Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Ja mam systemowe Twister, oba od pewnego momentu obudowane cegłą a ponad dachem obłożone klinkierem:

- szybciej

- wkład ceramiczny

- była dobra cena

Pozdrawiam

No właśnie, te twistery są bardzo fajne, mają już niejako gotową część ponad dachem z klinkieru. robi to Zduńska Wola ale jak chciałam kupić, to w fabryce mi powiedzieli, ze tylko przez przedstawiciela a przedstawiciel nie był zainteresowany, żeby mi sprzedać :-? Podobno wtedy cała produkcja szła na eksport i sprzedażą na kraj nie byli zainteresowani. teraz może już znormalniało

U nas murarz robił sam, żadnej gotowej części nie było.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki wszystkim za odpowiedzi w moim temacie kominow murowanych i systemowych. Jak widac ile ludzi tyle rad, wiec mozna powiedziec ze niema konkretnych wytycznych na ten temat. Piszecie tez ze komin nalezy dostosowac do pieca czyli czym zamierzam palic. I tu jest to ze chce miec piec taki aby mozna bylo w nim wszystkim palic czyli ekogroszek mial wegiel i to co w domu czasami zostaje do spalenia. (i tu pojawia sie nastepny problem jaki piec aby byl dobry). Wiec nadal mam mieszne uczucia co do wyboru komina, ale szala przewaza za kominem systemowym, Zobacze jeszcze co mi powie moj murarz.

ps

sory ze tak gledze jak baba w ciazy ale poprostu jestem laik w tych tematach

Witam wszystkich budujących,

Mam znowu pytanko i proszę o informacje nt murarzy. Ile daliście za zrobienie samych ścian, sama murarkę. Fundamenty nie liczę, bo zrobimy sami, chodzi nam tylko o postawienie ścian. Płaci się za godzinę, czy za całość? czy za m2? Ile wy zapłaciliście???

Piszcie, piszcie, piszcie, bo nie wiemy ile możemy utargować/powiedzieć naszemu murarzowi!!!!!!!! :)

Mam znowu pytanko i proszę o informacje nt murarzy. Ile daliście za zrobienie samych ścian, sama murarkę. Fundamenty nie liczę, bo zrobimy sami, chodzi nam tylko o postawienie ścian. Płaci się za godzinę, czy za całość? czy za m2? Ile wy zapłaciliście???

Piszcie, piszcie, piszcie, bo nie wiemy ile możemy utargować/powiedzieć naszemu murarzowi!!!!!!!! :)

Uuuuu .. to było dawno temu :wink: Ale zwyczajowo raczej obowiązuje zasada : to jest do zrobienia ( zakres prac ) - za ile :wink:

Powinna wygrać opcja : najtaniej - najlepiej.

Ale to tylko w Erze :lol: :wink:

pozdrawiam, majki

musisz po prostu pojeżdzić z projektem i popytać. Ceny są zmienne

Ja jak zacynałam budowę miałam ugadanego murarza za 16000 za całość do dachu. Drugiego za 10000 To był 2006. Jednak zaczęłam w 2007 i ten, co chciał 16 mówił już 25 a ten od 10 doszedł do 16 :lol: A i to zależy, co wchodzi w zakres prac. Ale generalna zasada jest, że pokazujesz projekt i prosisz o cenę. I dokładnie zaznaczasz, za co ma być ta wycena (taras, słupy itd).

Witam

Mam pytanko - a właściwe kilka.

Po pierwsze gdzie szukać dobrego ( i oczywiście taniego :lol: ) wkładu kominkowego. Wiem że nie polecany jest sklep na Uniwersyteckiej ale nie wiem gdzie w związku z tym się udać.

Po drugie sytuacja jest taka: Kilka miesięcy temu robili mi ocieplenie dachu. Zrobili fajnie, wełną 20-tką i folią. Nie doszli tylko folią do okien połaciowych (2 sztuki) - zostawili kawałki folii tak, żeby to porządnie zrobić jak będą kończyć czyli robić KG.

No i w szparach między płytami OSB (dach z dachówki był deskowany właśnie OSB) a warstwą wełny (w przestrzeni na wentylacje) w czasie surowych mrozów pojawiła się wilgoć i szron (gdy dom nie był ogrzewany). Teraz jest ogrzewany, w związku z tym szron zniknął za to pojawiła się przepiękna pleśń. I teraz nie wiem czy to wina braku podbitki (i szpar między styro na ścianie a dachem) i po zrobieniu podbitki nie będzie kłopotu, czy też jest to źle zrobione ocieplenie dachu i mam się awanturować czy też kwestia parowania ścian i podłóg (tynków i wylewek) i normalna sprawa i w związku z tym nie powinienem się przejmować. No i czym walczyć z tą pleśnią?

Po trzecie czy może mi ktoś podać kolejność prac wykończeniowych? Bo dowiaduje się różnych rzeczy i już nie wiem... Mam tynki (CW) i wylewki. Jutro wchodzą ludzie od KG. Zostały drzwi wew., kominek, podłogi (płytki, deski, panele), schody, parapety wew., malowanie ścian, glazura, biały montaż i oczywiście meble :) i chrzani mi się kolejność...

Pozdrawiam

Ya

Wszystko zalezy od projektu i fachowcow.

Jedna ekipa, ktora robila u nas fundamenty (sierpien 2009) za sciany + wszystko co bylo do zrobienia do dachu zawolali 35.000, nastepna 28.000. W koncu znalezlismy za 18.000.

Ya

wilgoć jest normalna, u mnie az kapało

ale pleśń nie

jedna rada, jaką widzę, to pleśń zetrzeć czymś bójczym (nawet domestos jest dobry) a potem grzać i wietrzyć ze wskazaniem na to drugie. Masz za szczelny dom.

Po drugie sytuacja jest taka: Kilka miesięcy temu robili mi ocieplenie dachu. Zrobili fajnie, wełną 20-tką i folią. Nie doszli tylko folią do okien połaciowych (2 sztuki) - zostawili kawałki folii tak, żeby to porządnie zrobić jak będą kończyć czyli robić KG.

No i w szparach między płytami OSB (dach z dachówki był deskowany właśnie OSB) a warstwą wełny (w przestrzeni na wentylacje) w czasie surowych mrozów pojawiła się wilgoć i szron (gdy dom nie był ogrzewany). Teraz jest ogrzewany, w związku z tym szron zniknął za to pojawiła się przepiękna pleśń. I teraz nie wiem czy to wina braku podbitki (i szpar między styro na ścianie a dachem) i po zrobieniu podbitki nie będzie kłopotu, czy też jest to źle zrobione ocieplenie dachu i mam się awanturować czy też kwestia parowania ścian i podłóg (tynków i wylewek) i normalna sprawa i w związku z tym nie powinienem się przejmować. No i czym walczyć z tą pleśnią?

Potwierdzam co napisał EZS

Trzeba wietrzyc w miare możliwosci,wilgoc jeszcze bardziej sie uwidoczniła gdy zacząłeś grzac.Najlepiej uchylaj okna na dzien.

Witam

Po pierwsze gdzie szukać dobrego ( i oczywiście taniego :lol: ) wkładu kominkowego. Wiem że nie polecany jest sklep na Uniwersyteckiej ale nie wiem gdzie w związku z tym się udać.Pozdrawiam Ya

PPHU Panek ul. Stalowa - wybór ogromny od tanich po super drogie, dodatkowo do kupienia wszelkie potrzebne akcesoria.

Po trzecie czy może mi ktoś podać kolejność prac wykończeniowych? Bo dowiaduje się różnych rzeczy i już nie wiem... Mam tynki (CW) i wylewki. Jutro wchodzą ludzie od KG. Zostały drzwi wew., kominek, podłogi (płytki, deski, panele), schody, parapety wew., malowanie ścian, glazura, biały montaż i oczywiście meble :) i chrzani mi się kolejność...

Ja powiem jak u mnie było :

- tynki

- wylewki

- wszedł człowiek od ocieplenia sufitów i GK

- ja w międzyczasie płytki w kotłowni

- wszedł hydraulik do zrobienia kotłowni

- w tym czasie dalej człowiek od GK zrobił kominek, położył gres tam gdzie miał być

- zrobione łazienki

- potem szpachlowanie GK, pierwsze malowanie

- parkiety

... i tu na razie mam przerwę :lol: :wink:

Drzwi po parkietach, ostateczne malowanie też.

pozdrawiam, majki

Ja również pojeżdziłem z projektem do kilku ekip i rozpiętość była ogromna: od 56 tys za fundamenty, ściany, strop, schody do 35 tys za to samo + więźba. Cena na 2009 rok. Oczywiście po sprawdzeniu najtańszej ekipy (robili u znajomego) zdecydowałem się na nich i tak już zostało do dzisiaj, że teraz robią też wykończenie. Także rada - posprawdzaj u różnych ekip.

Powodzenia!

Nie szukaj najtańszych bo nie tędy droga.

Ja zrobiłem tak, że wybrałem ekipę najlepszą jaką udało mi się znaleźć, i z nimi targowałem się tak długo aż wszyscy byli zadowoleni z ceny.

Do tego tak im się u mnie podobało, że zrobili mi gratis ścianki działowe bo na nastepną budowę mieli wejść w poniedziałek a u mnie w środę skończyli.

Ja zrobiłem tak, że wybrałem ekipę najlepszą jaką udało mi się znaleźć, i z nimi targowałem się tak długo aż wszyscy byli zadowoleni z ceny.

Do tego tak im się u mnie podobało, że zrobili mi gratis ścianki działowe bo na nastepną budowę mieli wejść w poniedziałek a u mnie w środę skończyli.

widzisz tu jak ważne jest określić zakres prac za cenę :lol: dla mnie ścianki działowe są elementem budowy a tu jak widać były gratis :lol: :lol:

widzisz tu jak ważne jest określić zakres prac za cenę :lol: dla mnie ścianki działowe są elementem budowy a tu jak widać były gratis :lol: :lol:

No pewnie, że tak. Trzeba wiedzieć co trzeba zrobić i czego wymagać.

Ja dostałem ofertę z dokłądnym opisem tego co będzie zrobione i w jakiej cenie. Byłem świadomy tego co będzie potrzebne i ile trzeb będzie za to zapłacić.

Najgorsze jest jak się bierze za budowę ktoś kto nie ma o tym zielonego pojęcia i spotyka na swojej drodze "fachofców" którzy za każdy drobiazd każą sobie dopłacać. Mnie też to nie ominęło tak do końca.

Staram się unikać jak ognia osób, które nie są w stanie ocenić ile dana usługa ma kosztować.

Ścianki nie były gratis tylko mieli kilka dni przerwy i mi szef zaproponował, że mogą u mnie zostać i zrobią to bez żadnej dopłaty. W sumie on nie musiał ludzi na tych kilka dni wypuszczać, mieli zajęcie a koszt dla niego prawie żaden bo tak musiałby im zapłącić za nicnierobienie.

Witam

Po pierwsze gdzie szukać dobrego ( i oczywiście taniego :lol: ) wkładu kominkowego. Wiem że nie polecany jest sklep na Uniwersyteckiej ale nie wiem gdzie w związku z tym się udać.

Pozdrawiam

Ya

Ya wietrz, wietrz i jeszcze raz wietrz. To już któryś post , gdzie czytam, że ta pleśń się pojawia. Wydaje mi się, że to właśnie szczelność budynków, brak wentylacji i wysychanie mokrych ścian. Dlatego mi zależy, żeby zacząć grzać wczesną jesienią, żeby domek ogrzał się i wysechł latem, a ja tylko utrzymam. Chyba powinno być dobrze???