Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie.Pierwszy raz odzywam się na tym forum ale od wielu miesięcy czytam wasze komentarze. Postanowiłam napisać bo liczę na jakąś radę co mam robić. Właśnie kończę już wykańczać dom jednak stało się dla nas duże nieszczęście. Na dwa tygodnie przed planowanym terminem wprowadzenia się pękła w garażu rura doprowadzajęca wodę do domu. Woda lała się do piasku w fundamencie i na pewno wypłukała go ponieważ na większej części domu podłogi osiadły( oddzieliły się cokoły od płytek, panele od listwy i gołym okiem widać, że około 2 cm podłoga opadła) Na budowie było już kilku majstrów i rzeczoznawców, którzy podają różne pomysły na to co robić. Dominuje pogląd, żeby zrywać podłogi, sypać piasek ,ubić go i od początku zrobić wylewki. Czy nie ma innej metody? Już wszystko jest gotowe, kuchnia zamontowana, gres położony. Czy słyszeliście o podobnym przypadku, jak tam to rozwiązoano?

czy kawał to bym polemizowała ! :roll: my, na budowę jedziemy 1/2 godziny. Od Łodzi jest 25km. To ja teraz mieszkam (jeszcze) w Łodzi i pracuję w Łodzi a czas dojazdu zajmuje mi godzinę :evil: :evil: więc odległości to pojęcie względne.

masz rację, głównie zależy w który koniec Łodzi chce się dojechać.

Mam rodziców w Justynowie i darmową działkę, z której zrezygnowałam ze względu na dojazdy. Mieszkałam u nich jedne wakacje dojeżdzając do pracy. Dla mnie koszmar, jechałam 40 min a w rannych korkach nawet godzinę. Ale z drugiej strony ojciec pracował na dalekim Widzewie i sobie chwalił, bliżej mu było z Justynowa, niż z Bałut.. Więc zależy, gdzie, no i może droga teraz troszkę lepsza, choć przejazdy kolejowe zostały :roll:

mieszkam w Justynowie od roku przed tem na radogoszczu i sprawa wyglada tak - zależy gdzie sie pracuje

moja zona pracuje w Rzgowie jeździła 35-40 minut teraz 20 - dobry dojazd jest na Dąbrowe, Chojny - południowe tereny Łodzi

ja pracuje w centrum jezdziłem 15 minut teraz 20-do 60 !!!!!!

mam do przejechania 16 km nieraz jest normalnie nie raz jest to bardzo długie 16 km - Rokicińska jest zapchana od sellgrosa do Andrespola to czesto jeden wielki korek. Teraz jeszcze robią kanalizacje w Andrzejowie wiec jest ruch wahadłowy - masakra Na razie kupiłem sobie motor :D i jest duzo lepiej dłużej niz 30 minut nie jechałem a czasem do 20 sie udaje zejsc (dziękuje wszystkim którzy stojąc w korku trzymają sie prawej strony jezdni a nie stoją lewymi kołami na osi) ale niedługo zimno sie zrobi... :(

Oglądaliśmy działkę z Zgierzu (Chełmy) ul. Młodzieżowa (chyba).

Przy lesie, ok. 4.000m2 (21x200mm). Mogę podać namiary.

Dla nas za daleko i za duża. Ale ludziska budują się tam ... może bo las, cicho, sucho.

Dziękuję wszystkim za dobre słowo i pomoc. U mnie nie choodzi o czas dojazdu do pracy-chociaz nie jest to bez znaczenia, chociażby szybkość dojazdu do przedszkola (wiadomo są czynne do 17). mam dzieciaczka a drugi w drodze. w zwiazku z tym chcialbym aby blisko bylo do przedszkola i ewentualnie do żłobka, no i żebym nie musiał wiecznie być szoferem dzieci (wiem wiem, niektórzy powiedzą cierp ciało coś chciało). niby działki szukam od niedawna, ale coraz bardziej jestem podlamany . chociaz jest postep bo chyba (zanaczam chyba-bo wiadomo jak kobieta się uprze to....) udało mi się moją żonę przekonać do takich miast: jak ksawerów, konstantynów, lutomiersk (jutro wyjazd do konstantynowa obejzec działkę- ul. polna). jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.

p.s. znow pokazalo sie ogloszenie w nowosolnej - to ktore juz mialem przyklepane, a okazalo sie ze hipoteka wyglada jak gazeta z dlugiem na jakies 3 mln (rowniez sie okazalo ze wszyscy potencalni kupcy podobnie jak ja wycofali sie z kupna)

Dla nas za daleko i za duża. Ale ludziska budują się tam ... może bo las, cicho, sucho.

Sprawdziłam adres tej działki, dobrze pamiętałam :D

Zgierz, ul Młodzieżowa. Wpisz w google mapy: zgierz, młodzieżowa. Wydaje się, że wszędzie dość blisko. Obok ok. 2-3 km Łagiewniki i las łagiewnicki (to 5 min. autem), do "Nowej Gdyni" i zajezdni na Helenówku ok. 5 km, na Inflancką jechaliśmy ok. 15 min. Do autostrady w Strykowie 10-12 km. Kobieta właścicielka zaczęła dopiero myśleć o sprzedaży.

Działka spora, bo 21x200m, ale w przyszłości będzie druga droga z drugiej strony działki i wówczas będzie można chyba podzielić na pół lub budować drugi dom.

Działka sucha, na lekkiej górce, przez drogę przylega do lasu zgierskiego (kobieta mówiła, że tam są grzyby, maliny). Miejsce fajne, urokliwe, relaksujące .... wokół zielono i cicho jak na wsi, w lesie słychać ptaszki, nawet dzięcioł wówczas postukał :-) ..... ulica świeżo uzbrojona , woda, kanalizacja itd, .... już co 3-4 działka sprzedana i ludziska budują lub już mieszkają, wiedziałam też, że jeżdzą rowerami z dziećmi na spacery po lesie ..... no ale to 4.000m2 i wiem, że nie wyrobię finansowo. :(

No, ale jakbym miała więcej kasy........

Zgierz, ul Młodzieżowa. Wpisz w google mapy: zgierz, młodzieżowa. Wydaje się, że wszędzie dość blisko. Obok ok. 2-3 km Łagiewniki i las łagiewnicki (to 5 min. autem), do "Nowej Gdyni" i zajezdni na Helenówku ok. 5 km, na Inflancką jechaliśmy ok. 15 min. Do autostrady w Strykowie 10-12 km. Kobieta właścicielka zaczęła dopiero myśleć o sprzedaży. Działka spora, bo 21x200m, ale w przyszłości będzie druga droga z drugiej strony działki i wówczas będzie można chyba podzielić na pół lub budować drugi dom. Działka przez drogę przylega do lasu zgierskiego (kobieta mówiła, że tam są grzyby, maliny). Strony ładne, urokliwe .... cicho jak na wsi, co 3-4 działka już sprzedana i ludziska budują lub kończą budować ..... no ale to 4.000m2 i wiem, że nie wyrobię finansowo. :(

a możesz mi powiedziec ile za mkw

Zgierz, ul Młodzieżowa. Wpisz w google mapy: zgierz, młodzieżowa. Wydaje się, że wszędzie dość blisko. Obok ok. 2-3 km Łagiewniki i las łagiewnicki (to 5 min. autem), do "Nowej Gdyni" i zajezdni na Helenówku ok. 5 km, na Inflancką jechaliśmy ok. 15 min. Do autostrady w Strykowie 10-12 km. Kobieta właścicielka zaczęła dopiero myśleć o sprzedaży. Działka spora, bo 21x200m, ale w przyszłości będzie druga droga z drugiej strony działki i wówczas będzie można chyba podzielić na pół lub budować drugi dom. Działka przez drogę przylega do lasu zgierskiego (kobieta mówiła, że tam są grzyby, maliny). Strony ładne, urokliwe .... cicho jak na wsi, co 3-4 działka już sprzedana i ludziska budują lub kończą budować ..... no ale to 4.000m2 i wiem, że nie wyrobię finansowo. :(

I tu jest problem, że kobieta dopiero zaczęła zastanawiać się czy aby nie sprzedać tego pola. Namiar do niej dał nam znajomy. Taka nie do końca zdecydowana starsza pani .... i jak szczerze nam powiedziała sama jeszcze nie wie ile chce .... ale mówi, że w tej okolicy chodziły działki po 120-160zł/m2 i tak też by chciała.

Poszerzyłam opis tego co tam widziałam, przeczytaj jeszcze raz :D

I tu jest problem, że kobieta dopiero zaczęła zastanawiać się czy aby nie sprzedać tego pola. Namiar do niej dał nam znajomy. Taka nie do końca zdecydowana starsza pani .... i jak szczerze nam powiedziała sama jeszcze nie wie ile chce .... ale mówi, że w tej okolicy chodziły działki po 120-160zł/m2 i tak też by chciała.

Poszerzyłam opis tego co tam widziałam, przeczytaj jeszcze raz :D

no mi tez chodzi o kase. ja tak chce do 1000 mkw działke a tu wychodzi..... wiec i ja finansowo nie dam rady

Potwierdzam, że miejsce urocze. mam w tych rejonie sporo przyjaciół, którzy mieszkają na ul. Letniej (prostopadła do Młodzieżowej). Ulica po jednej stronie sąsiaduje z lasem. Miesiąc temu oddano nową drogę ( w okresie wakacji ciągnęli kanalizację) Działki piękne, suchy teren. Mnóstwo nowych domów. Jest to moja trasa treningowa z kijami (Nordic walking). Dobra komunikacja. Blisko autobus nr. 51, tramwaj 11, blisko do przedszkola, szkoły podstawowej, gimnazjum. Dwa lata temu działki cenili po 80 zł. za mkw. Na pewno cena będzie się kształtować od 100-120 zł. Będę tam jutro u przyjaciół, mogę podpytać się o cenę. Ja myślę, że kobitka musi podzielić taki teren, ale to nie takie proste, cała procedura i papierologia z tym związana wymaga trochę czasu i cierpliwości.

Witam wszystkich serdecznie.Pierwszy raz odzywam się na tym forum ale od wielu miesięcy czytam wasze komentarze. Postanowiłam napisać bo liczę na jakąś radę co mam robić. Właśnie kończę już wykańczać dom jednak stało się dla nas duże nieszczęście. Na dwa tygodnie przed planowanym terminem wprowadzenia się pękła w garażu rura doprowadzajęca wodę do domu. Woda lała się do piasku w fundamencie i na pewno wypłukała go ponieważ na większej części domu podłogi osiadły( oddzieliły się cokoły od płytek, panele od listwy i gołym okiem widać, że około 2 cm podłoga opadła) Na budowie było już kilku majstrów i rzeczoznawców, którzy podają różne pomysły na to co robić. Dominuje pogląd, żeby zrywać podłogi, sypać piasek ,ubić go i od początku zrobić wylewki. Czy nie ma innej metody? Już wszystko jest gotowe, kuchnia zamontowana, gres położony. Czy słyszeliście o podobnym przypadku, jak tam to rozwiązoano?

Szczere współczucie... Jak na moje oko to ten piasek za pierwszym razem to nie był zbyt dobrze zagęszczony... Może lepiej, że tak się stało przed zimą a nie po... "Always look on the bight side of life"?

Pozdrawiam

Trochę podałąś mało informacji, jak duża ilość tego piasku zostało wypłukane? Jeżeli woda nie szła do kanalizacji to można ocenić gdyż musi ten piasek być w pobliżu. Gorzej gdy znalazła sobie ujście do kanalizacji to nie jest możliwe stwierdzenie ile go ubyło, widziałem dziery po pękniętych rurach wodnych po kilka metrów3 i wtedy nie ma innego wyjścia niż zrywać całą podłogę.

Ja też w projekcie miałem rurę wodną pod budynkiem ale poprowadziłem ją przy budynku do garażu i dopiero z garaży rozprowadzam po budynku.