Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Druga prośba dotyczy instalacji alarmowej - kto jest wart polecenia jeśli chodzi o jakość wykonania i cenę sprzętu?

ja mam od roku Juwentus, instalacja i monitoring, złego słowa na nich powiedzieć nie mogę, wszelkie sprawy załatwiają od ręki, jakaś czujka fiksuje na gwarancji to wymienili i tyle, dojeżdżają poniżej 5 min, czasami ot tak sobie podjeżdżają o różnych porach dnia i nocy żeby okoliczne menelki wiedziały że obiekt monitorowany, cenowo znacznie drożej 60 zł/miesiąc niż polskie centrum monitoringu 20zł/miesiąc

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

a ja proponuję założyć sobie alarm samemu.

Kupiłam na allegro komplet uzupełniony przez to, co chciałam, podłączył małż a plus jest taki, że musiał się wszystkiego nauczyć, ma sam wszelkie uprawnienia dla centrali, czujki i tak są na gwarancji a umowę można podpisać z każdą firmą. I do byle d..pereli nie musimy wzywać serwisu (mój ojciec ma przez firmę i nie dostał kodów serwisowych, tylko użytkownika - efekt, że jak chce coś inaczej skonfigurować, to musi łepka wołać)

Alarm kosztował mnie 1800 zł (Jablotron), drożej wyszło bo część bezprzewodowa, a cena bardzo podobnego zestawu proponowana przez wykonawcę była 6000 :D

I okazało się, że zwykłe czujki też można zainstalować tak, żeby psa nie widziały a widziały człowieka, tylko trzeba pogłówkować. Według instalatora to niemożliwe, wymyślał czujki pet, które by i tak nie zdały egzaminu, bo pies za duży..

Taaaa Ewcia - tak prawdę mówiąc to większość rzeczy " budowlanych" można zrobić samemu - jak tak patrzę , to żadnej wielkiej filozofii nie dostrzegam , tylko jeden mankament - trzeba mieć i chęci i czas , albo kogoś z rodziny kto będzie miał ochotę się zając danym zagadnieniem. U mnie posucha - jeden ojciec na chodzie ale pracujący drugi ojciec nie-na-chodzie , mąż od świtka do zmierzchu w robocie, ja z dwójką bawię się w matkę Polkę... no i nie pozostało nam nic innego , jak zadzwonić do Ad serwisu i zrobili alarm, nawet nie zdarli z nas jakoś straszliwie.

No i wiecie co , marzę o dniu kiedy z naszej budowy na stałe wyjdzie i nie wróci ekipa ytongowców . O rzesz ku..rczaki jasne w majonezie - ciągnę już resztką cierpliwości , co za patafiany!!!! Nikomu ich nie polecę. jak ktoś będzie chciał budować z ytonga to niech daje znać , powiem z czyich usług nie korzystać.

Gość Hanush
Spotkanie super :D

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie ocenili jakości izolacji ściany obok stolika i nie oderwali kawałka papy spod tynku ... :lol:

Jak ktoś chce zdjęcia, niech podaje @ :wink:

pozdrawiam, majki

My poprosimy fotki nasz @ jest w profilu.

Spotkano było przednie :)

I okazało się, że zwykłe czujki też można zainstalować tak, żeby psa nie widziały a widziały człowieka

o tym właśnie mówię, ponieważ alarm oraz monitoring mam w tej samej firmie wszelkie fiksowanie systemu czy regulacja czujek to sprawa gwarancji, nie płacę za dodatkowe przyjazdy bo czujka źle wyregulowana, bo system źle skonfigurowany i w nocy były 3 alarmy pod rząd itp, a miałem kilkanaście takich sytuacji i według cennika każdy taki nieuzasadniony przyjazd grupy interwencyjnej to 50zł + VAT jeśli tylko alarm nie był montowany w ich firmie

PS ja nie mam kodów serwisowych, rozbudowa systemu czyli np: podłączenie kolejnej czujki musi odbyć się przez firmę, ale drobniejsze rzeczy jak przełożenie czujki, odkręcenie czujki do tynkowania czy malowania robię samodzielnie za darmo, dzwonię do stacji monitorującej i zgłaszam żeby nie reagowali na sabotaż systemu przez najbliższe 2 godziny i robię sobie spokojnie co potrzeba

PS2 mój alarm z założeniem na gotowo kosztował 1800zł + VAT

mój ma 12 czujek w tym 1 dualna + centrala + bateria + klawiatura + biedronka + moduł GSM, w planach jest rozbudowa systemu o dodatkową dualną za dodatkową kasę, cena za założenie jest ściśle powiązana z 3 letnią umowa na monitoring, prawdopodobnie bez monitoringu cena za alarm była by wyższa

zależy jakiej firmy alarm

popatrzcie na ceny na stronie jablotrona na przykład. czujka ruchu 50 zł, centrala 250 (oczywiście taka, co steruje ogrzewaniem i włączaniem światła jest droższa). Piszę o przewodowych, oczywiście. Kontraktony 8 zł, czujki dualne koło 100 zł. SAtel ma ceny dość podobne.

A propos fałszywych alarmów - na razie nie mam jeszcze firmy (trwa casting) i fałszywych alarmów nie mam wcale. Dziwne to jakoś. Czujki stabilne, działają jak należy... :roll:

mój ma 12 czujek w tym 1 dualna + centrala + bateria + klawiatura + biedronka + moduł GSM[...]

Na razie wyceny mojego systemu, wraz z instalacją, oscylowały w granicach 5000 (sam sprzęt ok. 2800). Podejrzewam więc, że system jest przewymiarowany. Wiedza cenna, przyda się w negocjacjach - serdeczne dzięki.

A przy okazji odświeżę moje pierwsze pytanie o biuro projektowe/architekta. Noszę się z zamiarem ingerencji w konstrukcję budynku (ściany nośne) i potrzebuję specjalisty, który poprowadzi te zmiany od początku do końca, tak żeby było wszystko OK z prawem budowlanym i bezpieczeństwem. Teoretycznie są na łódzkim rynku firmy oferujące kompleksowe (w teorii tańsze) wykonanie modernizacji starych budynków, od projektu zaczynając, a na pracach remontowych kończąc. Jest jakaś tego typu firma warta polecenia, czy każdego wykonawcę szukać z osobna? W tej chwili zależy mi na dobrym projekcie, który nie wepchnie mnie w zbędne koszty (a w przypadku firm realizujacych usługi kompleksowo jest takie ryzyko). Pomożecie? :)

Czy ktoś tu nie poszukiwał ostatnio ekipy do GK ... ??? Bo właśnie dziś dziś dzwoniła do mnie "moja" ekipa od ocieplenia budynku, że mają wolne moce przerobowe... Ja się z nimi umawiałem wstępnie na GK, ale wtedy kiedy ja mogłem, oni mieli robotę ...

Generalnie są na tablicy, ale jak coś podam namiary na PW.

pozdrawiam, majki

Bo właśnie dziś dziś dzwoniła do mnie "moja" ekipa od ocieplenia budynku, że mają wolne moce przerobowe...

no proszę niemożliwe stało się faktem, mnie powiedzieli w czerwcu że do maja 2009 są zarobieniu po uszy

ludziska nie spieszyć się, kryzys dotarł do łodzi i coraz więcej fachowców będzie miało solidne powody obniżyć swoje wymagania

Bo właśnie dziś dziś dzwoniła do mnie "moja" ekipa od ocieplenia budynku, że mają wolne moce przerobowe...

no proszę niemożliwe stało się faktem, mnie powiedzieli w czerwcu że do maja 2009 są zarobieniu po uszy

ludziska nie spieszyć się, kryzys dotarł do łodzi i coraz więcej fachowców będzie miało solidne powody obniżyć swoje wymagania

Problem polega chyba na tym, że dla niektórych fachowców pojawienie się na tablicy oznacza, że są już niezastąpionymi. I zaczyna się olewanie inwestora, terminów, ceny z księżyca! Jak się jest gwiazdą Muratora to już można! Chyba jednak nie....

Pozd

Ano fakt, moja obecna ekipa od GK też dała mi uważam dobre ceny i sami mówili, że weszli do mnie bo mieli robotę, ale ktoś nie dostał transzy z banku i d*pa.

No i dobrze, zaczyna się rynek klyenta, a nie fachoffca :wink:

pozdrawiam, majki

Problem polega chyba na tym, że dla niektórych fachowców pojawienie się na tablicy oznacza, że są już niezastąpionymi. I zaczyna się olewanie inwestora, terminów, ceny z księżyca! Jak się jest gwiazdą Muratora to już można! Chyba jednak nie....

Pozd

Eeee, jak podpytuje "moich" fachofców czy wiedzą coś o muratorze i że są "polecani" to robią duże oczy i nie wiedzą o czym mówię.

Ale też akurat ja spotykam się z czymś innym : jak mówię, że z "polecenia" ( przecież nie powiem że z tablicy ogłoszeń na muratorze :roll: ), to wyraźnie zmieniają podejście i ceny 8)

A, jak masz doświadczenia z "gwiazdorzeniem" osób polecanych na tablicy, to o tym napisz - nikt na piedestale nie musi być cały czas :wink:

pozdrawiam, majki

Mam u siebie właśnie bardzo sprawną ekipę od karton-gipsów i ocieplenia dachu (pisałam jakie mają ceny) oraz wykonawcę kominka. Obie ekipy z polecenia, natomiast u mnie jeszcze swoich robót nie skończyli, choć ci od k-g zapierniczają równo - dopiero co weszli, a już mam cały dom w stelażach i częściowo ściany są już w płytach. Ale z poleceniem na 100% wolę poczekać na zakończenie prac :)

Ale też akurat ja spotykam się z czymś innym : jak mówię, że z "polecenia" ( przecież nie powiem że z tablicy ogłoszeń na muratorze :roll: ), to wyraźnie zmieniają podejście i ceny 8)

Yeż miałam ten problem, jak brałam z tablicy :D

Mówiłam wtedy dyplomatycznie "kolega polecił" i mialam nadzieje, że nie padnie pytanie o nazwisko, bo nie powiem przecież majki czy mpopław albo kropka przez q :D :D