic. Canna moglabym Cie prosic o namiary? Jakos szukam a znalezc nie moge tego pana.. Dziekuje! KArolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 24.09.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam Was, szukam wspolnika Kladziemy kamien granitowy na podjazdach i przez "zmiany" i "ulepszenia" moich wykonawcow za chwile mi go zabraknie, a powinno zostac gdyby trzymali sie moich rysunkow (musielismy sporo poszerzyc wjazd), bo go przesuneli zamiast robic jak chcielismy) wrr Efekt jest taki, ze szukam wspolnika - moze ktos chcialby takowy kamien, ale nie oplaca sie brac mniej niz calej wywrotki 25 ton (transport drozszy niz kamien!) - wiec powiedzmy ok 5 ton chcialabym zrzucic u siebie, reczte by ktos chcial? Taki transport kosztowal mnie 2450 zl, wiec wraz z transportem tona kamienia to niecale 100 zl (z tony mozna ulozyc ok 5-7m2 - tak nam wyszlo). Dla porownania - kostka betonowa jest 3-4 x drozsza!!! ZAPRASZAM Tak to wygladalo u mnie, teraz laczymy oba pasy wrr i przesuwamy w strone sasiada.. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/D56P4cjxRMRMmllOkX.jpg http://www.allegro.pl/item438237694_nieregularna_kostka_granitowa_lupek_promocja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Proszę: Ja niedawno zakończyłam stan surowy otwarty z czystym sumieniem mogę polecić : geodeta - p. Marcin 507-794-708 Na tablicy są też namiary na innych polecanych geodetów. Ja wzięłam tego i nie miałam najmniejszego problemu z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Może uściślę tego geodetę, to co napisałam. Każde przyłącze na działce musi być wrysowane w mapkę. Jeżeli robi je firma, to naogół daje też mapki powykonawcze, bo mają swoich geodetów. Ja jednak wodę i prąd kopałam sama (znaczy koparką) i takowych mapek nie miałam. Więc musiał je nanieść geodeta w ramach inwentaryzacji powykonawczej. A to kosztuje ekstra. Dlatego mówię, że 800 to może drogo, bo u mnie tyle wyniosła mapa domu plus media. Sam dom byłby mniej, choć nie wiem o ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ewa, albo ja nie rozumiem, albo co. Dlatego aż sprawdziłam.Przyłącza robiły mi firmy, żadnych map nie dały!!Wszystkie przyłącza mam na jednej mapie inwentaryzacji powykonawczej.Domu i przyłączy. Chyba cosik przepłaciłaś http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gifAlbo miałaś osobne projekty domu i przyłączy. Ja miałam projekty przyłączy razem z projektem domu. I pozwolenie na budowę domu obejmowało przyłącza. Z tym, że oczywiście Elektrownia i Gazownia same robią projekty w ramach opłaty za przyłączenie do sieci. Ale tak, czy siak tych projektów nie widziałam na oczy. Ani ich geodezji powykonawczej jeśli takową robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 przyłącza to jedno a to co na działce, to drugie. Ja mówię o tym, co na działce, nie o przyłączach. Ponieważ gaz i kanalizację robiły mi firmy, to oni zadbali o inwentaryzację powykonawczą tego co na działce. do każdego medium był geodeta i dostałam od nich mapki. To znaczy oni je dostarczali do geodezji, ale widziałam, że robili. Ci geodeci to u nas szwędali się ciągle....Ponieważ prąd i wodę kopaliśmy sami, to musiał to nanieść geodeta wynajęty przez nas bezpośrednio. I on dawał to do geodezji łącznie z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 25.09.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Oczywiście, przyłącza do działki jak i te doziemne na działce robiły mi firmy.Inwentaryzacja powykonawcza, za którą zapłaciłam dotyczyła domu i przyłączy wewnątrz działki. Wszystko razem na jednej mapie. Powiedz lepiej, czy masz już adresy ogrodników? czekam na nie, bo muszę kupić 100 sadzonek ligustru a koło mnie jest drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.09.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Liguster kupowałam wiosną w internecie. Ale kiepsko rośnie. U ogrodników nie byłam, nie mam czasu jechać bo cyklinujemy parkiet. A poza tym pogoda taka podła, że mi się nie chce nawet do ogrodu wyjrzeć teraz ma być cieplej, to się przejadę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 25.09.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Mam pytanie, czy 1500 zł. za zrobienie przyłącza wody z ulicy do domu (wykop ok. 6 m-7m, wcinka i zawór, bez licznika) to drogo ? Osobno będę musiał zapłacić geodecie za projekt (czyli kreskę na mapie ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 26.09.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Mam pytanie, czy 1500 zł. za zrobienie przyłącza wody z ulicy do domu (wykop ok. 6 m-7m, wcinka i zawór, bez licznika) to drogo ? Moim zdaniem niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 26.09.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Liguster kupowałam wiosną w internecie. Ale kiepsko rośnie. A ja kupiłam latem dwie sadzonki u ogrodnika i rośnie tak ładnie, że to zachęciło mnie do posadzenia więcej. A w internecie nie kupię już dużej ilości sadzonek, bo z 400 posadzonych Brabantów zostało mi 20, reszta uschła http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif korzenie były przesuszone i nic nie dało się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 26.09.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Buu chyba nikt nie wejdzie w spolke kamienno-granotowa Gdzie kupic niedrogo lupek lub kostke granitowa okolice Pabianic? DZIEKI! KArolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.09.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Mam pytanie, czy 1500 zł. za zrobienie przyłącza wody z ulicy do domu (wykop ok. 6 m-7m, wcinka i zawór, bez licznika) to drogo ? Moim zdaniem niedrogo. Dzięki, już się zdecydowałem. Na zimę zbuduje kurhanik z trocin i styropianu dla rury z wodą w garażu. Na wiosnę nie będę się już tym musiał martwić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 27.09.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witajcie Mam gorącą prośbę, powiedzcie mi czy ktoś z Was budował z Kozłowickiej cegły? (jeśli tak lub nie, to co o niej sądzicie?) – bo się guzik znam a facet na składzie odradza Porotherma ?? Co jest?? Chce mi wcisnąć bubel?? Czy faktycznie lepsza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 27.09.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witajcie Mam gorącą prośbę, powiedzcie mi czy ktoś z Was budował z Kozłowickiej cegły? (jeśli tak lub nie, to co o niej sądzicie?) – bo się guzik znam a facet na składzie odradza Porotherma ?? Co jest?? Chce mi wcisnąć bubel?? Czy faktycznie lepsza?? Cały dom z PTH i na ten temat mam dobre zdanie, zdażały sie pokruszone, ale to norma. Ogólnie spoko. Z kozłowic mieliśmy maxa na ściany garażowe - po-ra-cha Bardzo kruchy i nierówny. Ale kupowany w "ciężkich" czasach początku roku ubiegłego, więc zrzucam na niedbałość i szybkość produkcji ... Ale po wymurowaniu ściany stoją, nic nie pęka. I tak nie widać bo pod tynkiem pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.09.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witajcie Mam gorącą prośbę, powiedzcie mi czy ktoś z Was budował z Kozłowickiej cegły? (jeśli tak lub nie, to co o niej sądzicie?) – bo się guzik znam a facet na składzie odradza Porotherma ?? Co jest?? Chce mi wcisnąć bubel?? Czy faktycznie lepsza?? Cały dom z PTH i na ten temat mam dobre zdanie, zdażały sie pokruszone, ale to norma. Ogólnie spoko. Z kozłowic mieliśmy maxa na ściany garażowe - po-ra-cha Bardzo kruchy i nierówny. Ale kupowany w "ciężkich" czasach początku roku ubiegłego, więc zrzucam na niedbałość i szybkość produkcji ... Ale po wymurowaniu ściany stoją, nic nie pęka. I tak nie widać bo pod tynkiem pozdrawiam, majki Ja wprawdzie też mam dom z PTH ale tylko cena ważyla . Gdyby nie to to budowal bym z Kozlowic . Pustak równy dobrze wypalony ,każdy dzwoni. Mają trochę tlustą glinę i ciężkie do tynkowania ale już ból tynkarza ,żeby dobry szpryc robil. Kozlowice to teraz jest CRH więc firma zobowiązuje )) Jak cena dobra to bierz ,albo pochwal najpierw się po ile Ci oferują ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts