Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Murek cudo!!

Jeszcze domu nie ma, a już mi ślinka cieknie na taką kostkę... :oops:

Zwłaszcza, że ceny są fajne.

Jeszcze żeby robocizna nie była taka droga... :roll: Wychodzi więcej niż za materiał :-? a jeszcze za taki nieregularny łupek pewnie biorą drożej, nie?

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Niestety ja muszę kostkę a nie łupek. I to grubą kostkę. Przez mój podjazd czasem woda z ulicy sobie płynie, wymyje wszystko.

A jednak betonowa w porównaniu z granitową wychodzi taniej i robocizna i sama kostka..

Nadal szukam niedrogiej kostki i niedrogiego układacza....

To ja bym prosił namiary na kostkę.

My wybraliśmy kostkę granitową, u teścia jest kostka betonowa (pol-bruk - chyba) i po 9 latach zaczyna się kruszyć itd., a tuż obok u sąsiada kładli granitową mniej więcej w tym samym czasie i tam jedynie ładnie mchem zarosła w wypełnieniach. Cenowo myślę, że są to podobne pieniądze.

Z góry dzięki za namiary!

Widze, że w grupie łódzkiej mocno rozpędził się temat kostki granitowej

Ja pokaże Wam coś takiego - Kostka brukowa z kamienia polnego:

http://images50.fotosik.pl/170/d7e4ea85e6396491med.jpg

http://images37.fotosik.pl/166/5aee8c1b5e1cd38emed.jpg

http://images41.fotosik.pl/242/e7eb118856504428med.jpg

super i piękne, ale ja nie mam kasy!!!!!

opcję "najtaniej" poproszę

Myslałam, ze sobie zrobię podjazd na spokojnie, jak uzbieram, ale po tym utonięciu w błocie czuję silną potrzebę TERAZ

Niestety ja muszę kostkę a nie łupek. I to grubą kostkę. Przez mój podjazd czasem woda z ulicy sobie płynie, wymyje wszystko.

A jednak betonowa w porównaniu z granitową wychodzi taniej i robocizna i sama kostka..

Nadal szukam niedrogiej kostki i niedrogiego układacza....

\

kostka brukowa ma właściwie dwie grubości 6cm i 8cm. Cena 6cm zaczyna sie na allegro od 25 zł. Grubość 8 cm jest już sporo droższa bo ok 40 zł (są tańsze oferty ale bez transportu z fabryki).

Kostka granitowa ma wiecej rozmiarów:

4/6 najmniejszy ok 9-10 metrów z tony (ok 30-35 zł przy zamówieniu całosamochodowym)

7/9 ok 6 metrów z tony (cena do 50 zł)

8/11 ok 4,5 metra z tony

15/17 ok 2.5 metra z tony

Układanie kostki granitowej nie powinno byc dużo droższe (nieregularny łupek to co innego). A w terenie podmokłym podbudowa i tak jest najważnieszja bez względu jaki rodzaj materiału się daje, ale już to jest do dyskusji z wykonawcą.

Mam 2 pytania co do materiałów budowlanych

1.Atest do materiałów budowlanych. Czy posiadanie takiego atestu na każdy materiał jest obowiązkowe i bez tego ciężko zrobić odbiór domu?

2. Zwrot VAT. Czy można wystąpić o zwrot VAT-u jeśli materiały kupiłem przed pozwoleniem na budowę?

dzieki popcarol ... to jeszcze muszę poszukac o tym zwrocie VAT:)

A pytam o atest bo w jednym składzie mi troche chyba naściemniali o tym atescie zeby u nich wziął... ale ceny mają o 40 % wyższe niż gdzie indziej...

A tak w ogóle pytanko do osob które mają strop Teriva... gdzie kupowaliście i czy jesteście zadowoleni z jego jakości.

Mam 2 pytania co do materiałów budowlanych

1.Atest do materiałów budowlanych. Czy posiadanie takiego atestu na każdy materiał jest obowiązkowe i bez tego ciężko zrobić odbiór domu?

2. Zwrot VAT. Czy można wystąpić o zwrot VAT-u jeśli materiały kupiłem przed pozwoleniem na budowę?

1. tylko beton ma mieć atest do wglądu, nie musisz brać ale żebyś wiedział, co lejesz

2. można, ja tak miałam