Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Czy mogę nieśmiało zgłosić swoją chęć do wzięcia udziału w spotkaniu?? :oops: :oops: :oops:

I zgłaszam swój udział w konkursie gięcia stali zbrojeniowej oraz żonglowania cegłą (podobno jestem w tym dobra) :lol:

małgosia2005 budujesz się niedaleko mnie :D a już myślałam, że jestem samiutka z tych okolic na forum :roll:

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

PS 11-tego listopada to można się spotkać w Ikei, albo zaraz obok w tym miasteczku budowlanym, w ramach spotkania można rozegrać zawody w podrzucaniu siporeksów, albo żonglowania cegłą, albo zginania drutów zbrojeniowych, po 3 latach budowy ja się czuję mocny w każdej z tych konkurencji

namieszałeś

to 8 i pizzeria czy 11 i ikea???

W ikei to pewnie najprędzej po miesiącu od otwarcia będzie normalniej. Możemy w przyszłości robić tam spotkania grupy w połączeniu z oglądaniem eksponatów.

A przyjść może każdy :lol:

Witam wszystkich Forumowiczów :)

Jestem w tej chwili na początku swojego maratonu budowlanego i w chwili obecnej dopiero szukam działki. Jeśli ktoś miałby informacje na temat jakiejś działki w Łodzi do sprzedania to prosiłabym i namiar. Interesuje mnie działka w Łodzi, ewentualnie blisko granic Łodzi, ale koniecznie z dostępem do komunikacji miejskiej (autobus).

Co do wielkości działki to ok 1000-1500m2, jeśli większa to z możliwością podziału na 2 (znajomy tez szuka :D )

pozdrawiam

znajomi mają do sprzedania ładną działke leśną w Bukowcu tuż pod Łodzią. Prawie 1900m2 z możliwością podziału. Jakby co tel. na priv.

Bukowiec jest śliczny ale nie ma dostępu do komunikacji miejskiej.

PS 11-tego listopada to można się spotkać w Ikei, albo zaraz obok w tym miasteczku budowlanym, w ramach spotkania można rozegrać zawody w podrzucaniu siporeksów, albo żonglowania cegłą, albo zginania drutów zbrojeniowych, po 3 latach budowy ja się czuję mocny w każdej z tych konkurencji

namieszałeś

to 8 i pizzeria czy 11 i ikea???

W ikei to pewnie najprędzej po miesiącu od otwarcia będzie normalniej. Możemy w przyszłości robić tam spotkania grupy w połączeniu z oglądaniem eksponatów.

A przyjść może każdy :lol:

Dokładnie tak sądzę. Ikea będzie dobra, jak przejdzie już pierwszy tłum.

Może pizzeria Solo na pl. Dąbrowskiego ? W niedziele nie ma studentów, więc chyba będzie pusto a łatwiej dojechać niż na Piotrkowską.

Słuchajcie, mam takie nietypowe pytanie...

W naszym domu, którego już chyba nam się nie uda rozpocząć budować w tym roku( :evil: :evil: :evil: Starostwo Zgierz) będziemy mieć rekuperację ale też kominek i powiedzcie mi, czy do tego kominka to musimy budować komin, czy wystarczyłaby taka "rura" z nierdzewki wyprowadzona ponad dach?? Może byłoby to tańsze i lepsze rozwiązanie :roll: Mój MH wpadł dzisiaj na taki pomysł, tylko nie wiem, czy z deka nie szalony :roll: (pomysł, nie mąż :wink: )

Co do nierdzewki

http://lh5.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/SfXqb4YYHGI/AAAAAAAAEbA/UzjQ_jA49Jc/s512/IMG_1412.JPG

mam nadzieję,że Nefer się nie pogniewa. Takie cudo znalazłam u niej w dzienniku. Ona ma tę nierdzewkę wew. domu i paliła już w kominku, więc działa na pewno; bardzo fajnie wygląda; czy taniej- nie wiem.

yuka, na moją skromną wiedze budowlaną mogą być klopoty

Z jednej strony fajnie - bo rura dom ogrzewa. Ale z drugiej - wychładza się szybko. Czyli spaliny zanim wyhdą ponad dach będą chłodne. Czyli wytrąci się wszytsko, co da radę się wytrącić. Na rurze nie zostanie, bo gładka. Czyli spadnie do pieca - wyczystki. Czy to źle - nie wiem. I czy to będzie mieć ciąg?Wiem, ze ludzie prowadzili rury od kozy np przez łazienkę jako ogrzewanie. Podobno działało. Ale ta rura W KOŃCU wchodziła do komina a nie sterczała ponad dach samotnie. Ty się lepiej dowiedz lepiej...

to co na zdjęciu to rura w rurze, z izolacją w środku albo z doprowadzeniem powietrza do komory spalania z wstępnym podgrzaniem, system bardzo drogi, ja coś podobnego bardzo dawno temu kupowałem po 100zł za jeden kawałek, całość pod sam dach na pewno będzie droższa niż komin murowany z pełnej cegły, a do tego komin z pełnej cegły to też od razu darmowa akumulacja ciepła, coś takiego w sklepie z kominkami to koszt 1200zł za 1,2 metra bieżącego, skoro mowa o domku z WM to może raczej chodzi o doprowadzenie powietrza z zewnątrz ?? wtedy taka rura jak najbardziej zasadna

PS mój komin z tej rury sprawdza się bardzo bobrze, ma już kilka lat użytkowania i nie widać na nim śladów zużycia

Nie wiem co to dokladnie na zdjeciu, ale: Moi Rodzice maja teraz zewnetrzny komin z nierdzewki. Spaliny wprawdzie nie z kominka, a z pieca (na wegiel) sa tam odprowadzane zamiast do normalnego komina, ktory zaczal byc nieszczelny (dom jest stary). Zeby nie robic remontu w swiezo wyrewmontowanym domu zdecydowali sie na zakup zewnetrznego komina z nierdzewki - kosztowal dobrych kilka lat temu niecale 7 tys zl, jest przyczepiony do tylniej sciany domu. Dom jest pietrowy. Ale wszystko dziala, nie widac na nim sladow zuzycia.

Pozdrawiam,

Karolina

Chciałem uroczyście ogłosić, że najbardziej wredną, najbardziej skorumpowaną i najmniej przyjazną inwestorowi instytucją na jaką natrafiłem w czasie przygotowywania budowy i samej budowy jest

Gazownia Łódzka.

Mimo, że walczę z nią kilka miesięcy dziś wkurzyła mnie maksymalnie.

8.09 złożyłem po raz kolejny wniosek o warunki przyłącza bo poprzednie okazały się już nieaktualne.

Dziś (20.10) czyli po miesiącu i 12 dniach przysłali mi do domu pismo o uzupełnienie wniosku o... sposób przesłania mi dokumentów.

:evil: :evil: :evil:

Jak pójdę do na Targową to będzie pierze leciało. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

:D

Dzięki wszystkim za podpowiedzi (odpowiedzi) :wink:

Chyba... się wyleczyłam z takiego rozwiązana (komin z nierdzewki), tym bardziej, że na pewno nie byłaby to rura zamontowana dla "dizajnu" więc prawdopodobnie będzie to tradycyjny komin.

Pozdrawiam czekających, budujących i wybudowanych :D :D :D

Yuka - mnie też szybko sprowadzano na ziemię i leczono z przeróżnych pomysłów i planów w odniesieniu do planowanego domu :D zawsze jest ktoś kto bardziej krytycznie podchodzi do entuzjastycznych wizji "nieświadomego" konsekwencji inwestora :D w większości przypadków pozwala to na późniejsze oszczędności ( jak to mówią jak nie wiadomo o co chodi to chodzi o .. )

a opcja klasycznego komina jako dodatkowy akumulator ciepła to jestem też na tak .

Pozdrawiam

mam dylemat czym wyłozyć schody wejściowe do domku, które są ciutkę zaokrąglone :-? Pomóżcie, bo na tę chwilę zupełnie nie wiem jaki materiał można użyć zeby zrobić na półokrągło. Niby kafle ale to nie będzie chyba dobrze.... i ładnie ;-) Wczoraj uradziliśmy wstepnie z majstrem ze chyba je troszkę przerobimy zeby były kąty proste i wtedy machnę sobie klinkierem z opoczna... sama już nie wiem....

mam dylemat czym wyłozyć schody wejściowe do domku, które są ciutkę zaokrąglone :-? Pomóżcie, bo na tę chwilę zupełnie nie wiem jaki materiał można użyć zeby zrobić na półokrągło. Niby kafle ale to nie będzie chyba dobrze.... i ładnie ;-) Wczoraj uradziliśmy wstepnie z majstrem ze chyba je troszkę przerobimy zeby były kąty proste i wtedy machnę sobie klinkierem z opoczna... sama już nie wiem....

są nieduże płytki klinkierowe, takie dość wąskie, jak je postawisz pionowo, to może dopasujesz. Widziałam to w realu, bardzo ładnie był z nich łuczek wyrobiony.

Albo jakaś mozaika :roll: :roll: :roll: szklana na przykład