majki 19.01.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Hej mam pytanko!!! Ile płaciliście za instalację odkurzacza centralnego?? Nic Sam zrobiłem, koszt wszystkich rurek na razie ( 3 gniazdka + 2 szufelki ) to jakieś 800 zł na razie. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 19.01.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ...A u mnie wyszło 300, ale wiosną 2008 Poniżej tekst z czasów montażu. zużyłem: rura prosta (1szt=2mb) - 12szt płytka montażowa - 4szt łuk 90° - 4szt kolano 45° - 3szt kolano 30° - 1szt klej do PCV (mała puszka) - 1szt - jeszcze nie użyty złączka (mufa) - 6szt uchwyty do rur - 10szt trójnik (2x45° Y) - 1szt trójnik 45° - 2szt Koszt powyższej instalacji - 280zł Brutto Muszę dokupić jeszcze ok. 30mb przewodu 2x0,5˛ po niecałe 1zł /mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.01.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ...A u mnie wyszło 300, ale wiosną 2008 Poniżej tekst z czasów montażu. zużyłem: rura prosta (1szt=2mb) - 12szt płytka montażowa - 4szt łuk 90° - 4szt kolano 45° - 3szt kolano 30° - 1szt klej do PCV (mała puszka) - 1szt - jeszcze nie użyty złączka (mufa) - 6szt uchwyty do rur - 10szt trójnik (2x45° Y) - 1szt trójnik 45° - 2szt Koszt powyższej instalacji - 280zł Brutto Muszę dokupić jeszcze ok. 30mb przewodu 2x0,5² po niecałe 1zł /mb To jeszcze musisz dodać koszt gniazd i ew. szufelki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj1975 20.01.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam wszystkich budujących, Mam znowu pytanko i proszę o informacje nt murarzy. Ile daliście za zrobienie samych ścian, sama murarkę. Fundamenty nie liczę, bo zrobimy sami, chodzi nam tylko o postawienie ścian. Płaci się za godzinę, czy za całość? czy za m2? Ile wy zapłaciliście??? Piszcie, piszcie, piszcie, bo nie wiemy ile możemy utargować/powiedzieć naszemu murarzowi!!!!!!!! Wszystko zalezy od projektu i fachowcow. Jedna ekipa, ktora robila u nas fundamenty (sierpien 2009) za sciany + wszystko co bylo do zrobienia do dachu zawolali 35.000, nastepna 28.000. W koncu znalezlismy za 18.000. I co? Zadowolony jesteś??? Jak jakość?? Możesz podsunąć namiary na priva na tę firmę?PILNIE SZUKAM...: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 20.01.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witajcie Na cito mam kupić drzwi do łazienki bo mi Panowie nie mogą skończyć glazury póki drzwi nie kupię Wszystko się "rozchodzi" o futrynę Powiedzcie jakie macie drzwi? (porta? Dre?) Gdzie je kupiliście? (może ktoś wie że gdzieś są w jakichś okazyjnych cenach?) i najlepiej dostępne "od ręki" Nie mogę czekać do targów budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 20.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Dzieki za informacje nt murarki, przydadzą się na pewno, mniej więcej nam rozjaśniły w która stronę się cenowo ukierunkowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 20.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Oleniek - my mamy porta kupowane w BelPolu na Tuwima ale tak na cito to chyba tylko w markecie budowlanym. U nas najpierw był glazurnik a póżniej drzwi, jeżeli kupisz ościeżnicę regulowana to założą ją na każde płytki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 U nas najpierw był glazurnik a póżniej drzwi, jeżeli kupisz ościeżnicę regulowana to założą ją na każde płytki. No własnie, czemu nie moga tak zrobić ??? Tez tak mam, płytki do framugi, potem ościeznica regulowana na to i jechane pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 20.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 WitamMam kolejny problem. Chciałem sobie zrobić podłączenie prądu od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki która będzie znajdować się w domu. I teraz tak. Jak mam działać, aby to miało ręce i nogi. Bo zleciłem to elektrykowi a on mi zrobił tak ze skrzynkę budowlana postawił mi zaraz za ta co jest w ogrodzeniu bo powiedzial ze inaczej nie mógł bo nie mam projektu na rozciągniecie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Jak to z tym faktycznie jest?Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.01.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam Mam kolejny problem. Chciałem sobie zrobić podłączenie prądu od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki która będzie znajdować się w domu. I teraz tak. Jak mam działać, aby to miało ręce i nogi. Bo zleciłem to elektrykowi a on mi zrobił tak ze skrzynkę budowlana postawił mi zaraz za ta co jest w ogrodzeniu bo powiedzial ze inaczej nie mógł bo nie mam projektu na rozciągniecie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Jak to z tym faktycznie jest? Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu Ja w planie zagosp. przestrzennego dołączonego do projektu budowlanego miałem wrysowanaą drogę kabla do domu. Dodatkowo było to ujęte w projekcie branżowym elektryki. Ja ZE postawiło skrzynkę, to z Ojcem zakopalismy kabel do RB-etki wiszącej na szopie budowlanej. Potem jak szopa zniknęła ( > mruva ) to przedłużyliśmy kabel do domu... OK, Ojcie jest elektrykiem to wiedział co i jak, ale 1100 zł to chyba szuka leszcza albo nie wiem co dokładnie ma zrobić. Potem elektryk wkopał kabel docelowy i podprowadził do rozdzielni, ale to zupełnie inna bajka .. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 20.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witajcie Na cito mam kupić drzwi do łazienki bo mi Panowie nie mogą skończyć glazury póki drzwi nie kupię Wszystko się "rozchodzi" o futrynę Powinno być tak jak napisali mruva i majki chyba, że chcesz ościeżnicę taką metalową, to wtedy rzeczywiście trzeba przed glazurą. Ale to możesz podjechać do marketu i kupić samą taką ościeżnicę a drzwi zamówić takie jak chcesz w normalnym trybie (czekać trza, niestety ) Nie mogę czekać do targów budowlanych Na targach też nie dostaniesz "od ręki" Myślę, że tylko pooglądać można a i tak trzeba do sklepu iść zamówienie złożyc No chyba, że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 słuchajcie.... mam pytanie o okna a w szczególności: profile GEALAN firmę PRYZMAT założenia moje podpowiadają pakiet 3xszyba 0,7 montowane w warstwie ściany, a nie w warstwie ocieplenia ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie... za wszelkie info - browarek pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 21.01.2010 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu drogo chce, RBT-ka gotowiec z bezpiecznikami to jakieś 250zł, założenie to góra 100zł, całość nawet ze szkicem przyłącza budowlanego dla ŁZE to maksimum 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 21.01.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witajcie Wielkie dzięki w sprawie drzwi: czemu nie moga tak zrobić ??? Tez tak mam, płytki do framugi, potem ościeznica regulowana Bo nie bierzemy ościeżnic regulowanych...czemu? bo w sumie w całym domu 1!!! dzrwi (akurat te) nadawałyby siędo ościeżnicy regulowanej. Reszta drzwi jest dokładnie na granicy muru, więc nie byłoby na co wykładać ościeżnic - zatem muszą być takie "wewnątrzmurowe" . A skoro drzwi mają do siebie pasować, to bezsensu jest tu dać taką ościeżnicę a gdzie indziej inną No chyba... Jadę do Bel polu- pogadam z fachowcami Yuka:chyba, że chcesz ościeżnicę taką metalową, to wtedy rzeczywiście trzeba przed glazurą. Ale to możesz podjechać do marketu i kupić samą taką ościeżnicę a drzwi zamówić takie jak chcesz w normalnym trybie Nie kapuję To inne nie są metalowe? Czyli taka marketow ametalowa to taka jakie sąw blokach? A jakie "lepsze" ? Co do prądu Pancerny też uważam że drogo szczegulnie za zrobienie RBki za ogrodzeniem Majki napisał: Ja w planie zagosp. przestrzennego dołączonego do projektu budowlanego miałem wrysowanaą drogę kabla do domu. Dodatkowo było to ujęte w projekcie branżowym elektryki - Ja miałam tak samo. RBkę postawiono mi w ok połowie drogi, ale kabel był od razu takiej długości żeby potem starczył do domu, po prostu został zwinięty pod ziemią w kółko i na końcu RBka Za wkopanie od licznika do RBki ok32m kabla +zrobienie i uzbrojenie RBki zapłaciliśmy 750zł Netbet nie znam profili nie pomogę. Ja mam Salamandra - do teraz mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 21.01.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 netbet - nie znam, nie pomogeoleniek - zobacz na moje drzwi, tez mam tak jak piszesz - drzwi w wiekszosci tak, ze zaraz z boku jest sciana i oscieznic regulowanych zamontowac sie nie dalo.Mamy oscieznice drewniane, kupowane razem z drewnianymi drzwiami. Montowane w lazienkach PO plytkach, NA plytki ... Nie rozumiem po co glazurnicy chca oscieznice, niech zrobia plytki po calosci do konca otworu w murze... chyba ze chcesz wmurowywane metalowe oscieznice (jak w blokach gierkowskich??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 21.01.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jeśli jest ościeżnica stała i otwierana na zewnętrz łazienki to fachowcom chodzi o obrobienie narożnika i wewnątrz futryny. Musi wtedy już byż założona ościeżnica. Jeśli drzwi będą otwierane do srodka to wtedy byc może by się obeszło ale musieliby zrobić idealnie wymierzony otwór a po założeniu ościeżnicy poprostu byłoby łatwiej. A jeśli chodzi o sklepy to przejedz się do genbudu na brukową płytek mają bardzo dużo na stanie byc może drzwi też. W obi znajomy też czekał 4 tyg na sprowadzenie drzwi, Więc wszystko zależy jakie chcecie (i od szczęścia czy akurat takie sa na magazynie prawe, lewe o odpowiedniej szerokości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.01.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam Mam kolejny problem. Chciałem sobie zrobić podłączenie prądu od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki która będzie znajdować się w domu. I teraz tak. Jak mam działać, aby to miało ręce i nogi. Bo zleciłem to elektrykowi a on mi zrobił tak ze skrzynkę budowlana postawił mi zaraz za ta co jest w ogrodzeniu bo powiedzial ze inaczej nie mógł bo nie mam projektu na rozciągniecie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Jak to z tym faktycznie jest? Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu a ja tu czegoś nie rozumiem. Masz przyłacze? Czyli w tej skrzynce w ogrodzeniu masz już prąd? To jakim cudem zrobili bez odbiornika? Zwykle jak robi się przyłącze, to ZE życzy sobie żeby coś było na działce - czyli odbiornik. D Bez tego nie chcą umowy podpisać, czyli robi się to jednocześnie. W każdym razie mój wykonawca przyłącza od razu postawił skrzynkę wewnątrz działki, choć o budowie to wtedy jeszcze nie myśleliśmy. Prąd był dla altanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 21.01.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a ja tu czegoś nie rozumiem. Masz przyłacze? Czyli w tej skrzynce w ogrodzeniu masz już prąd? To jakim cudem zrobili bez odbiornika? Zwykle jak robi się przyłącze, to ZE życzy sobie żeby coś było na działce - czyli odbiornik. D Bez tego nie chcą umowy podpisać, czyli robi się to jednocześnie. W każdym razie mój wykonawca przyłącza od razu postawił skrzynkę wewnątrz działki, choć o budowie to wtedy jeszcze nie myśleliśmy. Prąd był dla altanki. Bylo tak zlozylismy wszystkie papiery do energetylki o przylacze, Eneretyka zlecila to firmie ktora przyjechala i przeciagla pod ziemia od slupa do miejsca gdzie chcielismy skrzynke z licznikiem. Firma postawila skrzynke ktora jest podzelona na gora i dol, Dol byl zamkniety na klucz a gore mozna bylo sobie otworzyc u tak wystawaly kable i bylo miejsce na przyszly licznik. I teraz poszlismy do elekrtyka(tzn zona bo ja poza krajem) i powiedziala ze chcemy od tej skrzynki przeciagnac kabel do domu pod fundamentami i tam w garazu postawic skrzyneczke czy ta jakas tam rbetke. I teraz 2 dni temu zadzwonil do zony elektryk ze juz wszystko zrobione. Zona zajezdza na dzialke a tam jest tak ze ta niby skrzynka (rbetka) co miala byc w garazu stoi zaraz za ta glowna skrzynka przy ogrodzeniu, bo niby niemamy projektu i nie mogl inaczej tego zrobic. A wyraznie mial mowione ze chcemy juz miec kabel podciagniety do domu pod fundamentami. Zona zadzwonila do tej firmy co zakladala nam to przylacze od slupa do ogrodzenia i powiedzieli ze oni tylko robia tak projekt jak energetyka kaze czyli w tym naszym przypadku to od slupa do przylacza w ogrodzeniu a dalej to ju znasz biznas. I tu wlasnie jest ten nasz elektryk ktory chce 1100 zl. ps Podejrzewam ze jak szybko ja zalozyl tak szybko sobie ja wezmie bo moze ja sie nie znam, ale kase to ja umiem liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.01.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 czyli faktycznie musisz mieć projekti to z uzgodnieniami ZUD to jest ten problem, że dawniej trzeba było robić projekty branżowe z projektem domu i pozwolenie dostawało się na komplet a teraz możesz wystąpić o pozwolenie bez przyłączy a przyłącza oddzielnie. Facet nie miał projektu, więc nie mógł ci połozyć kabla. On nie wiedział, czy np obok nie będzie "szedł" gaz lub woda itd.Za samo postawienie RBtki chyba faktycznie sobie policzył.. Nie wiem, trzeba go zapytać, co jest w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek40lodz 22.01.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Szukam kogoś do adaptacji projektu gotowego na działkę ,a zarazem jako nadzór budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts