bajanadjembe 10.06.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Heejoo, A propos kominów: Nasze są systemowe. Przyjechały z Czech. Są masywne. Grubość ścianek wkładek szamotowych wynosi 20 mm (Shiedel ma 15mm), elementy są wyższe, więc też i mniej spojeń a co za tym idzie mniejsze prtawdopodobieństwo jakichś nieszczelności. (W moim starym domu są kominy murowane. Mają 50 lat. Pożarów sadzy przeżyły co najmniej tyle samo, często nawet prowokowanych (dla lepszego cugu). Te systemowe przeżyją może kilka zapaleń. Potem pękają i kwasówkę wkładać trzeba.) W projekcie mam kominy systemowe. Z rozmów z wykonawcą wynikało, że za postawienie systemowego mniej policzy, a w ogóle to nie zabardzo mu się uśmiechało stawiać murowany. (To jeden z nielicznych elementów projektu, którego nie myślał zamienić na "lepsze" (czytaj: swoje) rozwiązanie.) Wiem, że pożaru sadzy w naszych kominach raczej nie będziemy chcieli. Które są lepsze? - Systemowe na pewno wymagaja innej kultury palenia. Ich rozmiary można wykorzystać w aranżacji wnętrz. Murowane też nie są takie malutkie, też muszą stanowić osobny ustrój, konstrukcję samodzielną, niezwiązaną trwale z innymi elementami domu. (Do "syfiastego" paliwa na pewno lepszy byłby murowany.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 10.06.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Czy zechcielibyście podzielić się info. w jaki sposób macie wykonaną instalację wyrównawczą? U mnie fachofce wbili sondę (szt 2 po 1,5 m) pod posadzkę (pod chudziaka) i połączyli się z nią żółto- zielonymi kabelkami. Wszystko okręcone izolacją. W projekcie mam coś o jakiejś szynie głównej (nie wiem co to jest), coś o "uziemienie złącza (płaskownikiem Fe20x3 ocynkowanym) należy wykonać łącznie z linia zasilającą. Wykonać połączenie przewodu PEN w złączu kablowym z uzbrojeniem ławy budynku oraz przewodem PE w tablicy TM." Miałam do zbrojenia ław dokręcone (tak dokręcone drutem wiązałkowym ) pręty fi 12. Zostały wyciete, bo podobno nie spełniły by swojego zadania. Bardzo bym chciała to zrozumieć. . A fachofce mówią żeby się nie martwić, że będzie O.K. a dziurę w chudziaku kazali zabetonować. Czy to tak się robi? Tak jakoś mam, że jak mi mówią żeby się nie martwić, to ja właśnie martwię się tym bardziej. Napiszcie jak to jest u Was z tą instalacją. Czy taką sondę w chacie, to tak też macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralowa 11.06.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Witam w tej chwili jestem tylko obserwatorką łódzkiego forum zbieramy dokumentacjęi chcemy zacząć na wiosnę w 2010 w tej chwili mamy prąd i za tydzień będzie wodamam prośbę i pytanie czy ktoś w łodzi lub okolicy buduje ZRĘCZNEGO II ? i jak trafić do łódzkiej tablicy ogłoszeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.06.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 i jak trafić do łódzkiej tablicy ogłoszeń ? Kliknij: http://forum.muratordom.pl/grupa-lodzka-polecane-uslugi-i-produkty,t104043.htm i już, tablica jest na samej górze w grupie tematów: grupy budujące. Pozdrawiam. Projekt super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 11.06.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Witam serdecznie. Ostatnimi czasami znów mnie wcieło Wytoczyłam walkę przeciw chwastom na działce. Co z tego że opryskałam mlecze w fazie żółtego kwiatu, ale zaczym oprysk poskutkował parasolki pofruneły. Dzieciaki chorują na zmianę. Doktorowa szukuje papiery do sanatorium a mąż załamka jak usłyszał że pojadę z młodymi na trzy tygodnie. A ja jestem wiśnia i jeszcze powiedziałam że wcale nie trzy tygodnie tylko wyjedziemy na cztery bo kuracje klimatyczne działają dopiero po dwóch tygodniach, a za czwart tydzień my musimy zapłacić. Ostatnie dwa tygodnie zapędziłam męża pokosił trawę ale co z tego cały czas pada i wyschnąć nie może chodzę tylko i przewracam bo zaraz zgnije. Nie miała baba kłopotu i kupiła dużą działkę. bajanadjembezapraszam do siebie. Wytłumaczę co i jak z podłogą na legarach. Zadzwoń to się umówimy. 0 604 91 83 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 11.06.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 słuchajcie, był u nas na "oglądzie" hydraulik. Przemądrzały jak nie wiem co... i orzekł, że on wejdzie z robotą po tynkach wewnętrznych Czy aby na pewno jest to dobra kolejność prac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 11.06.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Może wejść ale podziurawi wszystko że hej - no chyba ,że instalacje będziesz mieć na wierzchu prowadzoną u mnie byli przed tynkami , a jak teraz okazało się ,że trzeba było przesuwać niektóre rury , to mi wyrobili dziury ogromne i trzeba je było łatać . Ja bym więc takiego hydraulika pożegnała "uprzejmnię" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 11.06.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Jelonek72 takie samo mam zdanie... już właściciel firmy został powiadomiony przez mojego męza ze za współpracę z tym PANEM to my dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 11.06.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Kiedyś ktoś na grupie pisał o kręgach betonowych w fajnej cenie tylko nie mogę teraz znaleźć. Potrzebne są takie 1,2m szerokości.Jak macie ciekawe namiary to ja poproszę. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gralowa 11.06.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 i jak trafić do łódzkiej tablicy ogłoszeń ? Kliknij: http://forum.muratordom.pl/grupa-lodzka-polecane-uslugi-i-produkty,t104043.htm i już, tablica jest na samej górze w grupie tematów: grupy budujące. Pozdrawiam. Projekt super. serdeczne dzięki im więcej czytam tym bardziej nic niewiem Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 13.06.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Help pleaaase! szukam wykonawcy balustrad , muszę zabezpieczyć schody przed dzieciorami - mam za sobą Rintal , Skalę i MetalStyl - Rintal jako tako - reszta odpada . Potrzebuję coś solidnego i nie za drogiego i nie moge już nic znaleźć ... kto wam robił balustrady na waszych klatkach schodowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozytor 14.06.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witajcie Macie może jakieś opinie na temat firmy AZG od oczyszczalni? Mają przystępne ceny tylko nie wiem, jak z jakością... A może polecicie jakąś inną firmę z naszego regionu? Z góry dzięki! PozdrawiamAdrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 14.06.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 pozytor ma mamy firmy marie polyester z Wandzina. Kolega ma i nie narzeka więc my też się skusiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 15.06.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Kiedyś ktoś na grupie pisał o kręgach betonowych w fajnej cenie tylko nie mogę teraz znaleźć. Potrzebne są takie 1,2m szerokości. Jak macie ciekawe namiary to ja poproszę. Z góry dziękuję. Ja i Długi robiliśmy przeglad firm i cen. Poszukaj pod hasłem "kręgi betonowe". Ostatecznie wziąłem z ul. Henrykowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.06.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 czy ktoś ma lodówkę siemensa no frost? Jakie ma plecy ta lodówka - z radiatorem, czy obite blachą???? Byle nie side by siede, one są obite, to wiem. Stoję przed wyborem lodówki i muszę kupować z obrazka, bo nigdzie w sklepie nie ma wybranego przeze mnie modelu A w ogóle to czy ktoś wie, czym się różni siemens i bosch???? Oprócz ceny??? Bo parametry to te moje typowane lodówki mają takie same, chyba nawet środek taki sam. Cena - siemens o 400 zł więcej. To może choć te plecy mają inne????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makijos 15.06.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Tez jestem zainteresowany zakupem kręgów betonowych i robie rozeznanie. ul. Henrykowska 32 tel. 042 679 39 32 Moze znacie tanszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.06.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Kochani ! Do gazu potrzebuję kogoś ... Instalacja wewnętrzna ... Ma ktoś jakiś namiary na kogoś fajnego co robił u Was gaz i jeszcze nie wylecieliście w powietrze ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.06.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 wiesz, majki, robiliśmy gaz, facet nawet fajny ale.. kompletnie niezaradny papierologicznie. Efekt był taki, że instlację zrobił a wcinkę (to robi gazownia) umówił za miesiąc albo pół roku. Zbyli go. Dopiero nasz wykonawca kotłowni jak podłaczał nam piec CO złapał się za głowe i załatwił wcinkę za... dwa dni. Więc nie wiem, czy należy go polecać. Chyba ża baaardzo chcesz i na swoją odpowiedzialność. W powietrze nie wyleciałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.06.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Powieszę dziś na tablizy mojego pana od podbitki. Robi świetnie i dowiedziałam się, że ma czas w lipcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 15.06.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witajcie, Dzisiaj podpisałem z zakładem energetycznym umowę o przyłączenie. Ku mojejmu zaskoczeniu termin przyłączenia określony w umowie to wrzesień 2010 roku (o zgrozo). Czy ktoś z Was składał z zakładzie enegretycznym odwołanie od wyznaczonego terminu przyłączenia i wniosek o jego skrócenie? Może macie jakiś inny patent jak skrócić ten termin albo jakiś namiar do życzliwej osoby Pozdr, Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts