majki 21.01.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a'propos alarmu... kiedy go się instaluje? Pytanie pewnie debilne ale ja laik jestem W niedziele widzieliśmy się z elektrykiem, który zrobi nam elektrykę w domku i ten powiedział, że instalację alarmową robi się przed elektryką... hm... tak jest w rzeczywistości? Doradźcie.... Przyjęte jest, że jeśli mowa o alarmie przewodowym, kładzie sie te przewody przed montażem okien, drzwi i bramy garażowej. Z reguły istnieje niewielkie ryzyko, że te przewody dostaną nogi chyba że po złości ktoś zrobi ... U mnie przykładowo było tak : - z tydzień wcześniej przed planowanym montażem okien zostały rozciągnięte po ścianach przewody do alarmu - wcześniej już zabiłem dechmi bramę garażową - w dniu montażu okien i drzwi wej. tymcz. nastapił montaż centrlaki i podączenie do monitoringu. - fakt, dopiero później była elektryka ( już w zamkniętym domu, bo wtedy jest już co kraść ... ) Wszystko jest do ogarnięcia, bez paniki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 21.01.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a'propos alarmu... kiedy go się instaluje? Pytanie pewnie debilne ale ja laik jestem W niedziele widzieliśmy się z elektrykiem, który zrobi nam elektrykę w domku i ten powiedział, że instalację alarmową robi się przed elektryką... hm... tak jest w rzeczywistości? Doradźcie.... Przyjęte jest, że jeśli mowa o alarmie przewodowym, kładzie sie te przewody przed montażem okien, drzwi i bramy garażowej. Z reguły istnieje niewielkie ryzyko, że te przewody dostaną nogi chyba że po złości ktoś zrobi ... U mnie przykładowo było tak : - z tydzień wcześniej przed planowanym montażem okien zostały rozciągnięte po ścianach przewody do alarmu - wcześniej już zabiłem dechmi bramę garażową - w dniu montażu okien i drzwi wej. tymcz. nastapił montaż centrlaki i podączenie do monitoringu. - fakt, dopiero później była elektryka ( już w zamkniętym domu, bo wtedy jest już co kraść ... ) Wszystko jest do ogarnięcia, bez paniki pozdrawiam, majki u nas bylo prawie dokladnie tak samo! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 21.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 to że okna i drzwi najpierw to wiedziałam... inaczej by rozkradli wszystko w trymiga Dzięki za wszystkie sugestie odnośnie alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacki 21.01.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 u mnie był dziś następny pan od domofonu, trzeci z kolei - i nadal nie działa. Dzwoni, widać kto dzwoni, bramę można otworzyć ale furtki nie - elektrozaczep nie działa, trzeba lecieć do furtki i ręcznie otworzyć. Już mi ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.01.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 u mnie był dziś następny pan od domofonu, trzeci z kolei - i nadal nie działa. Dzwoni, widać kto dzwoni, bramę można otworzyć ale furtki nie - elektrozaczep nie działa, trzeba lecieć do furtki i ręcznie otworzyć. Już mi ręce opadają chyba nogi ?? od biegania do furtki ale ma to również pozytyną strone , trochę ruchu nie zaszkodzi , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistli 22.01.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam grupę łódzką! Od kilku miesiecy sledze forum, choc sama jeszcze nie buduję. Dopiero rozgladam się za projektem domu. Po przejrzeniu dziesiatkow projektow chyba zdecyduje sie na Plejade z Domusa (Prosze o uwagi do projektu).http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=59 Mam do Was prośbę potrzebuję niedrogiego i dobrego architekta do adaptacji projektu. mam pytanie do meg60 - Jak idą poszukiwania architekta? Wkrótce sama bede potrzebowac fachowca do adaptacji Plejady. A na liście ogloszeń i polecanych wykonawcow architektow jest bardzo niewielu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacki 22.01.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 u mnie był dziś następny pan od domofonu, trzeci z kolei - i nadal nie działa. Dzwoni, widać kto dzwoni, bramę można otworzyć ale furtki nie - elektrozaczep nie działa, trzeba lecieć do furtki i ręcznie otworzyć. Już mi ręce opadają chyba nogi ?? od biegania do furtki ale ma to również pozytyną strone , trochę ruchu nie zaszkodzi , jedno i drugie ale nie poddaje się, szukam dalej mistli - ja widzę jedno na duży minus, wejście do kuchni z wiatrołapu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.01.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 mistli - ja widzę jedno na duży minus, wejście do kuchni z wiatrołapu ? można pokombinować z tą ścianką koło stału w kuchni... Też się kiedyś szykowałam na ten domek. Wtedy mój mąż mi wyliczył koszty - drogi dach, parterówka z poddaszem, które można robić albo nie ale trzeba zrobić strop i ten ogromny i połamany dach... Dość rozczłonkowana bryła - trudniej ogrzać... Miał rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 22.01.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam grupę łódzką! Od kilku miesiecy sledze forum, choc sama jeszcze nie buduję. Dopiero rozgladam się za projektem domu. Po przejrzeniu dziesiatkow projektow chyba zdecyduje sie na Plejade z Domusa (Prosze o uwagi do projektu).http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=59 Witam, Minusy: -nie ma wejścia do garażu od wewnatrz, -wejscie do kuchni z wiatrołapu (popieram przedmówcę), -schody zabiegowe bardzo strome i bardzo niewygodne, -bryła budynku powodujaca duże straty ciepła (wysunięty garaż + słupy), - komin w kuchni w złym miejscu, - brak wentylacji w obydwu łazienkach na dole, - wejście do pomieszczenia technicznego z kuchni, - na poddaszu bardzo duże straty powierzchni użytkowej, - łazienka na górze także nie ma wentylacji !!!!!!! - bardzo dużo okien dachowych (koszt 1 szt. min. ok.1500 PLN.) w zalezności od firmy i rozmiaru, - bardzo duża powierzchnia dachu.Koszty wykonania..... ogromny!!! Plusy: - ładna sylwetka domu, Przepraszam za szczerość ale takie są moje sugestie. Zastanówcie się czy chcecie budować dom ładny czy funkcjonalny. Pamiętajcie dom buduje się dla siebie a nie dla sąsiedów. Powodzenia w dalszym szukaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_swierczynski 23.01.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Czesc, mam takie pytanko, Czy w okolicach Łodzi beton komórkowy na pioro i wpust h+h 24 z dowozem i składowaniem do wiosny w cenie 8,8 brutto to dobry interes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 23.01.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 jeśli chodzi o projekt to ja po roku oglądania rzutów rysunków itp zdecydowałem sie na projekt indywidualny jednak bardzo wzorowany na Toli http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/1027-tola.html i musze powiedzieć ze mieszkam od września i nic mi nie przeszkadza wiec jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
null 23.01.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witam Łódź i okolice szykuję się do budowy domku na wiosnę. I znajduję się w grupie 5% forumowiczów, którzy stawiają takie maleństwa . mistli-we wtorek będę widziała się ze swoją p. archtekt i zapytam się czy chce być na tablicy ogłoszeń. Babeczka jest super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 23.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 witaj null mam projekt z tago samego biura buduję Z14 z garażem. Twój domek wydaje się być dobrze rozplanowany, jakieś zmiany wprowadzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 23.01.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Czy w okolicach Łodzi beton komórkowy na pioro i wpust h+h 24 z dowozem i składowaniem do wiosny w cenie 8,8 brutto to dobry interes Raczej tak A skąd masz? Ja na solbet mam 8,5 brutto bez dowozu i to moja najlepsza oferta. Więc podoba mi się Twoja cena Jakieś namiary mistli Ten dom jest piękny. Wszyscy będą go podziwiać...ale rzeczywiście za duzo w nim zmian do wprowadzenia żeby był bardziej wygodny Minusy: -nie ma wejścia do garażu od wewnatrz, To minus . choć może dałoby się zrobić chociaż wyjście na podcień żeby nie moknąć. Poza tym nie każdy chce mieć takie wejście -wejscie do kuchni z wiatrołapu (popieram przedmówcę), To jest wada, bo wiatrołap jest zimny i ten "ziąb" do kuchni będzie właził, ale z drugiej strony łatwo wrzucić zakupy do kuchni nie obłażąc dookoła. Poza tym to wejście można zamurować -schody zabiegowe bardzo strome i bardzo niewygodne,-nie znam się mam parterowke - bryła budynku powodujaca duże straty ciepła (wysunięty garaż + słupy), tu jestem innego zdania. Bryła zwarta, garaż nie musi być ogrzewany i będzie bufoerm ciepła jeśli np front jest od północy - komin w kuchni w złym miejscu, fakt! a to już istotna zmiana w projekcie. Nie zawsze chcą "takie cuś" zmieniac - brak wentylacji w obydwu łazienkach na dole, fakt! - wejście do pomieszczenia technicznego z kuchni, oprócz zmniejszenia funkcjonalności kuchni nie widzę w tym wady. Jeśli ogrzewanie na gaz, to pomieszczenie to może być również spiżarnią. I wtedy nikomu by nie przeszkadzało że wejście jest z kuchni. Poza tym to wejście aż tak nie przeszkadza - na poddaszu bardzo duże straty powierzchni użytkowej, fakt! - łazienka na górze także nie ma wentylacji !!!!!!! fakt - bardzo dużo okien dachowych (koszt 1 szt. min. ok.1500 PLN.) w zalezności od firmy i rozmiaru,- fakt bardzo duża powierzchnia dachu.Koszty wykonania..... ogromny!!! w dodatku pełno tam "frymuśności" A po jaką ch.... ten daszek nad oknem kuchennym Ten dach to OGROMNY DRENAŻ KIESZENI Plusy: - ładna sylwetka domu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 23.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witam wszystkich Potrzebuję trzymetrowych stempli ok. 40 szt. Ktoś może chce odsprzedać ???? Pilne, moi robotnicy są bardzo chętni do pracy i muszę to wykorzystać Proszę o wiadomość na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 23.01.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Ha ha ja też potrzebujętakich stempli Tyle że więcej bo tak ze 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
null 23.01.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 witaj null mam projekt z tago samego biura buduję Z14 z garażem. Twój domek wydaje się być dobrze rozplanowany, jakieś zmiany wprowadzacie? Nic w projekcie nie zmienialiśmy. Poszło gładko. My niestety na wąską działkę nie zmieścilibyśmy z15 z garażem. Będziemy musieli coś pokombinować, aby autko nie stało w śniegu Fajnie, że są dzienniki z budowy z14, dają pewną orientację chociaż. Może ktoś ma do odsprzedania garaż-blaszak na czas budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 23.01.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Może ktoś ma do odsprzedania garaż-blaszak na czas budowy? Myślę, że za jakieś dwa m-ce będziemy chcieli sprzedać szopę drewnianą z forumową tradycją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 23.01.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Może ktoś ma do odsprzedania garaż-blaszak na czas budowy? Myślę, że za jakieś dwa m-ce będziemy chcieli sprzedać szopę drewnianą z forumową tradycją. Ja pierniczę To juz faktycznie byłaby 4-ta budowa ... Ile to historii, wspomnień ... aż chciałoby się rzec : dom z duszą Nic, tylko spotkanie grupy przy niej zrobić i coś "obalić" pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
null 23.01.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Może ktoś ma do odsprzedania garaż-blaszak na czas budowy? Myślę, że za jakieś dwa m-ce będziemy chcieli sprzedać szopę drewnianą z forumową tradycją. Ja pierniczę To juz faktycznie byłaby 4-ta budowa ... Ile to historii, wspomnień ... aż chciałoby się rzec : dom z duszą Nic, tylko spotkanie grupy przy niej zrobić i coś "obalić" pozdrawiam, majki super! zapisuję się jako czwarta, do odkupienia i do "obalenia" Hm, tylko nie jestem pewna tej forumowej tradycji, czy to jest hasło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts