Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Witajcie

chyba mam problem

Otóż wzięłam z łódzkiej tablicy firmę od kominków i ... popitolili sprawę. Abstrachując od takich szczegółów jak

1. dodatkowa dziura w suficie, bo "im wyszła za daleko od ściany" - niby załatana ale wygląda to badziewnie :x ,

2 podłączenie na stropie tego "wentylatoka DGP" poprzez włożenie!!!! kabelków "luzem" do mojego przedłużacza położonego na stropie :o (normalnie kupiłam wtyczkę i sama ją zamontowałam do tych kabelków i dopiero włożyłam do przedłużacza - wiedząc że to itak "tymczas" NA BOGA przecież to niebezpieczne. Na zgłoszoną telefonicznie "usterkę" Pan zareagował "powiem szefowi" i do tej pory nikt się nie odezwał - więc sama tę wtyczkę monotwałam :evil:

A na koniec gwóźdz programu: Tak mi doprowadzili powietrze do kominka, że mi ściana przemarza i mam lód w domu!!!! Zamiast poprowadzić rury po podłodze i takoż wyprowadzić je przez ścianę nosną na zewnątrz. Pan poprowdził rurę najpierw po podłodze, potem ją "zakecił" o 90 stopni do góry , z lekka tylko ją chowając w ścianę nosną, potem jakieś 15cm na docelową posadzką zakręcił ją dopiero w stronę dworu. Pytałam się czy tak na pewno dobrze, ale Pan stwierdził, że tak , bo jak jest więcej zakrętów to jest lepiej (coś tam jeszcze argumentował ale nie pamiętam co :oops: ) A teraz się okazało że te 15 cm rury którą wpada zimne powietrze z zewnątrz, powoduje że mi na ścianie w tym miejscu lód wylazł :evil:

No w poniedziałek zacznę tę sprawę załatwiać, ale na razie Technicznie widzę tylko 2 rozwiązania:

1. idę na udry z nimi - każe rozwalać te zakrętasy i wyprowadzić rurę na zewnątrz poniżej poziomu posadzki. Rezultat rozwalają mi podłogę, rozwalają mi ocieplenie z zewnątrz i mój śliczniutki tynk :evil: A ja ich po sądach będę ścigać o pokrycie kosztów

2. odkuwam (sama?) tę przeklętą rurę, obkładam ją ile się da styropianem (a da się góra 1cm :-? ) i pokrywam cieniutką warstewką gładzi - bo nic więcej wtedy nie wejdzie.

Kurcze, a jeszcze net mi znów się skończył i zdjęć nie mam jak wysłać :(

sam jestem wykonawcą, ale to co opisujesz to gechenna.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy możecie poradzić co układacie na ogrzewaniu podłogowym? Najlepsza bylaby napewno terakota czy gres, ale mysle o połozeniu deski barlineckiej lub paneli AC 4 8 mm lub AC 5 12 mm. Sprzedawcy deski radza deske, a sprzedawcy paneli radzą swoje panele. Panele pewno lepiej przewodza bo sa ciensze, ale tez i słabsze. Poszukuję czegos mocnego jak rowniez dobrze przewodzacego ciepło. poradzcie jakie macie doswiadczenia.

stoję przed podobnym wyborem :) otoczego dowiedziałam się ja.

Deska barlinecka (db) jest bee, tak mi powiedzieli w 3 niezależnych salonach (sprzedających także db) a to z tego powodu,że ma b cienką powłokę drewna, ok 4mm, inne tego typu deski mają 6 i w górę.

Na podłogówkę nadają się i panele i db. Jeśli chodzi o trwałość powłoki no to niestety db i w ogóle drewno wypada słabo; tzn. jeśli masz psa, kota, małe dziecko, wyjście do ogrodu prosto z salonu i hulaszczy tryb życia (czytaj: twoi goście chodzą w szpilkach) drewno odpada, ku mojemu ogromnemu rozżaleniu :cry:

jeśli tak jak ja nie chcesz terakoty w salonie, to podobno rozwiązaniem są panele o klasie ścieralności 5 czyli najwyższej. Kosztują od 130 zł za m2.

Nie jestem do tego tematu do końca przekonana, bo wymażyłam sobie drewno w salonie...ale już się chyba z niego wyleczyłam.

Jeśli chodzi o podłogówkę, to niektórzy przekonywali, że może być nawet parkiet byle całkowita grubość nie przekraczała 15mm, było z odpowiedniego gat. drewna, no i podłogówke się inaczej wtedy układa (gęściej zdaje się)

tyle wiem ja

:)

pzdr

[ Jeśli chodzi o trwałość powłoki no to niestety db i w ogóle drewno wypada słabo; tzn. jeśli masz psa, kota, małe dziecko, wyjście do ogrodu prosto z salonu i hulaszczy tryb życia (czytaj: twoi goście chodzą w szpilkach) drewno odpada,

mam psa, dziecko, wyjście z salonu, no może znajome w szpilkach przeganiam, ale tylko tych podkutych...

Mam olejowane ipe. Fakt, przez pierwszy rok byłam załamana - ciągle brudne, zakurzone. Ale to był pierwszy olej. Po roku (troszkę niezgodnie z rozkladem, bo powinniśmy po pół roku) położyliśmy olej renowacyjny. Od tego czasu jest super. Plamy zniknęły (a były, bo pies wyciąga żarcie z miski i jada w salonie!!!) , piasek wciąga odkurzacz, tłuste plamy po psie :evil: ścieram szmatką. Nawet zaschnięte! Raz na 1-2 tygodnie przecieram mopem z kokosem i szlus. A jaki ładny!!!

Czy możecie poradzić co układacie na ogrzewaniu podłogowym? Najlepsza bylaby napewno terakota czy gres, ale mysle o połozeniu deski barlineckiej lub paneli AC 4 8 mm lub AC 5 12 mm. Sprzedawcy deski radza deske, a sprzedawcy paneli radzą swoje panele. Panele pewno lepiej przewodza bo sa ciensze, ale tez i słabsze. Poszukuję czegos mocnego jak rowniez dobrze przewodzacego ciepło. poradzcie jakie macie doswiadczenia.

stoję przed podobnym wyborem :) otoczego dowiedziałam się ja.

Deska barlinecka (db) jest bee, tak mi powiedzieli w 3 niezależnych salonach (sprzedających także db) a to z tego powodu,że ma b cienką powłokę drewna, ok 4mm, inne tego typu deski mają 6 i w górę.

Na podłogówkę nadają się i panele i db. Jeśli chodzi o trwałość powłoki no to niestety db i w ogóle drewno wypada słabo; tzn. jeśli masz psa, kota, małe dziecko, wyjście do ogrodu prosto z salonu i hulaszczy tryb życia (czytaj: twoi goście chodzą w szpilkach) drewno odpada, ku mojemu ogromnemu rozżaleniu :cry:

jeśli tak jak ja nie chcesz terakoty w salonie, to podobno rozwiązaniem są panele o klasie ścieralności 5 czyli najwyższej. Kosztują od 130 zł za m2.

Nie jestem do tego tematu do końca przekonana, bo wymażyłam sobie drewno w salonie...ale już się chyba z niego wyleczyłam.

Jeśli chodzi o podłogówkę, to niektórzy przekonywali, że może być nawet parkiet byle całkowita grubość nie przekraczała 15mm, było z odpowiedniego gat. drewna, no i podłogówke się inaczej wtedy układa (gęściej zdaje się)

tyle wiem ja

:)

pzdr

Ee, tam, na drugi raz polozylabym drewno. Mam i gres i panele (wlasnie te klasa 5ta, wcale nie byly tak drogie jak piszesz). Jeszcze nie wiem jak sie z tym zyje - wprawdzie leza i jedne i drugie ponad rok, ale nie mieszkamy... nie rysuja sie specjalnie - bo meblami troche pojezdzilismy... ale drewno to drewno, nawet porysowane... Kladziesz duzo gesciej rurki (oczywiscie nie na oko, lepiej zeby Ci to ktos policzyl) i juz...

Dzięki za sugestie dot. powietrza do kominka. dziś mąż zacznie "bój" :-?

Mam jeszcze jedno pytanie.

Ile kupić drewna do kominka??? Ma starczyć na jeden sezon (bo kupuję droższe suche 220złmp :o ) Do ogrzania 160 m2 DGP, do temperatury ok 15 st, palenie tylko ok 8 godzin dziennie ,bo potem albo fachowcy idą do domu, albo my :p

Najbardziej mi się opłaca kupić 6mp, bo wtedy transport i rozładunek (50zł) się rozkłada na większą ilość drewna, ale jeśli np spalę tylko 3mp to po co mi wydawać kasę na droższe drewno suche w ilości 6mp. Więc sobie wymyśliliśmy że kupimy te 6mp ale częś suchego - na ten sezon, a część "niesuchego" na kolejny. Tylko w jakich proporcjach

Proszę o szybką odpowiedź ,b o dziś muszę to drewno zamówić :roll:

Dzięki za sugestie dot. powietrza do kominka. dziś mąż zacznie "bój" :-?

Mam jeszcze jedno pytanie.

Ile kupić drewna do kominka??? Ma starczyć na jeden sezon (bo kupuję droższe suche 220złmp :o ) Do ogrzania 160 m2 DGP, do temperatury ok 15 st, palenie tylko ok 8 godzin dziennie ,bo potem albo fachowcy idą do domu, albo my :p

Najbardziej mi się opłaca kupić 6mp, bo wtedy transport i rozładunek (50zł) się rozkłada na większą ilość drewna, ale jeśli np spalę tylko 3mp to po co mi wydawać kasę na droższe drewno suche w ilości 6mp. Więc sobie wymyśliliśmy że kupimy te 6mp ale częś suchego - na ten sezon, a część "niesuchego" na kolejny. Tylko w jakich proporcjach

Proszę o szybką odpowiedź ,b o dziś muszę to drewno zamówić :roll:

Zależy jak chcesz grzać ... :roll: Ja w swój kominek mogę włożyć taczke drewna dziennie, no taka "płaską" ... jakby to opisać ... 3-4 wiaderka 20l po farbie z włożonym pionowo drzewem ... :roll:

Ale to palenie na full, tyle ile fabryka dała ...

Przy paleniu "delikatnym" to powiedzmy 3 wiadreczka dziennie, widac zawsze płomień, choć nie jest to "ściana ognia" :wink:

Ale daje już dużo ciepła ...

Moim zdaniem 3 mp to mało jak chcesz grzać przez całą zime tylko kominkiem ... :roll:

pozdrawiam, majki

Więc co do grania tę będzie tak rano na fula, aż do wypalenia, potem (no nie wiem za ile godzin :-? ) znów na fula i tak aż do wyjścia czyli do ok 16 a potem znów rano.

Co do ilości "czegoś" co mogę włożyć do kominka to u mnie hmmm jak bym chciała to bym włożyła w nierówny stosik ze 1,5 - 2 apczuszki brykietu po 10 kg :-?

3 mało... to ile będzie ok?

EZS bardzo dziękuję za poradę odnośnie mozaiki. Tego jeszcze nie rozpatrywałem, ale boję się ze może być podobnie jak w przypadku parkietu tzn. mam na mysli szczeliny ktore moga powstać w zwiazku z "pracą" drewna.

olgusienieczka - usłyszałem to samo co Ty w kilku salonach. Poza tym drewno pracuje i zawsze moga powstawac szczeliny (zarowno przy db jak i parkiecie).

Panele nie wymagają konserwacji. Klasa AC 5 czyli najwyzsza jest w roznej cenie. Mozna juz kupic za ok. 50 zł. Jest tylko problem ze wsrod nich jest niewielki wybor.

popcarol - czy masz wlączoną podłogówkę? jak "sprawują" sie panele pod wplywem ogrzewania? Czy masz je przyklejone do podłoza?

Bo to tez wlasnie zalecają by przyklejac specjalnym klejem, zarowno w przypadku db jak i paneli.

popcarol - czy masz wlączoną podłogówkę? jak "sprawują" sie panele pod wplywem ogrzewania? Czy masz je przyklejone do podłoza?

Bo to tez wlasnie zalecają by przyklejac specjalnym klejem, zarowno w przypadku db jak i paneli.

Podlogowka grzeje 2gi sezon :/ Nie, nie sa przyklejone, kladzione normalnie na podkladzie na ogrzewanie podlogowe. Wszystko ok. Moze dlatego ze mamy pompe ciepla, temp. zasilania podlogowki to ok. 28 stopni, wiec sie nie czuje ze podloga ciepla, moze tez dlatego z panelami nie przyklejonymi wszystko ok?

Same panele tez ok, mialam je problem porysowac gwozdziem ;)

Tak, tez sie nasluchalam, ale nastepnym razem postawilabym na swoim i kladla drewno. Ale pewnie wtedy nie byloby podlogowki tylko zwykle grzejniki, nie byloby pompy ciepla itd... ;)

A jak sie zdecydowalismy na pompe, ona wymusila podlogowke, a potem sie nasluchalam i wymieklam - bo nie chcialam miec szpar w parkiecie... i mamy gres na parterze i panele na pietrze (oprocz lazienki, pralni i holu gdzie tez gres)

ja tez mam tak jak EZS, dziurę w ścianie kazałem murarzom zostawić jeszcze jak stawiali mury, a z kolei kanały rozkładałem pod podłogą, przed wylewkami tak żeby pokrył je potem styropian i jastrych

Moi murarze sami się dopominali rury żeby doprowadzenie powietrza zrobić do kominka. Zrobiłem z prifili prostokątnych ale mam nadzieję, że powietrze jakoś sobie poradzi na tych zakrętach i dotrze w odpowiednie miejsce.

popcarol - my tez bedziemy mieć pompę ciepła. Mamy podłogowke połozona bardzo gęsto, a zapotrzebowanie na ciepło obliczone pod podłogę drewnianą.

Czy mozesz zdradzic gdzie kupiłas ladne panele w klasie AC 5?

Czy ladne - kwestia gustu ;) Kupilam na allegro, uzytkownika mialam gdzies w komentarzach, sporo ludzi pytalo. Niemieckie z grupy krono.

Pozdrawiam

Więc co do grania tę będzie tak rano na fula, aż do wypalenia, potem (no nie wiem za ile godzin :-? ) znów na fula i tak aż do wyjścia czyli do ok 16 a potem znów rano.

Co do ilości "czegoś" co mogę włożyć do kominka to u mnie hmmm jak bym chciała to bym włożyła w nierówny stosik ze 1,5 - 2 apczuszki brykietu po 10 kg :-?

3 mało... to ile będzie ok?

Sorka, chyba niezbyt czekałem :-? :oops:

Oooo, to w mój kominek, takich paczuszek to na oko wpycham 4, a jak rozłożę, to i z 5 bym wsadził ... :roll:

Ja widze jak schodzi drzewo co mam ... na oko miałem wyjściowo stertę o wysokości 2 m, długości 2m i "głębokości" 1 m, czyli wychodzi 4 mp. Już spaliłem z 1 mp ... a palę łikendowo w opór + w tygodniu jak były teraz mrozy "wspomagałem" co ...

Dla mnie ( ale jedna rzecz : kocham palić w kominku ) to tak z 10mp drzewa na zimę jest ok.

pozdrawiam, majki

EZS budujące to co piszesz o drewnie. Jak dotąd miałam tylko do czynienia z bukowym parkietem i deską sosnową- w starciu z kotem 0:1 dla kota :(

Osobiście bardzo bym chciała mieć drewno w salonie, ale nie chcę być niewolnikiem podłogi albo terroryzować rodziny i gości, ale po tym co napisałaś, może przemysle sprawę po raz setny... ;)

Hejoo, pozdrawiam was wszystkich i witam nowych.

Proszę, powiedzcie mi, czy sposób układania u mnie rur i izolacji termicznej jest prawidłowy.

Prace wykonują fachmany od co.

Na chudziaku położyli folię, Na niej pierwsza warstwa styropianu 5 cm. Po niej rury od co w osłonach poliuretanowych.Na rurach piasek. Na to idą kolejne DWIE warstwy styropianu po 5 cm. Potem folia. Na nią folia alu (tam gdzie podłogówka). W kotłowni i kuchni: rury wodociągowe bezpośredio na chudziaku. Pomiędzy nimi styropian 5 cm. Poziomu wyrównano przy użyciu piasku - zasypali ryry do wysokości płyty styropianowej. W ten sam sposób uzupełnili miejsca, gdzie płyty nie dolegały do ścian ze względu na kable elektryczne. Na to przyjdą jeszcze dwie warstwy po 5 cm. Wylewka z siatką.

Od chudziaka do "0" wyszło mi 23-24 cm - stąd tyle styro)

Poddasze: rury mają iść bezpośrednio po stropie. Pomiędzy nimi ułożona ma być wełna mineralna (izolacja wytłumiająca dżwięki uderzeniowe). Na to folia. Wylewka z siatką. Czy nie owinno być ajierw wełna po całości, a na niej rury?

Powiedzcie, jak jest u was, bo mi wykonawca mówi, że na poddaszu nie musi być izolacji akustycznej ani folii. Nawet w łazience. Osobiście uważam, że powinna być. A w łazience tym bardziej. Na wszystko (od stropu do werzchu wylewki mam mam 10 cm)

Jakie warstwy macie na strpie, jak prowadzone rury. Sprawa dosyć pilna, bo jak mróz zelżeje to wchodzą z układaniem rur do podłogówki.

I jeszcze jedno: mówią, że styropian nie powinien być ułożony ciasno i że nie "na mijankę", bo to uniemożliwi wyparowywanie ewentualnej wilgoci spod posadzki.I że jak dam folię na poddaszy, to na dole, pod sufitem zafunduję sobie grzyba. Kurczę, o czym oni mówią? I czy w ogóle, to jak będe miała 15 cm izolacji styropianowej w TRZECH warstwach i 6-7 cm wylewki to będzie dobrze?

Jak jest u was?

(Sorry, że tak chaotycznie)

bajanadjembe - ja się tylko odniosę do niektórych rzeczy. Piaskiem osobiście nie wypełniałem, choć w sumie jak u Ciebie : na chudziak 2 warstwy folii, potem na to styro "10", na to rury w otulinach, potem na to wszystko styro "5". Szczeliny powstałe wypełniałem albo docinanymi kawałkami styro ( większe szpary ), ale generalnie piankowałem ... poszło mi prawie pudełko pianek ...

No i na to styro "5" dawałem jeszcze 1 warstwę folii.

Styro kładzione na mijankę, w celu eliminowania "klawiszowania" płyt i z tego co wiem to tak właśnie być powinno.

Jak nie ułożysz ciasno, to będą szpary i albo tam powpada wylewka ( mostki cieplne ), albo będą szpary i znów mostki cieplne :-?

Ale to moje zdanie :wink:

pozdrawiam, majki

w piwnicy i przy podłogach na gruncie daje się folie i pod styropian i na styropian, w pomieszczeniach nad piwnicami daje się tylko folię na styropian, a na strychach tylko bezpośrednio pod podłogówką

a piasek to stara niezbyt słuszna metoda przyspieszenia układania styropianu, po prostu zamiast układać starannie, zasypuje się wszelkie niedokładności piaskiem i przykrywa folią, zawsze to lepiej niż potem patrzeć jak wylewka siada w tych miejscach gdzie zostawili dziury

ja u siebie zasypałem te rury piaskiem poliuretanowym od pigeona

jest znacznie cieplejszy od zwykłego, ale równie mocny i łatwy w zasypywaniu

PS jeśli jest układana zwykła czarna folia budowlana na styropian, to nie ma żadnego sensu kłaść na to jeszcze srebrna folie od podłogówki