Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

...A u mnie wyszło 300, ale wiosną 2008 :wink:

Poniżej tekst z czasów montażu.

zużyłem:

rura prosta (1szt=2mb) - 12szt

płytka montażowa - 4szt

łuk 90° - 4szt

kolano 45° - 3szt

kolano 30° - 1szt

klej do PCV (mała puszka) - 1szt - jeszcze nie użyty

złączka (mufa) - 6szt

uchwyty do rur - 10szt

trójnik (2x45° Y) - 1szt

trójnik 45° - 2szt

Koszt powyższej instalacji - 280zł Brutto

Muszę dokupić jeszcze ok. 30mb przewodu 2x0,5˛ po niecałe 1zł /mb

...A u mnie wyszło 300, ale wiosną 2008 :wink:

Poniżej tekst z czasów montażu.

zużyłem:

rura prosta (1szt=2mb) - 12szt

płytka montażowa - 4szt

łuk 90° - 4szt

kolano 45° - 3szt

kolano 30° - 1szt

klej do PCV (mała puszka) - 1szt - jeszcze nie użyty

złączka (mufa) - 6szt

uchwyty do rur - 10szt

trójnik (2x45° Y) - 1szt

trójnik 45° - 2szt

Koszt powyższej instalacji - 280zł Brutto

Muszę dokupić jeszcze ok. 30mb przewodu 2x0,5² po niecałe 1zł /mb

To jeszcze musisz dodać koszt gniazd i ew. szufelki :wink:

pozdrawiam, majki

Witam wszystkich budujących,

Mam znowu pytanko i proszę o informacje nt murarzy. Ile daliście za zrobienie samych ścian, sama murarkę. Fundamenty nie liczę, bo zrobimy sami, chodzi nam tylko o postawienie ścian. Płaci się za godzinę, czy za całość? czy za m2? Ile wy zapłaciliście???

Piszcie, piszcie, piszcie, bo nie wiemy ile możemy utargować/powiedzieć naszemu murarzowi!!!!!!!! :)

Wszystko zalezy od projektu i fachowcow.

Jedna ekipa, ktora robila u nas fundamenty (sierpien 2009) za sciany + wszystko co bylo do zrobienia do dachu zawolali 35.000, nastepna 28.000. W koncu znalezlismy za 18.000.

I co? Zadowolony jesteś??? Jak jakość?? Możesz podsunąć namiary na priva na tę firmę?PILNIE SZUKAM...:

[email protected]

Witajcie

Na cito mam kupić drzwi do łazienki :-? bo mi Panowie nie mogą skończyć glazury póki drzwi nie kupię :roll:

Wszystko się "rozchodzi" o futrynę :x

Powiedzcie jakie macie drzwi? (porta? Dre?)

Gdzie je kupiliście? (może ktoś wie że gdzieś są w jakichś okazyjnych cenach?)

i najlepiej dostępne "od ręki" :roll:

Nie mogę czekać do targów budowlanych :(

U nas najpierw był glazurnik a póżniej drzwi, jeżeli kupisz ościeżnicę regulowana to założą ją na każde płytki.

No własnie, czemu nie moga tak zrobić ??? Tez tak mam, płytki do framugi, potem ościeznica regulowana na to i jechane :wink:

pozdrawiam, majki

Witam

Mam kolejny problem. Chciałem sobie zrobić podłączenie prądu od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki która będzie znajdować się w domu. I teraz tak. Jak mam działać, aby to miało ręce i nogi. Bo zleciłem to elektrykowi a on mi zrobił tak ze skrzynkę budowlana postawił mi zaraz za ta co jest w ogrodzeniu bo powiedzial ze inaczej nie mógł bo nie mam projektu na rozciągniecie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Jak to z tym faktycznie jest?

Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu

Witam

Mam kolejny problem. Chciałem sobie zrobić podłączenie prądu od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki która będzie znajdować się w domu. I teraz tak. Jak mam działać, aby to miało ręce i nogi. Bo zleciłem to elektrykowi a on mi zrobił tak ze skrzynkę budowlana postawił mi zaraz za ta co jest w ogrodzeniu bo powiedzial ze inaczej nie mógł bo nie mam projektu na rozciągniecie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Jak to z tym faktycznie jest?

Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu

Ja w planie zagosp. przestrzennego dołączonego do projektu budowlanego miałem wrysowanaą drogę kabla do domu. Dodatkowo było to ujęte w projekcie branżowym elektryki.

Ja ZE postawiło skrzynkę, to z Ojcem zakopalismy kabel do RB-etki wiszącej na szopie budowlanej. Potem jak szopa zniknęła ( > mruva :D ) to przedłużyliśmy kabel do domu...

OK, Ojcie jest elektrykiem to wiedział co i jak, ale 1100 zł to chyba szuka leszcza :wink: albo nie wiem co dokładnie ma zrobić.

Potem elektryk wkopał kabel docelowy i podprowadził do rozdzielni, ale to zupełnie inna bajka .. :wink:

pozdrawiam, majki

Witajcie

Na cito mam kupić drzwi do łazienki :-? bo mi Panowie nie mogą skończyć glazury póki drzwi nie kupię :roll:

Wszystko się "rozchodzi" o futrynę :x

Powinno być tak jak napisali mruva i majki chyba, że chcesz ościeżnicę taką metalową, to wtedy rzeczywiście trzeba przed glazurą. Ale to możesz podjechać do marketu i kupić samą taką ościeżnicę a drzwi zamówić takie jak chcesz w normalnym trybie (czekać trza, niestety :-? )

Nie mogę czekać do targów budowlanych
Na targach też nie dostaniesz "od ręki" :roll: Myślę, że tylko pooglądać można a i tak trzeba do sklepu iść zamówienie złożyc :roll: No chyba, że się mylę... :roll:

słuchajcie....

mam pytanie o okna a w szczególności:

profile GEALAN

firmę PRYZMAT

założenia moje podpowiadają pakiet 3xszyba 0,7 montowane w warstwie ściany, a nie w warstwie ocieplenia

ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

za wszelkie info - browarek 8)

pozdro

NETbet

Witajcie

Wielkie dzięki w sprawie drzwi:

czemu nie moga tak zrobić ??? Tez tak mam, płytki do framugi, potem ościeznica regulowana

Bo nie bierzemy ościeżnic regulowanych...czemu? bo w sumie w całym domu 1!!! dzrwi (akurat te) nadawałyby siędo ościeżnicy regulowanej. Reszta drzwi jest dokładnie na granicy muru, więc nie byłoby na co wykładać ościeżnic - zatem muszą być takie "wewnątrzmurowe" :roll: . A skoro drzwi mają do siebie pasować, to bezsensu jest tu dać taką ościeżnicę a gdzie indziej inną :-?

No chyba...

Jadę do Bel polu- pogadam z fachowcami :)

Yuka:

chyba, że chcesz ościeżnicę taką metalową, to wtedy rzeczywiście trzeba przed glazurą. Ale to możesz podjechać do marketu i kupić samą taką ościeżnicę a drzwi zamówić takie jak chcesz w normalnym trybie

Nie kapuję :-? To inne nie są metalowe? Czyli taka marketow ametalowa to taka jakie sąw blokach? A jakie "lepsze" ?

Co do prądu Pancerny też uważam że drogo szczegulnie za zrobienie RBki za ogrodzeniem

Majki napisał:

Ja w planie zagosp. przestrzennego dołączonego do projektu budowlanego miałem wrysowanaą drogę kabla do domu. Dodatkowo było to ujęte w projekcie branżowym elektryki

- Ja miałam tak samo. RBkę postawiono mi w ok połowie drogi, ale kabel był od razu takiej długości żeby potem starczył do domu, po prostu został zwinięty pod ziemią w kółko i na końcu RBka

Za wkopanie od licznika do RBki ok32m kabla +zrobienie i uzbrojenie RBki zapłaciliśmy 750zł

Netbet nie znam profili :-? nie pomogę. Ja mam Salamandra - do teraz mi się podobają :D

netbet - nie znam, nie pomoge

oleniek - zobacz na moje drzwi, tez mam tak jak piszesz - drzwi w wiekszosci tak, ze zaraz z boku jest sciana i oscieznic regulowanych zamontowac sie nie dalo.

Mamy oscieznice drewniane, kupowane razem z drewnianymi drzwiami. Montowane w lazienkach PO plytkach, NA plytki ...

Nie rozumiem po co glazurnicy chca oscieznice, niech zrobia plytki po calosci do konca otworu w murze... chyba ze chcesz wmurowywane metalowe oscieznice (jak w blokach gierkowskich??)

Jeśli jest ościeżnica stała i otwierana na zewnętrz łazienki to fachowcom chodzi o obrobienie narożnika i wewnątrz futryny. Musi wtedy już byż założona ościeżnica. Jeśli drzwi będą otwierane do srodka to wtedy byc może by się obeszło ale musieliby zrobić idealnie wymierzony otwór a po założeniu ościeżnicy poprostu byłoby łatwiej. A jeśli chodzi o sklepy to przejedz się do genbudu na brukową płytek mają bardzo dużo na stanie byc może drzwi też. W obi znajomy też czekał 4 tyg na sprowadzenie drzwi, Więc wszystko zależy jakie chcecie (i od szczęścia czy akurat takie sa na magazynie prawe, lewe o odpowiedniej szerokości)

Witam

a ja tu czegoś nie rozumiem. Masz przyłacze? Czyli w tej skrzynce w ogrodzeniu masz już prąd? To jakim cudem zrobili bez odbiornika? Zwykle jak robi się przyłącze, to ZE życzy sobie żeby coś było na działce - czyli odbiornik. D Bez tego nie chcą umowy podpisać, czyli robi się to jednocześnie. W każdym razie mój wykonawca przyłącza od razu postawił skrzynkę wewnątrz działki, choć o budowie to wtedy jeszcze nie myśleliśmy. Prąd był dla altanki.

a ja tu czegoś nie rozumiem. Masz przyłacze? Czyli w tej skrzynce w ogrodzeniu masz już prąd? To jakim cudem zrobili bez odbiornika? Zwykle jak robi się przyłącze, to ZE życzy sobie żeby coś było na działce - czyli odbiornik. D Bez tego nie chcą umowy podpisać, czyli robi się to jednocześnie. W każdym razie mój wykonawca przyłącza od razu postawił skrzynkę wewnątrz działki, choć o budowie to wtedy jeszcze nie myśleliśmy. Prąd był dla altanki.

Bylo tak zlozylismy wszystkie papiery do energetylki o przylacze, Eneretyka zlecila to firmie ktora przyjechala i przeciagla pod ziemia od slupa do miejsca gdzie chcielismy skrzynke z licznikiem. Firma postawila skrzynke ktora jest podzelona na gora i dol, Dol byl zamkniety na klucz a gore mozna bylo sobie otworzyc u tak wystawaly kable i bylo miejsce na przyszly licznik. I teraz poszlismy do elekrtyka(tzn zona bo ja poza krajem) i powiedziala ze chcemy od tej skrzynki przeciagnac kabel do domu pod fundamentami i tam w garazu postawic skrzyneczke czy ta jakas tam rbetke. I teraz 2 dni temu zadzwonil do zony elektryk ze juz wszystko zrobione. Zona zajezdza na dzialke a tam jest tak ze ta niby skrzynka (rbetka) co miala byc w garazu stoi zaraz za ta glowna skrzynka przy ogrodzeniu, bo niby niemamy projektu i nie mogl inaczej tego zrobic. A wyraznie mial mowione ze chcemy juz miec kabel podciagniety do domu pod fundamentami.

Zona zadzwonila do tej firmy co zakladala nam to przylacze od slupa do ogrodzenia i powiedzieli ze oni tylko robia tak projekt jak energetyka kaze czyli w tym naszym przypadku to od slupa do przylacza w ogrodzeniu a dalej to ju znasz biznas. I tu wlasnie jest ten nasz elektryk ktory chce 1100 zl.

ps

Podejrzewam ze jak szybko ja zalozyl tak szybko sobie ja wezmie bo moze ja sie nie znam, ale kase to ja umiem liczyc

czyli faktycznie musisz mieć projekt

i to z uzgodnieniami ZUD

to jest ten problem, że dawniej trzeba było robić projekty branżowe z projektem domu i pozwolenie dostawało się na komplet a teraz możesz wystąpić o pozwolenie bez przyłączy a przyłącza oddzielnie. Facet nie miał projektu, więc nie mógł ci połozyć kabla. On nie wiedział, czy np obok nie będzie "szedł" gaz lub woda itd.

Za samo postawienie RBtki chyba faktycznie sobie policzył.. Nie wiem, trzeba go zapytać, co jest w tej cenie.