Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Witam Was!

Poniewaz niedlugo musze zaczac kompletowac papiery do odbioru, mam do Was pare pytan, budowa pod Pabianicami:

-w jakim urzedzie sie sklada te papiery i skad najpierw wziac liste wymaganych dokumentow(hmm.. przerabialam temat rok temu i za diabla nie pamietam)

-czy ktos gdzies robil swiadectwo energetyczne za mniej niz 500 zl, gdzie i za ile? (za 500 znalazlam na allegro)

-czy ktos moze polecic kogos, kto wystawi protokol szczelnosci instalacji wod-kan? Ile to kosztuje?

-czy ktos ma moze namiary na kominiarza ktory nie zedrze skory (i tak kominow uzywac nie bedziemy - rekuperacja i pompa ciepla, kominka brak) za papier do odbioru

I z innej beczki - czy ktos z Was ma taras z kompozytow drewna i pcv. Jak sie sprawuje i ile kosztuje? A moze wiecie gdzie kupic kostki 50x50 cm z drewna egzotycznego, deseczki na nich ryflowane, mozna je ulozyc wlasnie na tarasie.

W ubieglym roku znalazlam takowe w Warszawie, ale kontakt mi przepadl...

Dzieki!

Karolina

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie , jak w końcu z tym świadectwem energetycznym ???? Wg tego co czytałam ma obowiązywać dla wszystkich domów których pozwolenie na budowę zostało wystawione w 2009 r. ... a teraz słyszę że coś mówicie ,że robicie ???? To co to kurcze - prawo działa wstecz ? Czy ktoś się konkretnie dowiadywał w urzedzie ?

Słuchajcie , jak w końcu z tym świadectwem energetycznym ???? Wg tego co czytałam ma obowiązywać dla wszystkich domów których pozwolenie na budowę zostało wystawione w 2009 r. ... a teraz słyszę że coś mówicie ,że robicie ???? To co to kurcze - prawo działa wstecz ? Czy ktoś się konkretnie dowiadywał w urzedzie ?

Masz tutaj podstawowe informacje:

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/certyfikat--zgodny-z-prawem,6320_22532.htm

Potrzebuję kupić drzwi prysznicowe . Gdzie jest największy wybór????

Hmmm ... a o jakie Ci chodzi ? Tzn. jak drzwi to zakładam, że do wnęki prysznicowej ... ?

pozdrawiam , majki

dzrzwi skrzydłowe , 90 ki mnie potrza :D , szklanne ,piękne i tanie ................ :wink:

zobacz tutaj :

http://www.aquaform.eu//products,view,92.html

mam polecam itd itp

:D

Jesli zamierzasz oddac dom do uzytkowania po 1.01.2009 musisz miec swiadectwo. I tyle. buu

PS ktos moze pomoze w kwestii mnie interesujacej - pare postow wyzej?

Dziekuje

Potrzebuję kupić drzwi prysznicowe . Gdzie jest największy wybór????

Hmmm ... a o jakie Ci chodzi ? Tzn. jak drzwi to zakładam, że do wnęki prysznicowej ... ?

pozdrawiam , majki

dzrzwi skrzydłowe , 90 ki mnie potrza :D , szklanne ,piękne i tanie ................ :wink:

zobacz tutaj :

http://www.aquaform.eu//products,view,92.html

mam polecam itd itp

:D

są gdzieś w Łodzi ??

Jesli zamierzasz oddac dom do uzytkowania po 1.01.2009 musisz miec swiadectwo. I tyle. buu

ja dzieki temu zmobilizowałem sie aby zgłosić zakończnie umowy przed końcem 2008 roku , gdby nie to pewnie do dziś nie miałbym zezwolenia na zamieszkanie

A jakie jest Wasze zdanie: budować kompleksowo z jednym wykonawcą, czy szukać ekip do każdej roboty osobno?

Nie wierzę aby jedna ekipa mogla solidnie pobudować dom :-? Mury, dach, wylewka, gładź i wykończenie, naliczyłam już pięć ekip, dodam fachowców od elektryki, hydrauliki, to będzie siedem :) elewacja zewnętrzna i podbitka i kostka przed domem, no to dziewięć.Tak było u mnie, nie mam zastrzeżeń do ekip. Przeczytaj sobie dziennik Suzi, u niej robiła wszystko jedna ekipa, budowanie kompleksowe? to jakaś abstrakcja.

Pozdrawiam!

No to mnie dobiliście :) tym świadectwem , bo cały czas sądziłam ,że mi się uda nie moczyć pieniędzy w bzdecie , a tu kuku :( ehhhh

Oleniek , skorzystałam z Twojego źródła ziemi ogrodowej - wczoraj zadzwoniłam , dziś rankiem już przywieźli, na razie nie mam co narzekać:) teraz zobaczymy czy na niej coś urośnie :):):) My z racji aury w najbliższą sobotę mamy wykopki na działce - na którą ma być to spotkanie u Doroty? ... bo nie wiem czy się doczołgamy :) a jak to będzie w ciągu dnia to niestety ... uparłam się na to kopanie - ale jak się jedzie do Doroty to trzeba jechać koło nas więc zapraszamy na nasze poletko po trasie... chętnym wskazówki na priva:)