Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy mi się wydaje, czy ostatnio ceny kabla poszły w górę??? Szczęście, że dostałam w prezencie kabel do videofonu i do telefonu i do nich gniazda, bo szczerze to licząc po 400 m różnego kabla na kondygnację to robi się fajjna sumka... dobrze, że cenowo choć robocizna w naszych rękach...

Witam

i proszę o podpowiedź.

U nas na działce dosyć płytko przebiegają wody gruntowe. Raptem 1,5. Rozsączenie w oczyszczalni BIO powinno być co najmniej właśnie 1,5 nad lustrem wody. Nasza arch. proponuje schowanie rur w nasypie, co osobiście mnie nie kręci :evil:

PRODUCENT oczyszczalni sugeruje żeby się tym nie przejmować i zgłosić szambo do PnB a potem zgłoszenie i zrobić oczyszczalnie Bio. Co o tym sądzicie? :D

Czy nie bać się ze przy tak "płytkich" wodach gruntowych wszystko będzie działało jak należy?

Dzięki serdeczne za podpowiedzi :D

My się obawialiśmy, że i u nas woda wysoko, ale na szczęście "tylko" glina :p i miejscami zaczyna się dopiero na 80 cm a i tak skończy się na nasypie :-?

podobno można go ładnie wkomponować w ogród.

Nie ryzykowałabym klasycznego rozsączenia, będziesz sobie wypominać jesli wiosną zostaniesz podtopiony przez szarą wodę...

A jeśli masz przepuszczalną glebę to może studnia chłonna? Nikt nie proponował Wam takiego rozwiązania?

pzdr

Jeżeli dobrze zrozumiałem WYKONAWCĘ to właśnie taki sposób mieszany czyli ze studnią chłonną nam proponuje. Ale troszkę się obawiamy wzrostu kosztów :evil:

Próbowałem przerzucić uzgodnienie tej sprawy projektantowi i wykonawcy ale....każdy twardo stoi na stanowisku że On ma rację :cry:

I bądź tu mądry i pisz wiersze :wink:

Ale dzięki za podpowiedzi :wink:

Słuchajcie polecam dekarza p. Pawła z Łodzi 603-265-640 naprawdę ma chłop fach w ręku :D oraz firmę , w której kupiłem dach przy Rokicińskiej 334 a.b.c.DACHY 603-626-624

Powiem ... idź sobie

Żeby kogoś polecać, to trzeba najpierw pokazać co się ma. A nie pięć postów o tym samym dekarzu. Końcem kija bym go nie dotknęła po takim poleceniu...

My się obawialiśmy, że i u nas woda wysoko, ale na szczęście "tylko" glina :p i miejscami zaczyna się dopiero na 80 cm a i tak skończy się na nasypie :-?

podobno można go ładnie wkomponować w ogród.

Nie ryzykowałabym klasycznego rozsączenia, będziesz sobie wypominać jesli wiosną zostaniesz podtopiony przez szarą wodę...

A jeśli masz przepuszczalną glebę to może studnia chłonna? Nikt nie proponował Wam takiego rozwiązania?

pzdr

Studnia to dobre rozwiązanie. Do osuszenia terenu

[ Z tablicy ogłoszeń]

Witam.

Czy ktoś z grupy ŁÓDZKIEJ może mi polecic jakąś sprawdzoną solidną firme do wykończenia wnętrz ? Jestem już załamana szukaniem...

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik106836.htm

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!

Z ja mam pytanie z zupełnie innej beczki.... mianowicie szukam kogoś kto instalował ostatnio pompę ciepła i może polecić jakiegoś wykonawcę.

Szukam na forum informacji na ten temat i jakoś nic konkretnego znaleźć nie mogę. Gdyby ktoś chciał się podzielić doświadczeniami - bylibyśmy bardzo wdzięczni...:)

Pozdrawiamy !!

Moge polecic firme ze Zdunskiej Woli, http://www.pompyciepla-nsg.pl/

Robilismy czesciowo u nich (dolne zrodlo), czesciowo w innej firmie. Ale suma sumarum okazalo sie ze ich oferta byla tansza i lepsza... :/

Hej potrzebuje pomocy. Budujemy w Zgierzu.

Potrzebujemy kupić stal na zbrojenie, cement i więźbę dachowa?

Jakiej firmy polecacie, gdzie kupić najlepiej, na co zwracać uwagę?

Jeśli macie jakieś doświadczenia piszcie. Będziemy wdzięczni za każda informacje

Ja kupowałem stal na zbrojenie w Metaleksie róg Szczecińskiej i Rąbieńskiej.

Nie powinni robić większych problemów z transportem do Zgierza.

Cement pewnie trzeba będzie poszukać gdzieś blisko budowy bo różńice w cenie niewielkie a koszty transportu z innego miejsca cię zjedzą.

Więźba - to temat rzeka. Każdy ma swoje opinie i zachcianki. Jedni chcą strugane inni klejonke, najczęściej pewnie się kupuje drewno z tartaku albo ze składu drewna - trzeba uważać, żeby nie było zbyt mokre bo może się pogiąć już na dachu. Reszty nauczą cię wykonawcy i kierbud jak będziesz miał sprytnego i mądrego.