caramba4u 06.03.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam po przerwie. Jestem w trakcie zbierania ofert na wykonanie domku i muszę przyznać że się ździebko podłamałam. Ceny robocizny w okolicach łodzi są ... hmm delikatnie mówiąc wysokie. Chciałam Was prosić o jakąś ocenę.. wyceny. To jest wykonawca który najbardziej mi się podoba (kontakt), polecany przez kilka osób. domek 125m2 użytkowych, dwuspadowy dach 190m2, monolityczny strop, z użytkowym poddaszem. fundament z pierwszą wylewką mury ścianki działowe posadzka strop wieńce słupy, podciągi kominy cegła pełna kominy klinkier schody zewnętrzne schody wewnętrzne więzba koszt: 38 tys Ile mniej więcej będę musiała doliczyć na pokrycie dachu blachodachówką i obróbkami? Pozdrawiam caramba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 06.03.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 caramba4ua pochwalisz się co to za wykonawca ? Może być na priv, bo coś mi ta wycena i zestawienie robót moim wykonawcą SSO. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 06.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam po przerwie. Jestem w trakcie zbierania ofert na wykonanie domku i muszę przyznać że się ździebko podłamałam. Ceny robocizny w okolicach łodzi są ... hmm delikatnie mówiąc wysokie. Chciałam Was prosić o jakąś ocenę.. wyceny. To jest wykonawca który najbardziej mi się podoba (kontakt), polecany przez kilka osób. domek 125m2 użytkowych, dwuspadowy dach 190m2, monolityczny strop, z użytkowym poddaszem. fundament z pierwszą wylewką mury ścianki działowe posadzka strop wieńce słupy, podciągi kominy cegła pełna kominy klinkier schody zewnętrzne schody wewnętrzne więzba koszt: 38 tys Ile mniej więcej będę musiała doliczyć na pokrycie dachu blachodachówką i obróbkami? Pozdrawiam caramba Cena raczej wysoka ale jesli naprawdę dobrzy fachowcy to warto. Zalezy jeszcze z czego chcesz stawiać ściany. Za połozenie blachodachówki, obsadzenie okien dachowych, obróbki blacharski, kiminów, rynny, podbitka myslę że jakieś 8 do 10 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caramba4u 06.03.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 W projekcie jest MAX 25 a powyższy wykonawca namawia mnie na porotherm. hmm co mu za różnica?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 06.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 W projekcie jest MAX 25 a powyższy wykonawca namawia mnie na porotherm. hmm co mu za różnica?? z porothermu taniej się buduje bo nie ma fug pionowych. Tańsza robocizna, ot co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 06.03.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 caramba4u - jak szybko chcesz postawić dom?, mogę polecić wykonawcę który zrobi od fundamentów po dach w dobrej cenie ale musisz na to liczyć z pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 07.03.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 caramba4u - jak szybko chcesz postawić dom?, mogę polecić wykonawcę który zrobi od fundamentów po dach w dobrej cenie ale musisz na to liczyć z pół roku. czyżby "nasz" wykonawca sie sprawdził?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 07.03.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Co to za porzadna klamka ta twoja? Klamki są firmy Hoppe wiec bardzo dobrej jakosci. Są tylko niestety 4 kolory. My wew. bedziemy mieli białe okna więc klamki albo białe albo srebrne. Złote fajnie wyglądają ale tylko przy wew. kolorze.Białe są chyba tylko plastikowe a reszta to chyba z odlewu aluminiowego ale pewny nie jestem. Niski próg WINSTEP występuje w drzwiach balkonowych ale za dopłata. Nie wiem czy weźmiemy. W drzwiach balkonowych brałes wypelnienie panelowe od dołu? Jest za dopłatą ale wg. nas fajnie wyglada. Nawiewniki do okien jakies sobie braliscie? No..., tak jak pisałem wcześniej - u mnie bez żadnych udziwnień. - Nie brałem "wypełnienia panelowego" - widziałem to, ale wytłumaczyliśmy sobie, że to nie tylko dodatkowy koszt, ale i zmniejszona powierzchnia szyb, czyli mniej światła, a nie po to okna kupuję, żeby były wypełnione panelami... choćby i najpiękniejszymi - Nie mam niskiego progu; nawet o nim wtedy nie słyszałem -dla drzwi skrzydłowych (a może słyszałem, tylko od razu odpadł ze względu na cenę? ). Cóż począć... pozostaje zmusić się i podnieść nogę trochę wyżej... albo nie wychodzić - Nawiewników nie braliśmy - będziemy rozszczelniać. Mam też inny patent: odgałęzienie z rury doprowadzającej powietrze do kominka jest u mnie pociągnięte trochę dalej - do magazynko-spiżarni. Nie wiem czy to się sprawdzi, ale może uda się tamtędy wpuszczać świeże powietrze do domu(?). Było by to najzimniejsze pomieszczenie (jest bez podłogówki, ale przylega do tylnej ściany kominka). Stamtąd świeże (ale może już nie aż takie zimne) powietrze wędrowałoby pod drzwiami do innych pomieszczeń. Jednak jak ono będzie się rozchodzić, to na tą chwilę nie wie nikt... - Klamki chcieli nam wcisnąć w standardzie plastikowe (były różne kolory). Wynikiem negocjacji są metalowe złote-postarzane, całkiem możliwe, że Hoppe (jeszcze nie założone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaconsulting 07.03.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dobrzy Ludzie Kupujemy w tym tygodniu 1000 meterków (30 m szeroka) w gminie tuszyn (2 km od szpitala ), budowlana, gmina posiada plan zagospodarowania przestrzennego, woda i prąd w ulicy, ulica jest granicą działki, w sąsiedztwie rozpoczete budowy Sprawa wygląda tak: ziemia jest przed podziałem, mamy ten fart (jak zwykle ) że możemy wybrać sobie działkę (łacznie jest 7000m jeszcze nie podzielone) Chcemy podpisać umowe przedwstepną, właścieil mówi że formalności (podział itp.) potrwa jeszcze miesiąc,no i teraz pytanie : na co zwrócić uwagę przy takiej umowie ?????? - uzgodniłem że on płaci za geodetę - uzgodniłem położenie działki (las za plecami to nie bedzie zawiewać od tylca ) - zaliczka 10% (chciałem zadatek ale sie nie zgodzil ) - okreslimy czas w jakim działka ma być wydzielona - oczywiscie cenę co jeszcze ?? , co potwierdzić w urzedach ?? , na co zwrocic uwagę?? , o co pytać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 07.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 caramba4u - jak szybko chcesz postawić dom?, mogę polecić wykonawcę który zrobi od fundamentów po dach w dobrej cenie ale musisz na to liczyć z pół roku. czyżby "nasz" wykonawca sie sprawdził?? W zasadzie tak, poza czasem (ale my nie mieliśmy ciśnienia) to dobrze się z nimi pracuje, umówiliśmy się też na dodatkowe etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 07.03.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Co do optymizmu budowlanego powiem tak - my sprzedaliśmy 2 mieszkania moje " kawalerskie" a raczej panieńskie i mężowskie , niby ładny grosz się uzbierał i miało starczyć ,że hohoho i jeszcze może troszku zostać .... dzisiaj załatwiamy kredyt na wykończeniówkę .... BEZ KOMENTARZA jak się buduje swój pierwszy dom , to nie wierzę ,że można oszacować wszelkie koszta - co i rusz wychodzi coś o czym nie pomyśleliśmy , coś co nie doszacowaliśmy , albo o czym w ogóle nie wiedzieliśmy ... i tak tu 10 tam 15 i fundusze osiągają dno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia.SZ 07.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ile płaciliście za elektryke robocizna +materiał od punktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 07.03.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dobrzy Ludzie Kupujemy w tym tygodniu 1000 meterków (30 m szeroka) w gminie tuszyn (2 km od szpitala ), budowlana, gmina posiada plan zagospodarowania przestrzennego, woda i prąd w ulicy, ulica jest granicą działki, w sąsiedztwie rozpoczete budowy Sprawa wygląda tak: ziemia jest przed podziałem, mamy ten fart (jak zwykle ) że możemy wybrać sobie działkę (łacznie jest 7000m jeszcze nie podzielone) Chcemy podpisać umowe przedwstepną, właścieil mówi że formalności (podział itp.) potrwa jeszcze miesiąc,no i teraz pytanie : na co zwrócić uwagę przy takiej umowie ?????? - uzgodniłem że on płaci za geodetę - uzgodniłem położenie działki (las za plecami to nie bedzie zawiewać od tylca ) - zaliczka 10% (chciałem zadatek ale sie nie zgodzil ) - okreslimy czas w jakim działka ma być wydzielona - oczywiscie cenę co jeszcze ?? , co potwierdzić w urzedach ?? , na co zwrocic uwagę?? , o co pytać ?? I jaka cena tej dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.03.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 caramba4u - jak szybko chcesz postawić dom?, mogę polecić wykonawcę który zrobi od fundamentów po dach w dobrej cenie ale musisz na to liczyć z pół roku. czyżby "nasz" wykonawca sie sprawdził?? W zasadzie tak, poza czasem (ale my nie mieliśmy ciśnienia) to dobrze się z nimi pracuje, umówiliśmy się też na dodatkowe etapy. fakt przestoje na budowie denerwują inwestora choć u nas początek budowy 15 sierpnia 2007 koniec i wprowadzenie 30 wrzesnia 2008 - tempo wg mnie niezłe i tak nie zdążyło wszystko wyschnąć i masakra wilgociowa była jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaconsulting 08.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dobrzy Ludzie Kupujemy w tym tygodniu 1000 meterków (30 m szeroka) w gminie tuszyn (2 km od szpitala ), budowlana, gmina posiada plan zagospodarowania przestrzennego, woda i prąd w ulicy, ulica jest granicą działki, w sąsiedztwie rozpoczete budowy Sprawa wygląda tak: ziemia jest przed podziałem, mamy ten fart (jak zwykle ) że możemy wybrać sobie działkę (łacznie jest 7000m jeszcze nie podzielone) Chcemy podpisać umowe przedwstepną, właścieil mówi że formalności (podział itp.) potrwa jeszcze miesiąc,no i teraz pytanie : na co zwrócić uwagę przy takiej umowie ?????? - uzgodniłem że on płaci za geodetę - uzgodniłem położenie działki (las za plecami to nie bedzie zawiewać od tylca ) - zaliczka 10% (chciałem zadatek ale sie nie zgodzil ) - okreslimy czas w jakim działka ma być wydzielona - oczywiscie cenę co jeszcze ?? , co potwierdzić w urzedach ?? , na co zwrocic uwagę?? , o co pytać ?? I jaka cena tej dzialki? wyjsciowo 50 , jeszcze negocjacje trwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 08.03.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 - Klamki chcieli nam wcisnąć w standardzie plastikowe (były różne kolory). Wynikiem negocjacji są metalowe złote-postarzane, całkiem możliwe, że Hoppe (jeszcze nie założone). Yeti Okno-plast nie daje w standardzie badziewnych klamek plastikowych. Są tylko aluminiowe barwione firmy Hoppe. Pytałem dystrybutora o nie specjalnie. Powiedział mi, że widocznie ten pośrednich chciał ci wcisnąc jakieś inne. Ale dobrze że ich nie wzialeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 08.03.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ...a to ciekawe Ja kupowałem w Pabianicach na Kilińskiego ((042)214-84-76). Gdybyś przypadkiem robił tam wycenę, to daj znać jak jest z tymi klamkami, bo albo mnie pamięć zawodzi, albo teraz się coś zmieniło, ...albo muszę zmienić zdanie o dealerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 08.03.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ...a to ciekawe Ja kupowałem w Pabianicach na Kilińskiego ((042)214-84-76). Gdybyś przypadkiem robił tam wycenę, to daj znać jak jest z tymi klamkami, bo albo mnie pamięć zawodzi, albo teraz się coś zmieniło, ...albo muszę zmienić zdanie o dealerze... Yeti ja z innych okolic i ofertę mam od 3 różnych dealerów Okno-Plastu. Tam gdzie ty to na pewno nie będę robił wyceny do za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 OGŁOSZENIE - PARKIET W castoramie widziałam dziś parkiet z egotyka (scur..coś tam) po 55 zł/m2. Ładny i GRUBY. Kawał drewna, nie przemysłówka. Nie wiem, ile dni go jeszcze będą mięli, ale warto nad nim się pochylić. Ja niestety mam już podłogi ale zastanawialiśmy się, gdzie na niego zamienić panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.03.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 OGŁOSZENIE - DZIAŁKA Koło mnie pojawiła sie tablica z ogłoszeniem : sprzedam działkę budowlaną 1800 m2. Nic więcej. Jak ktoś konkretnie zainteresowany to mogę zapytać po ile orientacyjnie i wziąść telefon. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts