Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Witam

Czy ktos ma jakis namiar na tanich murarzy? Poobdzwanialam tych ktorzy, sa polecani na Muratorze, i albo murarka podrozala mimo kryzysu albo nie wiem co, mam pecha. Za maly domek 140m2 chca 25tys zl.....jak dla nas za duzo.

Czy ktoś ma namiar na jakichś tańszych pracowników?

Zależy, co wchodzi w tą pracę.

Ja za paproka zapłaciłam 16000 ale... dysperbitem malowałam sama, piach zasypywaliśmy sami, chudzial lał pracownik ekipy ale za oddzielną kasę, tarasu i podestu nie zrobił , musiałam wziąć inną ekipę, schodów też nie, bo mam drewniane. Zrobił ściany działowe, pomagał przy montażu komina systemowego, bo montował mąż.

Jeżeli byście płacili 25000 za ściany i to wszystko, co wymieniłam (zasypaniem, chudziak, taras, schody), to uważam, że tanio.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie polecam za to wychwalanego tu Marka Ossendowskiego. Wprawdzie pan jest bardzo miły ale dwukrotnie się z nim umawiałem a potem czekałem na wycenę, która miała przyjść e-mailem. Nie przyszła.

Być może Pan Marek ma zbyt dużo pracy, nie zmienia to faktu, że zupełnie mnie zlekceważy

No co prawda to prawda, tez czekaliśmy na wycenę od Ossendowskiego M i sie nie doczekaliśmy e-mailem. Musieliśmy bezpośrednio do biura iść. Jak uslyszlelismy wycenę to aż usiadałam, - 15 tys zl.

Mam nadzieje ze ten Pan Jacek jest tańszy. To murarka calego domu 170m2 wynosi 20tys, a on za same kable i rozdzielnice wola 15 tys.

A ja bardzo polecam Pana Marka. I za sposób wykonania i za podejście i za całokształt. :D

I chyba przede wszystkim za obsługę "posprzedażową" :wink: Cokolwiek by się nie działo z instalacją, moge liczyć na wsparcie i pomoc.

I jesli moge uwagę, to takie dyskusje nie na "tablicy", do tego służy nasza grupa tutaj. :)

pozdrawiam, majki

nie wiem, czy Marek Ossendowski nadal jest taki, jak był, ale wiem, że udało mu się przeforsować cudem pewien wniosek racjonalizatorski małża, za który omal omal byśmy karę płacili :wink: Bardzo ciepło go wspominam :lol:

Witam.

Czy ktoś z Szanowynych forumowiczów korzystał z oferty sklepu CER-GRES z Opoczna? Jeżeli tak,to prosze o wszelkie opinie. Z góry dziekuję.Pozdrawiam.

Nie korzystałem ale wiem jedno że warto jechac do Opoczna po glazure ze wzgędu na ilość sklepów i hurtowni,a i ceny kilkadziesiąt% niższe(końkurencja).

My jeszcze do bloku kupowaliśmy nie we Opocznie ale w Tomaszowie Mazowieckim. Jak się wjeżdża do Tomaszowa po prawej stronie jest taki duży sklep firmowy Ceramiki Paradyż.

Taniej może i trochę jest ale nam się i tak spodobało bardziej gres w drugim gatunku i takowy za jakies grosze kupiliśmy. Tylko trzeba było najpierw z magazynierem pogadać co mają w magazynie na stanie.

Witam,

o podobną pomoc poprosiłam w innym wątku, dot,. robiórek i nadbudowy, teraz więc pozwalam sobie skopiowac moje pytanie, bo nie wiem, czy ktos z Was trafi na tamten watek, a mam nadzieję, że moi "Łodzianie" bardziej mi pomogą, o ile ktoś z Was miał doświadczenie w podobnym projekcie; będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc...

Mam problem z oceną wyceny murarzy i tu prośba o Wasz komentarz:

Rozbudowa wiąże się (z grubasza) z następującymi etapami:

- robiórka garażu 50m2, który stoi "przyklejony" do budynku mieszkalnego. Będą nowe fundamenty zbrojone + na nowo postawiony "taki sam" garaż.

Satry garaż jest z pustaka i cegły, dach blacha nieocieplona i nic poza tym.... Nowy garaż powstanie z porothermu 25-tki.

- następnie, nad garażem powstaną pomieszczenia mieszkalne, ok. 50m2, które "zrównają się" z I-szym pietrem istniejącego budynku.

- II-gie pietro to będzie juz lekka konstrukcja stalowa + konstrukcja stalowa dachu + pokrycie dachowe, czyli robota murarzy już się własciwie skończyła jesli nie liczyć jednej ściany ogniowej, po jednej stronie budynku, która osiagnie wysokość II-go pietra, bo na niej oprze się dach.

- całość fundamentów całego budynku ma być "odkopana" i ocieplona, i to jeszcze ma zrobic ta sama ekipa.

- Oczywiscie w związku z tym, ze to troche tez "przeróbka", sa jakies roboty do wykonania w środku, typu zburzenie ściany, postawienie nowych schodów, ścianek działowych itd.

Za całość, czyli roboty przygotowawcze i robiórkowe garażu i dachu nad I-szym pietrem + ocieplenie fundamentów + postawienie tej niewilekiej ilóści murów, murarze "zaśpiewali sobie" 66.000 zł... (to same rozbiórki + mury, bez konstrukcji II-go pietra, bez dachu - bo to bedzie stalowe i to beda robic dekarze - nawet bez ocieplenia ścian budynku...).

I teraz nie wiem... bo jakby to był nowy dom, to wydawałoby mi się do strasznie drogo.... Ale nie wiem, jak z tą rozbiórką.... Niby "szefowa się nie marwti", zrobimy na czysto z wywozem gruzu i wszystkiego itd itp, ale moje pytanie nadal brzmi: CZY TO DUŻO??? Nie wiem, ile sobie ekipy spiewaja za same robiórki, wiec trudno mi bardzo to ocenić....

JESLI PODZIELE TO NA ILOŚĆ NOWOpowstałych metrów (130m2), to wychodzi 507 zł za 1 m2...Ale własciwie nie powinnam tak robic, bo całe drugie pietro to kontrukcja stalowa i to juz nie ich robota, a z kolei zanim powtsana nowe metry to trzeba stare zburzyć, w środku przerobic... Sama juz nie wiem...?

Skomentujcie proszę - czy to dużo???

słuchajcie....

mam pytanie o okna a w szczególności:

profile GEALAN

firmę PRYZMAT

założenia moje podpowiadają pakiet 3xszyba 0,7 montowane w warstwie ściany, a nie w warstwie ocieplenia

ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

za wszelkie info - browarek 8)

pozdro

NETbet

najlepiej to w warstwie ocieplenia (koszta sporo wyższe z powodu specjalnych kotew SFS). Jak już to częściowo w warstwie ocieplenia a reszta na wysokości muru. Dodatkowo tzw ciepły montaż.

słuchajcie....

mam pytanie o okna a w szczególności:

profile GEALAN

firmę PRYZMAT

założenia moje podpowiadają pakiet 3xszyba 0,7 montowane w warstwie ściany, a nie w warstwie ocieplenia

ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

za wszelkie info - browarek 8)

pozdro

NETbet

najlepiej to w warstwie ocieplenia (koszta sporo wyższe z powodu specjalnych kotew SFS). Jak już to częściowo w warstwie ocieplenia a reszta na wysokości muru. Dodatkowo tzw ciepły montaż.

- robiórka garażu 50m2, który stoi "przyklejony" do budynku mieszkalnego.

- II-gie pietro to będzie juz lekka konstrukcja stalowa + konstrukcja stalowa dachu + pokrycie dachowe,

- całość fundamentów całego budynku ma być "odkopana" i ocieplona, i to jeszcze ma zrobic ta sama ekipa.

- Oczywiscie w związku z tym, ze to troche tez "przeróbka", sa jakies roboty do wykonania w środku, typu zburzenie ściany, postawienie nowych schodów, ścianek działowych itd.

Skomentujcie proszę - czy to dużo???

Punkt pierwszy - bierzesz koparkę i koparka to rozwala. Cena - czas pracy za godzinę. Jeszcze ci gruz poprzewozi tam, gdzie ma leżeć. jeżeli jednocześnie zamówisz transport to właduje na samochód. Gruz łatwo oddasz, sporo ludzi potrzebuje. Jest sens wywozić łącznie z tym z środka. Czyli harmonogram - najpierw znajdujesz ekipę do środka, wywalają co trzeba, potem szukasz odbiorcy na gruz a potem zamawiasz koparkę. :wink:

Teraz środek -daj do wyceny kilku ekipom. Koszt burzenia metra jest zwykle porównywalny z kosztem budowy metra.

Odkopanie i ocieplenie... Hm, ja bym to zrobiła sama, ale jeżeli chcesz zlecić to tu nie potrzeba murarzy a jedynie faceta z łopatą. To bym zostawiła na koniec i pogadała z chłopakami z ekipy (tymi pomocnikami) czy może chcą potem zarobić trochę...

66000 - chyba przesadzili albo sprawiłaś wrażenie bardzo bogatej :D

Witajcie,

ja nietypowo dzisiaj...

czy ktos mieszka/pracuje/przejezdza w okolicy ul. Brukowej? I chcialoby mu sie...

Mam do odebrania torbe na kolkach w sklepie, kupilam ja w grudniu i od tamtej pory prosze Bratowa zeby mi ja odebrala, ale stosunki mamy kiepskie :evil:

Zaraz dostane negatywa z allegro, a moze komus chcialoby sie w moim imieniu torbe odebrac i do wiosny spotkac sie na mojej budowie i ja przy okazji obejrzec? W ktoras sobote? Za pare piw? :)

wiem, glupio troche, ale nie mam kogo prosic szczerze mowiac

Jakby co prosze o info na priv zeby nie zasmiecac watku.

Z gory dziekuje :)

czyżby perspektywa kilku piw zrobiła swoje ... :D :wink:

ja mogę honorowo zrezygnować z piwa chociaż ostatnio muszę je pić i to nawet w celach leczniczych.

Ot, tak sobie pomyślałem ja pomoge komuś ten ktoś pomoże komuś innemu i może ten trzeci ktoś pomoże mojej żonie i wtedy będzie miała lepszy humor i .....