Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Do: mruva i maren100: załatwialiście to w Starostwie Łódź-Wschód? Ja tez myślałam, że robi się to w ten sposób (wystarczy wrysować i już), ale byłam dziś w Starostwie i powiedzieli mi, że projekt musi być :(

Teraz mam dylemat, bo mamy na działce dość wysoko poziom wód gruntowych (1,5 metra) i przy tak wysokim poziomie POŚ powinno się zrobić w nasypie. Znalazłam firmę, która twierdzi, że może zrobić oczyszczalnie bez nasypu, bo mają jakiś inny typ, tzn. biologiczną, natomiast w drugiej firmie mówią, że to niemożliwe, niezależnie od rodzaju oczyszczalni nasyp przy takim poziomie wody musi być. I komu wierzyć... :)

W Starostwie Powiatowym na Sienkiewicza w Łodzi, budujemy w Justynowie. Tak jak pisałam wszystkie papiery były złożone przez architekta do pozwolenia na budowę i nikt dodatkowego projektu nie wymagał. POŚ jest wrysowana w mapkę z zachowaniem wszelkich wymaganych odległości.

usługi ponadstandardowe chcesz?

ee no chyba potrzebny mi kier bud, ktory bedzie zagladal na budowe, a nie taki ktory tylko podpisze papierek, nie wiem czy to standard czy ponad :o

a z tym gwaltem...ech pomazyc tylko ;)

A nikt mnie nie zaaresztuje za zdejmowanie humusu "przed czasem "? :wink:

usługi ponadstandardowe chcesz?

ee no chyba potrzebny mi kier bud, ktory bedzie zagladal na budowe, a nie taki ktory tylko podpisze papierek, nie wiem czy to standard czy ponad :o

a z tym gwaltem...ech pomazyc tylko ;)

Zaaresztuje na pewno nie, ale zdejmowanie humusu to juz prace budowlne, więc wszystko zależy od sąsiadów ... :wink:

My czekaliśmy do uprawomocnienia PnB z humusem.

pozdrawiam, majki

Zależy jakich masz sąsiadów :-? Karę można zapłacić, ale nie za humus... Ja u siebie już zacząłem fundamenty kopać i zbrojenie ukręciłem i geodeta też już był 8) a PNB to może pod koniec września dostanę. Jak się podolicza te wszystkie uprawomocnienia to się zrobi październik i już nic nie zrobię :-? Więc reasumując modlę się o rozsądnych sąsiadów i leniwą Panią w Starostwie (słyszałem że potrafią sprawdzić co i jak przed wydaniem papierka).

Pozdrawiam

Hm, w innych okolicznosciach napisalabym ze czeka nas pracowity weekend, bo dzialke trzeba chyba wykoscic przed zdjeciem humusu...ale moj stary nie spodziewal sie ze urzedy tak sprawnie u nas dzialaja :p i plynie se w rejs :cry:

panowie nie obrazajcie sie, ale znowu wszystko na glowie baby :roll:

chlopaczyna bedzie mial niespodzianke kiedy wroci, a wiec plan na najblizszy tydz. nielegalne zdejmowanie humusu :lol: jakby co to powiem ze koledzy z forum mi kazali :wink:

kier bud nadal mile widziany

Ok

kierbuda to mogę ci dać, mam nadzieję. Mam go wstęplowanego w papiery, więc telefon na pewno znajdę. Facet rozsądny, bierze za każdy przyjazd, przy czym obowiązkowo chce być przy ławach, stropie, i coś tam jeszcze, w sumie z 5 razy. Reszta - wołasz go jak potrzebujesz, bo nie wiesz, co dalej. Dam ci go na priv.

geodeta jakby co jest chyba u mnie na tablicy... z Andrespola...

nielegalne zdejmowanie humusu :lol: jakby co to powiem ze koledzy z forum mi kazali :wink:

uee tam, legalne, nielegalne... humus i geodeta nie rzucają się w oczy. Kopanie ław to już widać, że budowa, wtedy już nawet wywiesiłam tablicę informacyjną.

My chyba też będziemy mieć icopal bo pan ocieplacz juz zakupił bez pytania nas o zdanie :o

Pomocy! Ze lba mi sie już dymi (chyba to przesilenie letnie) i nie mogę zakumać ile m2 ma m3 styropianu 15tki.. hehe :):)

niecałe 7 m2