Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ciril Leże sobie w tej wannie bez problemu. Fakt, że wysoka nie jestem bo 158 cm to może dlatego tak mam wygodnie :lol: Jakie ma wtymiary ta wanna to ci nie powiem bo nie wiem. Podglądnij sobie w necie wannę Furora z Koła...

No to pewnie furorę zrobisz w tej wannie......

A tak na poważnie - mnie zaintrygowała mozaika na obudowie.

Robiliscie sami czy ktoś wam to robił, zadowleni jesteście? Prosto wyszło??

Skony71 my sami to nic nie robiliśmy :) No może mąż żarówki własnoręcznie wkręcał ;-) No nie mamy smykałki do takich prac.

Mozaika wyszła równiutko. Robili nam panowie których poleciłam na naszej tablicy. Polecam ich hucznie wszystkim wszem i wobec. Są rewelacyjni! Robią szybko i przede wszystkim dobrze. Widać że znaja sie na robocie. Jak cenowo wypadają na tle innych fachmanów to nie wiem, ale chyba tani nie są... hihihih :)

Co to jest OZC??

darmowy program komputerowy do obliczania zapotrzebowania na ciepło dowolnego domku, dzięki temu podłogówkę projektuje się dla każdego pomieszczenia z osobna, a nie strzela z sufitu rozstaw 10cm

Sam robiłeś instalacje, czy miałeś jakiegoś speca??

sam projektowałem, sam układałem, sam testowałem, jak na razie wszystko działa, choć kilku speców zapowiedziało że nigdy nie zadziała

Uwazam, ze w gotowych, sprawdzonych projektach jest mniej blędów niz w indywidualnych. Ale to tylko moje zdanie, dlatego zdecydowalismy sie na gotowca. W trakcie realizacji nie natrafiliśmy na błędy w projekcie.

..a swoje wtrącę... gotowy = dobry ? my w projekcie "gotowym i typowym" mamy aż czerwono od poprawek :o ... i to w konstrukcji :o

są biura i bióra... 8)

No wiec kazdy z nas ma inne doswiadczenia, ja w gotowcu tez miała błedy do poprawki, natomiast obecny indywidualny jest calkiem ok.

Tak samo twierdze SĄ BIURA I ''BIURA'' PROJEKTOWE

Pozdrawiam

Chwalę się

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY OSIĄGNIĘTY

Dzisiaj małż rozpalił w piecu zwanym kozą i osiągnął temp. w 30 min w salonie na parterze -8st.C przy temp. na zewnątrz -14 st.C

Jest dobrze...

Można zaczynać kłaść instalki

netbet Ty chyba tą zimę żeś na kolanach u samego Antychrysta wyprosił :lol: :lol: :lol:

Chwalę się

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY OSIĄGNIĘTY

Dzisiaj małż rozpalił w piecu zwanym kozą i osiągnął temp. w 30 min w salonie na parterze -8st.C przy temp. na zewnątrz -14 st.C

Jest dobrze...

Można zaczynać kłaść instalki

No to macie super, ja planuję na wiosnę zacząć instalacje i zamykanie stanu surowego. Niemniej jednak teraz jest dobry okres bo wszyscy po nowym roku są łatwiejsi w negocjacjach cenowych. Przynajmniej do wiosny.

Witajcie

chyba mam problem

Otóż wzięłam z łódzkiej tablicy firmę od kominków i ... popitolili sprawę. Abstrachując od takich szczegółów jak

1. dodatkowa dziura w suficie, bo "im wyszła za daleko od ściany" - niby załatana ale wygląda to badziewnie :x ,

2 podłączenie na stropie tego "wentylatoka DGP" poprzez włożenie!!!! kabelków "luzem" do mojego przedłużacza położonego na stropie :o (normalnie kupiłam wtyczkę i sama ją zamontowałam do tych kabelków i dopiero włożyłam do przedłużacza - wiedząc że to itak "tymczas" NA BOGA przecież to niebezpieczne. Na zgłoszoną telefonicznie "usterkę" Pan zareagował "powiem szefowi" i do tej pory nikt się nie odezwał - więc sama tę wtyczkę monotwałam :evil:

A na koniec gwóźdz programu: Tak mi doprowadzili powietrze do kominka, że mi ściana przemarza i mam lód w domu!!!! Zamiast poprowadzić rury po podłodze i takoż wyprowadzić je przez ścianę nosną na zewnątrz. Pan poprowdził rurę najpierw po podłodze, potem ją "zakecił" o 90 stopni do góry , z lekka tylko ją chowając w ścianę nosną, potem jakieś 15cm na docelową posadzką zakręcił ją dopiero w stronę dworu. Pytałam się czy tak na pewno dobrze, ale Pan stwierdził, że tak , bo jak jest więcej zakrętów to jest lepiej (coś tam jeszcze argumentował ale nie pamiętam co :oops: ) A teraz się okazało że te 15 cm rury którą wpada zimne powietrze z zewnątrz, powoduje że mi na ścianie w tym miejscu lód wylazł :evil:

No w poniedziałek zacznę tę sprawę załatwiać, ale na razie Technicznie widzę tylko 2 rozwiązania:

1. idę na udry z nimi - każe rozwalać te zakrętasy i wyprowadzić rurę na zewnątrz poniżej poziomu posadzki. Rezultat rozwalają mi podłogę, rozwalają mi ocieplenie z zewnątrz i mój śliczniutki tynk :evil: A ja ich po sądach będę ścigać o pokrycie kosztów

2. odkuwam (sama?) tę przeklętą rurę, obkładam ją ile się da styropianem (a da się góra 1cm :-? ) i pokrywam cieniutką warstewką gładzi - bo nic więcej wtedy nie wejdzie.

Kurcze, a jeszcze net mi znów się skończył i zdjęć nie mam jak wysłać :(

A na koniec gwóźdz programu: Tak mi doprowadzili powietrze do kominka, że mi ściana przemarza i mam lód w domu!!!! Zamiast poprowadzić rury po podłodze i takoż wyprowadzić je przez ścianę nosną na zewnątrz. Pan poprowdził rurę najpierw po podłodze, potem ją "zakecił" o 90 stopni do góry , z lekka tylko ją chowając w ścianę nosną, potem jakieś 15cm na docelową posadzką zakręcił ją dopiero w stronę dworu. Pytałam się czy tak na pewno dobrze, ale Pan stwierdził, że tak , bo jak jest więcej zakrętów to jest lepiej (coś tam jeszcze argumentował ale nie pamiętam co :oops: ) A teraz się okazało że te 15 cm rury którą wpada zimne powietrze z zewnątrz, powoduje że mi na ścianie w tym miejscu lód wylazł :evil:

, (

Oleniek, nie rozumiem.

Rurę doprowadzającą powietrze to się montuje na etapie fundamentów. W mnie jest poprowadzona po pierwszym bloczku, a licząc wyniesienie gruntu wokół domu, to jest tak koło metra pod ziemią. Poza tym są to 2 rury - gruba na przepust i własciwa odizolowana pianką. Z ciekawości mąż wlożył termometr do wylotu - powietrze wchodzce ma +10 st (na zewnątrz -12).

Więc co ci fachowcy montowali PO tynkach???

Jak nie masz rury na etapie fundamentów, to albo olej rurę i niech kominek ciągnie z domu (rozszczelniaj okna) albo trzeba rozpopać i dać ją niżej pod grunt... I to chyba nie jest wina wykonawców kominka, mam takie wrażenie..

Czy możecie poradzić co układacie na ogrzewaniu podłogowym? Najlepsza bylaby napewno terakota czy gres, ale mysle o połozeniu deski barlineckiej lub paneli AC 4 8 mm lub AC 5 12 mm. Sprzedawcy deski radza deske, a sprzedawcy paneli radzą swoje panele. Panele pewno lepiej przewodza bo sa ciensze, ale tez i słabsze. Poszukuję czegos mocnego jak rowniez dobrze przewodzacego ciepło. poradzcie jakie macie doswiadczenia.

Czy możecie poradzić co układacie na ogrzewaniu podłogowym? Najlepsza bylaby napewno terakota czy gres, ale mysle o połozeniu deski barlineckiej lub paneli AC 4 8 mm lub AC 5 12 mm. Sprzedawcy deski radza deske, a sprzedawcy paneli radzą swoje panele. Panele pewno lepiej przewodza bo sa ciensze, ale tez i słabsze. Poszukuję czegos mocnego jak rowniez dobrze przewodzacego ciepło. poradzcie jakie macie doswiadczenia.

nie mam doświadczeń z podłogówką ale jak chcesz cienkie i mocne drewno, to kładź mozaikę z lapacho. Ipe - lapacho mocne jest i trwałe, a mozaika - to cienkie.