popcarol 05.02.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 dom parterowy 90m2. mam zamiar wydać na dom 200000. na stan surowy otwarty wydałem 80000. Hmm... bede trzymac kciuki, ale od stanu surowego otwartego do teraz wydalismy ok 270 tys, wiec srednio to widze... mieszkac sie jeszcze nie da, no ale pompa i reku tez troche kosztowaly. Mimo tych wydatkow i tak juz poszlo 170 tys, wiec o 50 wiecej niz zalozona przez Ciebie suma... a etap jaki - do dziennika zapraszam. Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitaroo 05.02.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 gratuluję i wpraszam się na oglądanie postępów prac, bo temat bardzo ciekawy ale doświadczeń w Polsce bardzo mało, 99% budowlańców których spotkasz powie ci tylko: a po co aż tyle tego styropianu 8 cm wystarczy aż nadto ok 2000 r zrobił się bum na ocieplanie... 5 cm to "świat" w oszczędnościach... ok 2004 r było już tego 8 cm, potem 10 i 12 cm, a teraz dochodzi się już nawet do 15 cm docieplenia tylko, że niektórzy wykonawcy twierdzą że pewnych granic grubościowych się nie przekracza, bo się to nie opłaca z punktu widzenia koszt:oszczędność i również dlatego, że powyżej pewnej grubości (14-15 cm) dodawanie kolejnych centymetrów z punktu widzenia przenikalności termicznej nic nie daje... A co Wy o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
null 05.02.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 dom parterowy 90m2. mam zamiar wydać na dom 200000. na stan surowy otwarty wydałem 80000. Mój dom ma parametry podobne, cena przeznaczona również. Róznica jedna, mój jest cały na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 gratuluję i wpraszam się na oglądanie postępów prac, bo temat bardzo ciekawy ale doświadczeń w Polsce bardzo mało, 99% budowlańców których spotkasz powie ci tylko: a po co aż tyle tego styropianu 8 cm wystarczy aż nadto ok 2000 r zrobił się bum na ocieplanie... 5 cm to "świat" w oszczędnościach... ok 2004 r było już tego 8 cm, potem 10 i 12 cm, a teraz dochodzi się już nawet do 15 cm docieplenia tylko, że niektórzy wykonawcy twierdzą że pewnych granic grubościowych się nie przekracza, bo się to nie opłaca z punktu widzenia koszt:oszczędność i również dlatego, że powyżej pewnej grubości (14-15 cm) dodawanie kolejnych centymetrów z punktu widzenia przenikalności termicznej nic nie daje... A co Wy o tym sądzicie? Zmień wykonawcę. To ja ze swoimi 25 cm. szarego styro (ok. 31 cm. białego) jestem - według nich - idiotą. Niech tak będzie. Po rachunkach ich poznacie !!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 05.02.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 powyżej pewnej grubości (14-15 cm) dodawanie kolejnych centymetrów z punktu widzenia przenikalności termicznej nic nie daje... A co Wy o tym sądzicie? Zmień wykonawcę. To ja ze swoimi 25 cm. szarego styro (ok. 31 cm. białego) jestem - według nich - idiotą. Niech tak będzie. Po rachunkach ich poznacie !!! pzdr My kupilismy stan surowy otwarty ze sciana 3-warstwowa, tylko 10 cm styropianu. Na razie nie docieplalismy dodatkowo scian, ale fundamenty juz tak, takze dach to 45 cm welny (strop 15+ krokwie 25, poddasze nieuzytkowe). Zobaczymy po wprowadzeniu - zima 2009 bedzie rozstrzygajaca. Jednak ze wzgledu na ogrzewanie (pompa ciepla), chyba nie bedziemy juz dodatkowo ocieplac, bo oszczednosci ewentualne dodatkowe bylyby chyba duzo mniejsze niz gdybysmy grzali np gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 My kupilismy stan surowy otwarty ze sciana 3-warstwowa, tylko 10 cm styropianu. Na razie nie docieplalismy dodatkowo scian, ale fundamenty juz tak, takze dach to 45 cm welny (strop 15+ krokwie 25, poddasze nieuzytkowe). Zobaczymy po wprowadzeniu - zima 2009 bedzie rozstrzygajaca. Jednak ze wzgledu na ogrzewanie (pompa ciepla), chyba nie bedziemy juz dodatkowo ocieplac, bo oszczednosci ewentualne dodatkowe bylyby chyba duzo mniejsze niz gdybysmy grzali np gazem... To zupełnie inna sytuacja. Przy grzaniu PC i określonym - zastanym - stanie faktycznym to ma sens. Ja będę grzał prądem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 05.02.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 To zupełnie inna sytuacja. Przy grzaniu PC i określonym - zastanym - stanie faktycznym to ma sens. Ja będę grzał prądem. pzdr Moj tesc - maniak ociepleniowy - twierdzi ze jednak powinnismy ocieplic;) Dziekuje za poparcie, zwlaszczy od osoby mocno w temacie. Mozna gdzies zobaczyc na jakim jestescie etapie? Pozdrawiam, Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duśka1719503061 05.02.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 macie kredyt we frankach ??? bo mnie telewizja drażni Ja mam. Staram się nie oglądać wiadomości ekonomicznych i nie sprawdzam kursów walut. Co będzie, to będzie. Za to mój małżonek ciągle sprawdza i nieustannie mnie informuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odważny 05.02.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 dom parterowy 90m2. mam zamiar wydać na dom 200000. na stan surowy otwarty wydałem 80000. Hmm... bede trzymac kciuki, ale od stanu surowego otwartego do teraz wydalismy ok 270 tys, wiec srednio to widze... mieszkac sie jeszcze nie da, no ale pompa i reku tez troche kosztowaly. Mimo tych wydatkow i tak juz poszlo 170 tys, wiec o 50 wiecej niz zalozona przez Ciebie suma... a etap jaki - do dziennika zapraszam. Karolina wykonuję wszystkie prace sam. A stan otwarty domu oznacza że mam wybudowane ściany nośne działowe, oraz dach. Dach pokryty dachówką cementową braas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 05.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 wykonuję wszystkie prace sam. A stan otwarty domu oznacza że mam wybudowane ściany nośne działowe, oraz dach. Dach pokryty dachówką cementową braas. To duzo zmienia, podziwiam! My placimy nawet za malowanie, nie mowiac o pierdolkach, ktore z racji odleglosci i rzadkich wizyt na budowie moglibysmy zrobic sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duśka1719503061 05.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Mam pytanko trochę z innej beczki. Otóż co zrobiliście lub zrobicie z zawartością dziury pod tymczasowym kibelkiem na budowie . Ja myślałam o tym, żeby zasypać może jakimś wapnem, potem ziemią i zostawić, ale mój małżonek chyba nie może się pogodzić z myślą, że takie "coś " pozostanie sobie bezkarnie na naszej działeczce i chce się tego koniecznie pozbyć. Tylko jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 05.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 jaskul ja mam kredyt we frankach Jeszcze 38 lat i pół roku Frank niby poszedł w góre, ale libor spadł tak, że ratę w tym miesiącu będę mieć o wiele niższą (w styczniu 219 fr a teraz 92 więc różnica jest). Także nie ma tego złego kitaroo myślałam ,że może bliżej Lutomierska to bylibyśmy sąsiadami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.02.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Mam pytanko trochę z innej beczki. Otóż co zrobiliście lub zrobicie z zawartością dziury pod tymczasowym kibelkiem na budowie . Ja myślałam o tym, żeby zasypać może jakimś wapnem, potem ziemią i zostawić, ale mój małżonek chyba nie może się pogodzić z myślą, że takie "coś " pozostanie sobie bezkarnie na naszej działeczce i chce się tego koniecznie pozbyć. Tylko jak? Z chęcią się też dowiem co mozna zrobić z tym g... Ja akurat bym zalał wapnem i zostawił, ale Małżonka przez to nie przejdzie pozdrawiam, majki PS. Witam wielu nowych budujących na naszej grupie. Jak fajnie, że jest nas coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 05.02.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 gratuluję i wpraszam się na oglądanie postępów prac, bo temat bardzo ciekawy ale doświadczeń w Polsce bardzo mało, 99% budowlańców których spotkasz powie ci tylko: a po co aż tyle tego styropianu 8 cm wystarczy aż nadto ok 2000 r zrobił się bum na ocieplanie... 5 cm to "świat" w oszczędnościach... ok 2004 r było już tego 8 cm, potem 10 i 12 cm, a teraz dochodzi się już nawet do 15 cm docieplenia tylko, że niektórzy wykonawcy twierdzą że pewnych granic grubościowych się nie przekracza, bo się to nie opłaca z punktu widzenia koszt:oszczędność i również dlatego, że powyżej pewnej grubości (14-15 cm) dodawanie kolejnych centymetrów z punktu widzenia przenikalności termicznej nic nie daje... A co Wy o tym sądzicie? Zmień wykonawcę. To ja ze swoimi 25 cm. szarego styro (ok. 31 cm. białego) jestem - według nich - idiotą. Niech tak będzie. Po rachunkach ich poznacie !!! pzdr A ja dałem 15 cm i bardzo żałuje że nie dożuciłem jeszcze 5 cm , miało być 20cm ,ale posłuchałem kogoś o jakiś kwestaich ekonamii i nieopłacoalności i zobiłem 15 cm . Kładz grubo i się nie przejmuj , zwróci się na pewno , jak nie dziś to jutro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 05.02.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A ja dałem 15 cm i bardzo żałuje że nie dożuciłem jeszcze 5 cm , miało być 20cm ,ale posłuchałem kogoś o jakiś kwestaich ekonamii i nieopłacoalności i zobiłem 15 cm . Ja właśnie chcę styropian 20tkę dać a mój szanowny małżonek 15 "bo po co taki gruby, będzie ciepło". Chyba dam mu wasze posty do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 05.02.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ja właśnie chcę styropian 20tkę dać a mój szanowny małżonek 15 "bo po co taki gruby, będzie ciepło". Chyba dam mu wasze posty do poczytania Rob 20 albo i 25, chyba ze masz prawie gratisowe zrodlo ciepla;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odważny 05.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 poradźcie mi jakiej firmy kupić kable elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 05.02.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 (...)Otóż co zrobiliście lub zrobicie z zawartością dziury pod tymczasowym kibelkiem na budowie . Ja myślałam o tym, żeby zasypać może jakimś wapnem, potem ziemią i zostawić(...)Jeśli zbieraliście ten śmierdzący temat w jakąś np. beczkę, to wybrałbym i beczkę też wykopał. Jeśli leciało po prostu w dół , to nie ma co się przejmować - część i tak już wsiąkła, a reszta się rozłoży. Zakop, posadź drzewo i zapomnij Mam tylko nadzieję, że nie masz nigdzie w pobliżu ujęcia wody pitnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duśka1719503061 05.02.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 (...)Otóż co zrobiliście lub zrobicie z zawartością dziury pod tymczasowym kibelkiem na budowie . Ja myślałam o tym, żeby zasypać może jakimś wapnem, potem ziemią i zostawić(...)Jeśli zbieraliście ten śmierdzący temat w jakąś np. beczkę, to wybrałbym i beczkę też wykopał. Jeśli leciało po prostu w dół , to nie ma co się przejmować - część i tak już wsiąkła, a reszta się rozłoży. Zakop, posadź drzewo i zapomnij Mam tylko nadzieję, że nie masz nigdzie w pobliżu ujęcia wody pitnej... No właśnie mam, co prawda bardzo głęboko ale to mnie trochę niepokoi. Kupiliśmy działkę wraz ze studnią głębinową i kibelkiem. Może można ten śmierdzący problem jakoś zneutralizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 05.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 że powyżej pewnej grubości (14-15 cm) dodawanie kolejnych centymetrów z punktu widzenia przenikalności termicznej nic nie daje... A co Wy o tym sądzicie? ja sadzę że to typowy banał budowlany, jakich pełno na budowach, zaraz za tym jest następny idiotyzm robić ogrzewanie 120W/m2 albo lepiej na wszelki wypadek 150W/m2 albo rurki od podłogówki co 8 cm, a kocioł CO to min 40KW do domku 100m2 no cóż takie jest to nasze Polskie budownictwo, fachowcy po zawodówce bez umiejętności czytania i pisania, albo jeszcze gorzej fachowiec piekarz który przedwczoraj zmienił zwód na instalatora CO bo tam lepiej płacą, nikt nie robi obliczeń, wszyscy tylko strzelają banałami zasłyszanym u cioci na imieninach, albo po prostu zgadują PS mój domek ma 20cm styropianu na ścianach i 45 cm na suficie, kocioł CO będzie w granicach 15KW, dom 260m2 ogrzewanego, średnie teoretyczne zapotrzebowanie 23W/m2, na wszelki wypadek robię 50W/m2, te parametry wynikają z obliczeń, i są już trochę nieaktualne bo węgiel liczyłem na 500zł/t a nie na 800 jak jest obecnie, a styropian 130zł/m3 a teraz jest po 95zł/m3, dzisiaj mój domek ocieplił bym jeszcze bardziej PS2 od stycznia w Polsce obowiązuje nowe prawo budowlane, zaostrzone są wymogi ocieplenia domku, zapoznajcie się z nim bo możecie mieć poważne problemy z odbiorem jak poskąpicie styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts