Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Koszt wylewek (mater. i roboc.) 260m2 pow. całk. to u nas 8 tyś.

Folię i styropian układaliśmy sami.

Ja mam pytanie: mamy dom w stanie surowym zamkniętym.

Brakuje jeszcze pieca, kaloryferów, ocieplenia zewnętrznego,tarasu, podbitki, podłóg itp. Czy mogę wziąć kredyt hipoteczny na zakończenie budowy i jaki zakres zakupów (robocizny) on może obejmować (na sprzęt AGD chyba nie mam co liczyć :-?

Brakuje jeszcze pieca, kaloryferów, ocieplenia zewnętrznego,tarasu, podbitki, podłóg itp. Czy mogę wziąć kredyt hipoteczny na zakończenie budowy i jaki zakres zakupów (robocizny) on może obejmować (na sprzęt AGD chyba nie mam co liczyć :-?

Tak właśnie braliśmy, tylko mieliśmy "swoje" SSO. Niby wliczyliśmy w to co bierzemy też np. kuchnie, łazienki, drzwi wew. itp i bank nie krzyczał.

Pewno sporo zależy od banku i człowieka który nas "obsługuje".

pozdrawiam, majki

Koszt wylewek (mater. i roboc.) 260m2 pow. całk. to u nas 8 tyś.

Folię i styropian układaliśmy sami.

My też tak braliśmy ale troszke wcześniej bo już okna były opłacane z kredytu. W naszym banku kosztorys swoja drogą a zakupy swoją. Nie musieliśmy okazywać faktur, tylko raz przyjechał rzeczoznawca w połowie prac żeby ocenić co zrobione a po drugiej ostatniej transzy trzeba było okazać odbiór budynku i na tym koniec nikt nie wnikał na co dokładnie poszły pieniądze, byleby budowa oficjalnie była zakończona. Co prawda braliśmy stosunkowo mały kredyt więc na wiele sprzętu nie starczyło ale kuchnie łazienki i kilka mebli mamy.

Im więcej masz zrobione "za swoje", tym chętniej bank udzieli Ci kredytu hipotecznego. I wcale nie musi być tylko na budowę domu, możesz zwiększyć go o kwotę na dowolny cel (wakacje, samochód itp). Ważne, żeby wartość kredytu nie przekraczała wartości nieruchomości. Poza tym, im masz większy udział własny, tym lepsze warunki możesz wynegocjować.

Ja miałem działkę i wylane fundamenty jak zgłosiłem się po kredyt i nie było żadnego problemu (a mam w DB). Pracownik banku sam proponował zwiększenie kwoty (dla nich lepiej - wyższa prowizja), której nie musisz wykorzystać.

Powodzenia!

Czy ktoś poratuje mnie adresami miejsc w której mogę obejrzeć i zakupić blat do kuchni.

Przyznam się że nawet nie wiem jaki to ma być materiał. Planuje zakup kuchni z Ikei, blat również - niestety wczoraj byłam oglądać jeszcze raz i ekhm zwątpiłam wolałabym coś porządniejszego. :-?

Z czego macie blaty?

Pancerny u nas wyszło 40 zł/m2 za więźbę, deskowanie, foliowanie, łatowaniie, obróbki i krycie blachą.

Kiedy to robiliscie? Czy byliscie zadowoleni z fachowcow od dachu?

W zeszłym roku na jesień, krycie blachą jest jeszcze do skończenia, ale ogólnie jesteśmy zadowoleni z ich roboty.

Mają jeden minus, nabrali robót i przez deszcze jesienne wszystko im się poopóźniało. Do nas weszli z miesięcznym opóźnieniem :roll:

Czy ktoś poratuje mnie adresami miejsc w której mogę obejrzeć i zakupić blat do kuchni.

Przyznam się że nawet nie wiem jaki to ma być materiał. Planuje zakup kuchni z Ikei, blat również - niestety wczoraj byłam oglądać jeszcze raz i ekhm zwątpiłam wolałabym coś porządniejszego. :-?

Z czego macie blaty?

Co do blatów z IKEI nie mogę złego słowa powiedzieć. Używamy od 10 lat bukowy klejony. Jest super i nic się nie dzieje.

Co do blatu jaki będziemy mieć, to będzie razem z meblami od stolarza, więc kupowany "razem" :wink:

Jeśli by ktoś myślał o blacie kamiennym to niezmiennie polecę Labradoryt z Rokicińskiej.

pozdrawiam, majki

Co do blatów z IKEI nie mogę złego słowa powiedzieć. Używamy od 10 lat bukowy klejony. Jest super i nic się nie dzieje.

W tym właśnie problem że drewniane wyglądają okej. Ale ja potrzebuje czarny... 8) te prezentują się dosyć..eee "plastykowo"

pozdrawiam, majki

również pozdrawiam dziękując za odpowiedź

Ale ja potrzebuje czarny... 8)

No to jak czarny, to bym sie nie zastanawiał. Mamy parapety granitowe czarne, na zewnątrz. Dobra, powiem, sa zaje.ste 8) :wink:

Także na blat byłyby też wydaje mi się super, tylko je troche zaimpregnować i wypasik :D

pozdrawiam, majki

W tym właśnie problem że drewniane wyglądają okej. Ale ja potrzebuje czarny... 8) te prezentują się dosyć..eee "plastykowo"

albo drewno pociągnąć czarną bejcą a na to lakier...

ja mam malowane lakierem jachtowym - są 2 lata i nadal wyglądają ładnie