Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Ewcia:)

Tak moja budowa była baaardzo dynamiczna:) niestety wykonczenie trwało bardzo długo i tak naprawde to jeszcze wszystko nie jest wykonczone.

Teraz żałujemy że wybudowaliśmy taki duży dom....

chcemy go sprzedać, kupic działkę i wybudować nastepny dom tylko ze duzo mniejszy:)

Może wiesz coś na temat wolnych niedrogich działek w okolicach Łodzi?

Jesteśmy teraz na etapie odbioru domu, czy ktos z Was też musiał robić badanie wody?

Do Starostwa oddalismy kg dokumentów i okazało się ze jeszcze brakuje tego głupiego badania wody!!!

cześć

nie wiem co znaczy dla Ciebie niedroga działka ale ja szukałam dla siebie długo działki i mam namiar na kilka ale poproszę na PW

czy ktoś się może orientuje jaką cenę można w tartaku uzyskać ze sprzedaży drzewa ? Mam do wycięcia 0,5 ha 60 letniego sosnowego lasu i przed rozmową w tartaku chciałabym się się zorientować w cenie żeby nie sprzedać "darmo". Może jakiś tartak ktoś poleci ? Z góry dziękuję i liczę na radę

metea jeśli potrzebujesz badanie wody z "papierkiem" to niestety osobiście przyjeżdża sanepid do ciebie. Dostałaś butelki z sanepidu ale oni nie wystawią ci kwitka. Ich zdaniem robisz badanie wody do własnych celów. Przynajmniej tak było kiedy ja się dowiadywałam.

pozdrawiam

P.S Ja również zainteresowana "niedrogimi" działkami :D

Nie wiem skąd wziąłeś koszt badania wody 30 zł???? niestety takie badanie kosztuje 420 zł..

dawno to już temu było w 2006 roku, ale płaciłem za to osobiście na Przybyszewskiego jakimiś drobnymi, na pewno było to poniżej 50zł, chyba że pomyliłem badania

350 zł z Panem, który pobiera próbki. Więcej jeśli Pan musi dojechać dalej. Taka stawka była we wrześniu tego roku.

pozdrawiam

metea jeśli potrzebujesz badanie wody z "papierkiem" to niestety osobiście przyjeżdża sanepid do ciebie. Dostałaś butelki z sanepidu ale oni nie wystawią ci kwitka. Ich zdaniem robisz badanie wody do własnych celów. Przynajmniej tak było kiedy ja się dowiadywałam.

pozdrawiam

P.S Ja również zainteresowana "niedrogimi" działkami :D

Czy ja dobrze rozumie , te badania wody to dotyczą tych co mają własne studnie ?

Bo nie sądze ze jak mam wodę z wodociągu to mam robić jej badanie .

A ja znowu z pytaniem. Gdzie zamawialiscie wasze kominki, jeśli takowe posiadacie? My chcemy miec z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (jako ogrzewanie alternatywne). Byliśmy w firmie na Rzgowskiej, ale nam szczęka opadła jak dostaliśmy wstępny kosztorys. Wyszło im że jakieś 18 tysięcy by to kosztowało, a dom mamy średni - do 150 m. Zastanawiamy się, czy nie odpuścimy sobie tego rozprowadzenia i nie kupimy jakiegoś taniego wkładu w Castoramie, obudowa wiadomo jakoś musi wyglądac, ale też Bóg wie czego nie wymyślam, tylko zwykły piaskowiec. Na pewno będzie taniej a ogrzewanie i tak mamy inne. Chyba że mozna gdzieś taniej z tym rozprowadzeniem zrobic.

Hej, mnie doradzono by w marketach wkładów nie kupować, bo ponoć pękają :)

ale czort wie czy to prawda , czy ino "straszenie konkurencją"

Ja mam wycenę z Legionów koło żeligowskiego - chyba się Eurokominki nazywają - tylko nie wiem czy ktoś u nich robił i czy jest zadowolony z ich pracy.

Ja tam swoją górkę specjalnie zniwelowałam przed zimą :) chodzi o to by ziemia spokojnie osiadła i żeby na wiosnę móc już coś z nią robić.
U nas podobnie, w miare rowno i gliniascie wszedzie ;) Na wiosne planujemy siac trawe.

I przychylam sie o rade dot. wyplenienia chwastow - za domem mamy ich sporo, wyrosly pieknie pod gora smieci do wywiezienia. Jak juz wywieziemy, spryskac czyms i co dalej? :)

A ja znowu z pytaniem. Gdzie zamawialiscie wasze kominki, jeśli takowe posiadacie? My chcemy miec z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (jako ogrzewanie alternatywne). Byliśmy w firmie na Rzgowskiej, ale nam szczęka opadła jak dostaliśmy wstępny kosztorys. Wyszło im że jakieś 18 tysięcy by to kosztowało, a dom mamy średni - do 150 m. Zastanawiamy się, czy nie odpuścimy sobie tego rozprowadzenia i nie kupimy jakiegoś taniego wkładu w Castoramie, obudowa wiadomo jakoś musi wyglądac, ale też Bóg wie czego nie wymyślam, tylko zwykły piaskowiec. Na pewno będzie taniej a ogrzewanie i tak mamy inne. Chyba że mozna gdzieś taniej z tym rozprowadzeniem zrobic.

Ile w tej wycenie kosztuje wkład, a ile robocizna?

Firma "Panek" Łódź, Stalowa 1 - jak na razie zaj.ście :D

Właśnie dziś przyjechał do mnie od nich Dovre 2180. Zamawiany w sobotę :o

pozdrawiam, majki

czy ktoś się może orientuje jaką cenę można w tartaku uzyskać ze sprzedaży drzewa ? Mam do wycięcia 0,5 ha 60 letniego sosnowego lasu i przed rozmową w tartaku chciałabym się się zorientować w cenie żeby nie sprzedać "darmo". Może jakiś tartak ktoś poleci ? Z góry dziękuję i liczę na radę

Koszt jaki poniosłem za każdy m3 drzewa na więźbę to 350 zł - koniec zeszłego roku.

W cenie wycinka drzewa z własnego lasu, przetarcie, transport, impregnacja.

Do tartaku nie sprzedawałem - był tartak na miejscu.

Moja propozycja / uwaga - jak masz czas i miejsce, wyciąć drzewo i samemu obrobić na gotowe kawałki i takie sprzedwać - zawsze wyższa cena.

Tylko najpierw trzeba mieć kupca...

Ale tak gdybam jakbyć m3 krawędziaków "puściła" po np 6 stów - to chyba byś miała zbyt ... :roll:

Ale to tylko moje gdybanie ...

pozdrawiam, majki

Ja mam wycenę z Legionów koło żeligowskiego - chyba się Eurokominki nazywają - tylko nie wiem czy ktoś u nich robił i czy jest zadowolony z ich pracy.

Ja mam od nich kominek i jestem bardzo zadowolona. Z ceny i z robocizny.

Wszystko razem: wkład, DGP, turbina czy co tam to jest służące wymuszeniu ogrzewania pomieszczeń odległych od komina, obudowa i robocizna kosztowały mnie 8.000 zł. W tym sama ta turbina 1200, bez niej byłoby taniej. Ale warto zapłacić, bo jak już napalimy w kominku to ciepło rozchodzi się po całym domu.

Panowie kominek robili trzy dni, niewielką reklamację naprawili w dniu zgłoszenia. Kominek był intensywnie używany przed odpaleniem kotła na zimę i wszystko działa. Tak więc firmę z czystym sumieniem polecam.

Drodzy forumowicze,

czy możecie polecic sprawdzonego kierownika budowy? Nie zalezy mi na osobie która nie bedzie robic problemów i wszytsko podpisze ale na kims kto krytycznym okiem spojrzy na wykonane prace- budujemy metoda gospodarczą. Budowa w okolicach Pabianic.

Z góry dziekuję

Robocizna 3000, wkład około 6000.

Pamiętam, że jakiś czas temu była tu wymiana zdań nt. cen drewna kominkowego. Możecie przypomnieć jakie są ceny na ten luksus w naszym regionie? Nie zależy mi na drewnie porąbanym i wysezonowanym. Myślę raczej o pniach drzew liściastych do samodzielnego pocięcia, porąbania, wysuszenia...

A ja znowu z pytaniem. Gdzie zamawialiscie wasze kominki, jeśli takowe posiadacie? My chcemy miec z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (jako ogrzewanie alternatywne).

PHU Kominki ul. M. Skłodowskiej-Curie 1a w Łodzi, pan Sebastian Dzikorski - polecił mi ich mój wykonawca CO i wod-kan. Tel., jak coś, mogę przesłać na priva.

Zamówiliśmy u nich wkład Capvision - ponoć idealny do ogrzania powierzchni do 100m2 (a my tyle mamy w dwóch poziomach) wraz z rozprowadzeniem ciepłego powietrza kanałami do 2 sypialni na poddaszu i całą robocizną polegającą na zamontowaniu wkładu, komina, etc. oraz wykończeniu kominka zgodnie z wybraną stylistyką. Za taki zakres mamy zapłacić 9500 zł (aha, wkład jest o prawie 1tys. zł droższy, bo zażyczyliśmy sobie mosiężne wykończenie drzwiczek, zamiast standardowego stalowego). Terminy niestety mają dość odległe, bo zamawiając we wrześniu, montaż mieliśmy umówiony na listopad, po czym z naszej winy (opóźnienia naszego GW w robotach murarskich) przesunęliśmy to na grudzień. Są na budowie od przedwczoraj.

A ja znowu z pytaniem. Gdzie zamawialiscie wasze kominki, jeśli takowe posiadacie? My chcemy miec z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (jako ogrzewanie alternatywne).

PHU Kominki ul. M. Skłodowskiej-Curie 1a w Łodzi, pan Sebastian Dzikorski - polecił mi ich mój wykonawca CO i wod-kan. Tel., jak coś, mogę przesłać na priva.

Zamówiliśmy u nich wkład Capvision - ponoć idealny do ogrzania powierzchni do 100m2 (a my tyle mamy w dwóch poziomach) wraz z rozprowadzeniem ciepłego powietrza kanałami do 2 sypialni na poddaszu i całą robocizną polegającą na zamontowaniu wkładu, komina, etc. oraz wykończeniu kominka zgodnie z wybraną stylistyką. Za taki zakres mamy zapłacić 9500 zł (aha, wkład jest o prawie 1tys. zł droższy, bo zażyczyliśmy sobie mosiężne wykończenie drzwiczek, zamiast standardowego stalowego). Terminy niestety mają dość odległe, bo zamawiając we wrześniu, montaż mieliśmy umówiony na listopad, po czym z naszej winy (opóźnienia naszego GW w robotach murarskich) przesunęliśmy to na grudzień. Są na budowie od przedwczoraj.

Można obejrzeć ta wasza budowę z kominkiem? Gdzies w okolicach Łodzi się "stawiacie"?

Robocizna 3000, wkład około 6000.

o matko to co to za wkład :):) ja mam zamiar mieć wkład do 2500 zł