Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W umowie musi być zapis, że wykonawca przejmuje zabezpieczenia bhp, szkolenia pracowników i zabezpieczenie sprzętu. W standardowych umowach tego nie ma.

Ja wcale nie miałam umowy z moim majstrem, ale... miałam podpisane przez niego oświadczenie o bhp(...)

A jak to w słowa na papierze ubrałaś?

Ot po prostu:

"Oświadczam, że z dniem ... przejmuje zabezpieczenia bhp, szkolenia pracowników i zabezpieczenie sprzętu na terenie budowy domu ... zlokalizowanej przy ul. ...

Data, podpis"

?

No fakt, dla większości naszych fachowców z jedno-osobowych firm może to być dokument trudny do przełknięcia :wink: . Zwykłej umowy podpisywać nie chcą, a co dopiero takie wynalazki! :wink: :lol:

A dziś z innej beczki.... sprzedaję mieszkanie. Znacie kogoś poszukującego? 3 pokoje, Retkinia :):)

niestety nie znam, a swoja droga pewnie podobne M bo tez 3 pokoje na Retkini sprzedalam juz jakis czas temu :lol:

jak na Retkinii to na pewno podobne :)Jeśli nie takie samo ;-) A długo szukałaś kupca?

yeti

to był świstek odręcznie napisany własnie w tym stylu, oświadczam, że odpowiadam za stosowanie przepisów bhp, zabezpieczenie pracowników oraz stosowanie przepisów prawa pracy na terenie budowy....

A każdemu tłumaczyłam, jak to mój kolega został oskarżony przez murarza i wygrał w sądzie odszkodowanie, ubarwiając historię o liczne detale. Najlepszy był majster, po tej mojej historii uniósł się i stwierdził "a to świnia ten pracownik" (ten od kolegi...) i podpisał :lol:

A przydało się, bo jeden z jego pracowników dostał napadu padaczki i sam majster przyznał, że mu się ten świstek przypomniał i zaczął się zastanawiać, gdzie go wynieść, jakby co :lol: :o :lol: Żeby, że nie na budowie 8) Mnie na szczęście przy tym nie było, no i nic złego się w końcu nie stało facetowi :lol:

A dziś z innej beczki.... sprzedaję mieszkanie. Znacie kogoś poszukującego? 3 pokoje, Retkinia :):)

niestety nie znam, a swoja droga pewnie podobne M bo tez 3 pokoje na Retkini sprzedalam juz jakis czas temu :lol:

jak na Retkinii to na pewno podobne :)Jeśli nie takie samo ;-) A długo szukałaś kupca?

u mnie bylo 53m2 i sprzedalo sie w ciagu 1 dnia :D

(...)jeden z jego pracowników dostał napadu padaczki i sam majster przyznał, że mu się ten świstek przypomniał i zaczął się zastanawiać, gdzie go wynieść, jakby co :lol: :o :lol: Żeby, że nie na budowie 8) (...)
Baaardzo sympatyczne podejście szefa do tematu (i takie na czasie...) :wink: :lol: - i tak trzymać - wszystkich, którzy nie wytrzymali tempa oraz ewentualnych rannych i poległych dyskretnie usuwać z placu budowy :wink:. A najlepiej tak ich jeszcze wychować, żeby żyli w przekonaniu, że to co się stało (i stanie w przyszłości) to bezdyskusyjnie ich wina i mimo, że nawet przeproszą, to i tak będą musieli ponieść konsekwencje szkód i opóźnień w pracach :lol: :lol: :lol:

u mnie oglądało chyba 9 rodzin i nie mam konkretnego kupca :-? Może we wrześniu się coś ruszy...

PS. Też mam 53 m2 :)

u mnie oglądało chyba 9 rodzin i nie mam konkretnego kupca :-? Może we wrześniu się coś ruszy...

PS. Też mam 53 m2 :)

pewnie wszystko zalezy od ceny :wink: :roll: ja swoje sprzedalam pol roku temu za 235000 zl :roll: M bylo po generalnym remoncie 1,5 roku wczesniej, na wyposazeniu pozostal sprzet AGD z meblami pod zabudowe w kuchni i zabudowa lazienki :roll:

(...)Zapraszam wszystkich znajomych z forum na Air Show w moim mieście.

Wrazenia gwarantowane.

:D

Taaaa... WRAŻENIA... tylko jakie? - na łeb nic nie spadnie?

...bo ostatnio jakoś tak nisko latają (w TV widziałem)

...ale może to na deszcz miało być... tylko im nie wyszło :roll:

Ups...

:-?

To ja znów z innej beczki :D

Jakie (czyje?) macie bramy - chodzi mi o firmę.

wydaje mi sięże już to "tu było", ale szukaczka nie chce szukać w jednym wątku :evil:

I jaka jest kolejność robót?

1 okna + drzwi zew ostateczne

2 tynki wewnętrzne

3 ocieplenie i tynki zewnętrzne

a gdzie w tym wszystkim brama????

Bo jednen facet od bram na targach łódzkich wspominał że do założenia bramy potrzebne są już otynkowane ściany :roll:

Wrazenia gwarantowane.

Ups...

No właśnie ups.... a to już nasze drugie podejście było, nie licząc soboty w strugach deszczu :( .

Wrazenia gwarantowane.

Ups...

Miałeś kurna rację :o ... :cry:

pozdrawiam, majki

To ja znów z innej beczki :D

Jakie (czyje?) macie bramy - chodzi mi o firmę.

wydaje mi sięże już to "tu było", ale szukaczka nie chce szukać w jednym wątku :evil:

I jaka jest kolejność robót?

1 okna + drzwi zew ostateczne

2 tynki wewnętrzne

3 ocieplenie i tynki zewnętrzne

a gdzie w tym wszystkim brama????

Bo jednen facet od bram na targach łódzkich wspominał że do założenia bramy potrzebne są już otynkowane ściany :roll:

Brama garażowa z firmy POLTAU.

Ja napierw miałem :

- okna + drzwi tymczasowe

- ocieplenie zewnętrzne

- tynki

- drzwi zew. docelowe

- brama garażowa

U mnie firma od bramy wyraźnie chciała mieć otynkowane ściany, bo do tego sa prowadzone prowadnice. Ale jak miałem różnych bramiarzy na budowie, to wszyscy mówili, że tynki muszą być.

pozdrawiam, majki

o chyba coś znalazłam na forum ogólnym

Bramy powinny być montowane w przygotowanym otworze tj. po tynkach wylewkach ociepleniu itp
u mnie też musiałam wytynkować od wewnątrz ścianę przed zamocowaniem bram. ale wytynkowałam rtylko tę co potrzeba :) Ci co mieli robić tynki wewnętrzne przyszli i zrobili tylko tę jedną ścianę a resztę w swoim czasie :)

Ja montowałam bramy tego samego dnia co okna i drzwi zewnętrzne. Nie miałam ocieplenia i nic nie mówili że ma być.