EZS 29.12.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 [złożę wniosek o WZ bo jakoś miejscowy plan się nie może (!) uchwalić od kilku miesięcy. Hmm, a gmina pojęła uchwałę o przystąpieniu do uchwalania planu zagospod.? Bo niestety często bywa, że od podjęcia uchwały do wejścia w życie planu nie wydają WZ. Śię lepiej dowiedz, ja dzięki naszej kochanej administracji straciłam rok... przez rok nie wydawali pozwoleń na budowę (choć u nas z troszkę innych powodów, bo plan był ale go zawiesili). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 29.12.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 jeszcze się pochwalę że mam odebraną instalację elektryczną i certyfikat energetyczny Gościa od certyfikatu wzięłam z allegro. 299 zeta, taniej sie chyba nie da http://audytcertyfikat.pl/ A ten certyfikat juz pokazywałaś kierbudowi czy komuś tam ? W sensie takim, czy jest ok i będzie akceptowany przy odbiorze ... ? Ale cena zaje.sta pozdrawiam, majki kurka, weź mnie nie strasz że może być cos nie tak... :) Na co mam zwrócić uwagę czy jest wszystko oki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 29.12.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Z-35 dokładnie nie wiem gdzie jest Zachodnia ale wiem gdzie jest kościół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 29.12.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 [złożę wniosek o WZ bo jakoś miejscowy plan się nie może (!) uchwalić od kilku miesięcy. Hmm, a gmina pojęła uchwałę o przystąpieniu do uchwalania planu zagospod.? Bo niestety często bywa, że od podjęcia uchwały do wejścia w życie planu nie wydają WZ. Śię lepiej dowiedz, ja dzięki naszej kochanej administracji straciłam rok... przez rok nie wydawali pozwoleń na budowę (choć u nas z troszkę innych powodów, bo plan był ale go zawiesili). W Lutomiersku plan jest napisany i we wrześniu był wyłożony do wglądu. Ktoś zgłosił uwagi, naniesiono poprawki w listopadzie wyłożyli i znów to samo. We wrześniu pani w Urzędzie Gminy powiedziała, że nie wydają WZ więc się wstrzymaliśmy. Teraz ta sama pani mówi , żeby składać wniosek o wydanie WZ (pewnie domyśla się, że to się może ciągnąć dłuuugo). Tylko w Polsce może tak być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 29.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 jeszcze się pochwalę że mam odebraną instalację elektryczną i certyfikat energetyczny Gościa od certyfikatu wzięłam z allegro. 299 zeta, taniej sie chyba nie da http://audytcertyfikat.pl/ A ten certyfikat juz pokazywałaś kierbudowi czy komuś tam ? W sensie takim, czy jest ok i będzie akceptowany przy odbiorze ... ? Ale cena zaje.sta pozdrawiam, majki kurka, weź mnie nie strasz że może być cos nie tak... :) Na co mam zwrócić uwagę czy jest wszystko oki... Ja tylko tak na razie pytam Bo sam nie znam tematu ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 29.12.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 w sumie to niedawno zaczęłam zabierać głos" na tym forum, ale nic o sobie nie napisałam, nie przedstawiłam się itp... tylko od razu przeszłam do spraw budowlanych; myślę, że mój brak kultury wynikł z faktu, że forum śledzę od dość dawna i czuję się jak bym tu była od wieków:) np. razem z mężem jesteśmy fanami dziennika Majkiego:) to dzięki niemu mamy fantastyczne okna! - choć on dopiero teraz się o tym dowiaduje:) dziękuję ci Majki to, żeby troszkę "zgubić" złe pierwsze wrażenie napiszę, że budujemy się od marca tego roku w górach Dobrońskich; właśnie osiągnęliśmy stan SSZ; teraz będzie wchodził do nas elektryk; także najlepsze dopiero przed nami! jak sobie pomyślę, że w lutym byłam przekonana, że wprowadzimy się na święta, które właśnie minęły, to... im dalej budowa posuwa się do przodu tym mam mniej czasu na cokolwiek... mąż pracuje a ja zajęłam się całkowicie sprawami naszego domu; kredyt się*powoli kończy a przed nami jeszcze tyle do zrobienia... reasumując - cieszę się, że jest takie forum, gdzie można się wiele dowiedzieć i podzielić własnymi spostrzeżeniami! bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjanmarek 29.12.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Niniejszym, wszem i wobec śpieszymy z informacją, że w dniu dzisiejszym staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami: POZWOLENIA NA BUDOWĘ!!!!!!! Jeny !!! Teraz to się dopiero zacznie jazda.... Ale szczęśliwi!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 29.12.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam, witam Moje "nieobecności" spowodowane wyczerpaniem limitu internetowego , to już chyba tradycja. Zatem po długiej przerwie witam wszystkich serdecznie, Lucjanmarek - gratuluję PNB, Arahijka - a Tobie SSZ Co do kominiarza - nie znam Tematu certyfikatów energetycznych jeszcze nie zgłębiłam Za to jestem świeżo po "Vacie" No i kładę kafelki - może własną firmę założę eeeeeee nie za męczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 29.12.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam, witam [...]Zatem po długiej przerwie witam wszystkich serdecznie, Lucjanmarek - gratuluję PNB, Arahijka - a Tobie SSZ [...] No i kładę kafelki - może własną firmę założę eeeeeee nie za męczące dziękuję jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o twoje umiejętności - widać to zwłaszcza na fotce z poziomicą laserową; obawiam się, że ja też będę zmuszona wziąć kafle w swoje ręce - na tym etapie fundusze się już totalnie skończą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 29.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 To z okazji poruszenia tematu cert. energetycznych.... Kiedy, tzn. na jakim etapie budowy go zdobywać??? Ciril_ciemność_widzę_ciemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 29.12.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam po świętach Może podpowiem coś w sprawie certyfikatów Jest to jeszcze jeden papierek potrzebny do złożenia dokumentów do odbioru domu. Można już o nim pomyśleć wcześniej, ale przynajmniej piec do ogrzewania być musi i powiem szczerze, że dom ocieplony już też być powinien, bo certyfikat wykonuje się w oparciu o stan istniejący więc jeżeli ocieplenie będzie założone po wykonaniu świadectwa to zmieni nam to charakterystykę enrgetyczną i zwyczajnie certfikat będzie nieważny, (a termin ważności ma jak dowód osobisty - 10 lat). Pewnie są osoby, które robią certyfikaty bez wizyty na budowie wtedy można ich "trochę" ściemnić, że mamy cośtam czego rzeczywiście nie ma Ale skoro i tak płacimy za to, to może warto zrobić rzetelnie, bo nie wiadomo co kiedy może nam się w życiu przydać A wiem to, bo sama robię certfikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 29.12.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Mam pytanie czy ktoś wie gdzie w Łodzi mogę znaleźć takie kafelki? SERENISSIMA TIMBER GOLDEN SADDLE Może się komuś "rzuciły " w oczy? na razie znalazłam tylko na allegro http://allegro.pl/item836822888_serenissima_timber_golden_saddle_plytki_deska.html Hmmmm moje marzenie - chciałabym zobaczyć jednak je na własne oczy i pomacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 30.12.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 [złożę wniosek o WZ bo jakoś miejscowy plan się nie może (!) uchwalić od kilku miesięcy. Hmm, a gmina pojęła uchwałę o przystąpieniu do uchwalania planu zagospod.? Bo niestety często bywa, że od podjęcia uchwały do wejścia w życie planu nie wydają WZ. Śię lepiej dowiedz, ja dzięki naszej kochanej administracji straciłam rok... przez rok nie wydawali pozwoleń na budowę (choć u nas z troszkę innych powodów, bo plan był ale go zawiesili). W Lutomiersku plan jest napisany i we wrześniu był wyłożony do wglądu. Ktoś zgłosił uwagi, naniesiono poprawki w listopadzie wyłożyli i znów to samo. We wrześniu pani w Urzędzie Gminy powiedziała, że nie wydają WZ więc się wstrzymaliśmy. Teraz ta sama pani mówi , żeby składać wniosek o wydanie WZ (pewnie domyśla się, że to się może ciągnąć dłuuugo). Tylko w Polsce może tak być... Plan zagospodarowania przestrzennego w Lutomiersku został uchylony dwa lata temu (trzy tygodnie po tym jak kupiliśmy działkę ). Do tego czasu, jak sam wiesz, wyłożyli go, poprawki nanoszą i tak wkółko. Jakbym miała czekać na ten plan to do emerytury bym sie nie wybudowała. Wystąpiliśmy o indywidualne warunki zabudowy. Bez problemu je dostaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 30.12.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam po świętach Może podpowiem coś w sprawie certyfikatów Jest to jeszcze jeden papierek potrzebny do złożenia dokumentów do odbioru domu. Można już o nim pomyśleć wcześniej, ale przynajmniej piec do ogrzewania być musi i powiem szczerze, że dom ocieplony już też być powinien, bo certyfikat wykonuje się w oparciu o stan istniejący więc jeżeli ocieplenie będzie założone po wykonaniu świadectwa to zmieni nam to charakterystykę enrgetyczną i zwyczajnie certfikat będzie nieważny, (a termin ważności ma jak dowód osobisty - 10 lat). Pewnie są osoby, które robią certyfikaty bez wizyty na budowie wtedy można ich "trochę" ściemnić, że mamy cośtam czego rzeczywiście nie ma Ale skoro i tak płacimy za to, to może warto zrobić rzetelnie, bo nie wiadomo co kiedy może nam się w życiu przydać A wiem to, bo sama robię certfikaty ile cuś takiego kosztuje?? Przyjeżdżasz na budowę i oceniasz wsio, tak?? I najlepiej żeby to było przed samym odbiorem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitaroo 30.12.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam wszystkich nowoprzybyłych, a tych "starszych" serdecznie pozdrawiam lucjanmarek GRATULACJE A tak przy okazji to ja tak z innej beczki... Z czego zbudować dom??? Ciepły, tani, etc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 30.12.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Polanka73My pierwszą działkę oglądaliśmy 1,5 roku temu w Albertowie i pan, który sprzedawał działki mówił, że są trochę cyrki z tym planem. Ale gmina wtedy ogłosiła przetarg na napisanie planu (nowego) więc widzieliśmy szansę i dalej szukaliśmy działki w okolicy. No i niestety znów to samo. szkoda tylko, że pani w gminie nas tyle wstrzymywała - mam nadzieję, że WZ wydadzą szybko.Polanka - do budowy odralniałaś tylko grunt pod dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.12.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Z czego zbudować dom??? Ciepły, tani, etc. styropian ma najlepszy współczynnik ciepła do ceny, do tego dobież sobie to co masz najtańszego pod ręką na ściany nośne i już masz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 30.12.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 To z okazji poruszenia tematu cert. energetycznych.... Kiedy, tzn. na jakim etapie budowy go zdobywać??? Z tego co wiem to certyfikat jest potrzebny przy odbiorze budynku. Certyfikaty moga wydawać wszystkie osoby z uprawnieniami architektonicznymi więc pewnie połowa naszych kierbudów mogłaby go wystawić. Jeśli ktoś nie ma uprawnień architekta to musi jakieś kursy i egzaminy kończyć i dopiero wtedy może wydawać takowy certyfikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitaroo 30.12.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 styropian ma najlepszy współczynnik ciepła do ceny, do tego dobież sobie to co masz najtańszego pod ręką na ściany nośne i już masz odpowiedź To wiem i mam zamiar dać go 20 cm (więcej to już chyba się nie opłaca - dużo droższe kołki i listwy startowe etc.) a tak w ogóle to chętnie był się wdał z Tobą w dyskusję o ogrzewaniu, ale to pieśń odległej przyszłości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes69 30.12.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mam pytanie czy ktoś wie gdzie w Łodzi mogę znaleźć takie kafelki? SERENISSIMA TIMBER GOLDEN SADDLE Może się komuś "rzuciły " w oczy? na razie znalazłam tylko na allegro http://allegro.pl/item836822888_serenissima_timber_golden_saddle_plytki_deska.html Hmmmm moje marzenie - chciałabym zobaczyć jednak je na własne oczy i pomacać HMMMMM........nie wiem czy wiesz ale stare polskie przysłowie mówi że ,,Towar macany należy do macanta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts