Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

No to mnie dobiliście :) tym świadectwem , bo cały czas sądziłam ,że mi się uda nie moczyć pieniędzy w bzdecie , a tu kuku :( ehhhh

Niestety, kolejne 5 stowek oddane jako haracz na rzecz bzdurnych przepisow. Jakby ten kto buduje dom i ma zamiar w nim zamieszkac nie wiedzial z czego go wybudowal. Rece opadaja na pazernosc tego panstwa.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A jakie jest Wasze zdanie: budować kompleksowo z jednym wykonawcą, czy szukać ekip do każdej roboty osobno?

Nie wierzę aby jedna ekipa mogla solidnie pobudować dom :-? Mury, dach, wylewka, gładź i wykończenie, naliczyłam już pięć ekip, dodam fachowców od elektryki, hydrauliki, to będzie siedem :) elewacja zewnętrzna i podbitka i kostka przed domem, no to dziewięć.Tak było u mnie, nie mam zastrzeżeń do ekip. Przeczytaj sobie dziennik Suzi, u niej robiła wszystko jedna ekipa, budowanie kompleksowe? to jakaś abstrakcja.

Pozdrawiam!

Dużo racji w tym jest. Jedna ekpia do wszystkiego to nieporozumienie. Można chyba znaleźć kompromis - znaleźć wykonawcę,który działając jako inwestor zastępczy będzie zlecał wszystkie prace różnym ekipom i odpowiadał za ich pracę. To kosztuje ale czasem się opłaca.

Paru znajomych tak zrobiło i my też tak zaczynamy.

Ya

A jakie jest Wasze zdanie: budować kompleksowo z jednym wykonawcą, czy szukać ekip do każdej roboty osobno?

Nie wierzę aby jedna ekipa mogla solidnie pobudować dom :-? Mury, dach, wylewka, gładź i wykończenie, naliczyłam już pięć ekip, dodam fachowców od elektryki, hydrauliki, to będzie siedem :) elewacja zewnętrzna i podbitka i kostka przed domem, no to dziewięć.Tak było u mnie, nie mam zastrzeżeń do ekip. Przeczytaj sobie dziennik Suzi, u niej robiła wszystko jedna ekipa, budowanie kompleksowe? to jakaś abstrakcja.

Pozdrawiam!

Dużo racji w tym jest. Jedna ekpia do wszystkiego to nieporozumienie. Można chyba znaleźć kompromis - znaleźć wykonawcę,który działając jako inwestor zastępczy będzie zlecał wszystkie prace różnym ekipom i odpowiadał za ich pracę. To kosztuje ale czasem się opłaca.

Paru znajomych tak zrobiło i my też tak zaczynamy.[/quote

A, to zupełnie zmienia stan rzeczy, masz racje. U nas dokładnie tak było.

Pisząć o budowie z jedną ekipą, nie miałem na myśli że zrobią wszystko od początku do końca, tylko chodziło mi właśnie o to żeby w zakresie ich usługi było dobranie podwykonawców, zgranie terminów poszczególnych robót tak żeby pzrebiegało to jak najsprawniej.

YA zaczęliście już budowę? My chcemy ruszyć na wiosnę 2010 w rejonie Poddębic...

Witam serdecznie.

Ja pamiętam o spotkaniu. Niedawno o tym pisałam. Odezwał się wtedy tylko majki. Zrzuciłam taką sytuację na zbliżające się święta i porządki przed nimi. Jak wam pasuje spotkamy się jutro, albo tydzień po świętach. Na jutro proponuję np: 14.

Piszcie jak wam pasuje ja się dostosuję, a teraz dalej za porządki :evil: na palcu budowy.

Pozdrawiam . Dorota.

Ps. Na forum zajrzę koło 18 czy 19 jak coś to dzwońcie 604 91 83 38

Pisząć o budowie z jedną ekipą, nie miałem na myśli że zrobią wszystko od początku do końca, tylko chodziło mi właśnie o to żeby w zakresie ich usługi było dobranie podwykonawców, zgranie terminów poszczególnych robót tak żeby pzrebiegało to jak najsprawniej.

YA zaczęliście już budowę? My chcemy ruszyć na wiosnę 2010 w rejonie Poddębic...

Może jeszcze być tak że w ramach jednej ekipy(firmy) zatrudniani są poszczególni specejaliści. Tak też dzałają firmy mając muraży , dekarzy , hydraulików , elektryków , glazurników ....................

Nie sądze ze chodziło Roninowi że zatrudni Pana Henia a on już wszystko zrobi , choć i tacy magicy podobno są .

Witam serdecznie.

Ja pamiętam o spotkaniu. Niedawno o tym pisałam. Odezwał się wtedy tylko majki. Zrzuciłam taką sytuację na zbliżające się święta i porządki przed nimi. Jak wam pasuje spotkamy się jutro, albo tydzień po świętach. Na jutro proponuję np: 14.

Piszcie jak wam pasuje ja się dostosuję, a teraz dalej za porządki :evil: na palcu budowy.

Pozdrawiam . Dorota.

Cześć Dorota

Jeżeli chodzi o spotkanie dostosuję się do ogółu, jednak nie ukrywam, że bardziej odpowiadałby mi termin tydzień po świętach.

pozdrawiam

aga

Witam serdecznie.

Pozdrawiam . Dorota.

Cześć Dorota

Jeżeli chodzi o spotkanie dostosuję się do ogółu, jednak nie ukrywam, że bardziej odpowiadałby mi termin tydzień po świętach.

pozdrawiam

aga

Ja jutro nie będę mógł być wobec czego jeśli jutro to WZtek nie będzie.

Pozdrawiam

Witaj Romin:)

projekt ciągle się robi, ostatnie poprawki, mam nadzieję że już niedługo bedzie gotowy :D .

Ekipa chce zacząć jeszcze w maju ale nie wiem jak to będzie, zobaczymy.

Z której strony Poddębic masz działkę, bo ja przy trasie Aleksandrów - Poddębice.

Pozdrawiam

Edyta

Witaj Romin:)

projekt ciągle się robi, ostatnie poprawki, mam nadzieję że już niedługo bedzie gotowy :D .

Ekipa chce zacząć jeszcze w maju ale nie wiem jak to będzie, zobaczymy.

Z której strony Poddębic masz działkę, bo ja przy trasie Aleksandrów - Poddębice.

Pozdrawiam

Edyta

Nasz projekt (Romina G1) też jest w fazie adaptacji i nanoszenia zmian, tak więc jestesmy na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowe. A działkę mamy jadąc z Aleksandrowa w kierunku Poddębic po prawej stronie, rejon Dalikowa. A ekipa solidna? sprawdzona?

Nasz projekt (Romina G1) też jest w fazie adaptacji i nanoszenia zmian, tak więc jestesmy na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowe. A działkę mamy jadąc z Aleksandrowa w kierunku Poddębic po prawej stronie, rejon Dalikowa. A ekipa solidna? sprawdzona?

Znam tamte okolice, ostatnimi czasy dość dużo ludzi zaczyna tam sie budować, kilka budów zaczętych w tym lub ubiegłym roku przy tej trasie.

Widziałam dom wybudowany przez naszych murarzy, mam nadzieję że i u nas zrobią wszystko jak należy.

Co do Twojej ekipy to nie znam ale popytam, może czegoś się dowiem mam nadzieję że pozytywnego.

Jakby coś to mój mail [email protected]

Pozdrawiam

Edyta

Witam,

pozdrawiam zwlaszcza forumowiczow uzyskujacych pozwolenie na budowe i ruszajacych z nia lada moment- jestem na tym samym etapie :)

Pierwsze primo- czy ktos ma POŚ na gliniastym gruncie? Jaka i skad? Na tablicy znalazlam pare fajnych namiarow na producentow, ale mam tylko wiekszy metlik w glowie- jedni mowia zeby dac zwykla rozsaczajaca z dluzszym drenem i nasypem, inni ze to sie nie sprawdzi i proponuja taka z zamknietym obiegiem. :o Ratunku!!

Drugie primo- szukam ekipy dekarzy, ktorzy ukladaja blache- taka z arkuszy, a no i sama blache tez poszukuje. Moze ktos kladl takie cholerstwo u siebie?

Witam serdecznie.

Pozdrawiam . Dorota.

I się chyba kurna nie spotkamy :evil: Mam zaoraną działkę po kopaniu wody i walczę jutro z glebą ... więc może tydzień po świętach ... :oops:

pozdrawiam, majki

/edit/

Ja p.olę :evil: :x też nie : mam właśnie przesunięte kopanie i wstawianie szamba :evil: :evil: :evil:

Oszaleję :roll: :cry:

Jakoś specjalnie oryginalny nie będę mówiąc, że z jednym wykonawcą się nie da z sensem - szczególnie ekonomicznym - zbudować domu.

Ale wszystkim początkującym polecam zawieranie umów na pewną kompleksowość prac. Stan surowy otwarty z dachem jedna ekipa. A potem poszczególne ekipy do specjalistycznych prac. Choć nie Święci garnki lepią i u mnie jedna i ta sama ekipa zrobiła i robi:

- dach

- ocieplenie wraz z tynkiem

- tynki wewnętrzne

- gładzie

- wylewki

- podbitkę

- stelaż pod płyty KG plus ocieplenie stropu (dom parterowy)

- klinkier na tarasach, cokole i słupach

- kostka betonowa

Pozdro.