Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Polanka73 napisał:
Mam pytanko odnośnie grzejników. Jeden z hydraulików poleca Purmo a drugi wręcz przeciwnie. A co Wy sądzicie o tej firmie?

Mam również Purmo :) od 1,5 sezonu grzeję i nic się z nimi nie dzieje :)

Cytat
po roku farba mu odłazi i coś tam jeszcze sie dzieje.... Może trafił na felerny egzemplarz

Może faktycznie trafił na jakiś wybrakowany :wink:

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!

Mam do Was dwa pytania:

1. Jaka jest prawda z budowaniem z Ytonga i wilgocią? Czy w takie pogody jak teraz (śnieg z deszczem) trzeba jakoś specjalnie chronić bloczki już wymurowane? Czy jak namokną (nie da się szczelnie osłonić murów) to później oddadzą wilgoć? Właśnie zaczynają u mnie stawiać mury z Ytonga i trochę mnie martwi pogoda.

2. Dałem się namówić na ogrzewanie akumulacyjne. Czy ktoś z Was użytkuje może taki rodzaj ogrzewania? Jak wyglądają koszty ogrzewania takim systemem? Dodam, że planuję wentylację z rekuperacją oraz kominek z DGP. Ponoć przy takim zestawieniu + dobrze ocieplonym domu (Ytong 24 + st 20 cm) ogrzewanie akumulacyjne jest najbardziej opłacalne (zarówno na poziomie inwestorskim jak i w użytkowaniu). Dodam, że domek ma 117 m2 p.u. i ok 150 m2 p.c.

Z góry dzięki!

kropkq napisał:

Mam również Purmo :) od 1,5 sezonu grzeję i nic się z nimi nie dzieje :)

Cytat
po roku farba mu odłazi i coś tam jeszcze sie dzieje.... Może trafił na felerny egzemplarz

Może faktycznie trafił na jakiś wybrakowany :wink:

Jakoś bardziej prawdopodobne mi się wydaje że z tych Purmo będzie miał dużo mniej zysku niż z tych co ci zaproponuje.

Polanka73

Słuchajcie, potrzebuję "dobry" namiar na kominkarza (nie mylić z kominiarzem... hihihi). Z tablicy wzięłam jeden kontakt a chciałabym dwa, coby mieć porównanie w ofertach :)

505987380 pan Marcin, osoba polecona przez naszych przyjaciół, był również naszym wykonawcom. Nie mamy zastrzeżeń, załatwiał nam również wkład.

kowalc napisał:
Witajcie!

Mam do Was dwa pytania:

1. Jaka jest prawda z budowaniem z Ytonga i wilgocią? Czy w takie pogody jak teraz (śnieg z deszczem) trzeba jakoś specjalnie chronić bloczki już wymurowane? Czy jak namokną (nie da się szczelnie osłonić murów) to później oddadzą wilgoć? Właśnie zaczynają u mnie stawiać mury z Ytonga i trochę mnie martwi pogoda.

2. Dałem się namówić na ogrzewanie akumulacyjne. Czy ktoś z Was użytkuje może taki rodzaj ogrzewania? Jak wyglądają koszty ogrzewania takim systemem? Dodam, że planuję wentylację z rekuperacją oraz kominek z DGP. Ponoć przy takim zestawieniu + dobrze ocieplonym domu (Ytong 24 + st 20 cm) ogrzewanie akumulacyjne jest najbardziej opłacalne (zarówno na poziomie inwestorskim jak i w użytkowaniu). Dodam, że domek ma 117 m2 p.u. i ok 150 m2 p.c.

Z góry dzięki!

My mamy domek z ytonga , jak stawiali mury to nie zabezpieczali niczym, sama nawet do naszego speca wydzwaniałam ,że mury mokre i co dalej. Stwierdził ,że spoko, wyschną ... ( bez komentarza) ... no i fakt wyschły . Ytong jest jak pumeks - szybko wilgotnieje ale równie szybko wysycha. Nie potrafię powiedzieć czy takie namaczanie szkodzi strukturze bloczków - pewnie obojętne nie jest , ale z drugiej strony trzeba by było z ytonga budować pod namiotem cyrkowym, bo latem też potrafi nieźle popadać . Teraz jak już domek zakryty dachem to jedyne miejsce które nam się " namacza " to wykusz - niestety jeszcze nie zaizolowany ... ale z tym musimy juz poczekać na ciepełko .

Ytong to nie cukier w kostkach - tak od razu od wody się nie rozpuści :wink:

Jeśli tylko zdąży wyschnąć przed mrozami, to pewnie wszystko będzie OK.

To zamarzająca woda robi zawsze największe szkody w materiałach a nie sama woda.

No chyba, że ściana ciągle zawilgocona będzie - to po jakimś czasie glonojady z akwarium będziesz mógł przenieść - na popas :wink: :D

maren100 napisał:
czy mozecie podzielic sie namiarami na fachowców od budowy przylacza wodociagowego do dzialki ?? do dwoch polecanych na tablicy ogloszen juz dzwonilam ale niestety jeden nie zajmuje sie budowa przylaczy w Łodzi a drugi niestety ma narazie tyle roboty, ze nie jest zainteresowany .......

Jesli jednym z tych dwoch nie jest moj to go polecam. Bardzo rzeczowy czlek. Pierwsza strona na tablicy ogloszen.

chochla72 napisał:
  maren100 napisał:
czy mozecie podzielic sie namiarami na fachowców od budowy przylacza wodociagowego do dzialki ?? do dwoch polecanych na tablicy ogloszen juz dzwonilam ale niestety jeden nie zajmuje sie budowa przylaczy w Łodzi a drugi niestety ma narazie tyle roboty, ze nie jest zainteresowany .......

Jesli jednym z tych dwoch nie jest moj to go polecam. Bardzo rzeczowy czlek. Pierwsza strona na tablicy ogloszen.

niestety to ten człek, ktory stwierdzil, ze z Wodociagami w Łodzi nie chce miec nic wspolnego ........

agrazka napisał:
szukam stempli budowlanych dł 2,80m i 3 m może ma ktos i juz nie bedzie potrzebował, interesuje mnie kazda , łacznie ok 120 szt

pozdrawiam

Agrazka :o

U mnie troche na budowie lezy i chetnie bym sie pozbyl. Aleksandrow. Jesli jestes zainteresowana podeslij telefon na priva. W sobote bede na dzialce to bym Ci podal dokladnie ile sztuk sie poniewiera.

Polanka73 napisał:
ingga spróbuj zajrzeć do tego sklepu. Ceny tam są rózne. Na pewno dobierzesz coś do swojego portfela :). Sklep jest na Prądzyńskiego otwarty chyba do 18.00.

http://www.ruckzuck.pl/page,main,Strona_glowna.html

Dzięki za przypomnienie o tym sklepie - już tam kiedyś byłam, ale jak zaczęłam się za panelami rozglądać

Dla zainteresowanych dodam ze jest to sklep firmowy firmy Classen, są tam również ich drzwi.

warto dopominać się o rabat - po rabacie cena paneli była taka jaka producent podaje na swojej stronie jako cenę sugerowaną.

Jedyne co odradzam to warto poszukać listew przypodłogowych w innych sklepach bo maja drożej niż w małym sklepie na mojej wsi.

agrazka napisał:
szukam stempli budowlanych dł 2,80m i 3 m może ma ktos i juz nie bedzie potrzebował, interesuje mnie kazda , łacznie ok 120 szt

pozdrawiam

Agrazka :o

jakiś czas temu już mówiłem, ze mam do dyspozycji praktycznie dowolną ilośc stempli z olszyn.

Mam tego na działce tyle, że na niejedną budowę wystarczy.

Trzeba tylko sobie wyciąć.

Ja korzystałem i powiem szczerze, bez żadnych problemów.