yuka 01.10.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Rozumiem, że mówimy o cenach brutto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 01.10.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Rozumiem, że mówimy o cenach brutto?? niestety nie cena netto, ewentualnie do zaplaty, bez fakury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi888 01.10.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Ja też za bloczki fundamentowe płaciłam coś ok. 3zł netto ale to było z rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 01.10.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedź Dostaliśmy cenę 2,5 (do zapłaty ) ale klasa B12.5 i coś mi się zdaje że to chyba ciutkę słabo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 01.10.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Czy ktoś miał oakzję zamawiać/kupować bramę garażową albo drzwi zew. w firmie PAULA z Pabianic ???(...) Ya(...)Yeti tez od nich bral i mi ich polecil. W czasach kiedy ja szukałem drzwi wejściowych firma Paula była najtańsza z obdzwonionych przeze mnie przedstawicieli KMT. Dlatego ich wziąłem. Bramy u nich nie kupowałem. Zasadniczo nie mam się do czego przyczepić - wszystko zrobione zostało zgodnie z umową. Jeśli chodzi o same drzwi, to dla mnie ważne było (oprócz estetyki), żeby po ich zakupie zostało jeszcze coś kasy na dalszą budowę i żeby się dobrze zamykały i otwierały - i tak się dzieje do dziś, więc w moim przypadku KMT wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 02.10.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedź Dostaliśmy cenę 2,5 (do zapłaty ) ale klasa B12.5 i coś mi się zdaje że to chyba ciutkę słabo... Bloczki klasy B20 - 2,50 zł cena "do zaplacenia" trzeba tylko coś dopłacić za transport. Tel do PHU MARIA 042 7125518 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 02.10.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Bardzo dużym wydatkiem jest często pomijany w wyliczniach grunt, ja za tynk zapłaciłam ok 1500 zł (mineralno polimerowy) a za grunt ok 600 zł. dość drogie są listwy startowe (mi dużo zostało więc mogę chętnie za połowę ceny sprzedać 153mm) narożniki to w sumie nie jest aż tak dużo. Styropian najtaniej jest kupic na allegro znajomi za swisspor płacili 90zł za metr3 z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 02.10.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 My mamy ścianę 3-warstwową.Każdy musi wydać na grunt. Jeżeli chodzi o bloczki fundamentowe - zdecydowania B20!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.10.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Bardzo dużym wydatkiem jest często pomijany w wyliczniach grunt, ja za tynk zapłaciłam ok 1500 zł (mineralno polimerowy) a za grunt ok 600 zł. dość drogie są listwy startowe (mi dużo zostało więc mogę chętnie za połowę ceny sprzedać 153mm) narożniki to w sumie nie jest aż tak dużo. Styropian najtaniej jest kupic na allegro znajomi za swisspor płacili 90zł za metr3 z transportem. dzięki wielkie Zainteresowanym powiem tak Zadzwoniłam rano do Pana że go "bierzemy" ale bez materiałów - bo jak by nie patrzeć potrzebujemy faktur żeby okazać się w banku. Stanelo na 35zł / m2 a zakupy robimy sami. Z tym że co dzwonię do róznych hurtowni to nie mają dokładnie takiego zestawu materiałów jakie on by chciał, a mnie cięzko dobrać zamiennik o odpowiedniej jakości No ale to jest cena oszczędności i zdobycia faktur co do listew startowych - muszę podpytać wykonawcy bo nie mam ich wpisanych na "listę zakupów" I siętym teraz zmartwiłam. Są zawsze konieczne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 02.10.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Z tym że co dzwonię do róznych hurtowni to nie mają dokładnie takiego zestawu materiałów jakie on by chciał, a mnie cięzko dobrać zamiennik o odpowiedniej jakości No ale to jest cena oszczędności i zdobycia faktur Ja przepraszam, że tak nie na temat ale dlaczego ci fachowcy nie mogą wystawić faktury?? Co to za plaga z tą pracą na czarno a jak ktoś spadnie z rusztowania i złamie sobie noge to będziesz za jego leczenie płacić? Bo jak jest nieubezpieczony to zapłaci za to inwestor.... Kurcze ludzie trochę powagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 02.10.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Nasz wykonawca powiedział że są konieczne bo łatwiej i myszy od spodu się nie wgryzą w styropian , to mnie przekonało ile w tym prawdy nie wiem, sąsiedzi mają właśnie robioną elewację bez listew. Wykonawca nie uprzedził że listwy nie potrzebne są na tarasach i przy drzwiach garażowych a ja mam tego dużo i kupiłam na cały obwód domu a 1/3 mi została, czyli 6 sztuk po 2.5 metra długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.10.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Ja przepraszam, że tak nie na temat ale dlaczego ci fachowcy nie mogą wystawić faktury?? a mnie się pytasz? Co to za plaga z tą pracą na czarno a jak ktoś spadnie z rusztowania i złamie sobie noge to będziesz za jego leczenie płacić? Bo jak jest nieubezpieczony to zapłaci za to inwestor.... Nie bo od tego to ja mam protokół przejęcia placu budowy, a nie fakturę Kurcze ludzie trochę powagi! Ostatnio mam jeż aż za dużo - bym się chętnie pośmiała bezstresowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 02.10.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Ja przepraszam, że tak nie na temat ale dlaczego ci fachowcy nie mogą wystawić faktury?? a mnie się pytasz? [ Nie tylko mnie po prostu tak trochę wkurzają tacy ludzie co chcą bez faktury pracować najlepiej na czarno i żeby nikt nie wiedział, że oni cokolwiek robią. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na tym wszystkim traci nie kto inny tylko inwestor. Przecież jakby oficjalnie i legalnie mógł wykonać ci usługę i zamontować ocieplenie z materiałami to najspokojniej w świecie może naliczyć 7% VATu a tak to ty musisz się martwić i biegać po US żeby ci ten parę groszy oddali. Czysty zysk ale nie dla Ciebie. Poza tym taka drobna uwaga - przejęcie placu budowy a i owszem zwalnia cię z obowiązku dbania o to co się dzieje na budowie ale do czasu pierwszego wypadku. Przecież taki wykonawca, który od samego początku oszukuje (ciebie i mnie też) w każdym sądzie zezna, że ten co złamał nogę to pierwszy raz był na budowie i pewnie inwestor go przysłał. Znam (na szczęście nie z autopsji) taki przypadek i odszkodowanie kilkakrotnie przewyższyło wartość wykonanych robót. Z tym, że tam było ciężkie uszkodzenie - chłopak do końca życia na wózku będzie jeździł. A to wszystko dlatego, że był nieubezpieczony!! To takie myślenie na krótką metę zupełnie bez wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.10.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Olenieka'propos przyłącza - między listopadem a marcem, bodajże, gazownia ci nie zrobi wcinki. A jak będą mrozy, to i dłużej. Lepiej chyba mieć gotowe jesienią, przez zimę papiery się załatwią i zaklepać wczesny termin na wcinkę, niż potem wszystko naraz robić na szybko. A tak poza tym - co masz do drzwi Gerda??? Mnie się bardzo dobrze użytkują od 2,5 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.10.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 pierwszy raz był na budowie i pewnie inwestor go przysłał. . to go majster, co odpowiada za wszystko powinien przeszkolić w bhp i wyposażyć w środki ochrony albo przegonić z budowy. Jak odpowiada, to odpowiada. A tak poza tym, ubezpieczenia i zabezpieczenia to są w dużych firmach, a duże firmy takich inwestorów, jak my to mają w odwłoku. W małych niestety jest zwykle tak, ze jak by ktoś chciał się ubezpieczyć / zabezpieczyć, to na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 02.10.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 A tak poza tym, ubezpieczenia i zabezpieczenia to są w dużych firmach, a duże firmy takich inwestorów, jak my to mają w odwłoku. W małych niestety jest zwykle tak, ze jak by ktoś chciał się ubezpieczyć / zabezpieczyć, to na własną rękę. Mój kierbud od każdego wykonawcy żądał zaświadczenia o opłaceniu składek ZUS za pracowników. Jakoś nikogo to nie zgorszyło, nikt nikogo w odwłoku nie miał a i ja i on spaliśmy trochę spokojniej. Ludzie są ubezpieczeni to i w razie czego wszyscy się na leczenie złożymy a nie tylko ja. Nie mówiąc o szkoleniach BHP i takich tam ale to w sumie bardziej formalność i pewnie nikt na to wielkiej uwagi nie zwraca. To naprawdę nic nadzwyczajnego a oszczędzanie na siłę na każdym kroku kończy się niestety z nie najlepszym skutkiem. Dla 100 budujących skończy się bez problemów, ale 101 będzie miał wypadek a wtedy kłopoty są nieporównywalne do pozornych oszczędnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.10.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 EZS nic nie mam do gerdy - zawsze mi się podobały, ale się naczytałam na forum o odpadających panelach, reklamacjach na zamki itp, a do tego mamie zacina się nowo kupiony zamek gerdy . Kiedyś Gerdy zamki były super, a teraz sięskiepściły. Nie wiem jak jest z drzwiami a i jeszcze jeden powód wybrania Dorna - drzwi miałam w 10 dni (bodajze) a w Gerdzi kazali na nietypowe (bo białe to nietypowy kolor wiecie?) czekać 5-6 tygodni, to samo w Juwencie. Czyli czekałam ok 4 tyg krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.10.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 w Gerdzi kazali na nietypowe (bo białe to nietypowy kolor wiecie?) czekać 5-6 tygodni, to samo w Juwencie. w głowach się poprzewracało tym firmom. Ciekawe kiedy zauważą, że boom budowlany już się skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 02.10.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 EZS ja nadal mam wrażenie, że oni sztucznie utrzymują terminy jak i ceny na wysokim poziomie. Do tej pory mam 3 firmy, w których na nic nie musiałam czekać... Nie uznaje stwierdzenia, jakie wyraził jeden z "fachowców", że na dobrą firmę trzeba czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 02.10.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Sluchajcie potrzebuje pilnie zakupic parapety gdzie kupowaliscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts