Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Zerknąłem do faktury:

Styropian Organika Silver Ściana 15 cm 109 zł brutto (22%VAT)

Klej Kerakoll Isobuild 25kg do styropianu 19.70

Klej Kerakoll Isobuild 25kg uniwersalny 27,50

Listwa alum. z siatką 70/70 3m 2,60

Kołki po 0,48 zł

siatka 145g 1,30zł

do tego pianka, grunt, tynk, profile okienne, taśma lakiernicza, plandeki, styro innej grubości na niektóre miejsca.

Kupowane teraz (w tym tygodniu).

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś miał oakzję zamawiać/kupować bramę garażową albo drzwi zew. w firmie PAULA z Pabianic ???

Cenowo (brama Krispol i drzwi KMT) wychodzi przyzwoicie ale nie wiem jak cała reszta...

Pozdrawiam

Z firmą nie współpracowałam, ale właśnie zrezygnowałam zarówno z bramy Krispol jak i drzwi KMT

Dopłaciłam 400zł do bramy i "dostałam" Normstahla

a u pewnego przedstawiciela sprzedającego drzwi Juwent oraz wycofującego się ze sprzedaży drzwi KMT dostałam do ręki próbnik blachy z KMT (zresztą firmowany logo KMT) no więc tę blachę mogłam sobie giąć dowoli :-? Dlatego KMT daje po całym obwodziewewnątrz ramę drewnianą i wzmacnia drewnem "miejsce" pod zawiasy bo sama blacha tego nie utrzyma - to był nooo prawie cytat :D

W końcu Juwenta nie kupiłam bo drzwi klasy C w mojej grupie cenowej ma koszmarnie brzydkie, ale zwracałam potem uwagę na grubość blachy - my kupiliśmy Dorna - białe, ładne 2550 z montażem (klasa C , dwa zamki i takie tam bla bla bla)

do tego pianka, grunt, tynk, profile okienne, taśma lakiernicza, plandeki, styro innej grubości na niektóre miejsca.

normalnie całusa Ci dam :lol: :lol: :lol: internetowego :wink:

a tak na te rzeczy co w cytacie ile łącznie kaski poszło? :oops:

No i jeszcze Was pomęczę 8)

w sprawie przyłącza gazowego miałam tamkiedyś wycenę 100zł mb zewnętrznej plus 1000zł wewnątrz budynku plus materiał mój razem sama robota wychodziła mi koło 4000 zł. Teraz wzięłam jednego takiego :wink: z łódzkiej tablicy i zaoferował 3500zł netto całość z materiałem i geodetą - to wydaje się super wycena - nie?

a i kiedy robić to przyłącze? mam je mieć chyba do kwietnia - tak mam na umowie z gazownią. To lepiej zrobić przyłącze teraz czy w kwietniu ?

Z firmą nie współpracowałam, ale właśnie zrezygnowałam zarówno z bramy Krispol jak i drzwi KMT

Dopłaciłam 400zł do bramy i "dostałam" Normstahla

a u pewnego przedstawiciela sprzedającego drzwi Juwent oraz wycofującego się ze sprzedaży drzwi KMT dostałam do ręki próbnik blachy z KMT (zresztą firmowany logo KMT) no więc tę blachę mogłam sobie giąć dowoli :-? Dlatego KMT daje po całym obwodziewewnątrz ramę drewnianą i wzmacnia drewnem "miejsce" pod zawiasy bo sama blacha tego nie utrzyma - to był nooo prawie cytat :D

W końcu Juwenta nie kupiłam bo drzwi klasy C w mojej grupie cenowej ma koszmarnie brzydkie, ale zwracałam potem uwagę na grubość blachy - my kupiliśmy Dorna - białe, ładne 2550 z montażem (klasa C , dwa zamki i takie tam bla bla bla)

Ano właśnie mam z tym problem - Normstahl mi wychodzi 500zł drożej - nie wiem czy wato dopłacać?

A druga zagwostka to właśnie czy drzwi KMT czy inne np. Delta. Też różnica kilkuset zł (300-400) i nie wiem czy dopłacać...

normalnie całusa Ci dam :lol: :lol: :lol: internetowego :wink:

a tak na te rzeczy co w cytacie ile łącznie kaski poszło? :oops:

Szkoda, że tylko internetowego ;)

Mnie wyszło ok. 500zł bez tych dodatkowych styropianów.

Pozdrawiam

Ya

a co to znaczy frezowany?

kupowany w Wodanie

Frezowany tzn. taki na zakladke, zeby nie robic mostkow termicznych, wczesniej mialam zamiar polozyc dwie grubosci styropianu np. 8 cm i w druga strone 7 cm, ale dochodzilby koszt robocizny + 8zl/m2 i koszt kleju do styropianu dlatego odpuscilam i zdecydowalam tylko na styropian frezowany, roznica w cenie miedzy zwyklym (96 zl/m3) a frezowanym (102,5 zl/m3) 6,50 zl, wiec do zaakceptowania :D

odnosnie cen materialow to:

styropian Genderka EPS 70 frezowany 102,50 zl/m3

klej do styropianu Atlas Hoter - 12 zl/ worek 25 kg

siatka Protektor 120 zl/ rolka 50 mb

klej do styropianu Atlas Stopter K-20 - 24 zl/ worek 25 kg

podklad pod tynk zewnetrzny - 80 zl/ wiadro 25kg

tynk zewnetrzny silikatowo-silikonowy Ceresit - 110 zl/ wiadro 25 kg

z tego na 1 m2 wychodzi:

styro - 15,40 zl

klej do styro - 3 zl

siatka - 2,4 zl

klej do siatki - 4 zl

podklad - 1,3 zl

tynk - 4,4 zl

kolki - 0,4 zl

Razem materialy = 30,9 zl /m2

do tego: narozniki aluminiowe 3 mb - 2,5 zl/sztuka ilosc w zaleznosci od budynku, pianka, tasma, listwy okienne, co daje +/- 500 zl

No więc Normstahla wyceniałam

1. na drewnowskiej koło manufaktury - 4100zł (brama napęd montaż0

2. na konstantynowskiej 4100-4200

3. u Makarskiego na Broniewskiego 10 3700zl

Krispola miałabym za 3200 (ale nie byli pewni czy montaż nie byłby droższy, bo nie mam stropu więc liczyłam że ze 3300 by się zeszło

Makarski też kiedyś miał bramy Krispola ale się wycofali z ich sprzedaży, bo mieli więcej reklamacji niż przy Normstahlu a "budują wizerunek firmy" i "taka reklama" nie była im potrzebna - no cóż jakoś to mnie przekonało do dopłaty do Normstahla :roll:

Drzwi u nas najpierw miały być gerdy - nastawiłam się na wydatek rzędu 1500zł + montaż potem się naczytałam na forum o gerdzie i ...miał być KMT... długo był aż nie dostałam w łapki blachy i se ją powyginałam w dowolne wzorki, potem miał być juwent - znów kilka stóweczek więcej a w końcu doszłam do Dorna

takie

wzór atlanta

z wizjerem

http://www.dorn.pl/index.php?id=4

Z obsługi sprzedawcy - Pana byłam zachwycona, z pomiaru też , drzwi przyszły szybciej niż oczekiwałam, szybciej niż na umowie i ... od rana są wstawione :D Jedno al miałam do montera - wymądrzał się i co drugie słowo miał K.-a :evil:

No więc Normstahla wyceniałam

1. na drewnowskiej koło manufaktury - 4100zł (brama napęd montaż0

2. na konstantynowskiej 4100-4200

3. u Makarskiego na Broniewskiego 10 3700zl

Krispola miałabym za 3200 (ale nie byli pewni czy montaż nie byłby droższy, bo nie mam stropu więc liczyłam że ze 3300 by się zeszło

Makarski też kiedyś miał bramy Krispola ale się wycofali z ich sprzedaży, bo mieli więcej reklamacji niż przy Normstahlu a "budują wizerunek firmy" i "taka reklama" nie była im potrzebna - no cóż jakoś to mnie przekonało do dopłaty do Normstahla :roll:

Drzwi u nas najpierw miały być gerdy - nastawiłam się na wydatek rzędu 1500zł + montaż potem się naczytałam na forum o gerdzie i ...miał być KMT... długo był aż nie dostałam w łapki blachy i se ją powyginałam w dowolne wzorki, potem miał być juwent - znów kilka stóweczek więcej a w końcu doszłam do Dorna

takie

wzór atlanta

z wizjerem

http://www.dorn.pl/index.php?id=4

Z obsługi sprzedawcy - Pana byłam zachwycona, z pomiaru też , drzwi przyszły szybciej niż oczekiwałam, szybciej niż na umowie i ... od rana są wstawione :D Jedno al miałam do montera - wymądrzał się i co drugie słowo miał K.-a :evil:

No to muszę się przejechać do tego Makarskiego. A dlaczego zrezygnowałaś z Krispola? Jest dużo gorszy od Normstahla ?

A drzwi zamawiałaś na Wojska Polskiego ?

Drzwi z Wojska polskiego

a co mnie przekonało do Normstahla a nie do Krispola :roll: Nie wiem - trochę opinie sprzedawców, trochę to że w cenie mam też taki przycisk na ścianie do otwierania bramy jak pilota z autem nie ma w domu :wink: Trochę wygląd bramy od wewnątrz - nie było widać tych rolek. Cośtam sprzedawca mówił o rolkach właśnie tylko nie pamiętam o co chodziło dokładnie :roll: ale właśnie o o to że w Normstahlu dłużej wytrzymują

ogólem wszystko po trochu - może też to że po prostu miałam już dość bram :x

tak jak teraz dość mam dociepleń :lol:

a czy kupujecie materiały na jakiś stronach internetowych?

Witam, :D

Wy tu o ociepleniu, drzwiach i materacach, a ja chciałabym o bardziej "przyziemne" sprawy zapytać 8) jakiej klasy kupowaliście bloczki fundamentowe??

hmmmmmmm ja kupowalam klasy B-20 (przyznam, ze jakos wydawalo mi sie, ze wszystkie sa tej klasy), wymiary 38x24x12, w firmie Nast-bud, wykonawca chwalil, ze bardzo dobre :D