Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Dziękuję Wam.

Jestem po spotkaniu z innym fachmanem od wylewek. Był na budowie. Nie spodobał mu się styropian. Nigdzie na folii opakowaniowej nie znalazł info , że to EPS 100 (albo FS 20). Trochę za bardzo uginający się, tak go ocenił. (A styro to Izolbet dach- podłoga) Zabrał folię, powiedział, że podzwoni. Jak nie ustali jaką ma wytrzymałość na ściskanie, lub się okaże, że jest poniżej 100 (tj. 20 kg), to się nie nadaje. Okazało sie, że przy ścianach poziom ułożenia styro jest wyższy, co skutkować będzie cieńszą wylewka w tych miejscach. Też kręcił nosem, ale konkretnie nic nie mówił.

Radził nie wygłuszać stropu wełną (może zawilgotnieć (?)). Powiedzcie, czy Wy wygłuszaliście swoje stropy jakoś specjalnie styropianem dżwiękoizolacyjnym? (Jest taki Swisspor Fono)

Nasłuchałam się o dźwiękach uderzeniowych, powietrznych, o dylatacjach. Może macie już jakieś doświadczenia w swoich domkach odnośnie komfortu akustycznego.

Ten co był dzisiaj mówił też, że folii przed wylewką na styro dawać nie koniecznie trzeba, a że pod podłogówkę dać tylko srebrną. Zrobię jednak jak Wy i folę na styro każę dać.

Co do piasku, to nie wiem. Temu dzisiaj się nie podobało. Mówił, że lepiej wypiankować. Jak ustali, że styro, który leży spełnia parametry, to chyba jednak tak zostanie - jeszcze nie wiem. (Na chudziaku mam tylko jedną warstwę folii, ale pod chudziakiem też jest, to może wystarczy ta jedna na nim.

Majki, Mpoplaw: uWas na poddaszu folia jest na styropianie tylko? Czy rury do grzejników macie na stropie czy na styro? Czy u mnie te 10 cm to nie za mało?

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gianti, wyjaśnili. Rura w otulinie ma 4 cm wysokości. Płyta styro 5 cm. Należało wyrównać poziomy, żeby płyta styro położona na rurach nie pękła w wyniku zapadania się w tym miejscu. W tym samym celu, tj., żeby krawędź styro przy ścianie nie była "zawieszona" nad pustką, sypali piasek przy ścianach( na folię, na rurki, w których biegną kable instalacji elektrycznej). To mi się średnio podoba.

Radził nie wygłuszać stropu wełną (może zawilgotnieć (?)). Powiedzcie, czy Wy wygłuszaliście swoje stropy jakoś specjalnie styropianem dżwiękoizolacyjnym? (Jest taki Swisspor Fono)

Nasłuchałam się o dźwiękach uderzeniowych, powietrznych, o dylatacjach. Może macie już jakieś doświadczenia w swoich domkach odnośnie komfortu akustycznego.

A poddasze masz użytkowe?

Ja na stropie nie mam nawet styropianu, nie zmieścił się... Ma to swoje plusy - dół grzejemy kominkiem a na górze jest "ogrzewanie podłogowe"-ciepło z dołu przenika. . Minus - lazienka jest nad wiatrołapem i musiałam dać korek na podłogę, bo jednak zimno było (zimno też przenika...).

Akustycznie to zależy jaki strop masz. Ja mam terrivę. Żeby usłyszec coś na dole, to córka musi skakać na skakance na górze. A i wtedy słychać powiedziałabym umiarkowanie. Mam panele. Pewnie gdyby był tam parkiet, to problem by nie istniał. Znacznie gorzej akustycznie jest ze względu na te ch... otwarte domy. Telewizor z salonu słyszę lepiej w gabinecie na górze, niż w ...salonie. Dopiero jak powiesiiłam firanki, zasłonki i sporo obrazów, to jakoś jest lepiej. Najlepiej byłoby, jakby były dywany, ale już wolę telwizor :-? Na szczęście mam na górze drzwi do pokoju i mogę je zamknąć, jakby było zupełnie modnie czyli dół przestrzenny a góra otwarta, to szło by oszaleć...

Hejoo, EZS.

Tak, poddasze mam użytkowe. Strop z Ytonga. Mam dosyć obszerną klatkę schodową, szer. biegu 115 cm, z jednym biegiem częściowo otwartym na salon. Ściany działowe z silikatów, wszystkie oddylatowane od nośnych.

Marzyły mi się dechy na legarach, ale będą chyba panele. A one jednak sztywne są. Mam wrażenie, że np. plastikowa piłeczka odbita od panela będzie dłyżej i głośniej na nim skakać niż na drewnie. Przy tej mojej otwartości przestrzeni martwię się o akustykę.

no to tak z moich obserwacji. Itong (lub BK :wink: ) niech cię nie martwi. Ja mam działówki z BK. Mój gabinet sąsiaduje z pokojem córki. Jak na ful rozkręci radio ale pozamykamy drzwi do pokojów, to ledwo słyszę. Nie przeszkadza. Czyli jednak ten BK nie jest taki akustyczny. Panele stukają. Zawsze i będą stukać. Chcesz miec cicho - kładź dywan. Albo chociaz daj podkład z korka pod te panele. Ale co byś nie robiła, to i tak najbardziej głos niesie przez klatkę schodową. też mam otwartą na salon. U mnie to jeszcze nie jest tak źle, bo, jak pisałam, mam firanki i trochę tłumią odbicia. Jeszcze fajniej jest u mojego wuja. On ma tzw dom nowoczesny - żadnych zasłon, na górze otwarta przestrzeń, na ścianach obrazy za szkłem... Na piętrze słychac każde słowo z salonu, z pietra na dół tak nie niesie :wink: A telewizor na dole mówi strasznie niewyraźnie (pogłos), zaś na górze słychać go całkiem dobrze... Żartujemy sobie, że powinni ustawić na dole sprzęt muzyczny ale odsłuchiwać go z góry.

Tak więc nie przejmuj się akustyką, bo i tak nie wiesz, jak będzie u ciebie :lol:

Potwierdzam, akustyka zależy i od otwartości pomieszczeń i od użytych materiałów. Moi rodzice mają praktycznie cały dół w płytkach, wielki hol z dużymi schodami (czytaj: duża dziura w stropie) no i niesie się jak cholera. Nie da się właściwie jednocześnie słuchać radia w kuchni i oglądać tv. Jeśli chodzi o panele to ponoć należy je albo 1. przykleić (podnosi to koszt i skomplikowanie położenia-samemu raczej trudno) 2 kupić takie z korkiem pod spodem 3 kupić piankę ale dobrej jakości. Będzie ponoć lepiej ale umówmy się, standardu drewna nie osiągniemy...[/img]

Majki: uWas na poddaszu folia jest na styropianie tylko? Czy rury do grzejników macie na stropie czy na styro? Czy u mnie te 10 cm to nie za mało?

Hmmm .... nie mam poddasza ... :roll: :wink: Tylko strych nieużytkowy. Dzieli go od domu sufit z GK, folie paro i 40 cm wełny.

pozdrawiam, majki

Widzę jeden minus domu - od kiedy go mam, to robię wigilię. Ale niech tam.

Wszystkim budującym życzę Ostatnich Świąt w Starym Domu; tym, co już mieszkają - kilku najbliższych lat bez remontów, wszystkim - wesołych i bogatych świąt :lol: :lol: :lol:

Ja tez życzę wszystkim wesołych świąt.

Coby w przyszłym roku staniały materiały budowlane a fachowcy obniżyli ceny, żeby w naszych poszukiwaniach zawsze spotykać życzliwych ludzi i żeby jeszcze nam się chciało budować.

Tak! Takich życzeń mi potrzeba i żeby się spełniły 8)

WESOŁYCH, POGODNYCH ŚWIĄT I WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE W NOWYM ROKU dla każdego kto tu zagląda :D :wink: