cysiekhh 23.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam,Nie mogliśmy się oprzeć i Wam nie pokazać jak buduje się domki w Belfaście.Oto fotka.... http://cysiekhh.republika.pl/sciana.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 nie rozumiemjak te ściany są połączone? dostawione do siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 23.01.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 nie rozumiem jak te ściany są połączone? dostawione do siebie? No wiec według tego co widzieliśmy, to wygląda tak, ze te ściany są krzywe (na dole jest mniejszy odstęp miedzy ścianami a na gorze jest dużo większy) i wcale do siebie nie przylegają. Widzieliśmy takie jakby druciane łączniki miedzy tymi dwiema ścianami które je chyba trzymają razem. Może ktoś z Was czytelników muratora zna się na tego typu systemie budowania, bo dla nas to jest bardzo dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 24.01.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Co do mojej erbetki to w sobote poszedlem do pana ktory ja zalozyl aby poprostu sobie ja sciagnol i wziol. Bo dla mnie to za drogo bylo za ta prace i jeszcze nie w tym miejscu postwail co chcielismy. Twierdzil ze jesli nie mamy projektu to nie mogl inaczej. Ale jak to mowia trzeba pochodzic i posprawdzac. Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia A od wczoraj jestem taki chory ze juz odechcialo sie nam budowy z zona. Bylismy u murarzy i goscia od dachu, z rekomendacji podobno super. Przy murarzach raczej zostaniemy bo powiedzieli nam robocizny 28zl za m2 sciany i 35zl za m2 stropu, wiec i nie tanio i nie drogo, Ale ciesla nas dobil calkowicie. Wbil noz w serce i jeszcze pociagnol. Sama jego robocizna za dach to kosmos.Oto ceny jakie nam podal:wiezba - 9250zl deskowanie i papa - 4470zl Razem 13720zl druga wersja jest taka ze Wiezba cheblowana - 13690zldeskowanie i papa - 3990zlblazeriarazem - 19840zl i gdybysmy chcieli odrazu polozyc dachowke to dodatkowo 16898zl no i wtedy odchodzi to deskowanie i papa.to wychodzi za sama prace dachu prawie 100zl za m2wiec gdybysmy wzieli ta wersje z cheblowana wiezba i juz pokryciem dachowka to bysmy zaplacili 32750 zl za 350 m2 dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes69 24.01.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Co do mojej erbetki to w sobote poszedlem do pana ktory ja zalozyl aby poprostu sobie ja sciagnol i wziol. Bo dla mnie to za drogo bylo za ta prace i jeszcze nie w tym miejscu postwail co chcielismy. Twierdzil ze jesli nie mamy projektu to nie mogl inaczej. Ale jak to mowia trzeba pochodzic i posprawdzac. Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia A od wczoraj jestem taki chory ze juz odechcialo sie nam budowy z zona. Bylismy u murarzy i goscia od dachu, z rekomendacji podobno super. Przy murarzach raczej zostaniemy bo powiedzieli nam robocizny 28zl za m2 sciany i 35zl za m2 stropu, wiec i nie tanio i nie drogo, Ale ciesla nas dobil calkowicie. Wbil noz w serce i jeszcze pociagnol. Sama jego robocizna za dach to kosmos. Oto ceny jakie nam podal: wiezba - 9250zl deskowanie i papa - 4470zl Razem 13720zl druga wersja jest taka ze Wiezba cheblowana - 13690zl deskowanie i papa - 3990zl blazeria razem - 19840zl i gdybysmy chcieli odrazu polozyc dachowke to dodatkowo 16898zl no i wtedy odchodzi to deskowanie i papa. to wychodzi za sama prace dachu prawie 100zl za m2 wiec gdybysmy wzieli ta wersje z cheblowana wiezba i juz pokryciem dachowka to bysmy zaplacili 32750 zl za 350 m2 dachu No niestety za dach się ,,buli" i kazdy sie powinien z tym liczyc przy wyborze projektu.Mój dach bedzie dwuspadowy i zostanie mi kilkadziesiąt tys lna inne wydatki np na grupszą warstwe izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia Cóż powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalc 24.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dostałem wycenę robót wykończeniowych i proszę Was o porównanie ile Wy płaciliście:- gładź gipsowa pod malowanie - 15 zł/m2- ocieplenie poddasza wełna 20 cm + 5 cm, położenie płyt k-g, malowanie - 75 zł/m2 Dobre ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Hmm, mam pytanie z serii głupich... co to jest do licha " BIAŁY MONTAŻ- KUCHNIA, ŁAZIENKA, WC" ???? To tylko armatura? A w kuchni? Meble kuchenne tez? I jeszcze: ile płaciliście za wylewki? to za m2 się liczy? senkju from de małtajn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.01.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dostałem wycenę robót wykończeniowych i proszę Was o porównanie ile Wy płaciliście: - gładź gipsowa pod malowanie - 15 zł/m2 - ocieplenie poddasza wełna 20 cm + 5 cm, położenie płyt k-g, malowanie - 75 zł/m2 Dobre ceny? Ja za ocieplenie poddasza na gotowo, czyli to wszystko co wymieniłeś płaciłam troszkę pow. połowy sumy o której piszesz, także dla mnie bardzo drogo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caramba4u 25.01.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ja z wykończeniówką na bieżąco więc się podzielę. Okolice Pabianic./więc drogo..chyba/ Były trzy ekipy i ceny bez większych wahnięć podobne. Z zastrzeżeniem że nasz domek malutki więc ceny wyższe za metr. Ocieplenie i zabudowa poddasza z malowaniem 60 zł/m2 gładź - 20zł/m2 płytki podłoga 35zł/m2 płytki łazienka 50 zł/m2 płytki klinkierowe /wewnątrz/ 50 zł/m2 kładzenie paneli 15zł/m2 biały montaż hmm.. ile u was za to? panowie obiecali się wyrobić w miesiąc bo inaczej "im się nie opłaca" ... no obaczymy p.s jedna ekipa wyceniła 60 zł/m2 a następnie dodała 300 zł za obróbkę okna dachowego. Odebrałam to jako próbę naciągnięcia inwestora tak jak próbę przekonania mnie do zrobienia zabudowy poddasza przed wylewkami /bo tak panom terminowo lepiej pasowało/ p.s Mam do sprzedania mieszkanie na retkini 43m2 z wyposażeniem kuchni. Chętnych zapraszam na "priv" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 25.01.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Hmm, mam pytanie z serii głupich... co to jest do licha " BIAŁY MONTAŻ- KUCHNIA, ŁAZIENKA, WC" ???? To tylko armatura? A w kuchni? Meble kuchenne tez? I jeszcze: ile płaciliście za wylewki? to za m2 się liczy? senkju from de małtajn Według mnie biały montaż to montaż zlewów, kibelków, wanien, brodzików razem z kranami i zaworami ale musisz uściślić bo niektórzy pewnie będa chcieli dołożyć sobie do tego jakiś grosik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 25.01.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia Cóż powodzenia W zasadzie, jak będziesz kiedyś tam się budował, to też nie musisz wydawać pieniędzy na jakiś tam projekt przecież murarze ci zrobią tak, że się będzie trzymało. Elektryk, którego znalazłeś to bardzo cwana gapa bo jak kiedyś sąsiad cie podkabluje i przyjdzie do ciebie "przypadkiem" kontrola z inspekcji budowlanej to za taka samowolę zapłacisz tyle co za projekt i za jego usługi i za kilku jeszcze elektryków a odkręcenie tego będzie trwało kilka ładnych miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 25.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Heejo,Odnośnie instalacji elektrycznej i prowadzenia kabla głównego do budynku: ja miałam projekt. U mnie był wymagany. Poza tym, moim zdaniem lepiej mieć projekt na wszystko. Projektant musi uwzględnić obowiązujące przepisy i powołać się na odpowiednie normy. Gdy urząd to zatwierdzi ma się głowę spokojną. Wtedy zleca się wykonanie zgodnie z projektem. W takiej sytuacji jest ktoś odpowiedzialny. (Projektant za zgodność z przepisami, wykonawca za zgodność z projektem). A jak będzie coś nie tak, to kto zawalił sprawę? - inwestor. Pancerny, trochę ryzykujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 25.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Pancerny ale jak dla mnie w sumie dość dziwne, że w projekcie adaptacji nie miałeś projektu przeciągnięcia kabla do skrzynki od planowanego ogrodzenia Mój projektant wziął najbliższy słup (stoi po drugiej stronie ulicy) i od planowanej skrzynki w ogrodzeniu narysował kreskę, która ładnie pokazuje, gdzie wchodzi mi prąd do budynku... Moim zdaniem architekt, który robił Ci adaptacje dał d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.01.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Pancerny ale jak dla mnie w sumie dość dziwne, że w projekcie adaptacji nie miałeś projektu przeciągnięcia kabla do skrzynki od planowanego ogrodzenia . mam wrażenie, że on jeszcze nie ma projektu ani adaptacji Tym bardziej, że chce puszczać kabel POD fundamentem... Pod ławą??? A potem przyjdzie np gaz i się okaże, że nie można go podłączyć, bo się krzyżuje z tym zakopanym kablem no ale pancerny to pancerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 25.01.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 ehhh, niech robi jak chce.... ręce już mi opadły a cycki to tylko kwestia czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 25.01.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Odnosnie cen na etapie wykonczeniowki to ja tez napisze jak to jest u mnieocieplenie poddasza: welna 15+10 cm, folia, zabudowa k-g, calosc szpachlowana bez malowania 50 zl/m2polozenie plytek - 33 zl/m2malowanie - 6 zl/m2polozenie tynku silikatowego wewnatrz - 12 zl/m2bialy montaz:wanna - 150 zlumywalka - 50 zlmiska wc - 80 zlmontaz geberitu - 80 zlkabina prysznicowa - 200 zl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 25.01.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Troszke przesadzacie, z tym projektem nawet tu na forum gdzies tez czytalem ze tak sie robi jak mi zrobi elektryk i to jest bez zadnego ryzyka, Elektyryk ktory to bedzie robil to facet z wszystkimi uprawnieniami. Geodeta powykonawczo nanosi to na mapke.Ale i tak wielki edzieki ze sie tak troszczycie o mnie. ps.A a mozecie powiedziec ile placiliscie za m2 wykonania wiezby dachowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.01.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dzięki za "biały montaż" A ile płaciliście za wylewki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.01.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A a mozecie powiedziec ile placiliscie za m2 wykonania wiezby dachowej 75 zł/m2 - więźba, deskowanie, papowanie, łaty, kontrłaty, ułożenie dachówek, wszystkie obróbki, montaż rynien, jedno okno dachowe. 2 lata temu. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts