Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

a ja np muszę mieć blachodachówkę :evil:

dlaczego ktoś się spyta ? przez ARCHITEKTA :evil:

Mam projekt indywidualny, co prawda mówiłam że raczej będę chciała blachodachówkę ale dachówki nie wykluczałam. Tak samo nie byłam zdecydowana czy strop drewniny czy teriva. i o ile mam w projekcie dwa rodzaje stropów zamiennie to pokrycie mam tylko w blasze i w związku z tym PNB dotyczy tylko blachodachówki :cry:

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

a ja np muszę mieć blachodachówkę :evil:

dlaczego ktoś się spyta ? przez ARCHITEKTA :evil:

Mam projekt indywidualny, co prawda mówiłam że raczej będę chciała blachodachówkę ale dachówki nie wykluczałam. Tak samo nie byłam zdecydowana czy strop drewniny czy teriva. i o ile mam w projekcie dwa rodzaje stropów zamiennie to pokrycie mam tylko w blasze i w związku z tym PNB dotyczy tylko blachodachówki :cry:

Hey a nie jest czasami tak, że można sobie zmienić pokrycie dachu. Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że pokrycie dachu można zmienić wpisem do dziennika budowy ale pewnie jest jeszcze kwestia obliczeń itp itd.

Ja co prawda tego rodzaju problemu nie miałem ale rozmawiałem z kierbudem i tak mi się coś kojarzy, chociaż akurat tutaj na 100% pewny nie jestem.

Z tego co ja wiem możesz zmienić pokrycie z cięższego na lżejsze, ale odwrotnie już nie bo "istnieje domniemanie że więźba i inne obliczenia nie będą odpowiednie pod to cięższe pokrycie" czy jakoś tak .

A ja mam więźbę jak pod dachówkę (rozmawiałam z cieślą) a pokrycie z blachy . :roll:

A na jakim etapie jesteś? Masz już więźbę? Bo jeżeli nie, to może możesz zamienić na grupsze krokwie itd.(takie pod dachówkę) i zaznaczyć to wpisem do dziennika. Ja nie jestem pewna tak sobie tylko gdybam? Podpytać kierbuda, może podpowie.

Z tego co ja wiem możesz zmienić pokrycie z cięższego na lżejsze, ale odwrotnie już nie bo "istnieje domniemanie że więźba i inne obliczenia nie będą odpowiednie pod to cięższe pokrycie" czy jakoś tak .

A ja mam więźbę jak pod dachówkę (rozmawiałam z cieślą) a pokrycie z blachy . :roll:

Dlatego mówię, że nie jestem pewien, u mnie był taki przypadek, że w projekcie było drewno na więźbę klasy 27 która od kilku lat nie istnieje, projektant jak przerobił projekt to wpisał klasę 30 czyli klejonkę a to niestety cenowo było dość drogie, więc z kierbudem doszliśmy do wniosku, ze damy grubsze krokwie klasy 24. Coś tam przeliczył, podumał i do dziennika wpisał że wszystko jest OK. Teoretycznie powinniśmy to jeszcze raz przez projektanta puścić ale myślę, że kierbud ma te same uprawnienia do takich rzeczy.

Pogadaj z kierbudem to się dowiesz.

W sobotę wybrałam się pooglądać i wybrać okna plastikowe, bo jak pisałam drewniane raczej odpadły ze względu na konieczność posiadania tynków wewneęrznych.

Dzisiaj dostałam pierwszą wycenę na okna Jezierskiego z profilem schuco pięciokomorowe K=1,0 - 21 000

K=0,7 - 22 200

okleina obustronna

czekam na ofertę z Rąbienia i jescze musze udać się ,obejrzeć i poprosić o wycenę MS okno

oleniek nie wiem czy B15 czy B20 :) Dopytam małżonka w domu :) Cena jest wyższa niż u agi bo po 250 zł (bez vatu). Kilka m2 trzeba kupic z vatem, tak dobrze nie ma :) Do tego dojazd 150 zł i 200 zł za godzinę pracy pompy. Nie wiem czy to tanio czy drogo ale tam podobno mają bardzo dobry beton.

A co zmieniłam w projekcie?? Przede wszystkim dom jest większy bo łącznie ma 207m2, w tym podwójny garaż ok. 60 metrowy. Pokoje mają po ok. 16,17 m2 a salon ok. 40 m2.W garażu wydzielona jest kotłownia. Zrezygnowałam ze spiżarenki w kuchni i wnęki na szafę w przedpokoju. Jest tam ściana na której sa drzwi do kuchni. I ostatnia zmiana to taka że postawiłam ścianę między salonem a kuchnią bo nie lubię jak siedząc w salonie widzi się te wszystkie gary :):) No nie lubię otwartych kuchni :)

aha.. i jeszcze nie mam tego ogromniastego okna w salonie na całą ścianę. Dwa mniejsze po bokach i wyjściowe na taras po srodku...

W sobotę wybrałam się pooglądać i wybrać okna plastikowe, bo jak pisałam drewniane raczej odpadły ze względu na konieczność posiadania tynków wewneęrznych.

Dzisiaj dostałam pierwszą wycenę na okna Jezierskiego z profilem schuco pięciokomorowe K=1,0 - 21 000

K=0,7 - 22 200

okleina obustronna

czekam na ofertę z Rąbienia i jescze musze udać się ,obejrzeć i poprosić o wycenę MS okno

Jeśli będizesz prosiła o wycenę ms okna to na włókniarzy będzie raczej drogo ale tam mailowo możesz przesłać i ci w ciągu 2-3 dni prześla wycenę. I ja poszłam z tą wyceną do przedstwiciela ms na retkini powiedziałam że mam ofertę ms bardzo dobrą ale proszę o wycenę jeszcze lepszą. Dostałam sporo taniej. Jak chcesz możesz się powołać u tego Pana na Olę z Rudy Bugaj koło Aleksandrowa. (oczywiście nie pokazywałam mu tej wyceny z włókniarzy)

a'propos waszych rozmów o dachach i więźbach to ja mam w projekcie blachodachówkę a robię ceramiczną Robena. Cieśla uwzględnił inną grubość więźby i inną długość. Nasz kierownik budowy nie miał nic naprzeciwko.... hm, moze dlatego że jednocześnie jest on też projektantem naszego domku :):)

mpoplaw z szacunkiem do Twojego postu, ale czy potrafisz przelozyc koszt dodatkowego styropianu na potencjalne straty energetyczne CAŁEGO domu? Co wiecej, czy jest jakis kalkulator, ktory porowna dodatkowy koszt ocieplenia z oszczednosciami przy ogrzewaniu?

nazywa się to audytor OZC, dla mojego domku ekonomicznie wyszło 18cm styropianu, więc dałem 20

poniżej link do wątku ułatwiającego poruszanie w tym programie

http://forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412.htm

PS nie pisałem o certyfikatach energetycznych, ale o nowych warunkach technicznych jakie musi spełniać nowo projektowany domek, jeden z wymogów to ściana min 0,3 dokładnie tyle ma twoja ściana 3W, jesteś więc na granicy normy

http://www.mi.gov.pl/files/0/1789593/WARUNKITECHNICZNE.pdf

załącznik nr2 str. 9

buduję dom na rudzie bugaj koło aleksandrowa. Czy ktoś się buduje w tej okolicy?[/b]

[/code]

Ja buduję w Rudzie Bugaj. Znaczy pobudowaliśmy, mieszkamy i wykańczamy :) a praktycznie już się wykończyliśmy bo brakło kasy :)

A w którym miejscu w Rudzie?? Jesli można wiedzieć.

Bo ja też....

A w którym miejscu w Rudzie?? Jesli można wiedzieć.

Bo ja też....

Jadąc na Parzęczew trzeba skręcić w prawo (w lewo jest droga do oczyszczalni) i pierwsza budowa po prawej stronie

:)

dla osob, ktore sa na podobnym etapie jak ja, czyli dopiero niedlugo rozpoczna swoja przygode z budowa wlasnego domku :lol: :lol: :lol:

zrobilam przegląd cen bloczków fudnamentowych i wygladaja one nastepująco:

Beton Serwis - 3 zł/szt

Nast-Bud - 2,9 zł/szt

Junikost w Dabrowce Wiel. - 3,3 zl/szt

Centrobud w Ozorkowie - 2,8 zl/szt

to są ceny netto czy brutto?

to sa ceny netto ewentualnie bez faktury

A spytalas o wymiary tych bloczkow? Bloczek bloczkowi nierowny...

a i jakość bywa różna ........................

rozmiar "12"

a co do jakosci to nie mam pojecia ale jak kto moze to niech pochwali sie gdzie kupowal bloczki i jakiej jakosci

Do szukającyh bloczków betonowych na fundamenty - sprawdźcie jeszcze Milex - miałam tam na jesieni najlepsze ceny za bloczek "14" tel 695391765

Majki dzięki na namiary na Zająca - rzeczywiście był najtańszy, a dzięki temu chciałam zrezygnować z Milexa ... i Milex mi opuścił cenę :D HURAAAAA Dogadałam się z Milexem 8)

No tak majkiemu to się za Zająca dziękuję, a mnie za Milex to nic :D :) :(

może ktos orienatcyjnie rzuci ile mu weszło m3 betonu w X powierzchni stropu teriva?
oleniek u mnie właśnie robiony jest strop. Murarz zamówił 27 m3 betonu na ok. 207 m2 powierzchni.
U mnie będzie łatwo liczyć :wink: : na 100m2 stropu poszło niecałe 15m3 betonu B20