EZS 16.04.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 My mamy zamiar zacząć na wiosnę, Wiosna już trwa, nie zauważyłeś ? Niedługo zacznie się lato A ja sadzę kwiatki, majątek zostawiam u ogrodników a efekty mizerne... I zmagam się z góra humusu, którą usiłuję wyrównać działkę zrytą traktorami i dzwigami i chyba mnie to przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.04.2009 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Heejo,Dziękuję za miłe przyjęcie.Tak w ogóle, to nasza budowa jest dosyć zaawansowana. Romin:) i Ya, dopiero startujecie. U nas już daszek. Wstępnie przykryty papą. Teraz dokańcza się lukarna pod skosami i będą murowane ściany działowe. Domek w technologii ściany jednowarstwowej. Ytong.Okolica jest cicha i spokojna. W pobliżu las. Moje roślinki nieśmiało zaczynają się zielenić. Działkę (865m kw., pod humusem glina) kupiliśmy zagospodarowaną. Chociaż musieliśmy pod budowę wykarczować kilka drzew, będę chciała zachować jej leśny charakter. Uwielbiam wrzosy i paprocie. Na działce rosną mi prawdziwki.Wiem co nieco o budowaniu (już z własnego doświadczenia). Wiem już, co mogło być zrobione inaczej. Ale pewnie każdy tak ma. Jakby co, chętnie się podzielę swoimi doświadczeniami.To tyle tymczasem. Na pewno śpicie. Dobranoc więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.04.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam nowe osoby na forum. Zojka A swoją drogą jak to się dzieje, że dzieciaki chorują akurat wtedy jak się zaplanuje jakiś wyjazd, czipa jakiegoś mają, czy co? to u Was też to prawo obowiązuje. Myślałam że tylko moje tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 17.04.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam nowe osoby na forum. Zojka A swoją drogą jak to się dzieje, że dzieciaki chorują akurat wtedy jak się zaplanuje jakiś wyjazd, czipa jakiegoś mają, czy co? to u Was też to prawo obowiązuje. Myślałam że tylko moje tak mają. Ja rowniez witam NOWYCH:) Co do prawa - choroba przed wyjazdem, to u nas to samo Chociaz od stycznia - odpukac - jest spokoj Mam pytanie - moze ktos bylby chetny na lupek - nieregularna kostke granitowa w ilosci 15 ton, do wybrukowania ok 90-100m2? Musze zamowic cala wywrotke, a potrzebuje tylko 10 ton. Cena z transportem ok 2300 za 25 ton, wiec 1380 za te 15 ton. Czekam na info, transport za tydzien - dwa. Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MamKostkeRubika 17.04.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Z jakim kosztem za m2 muszę się liczyć w Łódzi przy renowacji parkietu(cyklinowanie/szpachlowanie/lakierowanie/materiały)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.04.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 http://forum.muratordom.pl/spotkanie-forumowiczow-2009-organizujemy-sami,t157524.htm SPOTKANKO FORUMOWYCH LUDKÓW 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 17.04.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Może ktoś ma okna na profilach: - SCHUCO (od Pana Mielczarka ze Zduńskiej Woli) Mam ... dżizas, wygląda jakbym brał kasę za reklamę, bo co ktoś pyta o oknach to ja o nich piszę Ale po prostu jestem zaj.ście zadowolony Zdjęcia jak coś w dzienniku. pozdrawiam, majki A ja właśnie dziś podpisałam umowe z Schuco na okienka. A już miałam skusić się na Abatex ale jak te zobaczyłam to się zakochałam Miły Pan Wojtek przyjechał na działkę, pomierzył, podoradzał i dobiliśmy targu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.04.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A może ktoś podpowie jak się przelicza styropiany o różnym wspóczynniku przewodzenia ciepła? Chodzi mi o to że 20 cm styro (0,04) = x cm styro(0,038)=y cm styro 0,033 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 17.04.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam, mam duuuuuży problem z wodą na działce. Możecie polecić mi jakąś firmę zajmującą się odwodnieniami, drenażami, zagospodarowaniem wody itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 17.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A ja sadzę kwiatki, majątek zostawiam u ogrodników a efekty mizerne... I zmagam się z góra humusu, którą usiłuję wyrównać działkę zrytą traktorami i dzwigami i chyba mnie to przerasta. Ewuś nie przejmuj się ja nad ogrodem pracowałam od kwietnia do lipca , później jeszcze kilka dni .....teraz jest wiosna i nadal pracuję chociaż praca jest coraz bardziej przyjemna i wciągająca a o majątku zostawionym u ogrodników wolę nie wspominać dziś pan ogrodnik powiedział mi , że przy własnym projekcie i wykonaniu zaoszczędziłam co najmniej na dobrej marki , z salonu autko Pocieszające, co Tak więc nie trać wiary we własne siły Życzę powodzenia i zaparcia naprawdę się opłaca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 17.04.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 EZS napisał: A ja sadzę kwiatki, majątek zostawiam u ogrodników a efekty mizerne... I zmagam się z góra humusu, którą usiłuję wyrównać działkę zrytą traktorami i dzwigami i chyba mnie to przerasta. EZS właśnie się zastanawiam co zrobić z moją górą żeby to chociaż czysta ziemia była, ale tam metry perzu, ostu i innego zielska kropkqpodziwiałam Twój dom i ogród- prezentują się wspaniale, gratuluję wytrwałości i dobrego gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 17.04.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 zastanawiam się co zrobić z moją górą żeby to chociaż czysta ziemia była, ale tam metry perzu, ostu i innego zielska kropkq podziwiałam Twój dom i ogród jak chwasty wyrosły -wyrwać , ziemi rozsypać po działce..... przed posianiem trawki potraktować Roundupem dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 18.04.2009 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 A może ktoś podpowie jak się przelicza styropiany o różnym wspóczynniku przewodzenia ciepła? Chodzi mi o to że 20 cm styro (0,04) = x cm styro(0,038)=y cm styro 0,033 Kiedyś trafiłem na taką analizę wykonaną przez mario_pa. Dotyczyła wprawdzie wełny, ale tak samo możesz potraktować przecież styropian Otwórz plik ...a tu linki do wątków, w których wypowiadał się na ten temat: http://forum.muratordom.pl/post2340105.htm?highlight=analiza#2340105 http://forum.muratordom.pl/post1635898.htm?highlight=analiza#1635898 Jak poszperasz, to pewnie znajdziesz jeszcze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 18.04.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 A może ktoś podpowie jak się przelicza styropiany o różnym wspóczynniku przewodzenia ciepła? proporcją bezpośrednio 20 cm styro (0,04) = 19 cm styro(0,038)=16,5 cm styro 0,033 właśnie się zastanawiam co zrobić z moją górą ja wziąłem mini koparkę po 50zł/h rozrzuciła mi to z grubsza i wyrównała lemieszem, a ja teraz chodzę sobie po tym i ciągnę za sobą długą i cholernie ciężka belką drewnianą która równa mi to mniej więcej do poziomu ogólnie przyjętego trawnika lepsze od siłowni działa szczególnie dobrze na nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 18.04.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 jak chwasty wyrosły -wyrwać , ziemi rozsypać po działce..... przed posianiem trawki potraktować Roundupem Kropkq dziękuję za rady, myślałam, żeby dowieźć również trochę ziemi ogrodowej i zmieszać z rodzimą ( mam ziemię super urodzajną -VI klasa...rośnie dobrze perz, oset ew. brzoza i sosna ) Olu, żywopłot masz z tuji ? Co to za odmiana? ja wziąłem mini koparkę po 50zł/h rozrzuciła mi to z grubsza i wyrównała lemieszem, a ja teraz chodzę sobie po tym i ciągnę za sobą długą i cholernie ciężka belką drewnianą która równa mi to mniej więcej do poziomu ogólnie przyjętego trawnika lepsze od siłowni działa szczególnie dobrze na nogi mpoplaw każdy sposób dobry Mój mąż lubi się zmęczyć fizycznie... ciężka belka też się znajdzie Podpowiem Mu Twój pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 18.04.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Kropkq dziękuję za rady, myślałam, żeby dowieźć również trochę ziemi ogrodowej i zmieszać z rodzimą ( mam ziemię super urodzajną -VI klasa...rośnie dobrze perz, oset ew. brzoza i sosna ) Olu, żywopłot masz z tuji ? Co to za odmiana? U mnie też ziemia kiepskiej klasy...... wyrównałam teren a na wierzch nasypałam lepszej , nie mieszałam , pod każdą roślinkę podsypywałam również dobrą ziemią i jakoś wszystko rośnie Żywopłot mam ze szmaragdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.04.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 a ja teraz chodzę sobie po tym i ciągnę za sobą długą i cholernie ciężka belką drewnianą która równa mi to mniej więcej do poziomu ogólnie przyjętego trawnika Równasz, bo masz piasek, pochodziłbyś z tą belką u mnie ... No ale jak to mówią, przynejmniej nie masz kłopotów ze snem pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.04.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 a my dziś kupiliśmy drewniane płyty na taras 16/szt, układane po skosie. Znowu jestem oryginalna, mam w całym domu 5m2 płytek i widać, że tak już zostanie A, nie, jest jeszcze troszkę gresu. W każdym razie kupiliśmy takie płyty 50*50, w sumie ogrodowe, ale jak się rozłozyło (na próbę), to ładnie wygląda. W castoramie, dla zainteresowanych. Na Zgierskiej wykupiliśmy wszytkie, na Widzewie prawie, została ta trzecia.... . Były w leroy tez płytki z egzotyka, po 30 zł szt, 40*40, bardzo ładne i do samodzielnego montażu, ale jednak żal nam resztek kasy. Za drogo by wyszło na te powierznie tarasu. Wydaliśmy połowę mniej a efekt nieco tylko gorszy, choć z trwałością to nie wiem. A co do mojego humusu, to traktorek nie przejdzie. generalnie mam równo, z wyjątkiem kolein po koparce i dzwigu. Więc musze każdą koleinę wypałnić, uklepać. Katorżnicza praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 19.04.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 EZS te płyty drewniane na taras to mój małżonek bardz chce. Ciekawi mnie ich funkcjonalność.. A w kwestii technicznej, układa je się na wybetonowanym tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 20.04.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 EZS, pochwal sie jak wygladaja te plyty drewniane, chce kupic takowe:http://www.allegro.pl/item611418005_podest_ogrodowy_50x50_taras_patio_altana_podstawka.html lub http://www.allegro.pl/item589293473_podest_podloga_ogrod_50x50.html Czy to cos takiego wlasnie?A te egzotyczne jak wygladaja, z jakiego drewna? Macie je umocowane, w jaki sposob, wrzucilabys fotki?Dzieki i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts