Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

No to teraz mi ostatecznie namieszałaś(eś) w głowie.

Kurcze każdy ma inne zdanie i tak naprawdę z tych dwóch wątków jest tylko jedna wypowiedź niejakiego ryan78 który nie chwali jaki to jego tynk jest super tylko opisał, który tynk jakie ma własności.

No nic jeszcze będzie czas się doszkolić.

co tu mieszać

dobra firma to podstawa. Caparol, Sto i cos tam jeszcze

a rodzaj zależy od... kasy

Jakoś mi się nie chce wierzyć w ten marketingowy bełkot i uważam, że każda większa firma trzyma na tyle dobre parametry, że warto kupować ich produkty.

Reszta to marketing i PiaR.

Trochę też się obawiam, że jak będzie byle jaka ekipa to potrafi zepsuć dowolnej marki tynki.

No ja jeszcze trochę mam czasu na zastanowienie i to jeszcze nie jest najważniejszy problem do rozwiązania.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jakoś mi się nie chce wierzyć w ten marketingowy bełkot i uważam, że każda większa firma trzyma na tyle dobre parametry, że warto kupować ich produkty.

Reszta to marketing i PiaR.

.

wiesz, a jednak

dom malowałam caparolem a płot też farbą fasadową silikonową z marketu. Nie pamiętam już kto to wyprodukował, ale wcale nie tania była, wzięłam, bo mi na kolorze zależało. Jest różnica. Raz w jakości krycia (no, płot był szorstki, to prawda) a dwa w brudzeniu się - może płot bliżej ziemi?

Witajcie!

Chciałabym się dołączyć do łódzkiego wątku. Będziemy budować w Rąbieniu AB (zauważyłam, że nie tylko my - więc jak jest tu ktoś z sąsiadów, to chętnie poznam :) ). Na razie mamy tylko projekt no i działkę ;) To będzie DOM Z OBRAZKA z Muratora. Rozważamy budowę domu szkieletowego, czy ktoś z Was może taki postawił?

Pozdrawiam wszystkich Łodzian! :)

Witajcie!

Chciałabym się dołączyć do łódzkiego wątku. Będziemy budować w Rąbieniu AB (zauważyłam, że nie tylko my - więc jak jest tu ktoś z sąsiadów, to chętnie poznam :) ). Na razie mamy tylko projekt no i działkę ;) To będzie DOM Z OBRAZKA z Muratora. Rozważamy budowę domu szkieletowego, czy ktoś z Was może taki postawił?

Ja na temat domu szkieletowego nie będę się wypowiadał.

W której części Rąbienia się budujecie. Ostatnio wodociąg tam prowadzili i może akurat trafiło na was?

Słuchajcie, mam już totalny mętlik :roll:

Podpięłam się pod odpowiedni watek na wymianie doświadczeń, ale tu też zapytam, może coś podpowiecie...

Czy muszę mieć projekty przyłączy, jeśli media są na terenie mojej działki? Wodociąg biegnie po mojej działce, a kanalizacja to poś. Jedynie prąd będzie ciągnięty spoza działki.

Bo np w zarządzie dróg się zreflektowali, że im projekt zjazdu nie jest potrzebny, bo jest na moim terenie. Szkoda, że kazali zrobić ten projekt, żeby spojrzeć na niego i dojść do tego wniosku - będę zmuszona i tak za niego zapłacić :evil:

A jeśli na planie zagospodarowania działki jest sieć wodociągowa i kanalizacja - w moim przypadku poś - to rozumiem, że projekty przyłączy muszą się zgadzać z tym co jest na planie zagospodarowania?

Skony71!

Nasza działka jest przy ul. Ziemiańskiej, ale chyba wodociągu do nas jeszcze nie doprowadzili - choć wiem, że zaczęli coś robić. A Ty też na Rąbieniu?

Oleniek, witaj! Dlaczego "niestety" Nowosolna?

Ja nie ale mój szwagier z żoną (chyba szwagierką), mieszkają na Bocznej i ostatnio tak im rozorali ulicę, że bez Land Rowera do domu się nie dostaniesz.

Pewnie zależy w którym odcinku Ziemiańskiej bo tam właśnie miała iść ta główna linia wodociągu.

Witajcie!

..no to widze ze Rąbień robi się bardzooo popularny... :D

my tam budujemy... znaczy klicimy z tego i owego..

pozdro

NEtbet'stolicarąbień

Witajcie!

witajcie :)

budujemy blisko, bo w Antoniewie :lol:

ale domu szkieletowego nie postawilismy :roll:

pozdrawiam

Drodzy forumowicze. Uzyskałem właśnie warunki zabudowy i poszukuję geodety (Łódź i okolice) wartego polecenia na potrzeby mapki do celów projektowych. Dodatkowo jeśli macie kogoś na kolejne etapy tj architekta (adaptacja + projekt zagospodarowania terenu) i kierownika - sumiennych i rozsądnych finansowo to z góry dziękuję. Pozdrawiam EL i okolicę.

Witajcie!

w rąbieniu jest moookro

Czy muszę mieć projekty przyłączy, jeśli media są na terenie mojej działki? Wodociąg biegnie po mojej działce, a kanalizacja to poś. Jedynie prąd będzie ciągnięty spoza działki.

?

plan budowy POSIA, z tego co wie miec trzeba. Ale niech ci posiowcy powiedzą.

A projekt przyłacza kanalizacji musisz mieć. Możez go mieć później, nie do pozwolenia, ale robić na zgłoszenie potem. Ale chyba łatwiej przepychać na jedno pozwolenie. Nie ważne, że biegnie ma twojej działce. Mogą kazać ci się podpiąć gdzieś indziej. Niezbadane są myśli urzędników. A jak masz czas to złóź do wod-kanu zapytanie wraz z mapą do celów projektowych..

Heejoo,

Cieszę się strasznie, że już wiosna. I witam Was wiosennie, także "nowych" forumowiczów.

Jeden ze skutków zimy na mojej budowie: woda w kominach i pływające "talerze" lodu. Ubiegłego roku też miałam to samo po ulewach (bez lodu), i z tego co pamiętam, chyba Jelonek miała podobny przypadek.

Widok przemoczonych kominów zmartwił mnie solidnie. Będę więc musiała pomyśleć jednak o jakichś "daszkach". Czy znacie jakiegoś blacharza z wyobraźnią, który by to dobrze i estetycznie zrobił? Niektórzy radzą kupić strażaka, ale mi się nie podoba takie rozwiązanie.

Kominy posiadały element z odpływem skroplin, ale wykonawcy stwierdzili, że do komina dla kominka (kozy) to niepotrzebne, i nie dali. W kotłowni na szczęście jest, i tu już dzisiaj Panowie hydraulicy podeszli rureczką i wpięli się do kanalizacji, jak nakazuje instrukcja montażu kominów.

A jak u Was w kominach (bez daszków) po zimie? I mam jeszcze pytanie do posiadających kocioł kondensacyjny: gdzie wychodzicie z kondensatem? do kanalizacji czy inaczej (jak)?, oraz do Was, którzy jesteście już po podłogówkach: czy zalewać rury instalacji co i uruchomić kocioł przed wylewkami, czy po? I Czy ktoś z naszej grupy ma vaillanta ecoVit 2vkk, albo vaillanta vsc ecoCompact i zechciałby podzielić się opinią na temat swojego kociołka. Czy to prawda, że w tym drugim spieka się jakaś uszczelka i że dużo w nim elementów palstikowych, które się stapiają? (Bo mam do wyboru: albo ta "lodówka", albo ecoVit z zasobnikiem VIH K300. - Czy może ktoś doradzić?) W ogóle, to pochwalcie się swoimi kociołkami, i tym, jak się sprawdziły tej zimy.

Kurcze, ale późno...

Pa pa

Dobrej nocki.

oraz do Was, którzy jesteście już po podłogówkach: czy zalewać rury instalacji co i uruchomić kocioł przed wylewkami, czy po?

hej,

o kominach nie podpowiem, bo u nas sa, 2, niezadaszone, ale nie uzywane :roll:

U nas podlogowka byla testowana na sucho - pod cisnieniem. Podlacza sie jakies ustrojstwo, pompuje powietrze i sprawdza po ilustam godzinach czy cisnienie trzyma. Jesli nie trzyma, gdzies jest nieszczelnosc i wtedy sprawdza sie kazdy obwod osobno. Bez tych testow chyba nie odwazylabym sie zalac tych rurek betonem...

U nas podłogówka była zalana wodą po położeniu. Założony ciśnieniomierz i tak zostało aż do skonczenia wylewek i wykończeniówki. Widać od razu by było czy przy robotach nie zostało uszkodzone. Bo np przy stawianiu ścianki kartongipsowej wykończeniowiec zapytał się dopiero po fakcie czy tu jest podłogówka a wcześniej sobie mocował stelaż długimi wkrętami. Ale na szczęście ominął rurki, albo te wkręty nie były takie długie.