Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Napisałem kilka postów lub kilkanaście wyżej że to naprawdę ciężkie jest oszacowac koszty budowy , wydaje mi się że rzeczywiście niektórzy gotowi są wprowadzić się do gołych murów z dachem i oknami , często nie mają wyjścia lub przeliczyli się z kosztorysem. Jesli tak ich losy się potoczyły to i tak dobrze bo mają swój wymarzony dom jaki by nie był . My nie piszemy i nie straszymy po to by kogokolwiek zniechęcić czy stłumić zapał.

Piszemy bo sami taki mieliśmy a w miarę postępu prac (jedni wczesniej inni pozniej) okazywało się że życie zweryfikowało to wszystko bardzo skrzętnie i przed tym chcemy Was ostrzec jako Ci już doświadczeni.

Mimo że oglądałem każdą złotówkę z każdej strony przekroczyłem zaplanowany budżet o 100 % i całe szczęscie stać mnie na to było , bo gdyby nie to przy obecnych kłopotach z kredytowaniem nie miałbym gdzie mieszkać .

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dołączam się do tych wszystkich, którzy nie wierzą w tanie budowanie... Jeśli nie masz taty, wujka czy cioci, którzy wykonają robociznę za darmo, to koszt poniżej 2500 za metr jest mocno podejrzany. Pewnie można, ale pytanie gdzie poczynione zostały oszczędności. Myślę, że z powodu tego pytania większość Polaków nie kupuje domów od dewelopera tylko buduje samodzielnie i przedziera się przez dżunglę informacyjną na każdy temat związany z budową domu... a nie każdy ma czas i nie każdy jest inżynierem.

Ja wprawdzie jeszcze nie skończyłem, ale bardzo mocno kontroluję budżet i całkowity koszt ledwo zmieści się w 2600 za metr. Do tej pory (a jesteśmy na etapie instalacji CO) pozwoliliśmy sobie na jedno odstępstwo od wcześniejszego planu (pokrycie dachowe) a już mamy na liczniku ok 1700 za metr. Dom o powierzchni uż. 245 (całk. 298).

pzdr

pt

jednym gazownia dopłaca do tego ze mają ogrzewanie gazowe bo płacą za cały gaz 2000 na rok :) .

to ja, to ja

kurcze, chyba mi tyle wyjdzie :lol: Albo nie wiele więcej.

Ale uczciwie musze dodać- dogrzewałam kozą..... ale bez DGP :lol:

właśnie o tym mówie :)

w twoim przypadku gaz nie jest jedynym źródlem ciepła tylko dochodzi koza - przez którą jak znam pobudowlane przejścia przepuściłaś wszystkie drewniane odpadki po budowie (tak jak ja) resztki stempli, odcinki więźby dachowej, deski, palety, ze 3 drzezwka które stały na miejscu domu - z tego była ogromna ilość ciepła. Ale domek w pierwszy sezon został wygrzany :)

Ja dodatkowo spaliłem 2 tony węgla.

A gazu - 400 metrów poszło od 30 września - wiec od okresu w którym mieszkam - i to najwięcej w październiku - byla najwieksza wilgoć a ja jeszcze nie miałem drugiego pieca.

A kosztorysy - ja swoje przekroczyłem o 50% miało być 200 tyś - domek prosta stodoła.

a ja potrzebują płotek mysliwski albo coś innego na wysokość 1m. Muszę odgrodzic dzialkę wuja od mojej z powodu psa. Mojego psa :-? który ma na ich działce toaletę i bieżnię. Nie chce robić plotu, nie ma zresztą potrzeby, ale musze coś wymysleć, coś niedrogiego...

A może siatka zgrzewana albo panele wtedy jest szansa, że pies nie przegryzie takiego ogrodzenia.

Pozdrowienia

Widze że 150 tysiaczków za dom 80, no max 100m parterowy sa realne do osiagniecia (bez działki, ogrodzenia i przyłączy) :)

Kochani nie zabierajcie chłopakowi marzeń :D

Niech najpierw zacznie budowę a wtedy pogadamy.

Życie wszystko zweryfikuje :D

Ale to dobrze, że jest pełen optymizmu. Bardzo mu się to przyda podczas budowy.

Nawet jeszcze nie wie jak bardzo. :D

Czytamy dokładnie, oj dokładnie Chłopaku :wink: jeszcze raz piszę:

150 tysiaczków, :

bez działki, bez przyłączy, bez ogrodzenia, bez mebli, bez RTV i AGD , nie licze robicizny za wykończeniówkę (docieplenie, malowania, gładzie, płytki, podlogi) za dom 80, no max 100 meterków - wg. mnie to nie marzenia tylko REAL :p

Widze że 150 tysiaczków za dom 80, no max 100m parterowy sa realne do osiagniecia (bez działki, ogrodzenia i przyłączy) :)

Kochani nie zabierajcie chłopakowi marzeń :D

Niech najpierw zacznie budowę a wtedy pogadamy.

Życie wszystko zweryfikuje :D

Ale to dobrze, że jest pełen optymizmu. Bardzo mu się to przyda podczas budowy.

Nawet jeszcze nie wie jak bardzo. :D

150 tysiaczków, :

bez działki, bez przyłączy, bez ogrodzenia, bez mebli, bez RTV i AGD , nie licze robicizny za wykończeniówkę (docieplenie, malowania, gładzie, płytki, podlogi) za dom 80, no max 100 meterków - wg. mnie to nie marzenia tylko REAL :p

Ale niestety pozostale koszty tez trzeba uwgledniac przy budowie domu, poniewaz kupno dzialki to wcale nie tak maly wydatek. Przylacza tez tanie nie sa. Kupno projektu plus jego adaptacja. Ogrodzic - fakt - mozna pozniej...

To sa decyzje przewaznie na cale zycie i nie wziecie pod uwage wszystkich kosztow moze pozniej odbic sie bardzo duza czkawka.

150 tysiaczków, :

przyłącza zrobić trzeba, bez tego nie zamieszkasz. U mnie wyszło ok 40 tyś, choć pewnie da się taniej - ja mam dom daleko od płotu.

A co do robocizny za wykończenie- poczytaj sobie dzienniki budowy. Fachowcy zarobili u nas ok 7000 zł wszystkiego. W tym ocieplanie poddasza (panele już sami), gres na dole i kilka m2 płytek na ścianie. Najdroższa pozycja to to ocieplenie. Resztę robiliśmy sami, wszelkie malowania, gładzie, łazienki, płytki na górze, nawet parkiety. Więc gdzie tu jeszcze oszczędności? Może można samemu kanalizację i CO w domu robić, jak ktoś umie. My nie. Można nawet samemu mury stawiać (są tacy), ale ja nie umiem :roll: Próbowałam, szło mi bardzo krzywo. :lol:

Kochani Współbracia i Współsiostry trudu budowania :D

Gdzie w Łodzi / okolicach dostane jakiś kamień ( marmur ) np. na obudowę kominka / parapety wew. ?

Znam : Labradoryt, magma na Obywatelskiej ( o nich to niedługo "dobrze" napiszę :evil: ), Stryków - gdzie jeszcze ?

Albo jakiś kamieniarz z dostępem do kamienia co conieco powycina i jeszcze przy okazji ma mózg i go używa :roll:

Normalnie z góry dziękuję jak nie wiem co :p :oops:

pozdrawiam, majki

Gdzie w okolicach dostane jakiś kamień ( marmur ) np. na obudowę kominka / parapety wew. ?

Zgierz -Proboszczewice wjazd od Podgórnej.....jadąc trasą "1" w stronę Ozorkowa skład widoczny z drogi, po prawej stronie.

Tam kupowałam parapety wewnętrzne.

A w Labladorycie zewnętrzne i byłam bardzo zadowolona, zrobiono mi nawet w trybie ekspresowym.

Gdzie w okolicach dostane jakiś kamień ( marmur ) np. na obudowę kominka / parapety wew. ?

Zgierz -Proboszczewice wjazd od Podgórnej.....jadąc trasą "1" w stronę Ozorkowa skład widoczny z drogi, po prawej stronie.

Tam kupowałam parapety wewnętrzne.

A w Labladorycie zewnętrzne i byłam bardzo zadowolona, zrobiono mi nawet w trybie ekspresowym.

Bardzo dziekuję :D

Zewnętrzne też mam z Labradorytu i jest super.

Ta /cenzura/ "magma" jest porażką, tak nam /cenzura/ elementy, że masakra :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam, majki

wg. mnie to nie marzenia tylko REAL :p

Tak, ale nie liczysz, że to TY musisz sam wszystkiego szukać (a jak czytam powyżej każdy chce Cię naciągnąć), że to TY musisz sam wszędzie jeździć i kupować (czas + paliwo), że to TYjak nie jesteś w "temacie" to płacisz wszędzie 100% (a niekiedy 100% + 15% i na "otarcie łez" dają Ci 10% rabatu)... etc. 30 a nawet 40% upustów, które posiadają wykonawcy nie masz szans (wchodząc z ulicy) osiągnąć :(

... takie moje czarne refleksje :cry: ...

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie do osób które są na etapie wykańczania domów:

Może wiecie gdzie można najtaniej kupić panele podłogowe?

Zdaje sobie sprawę że nie da się tego jednoznacznie określić, bo jeden model może być tańszy w jednym miejscu a inny model w innym.

Ale może zauważyliście że w jakimś miejscu z założenia są tańsze panele i artykuły do ich montażu ???

Witam

Mam pytanie do osób które są na etapie wykańczania domów:

Może wiecie gdzie można najtaniej kupić panele podłogowe?

Zdaje sobie sprawę że nie da się tego jednoznacznie określić, bo jeden model może być tańszy w jednym miejscu a inny model w innym.

Ale może zauważyliście że w jakimś miejscu z założenia są tańsze panele i artykuły do ich montażu ???

Witamy :)

Panele są tańsze w każdym markecie budowlanym ...

masz rację, szczególnie, że najwięcej zabierają tu głos ci, którzy nic nie budowali, nie budują i nie będą budować. Albo różnej maści pseudofachowcy

Czuję się "troszeczkę" urażony... ale każdy może mieć swoje zdanie... Zaczynam jak tylko zima odpuści i mam zamiar 80% rzeczy zrobić sam... Ale jak widzę tacy jak ja (którzy dzwonią, chodzą, jeżdżą i pytają po 100 razy o to samo) są traktowani jak naganiacze kasy dla firm wykonawczych...

Pozdrawiam

nie czuj się urażony bo nie miałem na myśli akurat Twojej osoby.

Tak jak napisała EZS - poczytaj sobie inne wątki na tym forum - tam wszyscy wiedzą wszystko i nie ma z nimi dyskusji bo są genialni!!!!!!!!! :D

szczególnie bawią mnie np. teksty o finansach, kursach walutowych, przewalutowaniach kredytów, kryzysie finansowym itp. wypisywane przez takich różnych znawców, fachowców od budowania itp........ zabawne :D

Aż tak łatwo się nie obrażam :lol: Czytam inne fora i doskonale rozumiem co macie na myśli... ale nie możemy odbierać zasług tym, którzy rzetelnie dzialą się swoją wiedzą i doświadzczeniem (jednak jest tego całkiem sporo) :D

... i w ogóle pozdrawiam wszystkich, którzy już mają "swoje" miejsce lub niebawem będą mieli (tu należy zaznaczyć, że wyczuwa się zazdrość autora :oops: ) 8)

Kochani Współbracia i Współsiostry trudu budowania :D

Gdzie w Łodzi / okolicach dostane jakiś kamień ( marmur ) np. na obudowę kominka / parapety wew. ?

Znam : Labradoryt, magma na Obywatelskiej ( o nich to niedługo "dobrze" napiszę :evil: ), Stryków - gdzie jeszcze ?

Albo jakiś kamieniarz z dostępem do kamienia co conieco powycina i jeszcze przy okazji ma mózg i go używa :roll:

Normalnie z góry dziękuję jak nie wiem co :p :oops:

pozdrawiam, majki

Majki,

na ulicy Daszyńskiego w Aleksandrowie jest kamieniarz, który bardzo ładnie robi elementy wnętrz. Ja widziałem jego robotę w dwóch miejscach i obie osoby były zadowlone z jakości.

W niedzielę będę tam przejeżdzał to spiszę telefon i dam ci znać, zawsze można się spytać u kilku to pewnie jakiś obraz lepszy będzie oferty.