Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Tez mialam bardzo dobra wycene z Abatexu. Mielczarek ma okna Schueco, nasze wycenili na prawie 2x drozej niz okna Rabien na ktore w koncu sie zdecydowalismy. Nie wiem czy sa warte swojej ceny, z naszych na razie jestesmy zadowoleni. Projektantka z ktora na owczesnym etapie wspolpracowalam powiedziala ze jesli roznica jest az taka, to tez by odpuscila. Zwlaszcza ze ze wzgledu na nia mielismy niby u Mielczarka dobre ceny dostac... :roll:

Gdy ja wybierałem okna (2 lata temu) też zastanawiałem się nad Abatexem.

Pamiętam, że było wtedy sporo dobrych opinii o tej firmie na FM.

Mnie nie przekonali. Teraz już dobrze nie pamiętam czym mi podpadli, ale wiem, że było kilka rzeczy, co do których miałem wątpliwości.

W pamięci utkwił mi tylko jakiś trzeci grzybek :lol: , który ostro reklamowali, że jest gratis, a chyba do niczego nie był potrzebny :wink: (o ile dobrze pamiętam trzeba było rozbudować (dopłacić) okucia, żeby ten grzybek był przydatny)

Wrzuć w wyszukiwarkę "abatex" - myślę, że sporo znajdziesz.

Ja trafiłem np. na to:

http://forum.muratordom.pl/post2417863.htm?highlight=abatex#2417863

Rzadko zaglądam do tego wątku, bo region nie mój, ale wszystkim potencjalnym szukaczom okien mogę polecić przed ich zakupem odwiedziny stronki http://www.oknotest.pl. To prawdziwa kopalnia okiennej wiedzy, czytasz i wiesz, nie wiesz, to dzwonisz i wiesz. Mnie przynajmniej bardzo pomogli to i owo pojąć. No i najważniejsze, nie ściemniają o jakichś tam trzecich grzybkach, bo oknami nie handlują, a o tych plastikowych oknach, to kurna wiedzą chyba wszystko.

Wielkopolska pozdrawia :D

EZS, jak poszukiwania bruku i układacza ? Jestem tym żywotnie zainteresowany bo błoto u mnie po kostki a pewnie niedługo będzie po łydki.

Mam dostać jakieś namiary na takią kostkę betonową, jak rozeznam co i jak to dam znać :)

Jestem rozdarta

po pierwsze mam 2 namiary na brukarzy z forum i jeden ze sklepu ale jeszcze nie dzwoniłam. Śnieg pada...

A co do kostki, to jest ona powodem mojego rozdarcia. Albo kupię po 25 z allegro, ale tam jest taka zwykła, prostokątna, a mnie się marzą łuczki. Do luków potrzebne sa kostki trapezowe, a te są od razu droższe no i nie łapię zasad zkupu - mam zrobić projekt i policzyć te łuczki czy kupić same trapezowe czy jak? W kazdym razie jestem rozdarta między brakiem kasy a chęcią posiadania falujących ścieżek :-?

EZS, a możesz zdradzić ceny tych osób z forum. Nawet nie podawaj może kto, tylko zakres cen i czy "wydają" się sensowni ... ?

Bo tez ten temat powoli do mnie "dociera" :-?

pozdrawiam, majki

na razie nie dzwo9niłam

będę w tym tygodniu, jak się dowiem, to podam

2. Zwrot VAT. Czy można wystąpić o zwrot VAT-u jeśli materiały kupiłem przed pozwoleniem na budowę?

2. można, ja tak miałam

Uwaga, u mnie w US Teofilów Pani stwierdziała, że nie ma mowy o zwrocie za zakupy sprzed terminu pozwolenia na budowę.

Najlepiej spytaj w swoim US, żeby później nie było że się dowiedziałaś gdzieś tam a tu ZONK w ustawie jest tak i tak i nie oddadzą Ci.

Osoba fizyczna, która poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych przed datą uzyskania pozwolenia na budowę, ale która w dniu składania wniosku o zwrot posiada już pozwolenie na budowę, ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych z tego tytułu. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 01.07.2009 r. nr IPPB2/415-288/09-4/AK.

Zatem osoba fizyczna, która poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych przed datą uzyskania pozwolenia na budowę, ale która w dniu składania wniosku o zwrot posiada już pozwolenie na budowę, ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych z tego tytułu.(…)”

Pełną treść interpretacji można przeczytać na stronie Ministerstwa Finansów sip.mf.gov.pl/sip

P.S. Pozdrawiam, Aneta

Witam serdecznie całą grupę Łódzką ...

zakupiliśmy w castoramie oczyszczalnię przydomową....dla 4 , 5 osób 2000 l

bardzo fajna cena.... 1987 zł jest kompletna .. tzn zbiornik , rury , studzienka rozdzielcza ...

jeżeli ktoś rozgląda się za oczyszczalnią to ta ma chyba :D fają cenę....

mam takie pytanie ... podpowiedzcie jaką średnicę powinny mieć rurki do podłogówki....

czy takie 16x 2,0 mm to wystarczający przekrój czy powinien być większy?

pozdrawiam ....

M

2. Zwrot VAT. Czy można wystąpić o zwrot VAT-u jeśli materiały kupiłem przed pozwoleniem na budowę?

2. można, ja tak miałam

Uwaga, u mnie w US Teofilów Pani stwierdziała, że nie ma mowy o zwrocie za zakupy sprzed terminu pozwolenia na budowę.

i.

a gdzie to jest napisane??? :o :o :o

większość materiałów miałam kupionych przed otrzymaniem pozwolenia, dowiadywałam się i telefonicznie i przy składaniu, nikt nigdy nie negował! Zresztą wiele osób na forum pisało to samo. Weź proś podstawę prawną, jeżeli ci odmówili

2. można, ja tak miałam

i.

a gdzie to jest napisane??? :o :o :o

większość materiałów miałam kupionych przed otrzymaniem pozwolenia, dowiadywałam się i telefonicznie i przy składaniu, nikt nigdy nie negował! Zresztą wiele osób na forum pisało to samo. Weź proś podstawę prawną, jeżeli ci odmówili

Mi nie odmówili bo ja nie mam faktur z datą sprzed pozwolenia na budowę i tego problemu nie mam ale w rozmowie to wyniknęło jakoś tak.

Poza tym kawałek ustawy:

2. Prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje, pod warunkiem że osoba fizyczna posiada:

1) prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z późn zm.3)) albo tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w przypadku inwestycji określonej w art. 3 ust. 1 pkt 3;

2) pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane wymagane jest takie pozwolenie.

3. W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim kwota zwrotu, obliczona zgodnie z art. 3 ust. 5-7, dotyczy łącznie obojga małżonków.

Podejrzewam, że różnie sobie można interpretować zapisy w ustawie ale jak znam życie to pewnie w części urzędów można dawać faktury z wcześniejszą datą i nikt nie wie dlaczego.

Podobnie jest ze słynnym PKWiU. Nie ma obowiązku, żeby był ale jak jest to jakoś tak szybciej takie wnioski są realizowane.

Dagulko- nie znam onkologów :roll:

Co do Abatexu

mam ich okna - Salamander - i jestem na razie zadowolona i z okien i z montażu

Yeti - ja mam Woodentica, ale mniejszy wymiar ijest suuuuper ;)

Co do prądu - nam na taryfie budowlanej też wyjdzie dopłata z 1000-1500zł :o :evil:

Przy wykończeniówce Panowie grzali taką potężną dmuchawą i chodziły halogeny i inne ustrojstwa :evil:

zapłaczę jak dojdzie do płacenia

Mam pytanie

ile może sobie policzyć elektryk za

1. zamontowanie włącznika

2. zamontowanie gnizadka

3. zamontowanie gniazdka siłowego

4. żyrandola?