Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

popcarol też słyszałam że ma się otworzyć w listopadzie. Trochę mi sie nie chce wierzyć bo miesiac temu stał sam szkielet :-? :o

Mam nadzieję :oops: Ale codziennie tam jeżdże do pracy i tak zapitalają, że głowa mała, myslę że sie wyrobią, a przynajmniej na święta ...

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

popcarol, a we wspomnianym wyżej jusku (jest w P-cach) sprawdziłaś? Moje znajome Duny tylko tam łóżka kupowały i chyba rzeczywiście mają niezłe rzeczy. Niestety ceny też chyba są tam "niezłe" :wink: , ale warto sprawdzić - a nóż jakaś promocja się trafi.

Darku o Jozku myslalam, jak bedziemy sprawdzimy :) Juz tam bylam wiec chociaz tu trafie ;)

Na pewno materace mieli, co do cen to np tutaj nie sa tragiczne, a zwlaszcza w promocji:) Pytanie tylko czy ich materace sa ok? Spimy na ikeowym 7my rok i jest super, chcialabym tez jakis dobry i trwaly nabyc :)

Dziekuje za podpowiedzi:)

popcarol - od dwóch lat mam materac z ikei z 25 letnią gwarancją, jestem bardzo zadowolona a i kręgosłup przestał boleć

ja tez :) pytalam o jakosc materacy jyskowych :)

A moze jednak (jak wieksza wiekszosc moich zakupow) allegro?

Lezal ktos na takowym? :) Kieszonkowe sprezynki, strefy i bajery ;)

Moj ikeowy sprezynowy, ale bez takich bajerow ;)

http://www.allegro.pl/item746815135.html

Doradźcie proszę w sprawie ocieplenia

W czerwcu spisałam sobie 4 "polecanych" z forum podzwoniłam ceny netto były takie 40,40,40, 35 :D (włącznie z montażem parapetów, a 100zł m2 z materiałem). Umówiłam sięz tym za 35zł. Co miesiąc dzwoniłam upewnić go że nie rezygnuje. Ostatnio jakieś 3 tyg temu spytać się kiedy mógłby wejść. Miała to być połowa X - ceny sięnie zmieniły. Tymczasem jak do niego zadzwoniłam teraz to się okazało że "wszedł na blok" i "chyba nie da rady zrobić mojego domku" :evil: Ale ma takiego podwykonawcę, z którym często robią razem bloki więc mam zadzwonić :roll:

Dobra dzwonię i dziś się spotkałam i...jestem w kropce bo ciężko mi ocenić ofertę

za 90zł m2 robocizna plus materiały (bez faktur! on kupuje materiały na firmę swoją, jak bym chciała fakturę to cenę podwyższy o 8,5%)

Co w "tym" robi

styro "15" genderka (cośto komuś mówi?) na klej i kołki na ścianę, siatka (nie chińszczyzna) jakiś klei firmy Kleib...??? (nie dosłyszałam) tynk silikatowo-silkikonowy firmy Malfarb, cokół w tynku mozaikowym Atlas (to jak tą firmęchciałam bo mam go już na kominie i tarasię, więc chcę żeby współgrał)

nie obsadza parapetów w cenie. Muszę dodatkowo zapłacić 22 zł mb plus mataeriał sama kupuję

Podbitka 35zł netto mb - plastikowej

Czyli podsumowując jeśli pow ścian zew z oknami = 270zm2 pomnożone przez * 90zł =24300 miałabym mu zapłacić za "wsjo" .

Nie podoba mi się że:

- Zostaję bez faktur, choćewentualnie gdyby to było jakieś super cenowo to bym to przeżyła

- płacę 90zł za m2 a w robocicnę wlicza się okna i drzwi itp, a materiału tam przeciez nie będzie

i co Wy na to???

A co do materacy

Moja mama - zachwycona od kilku lat

My - umiarkowanie zachwyceni - materac super wygodny ale ,,, się chyba skurczył :o Bo łóżko mieliśmy 203cm materaz miał być 200zm długi, a obecnie w łużku mamy 10 cm "luzu" :o :x

ale nasz był tańszy :roll:

Oleniek

Tez jestem teraz na etapie ocieplania domku, tzn. za tydzien ma wejsc wykonawca :D , z ktorym uzgodnilam cene 29 zl/m2 za przyklejenie styro, kolkowanie, zaciagniecie siatki, poloznie tynku zewnetrznego. Place za robocizne za calosc - okien, drzwi, bramy wykonawca nie odlicza. Podbitka 30zl/mb. Montaz parapetow - ceny nie uzgodnilam :( Umowilam sie z nim, ze zamontuje, ale o cene nie spytalam :roll:

Odnosnie materialow kupuje je sama. Wykonawca chcial aby byl to styropian wlasnie Genderka albo Icopal. Zamowilam "15" Genderki. Pytalam w hurtowni ponoc to dobry styro, plyty rowne :roll: Odnosnie siatki - wiadomo nie chinska :D Jesli chodzi o klej to wykonawca chcial robic Baumitem (i moze ten Twoj tez mial na mysli klej Baumita WDVS Kleber), ale podpytalam i powiedziano mi, ze wykonawcy bardzo chetnie robia Baumitem bo latwo sie nim zaciaga siatke, ale jakosciowo to ten klej zadna rewelacja. Ja planuje zakupic klej Atlasa Stopter K-20 (tylko jeszcze nie powiedzialam o tym wykonawcy :wink: 8) ). Pozostaje jeszcze tynk zewnetrzny - decyzji nie mam. Silikonowy raczej za drogi :cry: Rozwazam tez silikatowo-silikonowy, ale nie wiem czy warto bo pewnie domieszka silikonowego niewielka :( Zastanawiam sie jeszcze nad polozeniem mineralnego i pomalowaniem go farba silikonowa :roll: Jakosci tynku Malfarb nie znam.

Cena Twojego wykonawcy 90zl/m2 wydaje mi sie drogawo, moze co nieco zejdzie jeszcze z ceny :roll:

Tez jestem teraz na etapie ocieplania domku, tzn. za tydzien ma wejsc wykonawca , z ktorym uzgodnilam cene 29 zl/m2 za przyklejenie styro, kolkowanie, zaciagniecie siatki, poloznie tynku zewnetrznego
. aLEŻ MI SIĘPODOBA tWOJA CENA :o :D SZKODA ŻE FACHOWCA JUŻ ZAKLEPAŁAŚ :wink:

Odnosnie materialow kupuje je sama. Wykonawca chcial aby byl to styropian wlasnie Genderka albo Icopal. Zamowilam "15" Genderki. Pytalam w hurtowni ponoc to dobry styro, plyty rowne

a ktoś coświe o styro z firmy kolgrost??? Bo mi się podoba "cenowo" :roll: 100złm3

Odnosnie siatki - wiadomo nie chinska
czeską miałabym w Kolgroście za 3,2m2

Jesli chodzi o klej to wykonawca chcial robic Baumitem (i moze ten Twoj tez mial na mysli klej Baumita WDVS Kleber)

,

a może!!! to mógł być Kleberale

a firma Stabil??? kleje do styro i siatki? mogą być

Co do negocjacjie cenowych to chyba siędo tego nie nadaję- na Bałuckim rynku zwykłe pyry i marchew lepiej negocjuję niż te roboty budowlane :roll:

skąd brałaś \genderkę? i po ile?

Co do materacy mówię o jusku. Mama miała jakiś drogi i ten jest super, my lmieliśmy drugi pod względem taniości (czyli nie najtańszy) i wygodny jest ale się "skurczył" w jedną stronę i "rozlazł" w drugą. modelu nie pamiętam

Czy ktoś miał oakzję zamawiać/kupować bramę garażową albo drzwi zew. w firmie PAULA z Pabianic ???

Cenowo (brama Krispol i drzwi KMT) wychodzi przyzwoicie ale nie wiem jak cała reszta...

Pozdrawiam

Ya

Ja bralam drzwi zewnetrzne 2 pary Gerdy. Nie bylam przy montazu a moj wykonawca tak dopilnowal ze musialam ich wzywac po raz kolejny. Ale nie piskali, przyjechali, poprawili. W sumie chyba ok.

Yeti tez od nich bral i mi ich polecil.

Pozdrawiam!

KArolina

Doradźcie proszę w sprawie ocieplenia

jak twoja ekipa robi na blokach to na 99% będą mieli duży problem żeby się przestawić na prawidłowy montaż ocieplenia zgodny z instrukcja BSO

cena w sumie normalna, ja kładłem w 2007, kupowałem sam i w sumie wyszło 88zł/m2 za całość, styropian kolgrost był wtedy trochę droższy 130zł/m3 a ja go dałem grubiej 20cm, do tego mając faktury odliczyłem sobie VAT i parę groszy się zwróciło, okna i drzwi były odliczane, za bonie płaciłem dodatkowo 30zł/m2

moja ekipa robiła potem u majkiego

Co w "tym" robi

styro "15" genderka (cośto komuś mówi?) na klej i kołki na ścianę, siatka (nie chińszczyzna) jakiś klei firmy Kleib...??? (nie dosłyszałam) tynk silikatowo-silkikonowy firmy Malfarb, cokół w tynku mozaikowym Atlas (to jak tą firmęchciałam bo mam go już na kominie i tarasię, więc chcę żeby współgrał)

My mamy styropian przyklejony klejem Kleib, dletego że był najtańszy w okolicy wykonawca nie narzekał, ale myślę że to nie jest górna półka tak samo jak tynk malfarb.

Wielkie dzięki

Mpoplaw - hmm to te 90zł rzeczywiście wydaje się nie najwięcej :roll: ale i nie najmniej tym bardziej że nie będę mieć faktur :(

A właśnie

Czy stryropian i inne "okołoociepleniowe" wlicza się do "tych odliczeń VAT" ?

Oleniek Genderke frezowany "15" zamowilam po 102,50 zl/m3
a gdzie???

a co to znaczy frezowany?

A powiedzcie jaki tynk zewnetrzny macie polozony badz jaki planujecie polozyc
:lol: Oj rzesz ty

Nie wiemy :lol: :lol: :lol: akryl albo silikat. Przymierzamy się raczej do silikatowego...a tu tymczasem wyżej wspomniany fachowiec namawia na tynk silikatowo-silikonowy firmy Malfarb :roll: Zatem w cenie tych 90zł/m2 jest tynk silikatowo silikonowy

No i dziś mam się zdecydować :(

A jak już jesteści tacy kochani to napiszcie na co i ile jeszcze wydam kasy przy ociepleniu???

pod uwagę wzięłam:

styro

klej do styro

siatkę

klej do siatki

tynk akrylowy/silikatowy

tynk mozaikowy na cokół

tak mi się wydaje że jeszcze jakieś narożniki aluminiowe wejdą :roll: Ile na "to" kasy idzie? (no nie co do grosza ale orientacyjnie :D 100? 1000? 2000?zł