Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

nie rozumiem

jak te ściany są połączone? dostawione do siebie?

No wiec według tego co widzieliśmy, to wygląda tak, ze te ściany są krzywe (na dole jest mniejszy odstęp miedzy ścianami a na gorze jest dużo większy) i wcale do siebie nie przylegają. Widzieliśmy takie jakby druciane łączniki miedzy tymi dwiema ścianami które je chyba trzymają razem. Może ktoś z Was czytelników muratora zna się na tego typu systemie budowania, bo dla nas to jest bardzo dziwne.

Co do mojej erbetki to w sobote poszedlem do pana ktory ja zalozyl aby poprostu sobie ja sciagnol i wziol. Bo dla mnie to za drogo bylo za ta prace i jeszcze nie w tym miejscu postwail co chcielismy. Twierdzil ze jesli nie mamy projektu to nie mogl inaczej. Ale jak to mowia trzeba pochodzic i posprawdzac. Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt.

Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

A od wczoraj jestem taki chory ze juz odechcialo sie nam budowy z zona. Bylismy u murarzy i goscia od dachu, z rekomendacji podobno super. Przy murarzach raczej zostaniemy bo powiedzieli nam robocizny 28zl za m2 sciany i 35zl za m2 stropu, wiec i nie tanio i nie drogo, Ale ciesla nas dobil calkowicie. Wbil noz w serce i jeszcze pociagnol. Sama jego robocizna za dach to kosmos.

Oto ceny jakie nam podal:

wiezba - 9250zl

deskowanie i papa - 4470zl

Razem 13720zl

druga wersja jest taka ze Wiezba cheblowana - 13690zl

deskowanie i papa - 3990zl

blazeria

razem - 19840zl

i gdybysmy chcieli odrazu polozyc dachowke to dodatkowo 16898zl no i wtedy odchodzi to deskowanie i papa.

to wychodzi za sama prace dachu prawie 100zl za m2

wiec gdybysmy wzieli ta wersje z cheblowana wiezba i juz pokryciem dachowka to bysmy zaplacili 32750 zl za 350 m2 dachu

Co do mojej erbetki to w sobote poszedlem do pana ktory ja zalozyl aby poprostu sobie ja sciagnol i wziol. Bo dla mnie to za drogo bylo za ta prace i jeszcze nie w tym miejscu postwail co chcielismy. Twierdzil ze jesli nie mamy projektu to nie mogl inaczej. Ale jak to mowia trzeba pochodzic i posprawdzac. Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt.

Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

A od wczoraj jestem taki chory ze juz odechcialo sie nam budowy z zona. Bylismy u murarzy i goscia od dachu, z rekomendacji podobno super. Przy murarzach raczej zostaniemy bo powiedzieli nam robocizny 28zl za m2 sciany i 35zl za m2 stropu, wiec i nie tanio i nie drogo, Ale ciesla nas dobil calkowicie. Wbil noz w serce i jeszcze pociagnol. Sama jego robocizna za dach to kosmos.

Oto ceny jakie nam podal:

wiezba - 9250zl

deskowanie i papa - 4470zl

Razem 13720zl

druga wersja jest taka ze Wiezba cheblowana - 13690zl

deskowanie i papa - 3990zl

blazeria

razem - 19840zl

i gdybysmy chcieli odrazu polozyc dachowke to dodatkowo 16898zl no i wtedy odchodzi to deskowanie i papa.

to wychodzi za sama prace dachu prawie 100zl za m2

wiec gdybysmy wzieli ta wersje z cheblowana wiezba i juz pokryciem dachowka to bysmy zaplacili 32750 zl za 350 m2 dachu

No niestety za dach się ,,buli" i kazdy sie powinien z tym liczyc przy wyborze projektu.Mój dach bedzie dwuspadowy i zostanie mi kilkadziesiąt tys lna inne wydatki np na grupszą warstwe izolacji.

Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

Cóż

powodzenia

Dostałem wycenę robót wykończeniowych i proszę Was o porównanie ile Wy płaciliście:

- gładź gipsowa pod malowanie - 15 zł/m2

- ocieplenie poddasza wełna 20 cm + 5 cm, położenie płyt k-g, malowanie - 75 zł/m2

Dobre ceny?

Ja za ocieplenie poddasza na gotowo, czyli to wszystko co wymieniłeś płaciłam troszkę pow. połowy sumy o której piszesz, także dla mnie bardzo drogo.

Pozdrawiam

Ja z wykończeniówką na bieżąco więc się podzielę.

Okolice Pabianic./więc drogo..chyba/

Były trzy ekipy i ceny bez większych wahnięć podobne. Z zastrzeżeniem że nasz domek malutki więc ceny wyższe za metr.

Ocieplenie i zabudowa poddasza z malowaniem 60 zł/m2

gładź - 20zł/m2

płytki podłoga 35zł/m2

płytki łazienka 50 zł/m2

płytki klinkierowe /wewnątrz/ 50 zł/m2

kładzenie paneli 15zł/m2

biały montaż hmm.. ile u was za to?

panowie obiecali się wyrobić w miesiąc bo inaczej "im się nie opłaca" ... no obaczymy ;)

p.s

jedna ekipa wyceniła 60 zł/m2 a następnie dodała 300 zł za obróbkę okna dachowego. Odebrałam to jako próbę naciągnięcia inwestora tak jak próbę przekonania mnie do zrobienia zabudowy poddasza przed wylewkami /bo tak panom terminowo lepiej pasowało/

p.s

Mam do sprzedania mieszkanie na retkini 43m2 z wyposażeniem kuchni. Chętnych zapraszam na "priv"

Hmm, mam pytanie z serii głupich... :oops: co to jest do licha " BIAŁY MONTAŻ- KUCHNIA, ŁAZIENKA, WC" ????

To tylko armatura? A w kuchni? Meble kuchenne tez?

I jeszcze: ile płaciliście za wylewki? to za m2 się liczy?

senkju from de małtajn 8)

Według mnie biały montaż to montaż zlewów, kibelków, wanien, brodzików razem z kranami i zaworami ale musisz uściślić bo niektórzy pewnie będa chcieli dołożyć sobie do tego jakiś grosik.

Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

Cóż

powodzenia

W zasadzie, jak będziesz kiedyś tam się budował, to też nie musisz wydawać pieniędzy na jakiś tam projekt przecież murarze ci zrobią tak, że się będzie trzymało.

Elektryk, którego znalazłeś to bardzo cwana gapa bo jak kiedyś sąsiad cie podkabluje i przyjdzie do ciebie "przypadkiem" kontrola z inspekcji budowlanej to za taka samowolę zapłacisz tyle co za projekt i za jego usługi i za kilku jeszcze elektryków a odkręcenie tego będzie trwało kilka ładnych miesięcy.

Heejo,

Odnośnie instalacji elektrycznej i prowadzenia kabla głównego do budynku: ja miałam projekt. U mnie był wymagany.

Poza tym, moim zdaniem lepiej mieć projekt na wszystko. Projektant musi uwzględnić obowiązujące przepisy i powołać się na odpowiednie normy. Gdy urząd to zatwierdzi ma się głowę spokojną. Wtedy zleca się wykonanie zgodnie z projektem. W takiej sytuacji jest ktoś odpowiedzialny. (Projektant za zgodność z przepisami, wykonawca za zgodność z projektem). A jak będzie coś nie tak, to kto zawalił sprawę? - inwestor.

Pancerny, trochę ryzykujesz.

Pancerny ale jak dla mnie w sumie dość dziwne, że w projekcie adaptacji nie miałeś projektu przeciągnięcia kabla do skrzynki od planowanego ogrodzenia :roll:

Mój projektant wziął najbliższy słup (stoi po drugiej stronie ulicy) i od planowanej skrzynki w ogrodzeniu narysował kreskę, która ładnie pokazuje, gdzie wchodzi mi prąd do budynku...

Moim zdaniem architekt, który robił Ci adaptacje dał d...

Pancerny ale jak dla mnie w sumie dość dziwne, że w projekcie adaptacji nie miałeś projektu przeciągnięcia kabla do skrzynki od planowanego ogrodzenia :roll:

.

mam wrażenie, że on jeszcze nie ma projektu ani adaptacji :wink: Tym bardziej, że chce puszczać kabel POD fundamentem... Pod ławą???

A potem przyjdzie np gaz i się okaże, że nie można go podłączyć, bo się krzyżuje z tym zakopanym kablem :lol:

no ale pancerny to pancerny :wink:

Odnosnie cen na etapie wykonczeniowki to ja tez napisze jak to jest u mnie

ocieplenie poddasza: welna 15+10 cm, folia, zabudowa k-g, calosc szpachlowana bez malowania 50 zl/m2

polozenie plytek - 33 zl/m2

malowanie - 6 zl/m2

polozenie tynku silikatowego wewnatrz - 12 zl/m2

bialy montaz:

wanna - 150 zl

umywalka - 50 zl

miska wc - 80 zl

montaz geberitu - 80 zl

kabina prysznicowa - 200 zl

pozdrawiam

Troszke przesadzacie, z tym projektem nawet tu na forum gdzies tez czytalem ze tak sie robi jak mi zrobi elektryk i to jest bez zadnego ryzyka, Elektyryk ktory to bedzie robil to facet z wszystkimi uprawnieniami. Geodeta powykonawczo nanosi to na mapke.

Ale i tak wielki edzieki ze sie tak troszczycie o mnie.

ps.

A a mozecie powiedziec ile placiliscie za m2 wykonania wiezby dachowej