Yeti 12.12.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 A to poddasze to będzie użytkowe? Legary będziesz kłaść na podłodze (ewentualnie: podłoga na krokwiach "sufitowych" z wełną m/krokwie)?Bo jeśli nie, to po co ci ta folia? Jeśli poddasze będzie ocieplone i użytkowe, to folia powinna iść pod wełnę, żeby nie wpuszczać w nią wilgoci z parteru. Bo gdy nabijesz deski podłogowe (lub OSB, lub jeszcze coś innego), to mokre wełnisko będzie się pod nimi kisić, nie będąc dostatecznie wentylowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjanmarek 13.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Czy może ktoś z Forumowiczów zna jakiś program do kolorystycznej wizualizacji ELEWACJI i kolorystyki DACHÓWKI????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 14.12.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Filcować suche tynki??? No omegą nie jestem, ale raczej się nie da. Trochę se pogadałam z moimi tynkarzami. Robota wyglądała tak że jednego dnia kładli ten tynk a drugiego dnia mocząc powierzchnię wodą gładzili ją taką pacą. Uwijali się przy tym bo ja ktwierdzili nie mogą za bardzo przeschnąć. No właśnie taką wiedzę mi fachowce, z którymi się zetknąłem przekazywały. Ale może są jakieś sposoby na wyrównanie niedoskonałości po tynkarzach CW... Być może nie do końca mówimy o tym samym. Po filcowaniu na ścianie zostaje powierzchnia prawie gładka bez ziaren na wierzchu. To podobne jest do gładzi tylko w kolorze cementu. Nie wiem czy u Oleńka robili filcowanie bo bardziej mi to podpada pod wygładzanie jakieś a nie filcowanie. Filcowanie robią w ten sposób że zacierają całą ścianę jeszcze raz i zostaje powierzchnia bardzo gładka. I na pewno robią to na suchym tynku, nie na mokrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 14.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Czy macie jakieś informacje nt. dofinansowania do przydomowych oczyszczalni w Zgierzu? Czy gmina daje jakieś pieniążki na ten cel, albo jakiś inny? Może chociaż solary?Moja żonka znalazła w internecie na stronie producenta oczyszczalni coś takiego:Zgodnie z przyjętymi przez samorząd zasadami (zawartymi w Uchwale z dnia 26 kwietnia 2007 r.), ze środków Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zwracanych jest do 50 procent kosztów budowy przydomowej oczyszczalni. Istnieje jednak kilka warunków - dofinansowanie nie może być większe niż 5 tysięcy złotych (brutto), oczyszczalnia może mieć przepustowość do 7,5 m3 na dobę i musi być użytkowana przynajmniej przez 5 lat. Dofinansowanie nie obejmuje prac projektowych i kosztów późniejszej eksploatacji. Wypłata pieniędzy następuje do 30 dni po uruchomieniu oczyszczalni. Oczywiście na dofinansowanie z tytułu tego typu inwestycji nie mogą liczyć mieszkańcy budynków, w pobliżu których wybudowano lub planuje się budowę kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 14.12.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 cysiekhh w Gminie Miasto Zgierz nie ma dofinansowania. Jeżeli budujesz się w Gminie Zgierz to musisz się dowiedzieć w Urzędzie Gminy na ul.Leczyckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.12.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Podpowiedzcie, warto robić projekty branżowe w indywidualnym, czy lepiej minimum do PnB i później spokojnie resztę? A może jak hurtem, to taniej wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 14.12.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Podpowiedzcie, warto robić projekty branżowe w indywidualnym, czy lepiej minimum do PnB i później spokojnie resztę? A może jak hurtem, to taniej wyjdzie? Wg mnie najlepiej pochodzić po projektantach i sie popytac. Kazdy wspolpracuje z roznymi specjalistami a oni mają rozne ceny. Aczkolwiek my wybralismy wszystko hurtem i mial byc w tym geolog tez,ale znaleźlismy tanszego od tego zaproponowanego u projektanki więc skorzystaliśmy z własnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Podpowiedzcie, warto robić projekty branżowe w indywidualnym, czy lepiej minimum do PnB i później spokojnie resztę? A może jak hurtem, to taniej wyjdzie? Wg mnie najlepiej pochodzić po projektantach i sie popytac. Kazdy wspolpracuje z roznymi specjalistami a oni mają rozne ceny. Aczkolwiek my wybralismy wszystko hurtem i mial byc w tym geolog tez,ale znaleźlismy tanszego od tego zaproponowanego u projektanki więc skorzystaliśmy z własnego. No właśnie pytam od paru dni i problem jest taki, że Ci co mają czas, mają też niezbyt przyjazne dla mojego portfela ceny... Tak więc zastanawiam się, czy warto bulić hurtowo, skoro ponoć i tak najczęściej się zmienia później te projekty instalacji A pewnie bez branżowych byłoby też szybciej... ps. mogę prosić o info (może byc na priv) ile płaciliście za projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 14.12.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Nasz projekt wod-kan jest docelowy, elektryczny niet, bo nam się koncepcja zmieniła, a właściwie to wyklarowała, bo w fazie projektu domu nie projektowaliśmy wnętrz- myślę, że to błąd. Jeśli nie macie koncepcji wnętrz, to trudno będzie mówić o docelowym projekcie branżowym, zawsze coś "wyskoczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.12.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Nasz projekt wod-kan jest docelowy, elektryczny niet, bo nam się koncepcja zmieniła, a właściwie to wyklarowała, bo w fazie projektu domu nie projektowaliśmy wnętrz- myślę, że to błąd. Jeśli nie macie koncepcji wnętrz, to trudno będzie mówić o docelowym projekcie branżowym, zawsze coś "wyskoczy". O tuż to... A nie wiem, ile potrwa budowa, więc może nam się koncepcja sto razy zmienić A jakie minimum w projekcie jest wymagane do PnB? Bo coś tam wiem, ale wolę zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.12.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam czy znacie jakąś sensowną ekipę od okien dachowych? Przyszła pora na zrobienie poddasza a ja przeczytalam czy znacie jakas SEXOWNĄ ekipe od okien dachowych:))) przytargałam z tablicy ogłoszeń, żeby tam nie śmiecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek40lodz 14.12.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 dałem 2200,- za projekt,prowadzący budowę że zmiany zrobimy w trakcie ,za projekt indyw. chcieli zaczynać rozmowę od 5000,-.Wybór należy do was.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.12.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 dałem 2200,- za projekt,prowadzący budowę że zmiany zrobimy w trakcie ,za projekt indyw. chcieli zaczynać rozmowę od 5000,-.Wybór należy do was.Pozdrawiam. Hm, z tym wyborem to tak nie do końca... Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka. A te 5000 chcieli z branżowymi, czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misopi 15.12.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 warto robić projekty branżowe w indywidualnym, czy lepiej minimum do PnB i później spokojnie resztę? Proponuję najpierw jakikolwiek dla PnB. Jak staną ściany nośne koncepcja może się zmienić. Projektanci zazwyczaj mają swoich podwykonawców. Są tani a czasem także solidni. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 15.12.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 . Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka. Nie do końca rozumiem. Jakich zmian nie da się wprowadzić w trakcie budowy. Jeśli zrobisz projekt indywidualny to zmiany już będą wprowadzone. Jeśli kuspisz gotowy projekt to w trakcie adaptacji wprowadzisz te zmiany przed PnB i tak będziesz miał zmiany wszystkie wprowadzone. Instalacje natomiast nie są zmianą znaczącą, która zmenia PnB i można je robić w dość dużym zakresie już podczas budowy. Kierbud wpisuje do dziennika budowy i po sprawie. A może ja czegoś do końca nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.12.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka. A te 5000 chcieli z branżowymi, czy bez? chyba masz trochę pomieszane więc ja dałam 1500 za adaptację projektu przez architekta (zwykle adaptacja kosztuje tyle, co projekt) a dodatkowo: 2200 za wod kan, z 300 za elektrykę i jakieś grosze (200?) za gaz. Plus jakieś zudy i inne diabły - wyszło koło 7 tyś. Przy czym adaptacja projektu obejmuje też posadowienie go na działce , wyznaczenie miejsc parkingowych i różne takie a adaptacja branżowa oznacza przeprowadzenie przyłącza przez działkę do domu i ewentualnie dostosowanie tej w domu do naszych potrzeb. Przeprowadzenie przez działkę uzgadnia się w ZUD, bo muszą być zachowane odległości. Teraz gotowy projekt ... zwykle te 7 to dajesz tylko architektowi (czasem więcej) a do tego są branże... Które też biorą więcej, bo muszą zrobić projekt a nie postawić pieczątkę. Wiem, ze istnieje ewentualność oddania papierów bez branż do pozwolenia, ale nie wiem, jak to działa, jak ja składałam, to była to nowość. Wtedy podobno każde przyłącze na zewnątrz domu robi sie na zgłoszenie oddzielnie (przyłącze wewnątrz działki, nie zewnętrzne) a co z wnętrzem domu - nie wiem. Może robią też adaptację od razu... Wydaje mi się, że taniej nie wyjdzie. A co do projektów instalacji wewnątrz domu - każdy je mniej czy więcej dostosowuje pod siebie i pod ewentualne zmiany wynikłe podczas budowy. Ale czytałam na forum, ze byli tacy, co im firma kibel postawiła w drzwiach, bo robili z projektu a realia sie zmieniły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.12.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 . Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka. Nie do końca rozumiem. Jakich zmian nie da się wprowadzić w trakcie budowy. Jeśli zrobisz projekt indywidualny to zmiany już będą wprowadzone. Jeśli kuspisz gotowy projekt to w trakcie adaptacji wprowadzisz te zmiany przed PnB i tak będziesz miał zmiany wszystkie wprowadzone. Instalacje natomiast nie są zmianą znaczącą, która zmenia PnB i można je robić w dość dużym zakresie już podczas budowy. Kierbud wpisuje do dziennika budowy i po sprawie. A może ja czegoś do końca nie rozumiem. Skony, ja odnosiłam się tylko do tego, co napisał jacek40lodz: "dałem 2200,- za projekt,prowadzący budowę że zmiany zrobimy w trakcie ,za projekt indyw. chcieli zaczynać rozmowę od 5000,-.Wybór należy do was." Nie wiem, jakie zmiany autor miał na myśli. Z tej wypowiedzi zrozumiałam, że nie warto robić projektu indywidualnego, tylko adaptację gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 15.12.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 . Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka. Nie do końca rozumiem. Jakich zmian nie da się wprowadzić w trakcie budowy. Jeśli zrobisz projekt indywidualny to zmiany już będą wprowadzone. Jeśli kuspisz gotowy projekt to w trakcie adaptacji wprowadzisz te zmiany przed PnB i tak będziesz miał zmiany wszystkie wprowadzone. Instalacje natomiast nie są zmianą znaczącą, która zmenia PnB i można je robić w dość dużym zakresie już podczas budowy. Kierbud wpisuje do dziennika budowy i po sprawie. A może ja czegoś do końca nie rozumiem. Skony, ja odnosiłam się tylko do tego, co napisał jacek40lodz: "dałem 2200,- za projekt,prowadzący budowę że zmiany zrobimy w trakcie ,za projekt indyw. chcieli zaczynać rozmowę od 5000,-.Wybór należy do was." Nie wiem, jakie zmiany autor miał na myśli. Z tej wypowiedzi zrozumiałam, że nie warto robić projektu indywidualnego, tylko adaptację gotowca. Ja uważam ze jednak lepiej jest zrobić indywidualny niz gotowca. Projekty kupowane sa czasami z błedami a za kazda poprawke sie płaci u architekta. Mnie moj projekt indywidualny wyniósł 7100zl dom 140m pow uzyt +30 garaz, czyli generalnie mniej więcej tyle ile gotowy z adaptacja, a mam domek dokladnie taki jak chciałam w kazdym centymetrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.12.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 EZS - dzięki - faktycznie miałam już lekki mętlik, głównie dlatego że różne źródła różnie przedstawiały ten temat (nawet sami projektanci), być może zbytnio upraszczając. Teraz mam już nieco rozjaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.12.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja uważam ze jednak lepiej jest zrobić indywidualny niz gotowca. Projekty kupowane sa czasami z błedami a za kazda poprawke sie płaci u architekta. Mnie moj projekt indywidualny wyniósł 7100zl dom 140m pow uzyt +30 garaz, czyli generalnie mniej więcej tyle ile gotowy z adaptacja, a mam domek dokladnie taki jak chciałam w kazdym centymetrze Otuż to, u mnie to nawet chyba adaptacja by nie była możliwa, za duże odstępstwo, nie mieszczę się w dopuszczalnych przez pracownię widełkach (wymagania w wz odn. kąta dachu). I będę chyba dążyć do podobnej kwoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts