Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy wasze kominki wentylacyjne też są takie duuuże? Mam na myśli te na dachu :)

A do czego w ogóle to ustrojstwo służy? Coś mi świta odpowietrzanie kanalizacji jak się ma POŚ...

Mamy systemowe z Braasa, nie wiem czy duże, chyba normalne, na dachu nie przeszkadzają.

Wentylacja może być czegokolwiek ... u nas będzie tymi kominkami : wyrzut z okapu nad kuchnią i odpowietrzenie szamba. Zostaną jeszcze 2 wolne ... miały być do wentylacji grawitacyjnej łazienek, ale chyba będa jako czerpnia powietrza do reku ...

pozdrawiam, majki

Mamy systemowe z Braasa, nie wiem czy duże, chyba normalne, na dachu nie przeszkadzają.

Wentylacja może być czegokolwiek ... u nas będzie tymi kominkami : wyrzut z okapu nad kuchnią i odpowietrzenie szamba. Zostaną jeszcze 2 wolne ... miały być do wentylacji grawitacyjnej łazienek, ale chyba będa jako czerpnia powietrza do reku ...

pozdrawiam, majki

Senkju, czyli być muszą i trzeba je albo polubić albo na nie nie patrzeć ;)

Szanowni ...

wciąż jestem na etapie poszukiwania kierownika budowy. EZS może ty możesz polecić swojego?

Czy możecie mi napisać jakimi uprawnieniami powinien legitymować się taki kierownik, abym później nie musiał biegać po innych osobach aby wpisały mi się w dziennik budowy?

sailor_man

P.S.

Na marginesie, ci kierownicy do których do tej pory dzwoniłem chcą 3-4tys. zł. Uważam że to bardzo dużo. Mam znajomego w Białymstoku, który jest z nadzoru budowlanego i tam Kierbud za normalną budowę bierze max 1500zł (u nas za ten sam zakres prac 3500zł). Nie wiem z czego wynikają tak wysokie ceny w naszym regionie ...

Na marginesie, ci kierownicy do których do tej pory dzwoniłem chcą 3-4tys. zł. Uważam że to bardzo dużo. Mam znajomego w Białymstoku, który jest z nadzoru budowlanego i tam Kierbud za normalną budowę bierze max 1500zł (u nas za ten sam zakres prac 3500zł). Nie wiem z czego wynikają tak wysokie ceny w naszym regionie ...

Zależy, czego oczekujesz.

Jeżeli bieżesz kierbuda do tzw punktów newralgicznych, to przyjedzie na budowę 4-5 razy i wtedy zapłacisz koło 1-1,5 tyś (placi się od wizyty, chcesz częściej to płacisz więcej). Zwykle wtedy kierbuda nie interesuje, czy jest ładna ściana a jedynie czy dom się nie zawali ;)

Jeżeli chcesz kogoś, kto ma ci podpowiadać, pilnować, gonić ekipę, oceniać materialy albo pomagać je kopować, to płacisz ryczałtem i w zależności od obciązenia kierownika. Może być i 4 tys.

Mój kierbud należał do pierwszej grupy.

Uprawnienia? Przynależność do branżowej izby (oplacone skladki) i uprawnienia budowlane. Można sprawdzić na stronie internetowej.

Zdarzają się również tacy którzy rządają dużo, obiecują wiele a w rzeczywistości zachowują się tak jak ci za 1500. Nie zawsze drogo znaczy dobrze i tak jak tego oczekujesz. My jako początkowi i naiwni inwestorzy niestety daliśmy się nabrać, z perspektywy czasu wolałabym figuranta za 500 lub 1000 zł.

Ja miałem takiego za 8000 zł. Nie tylko kierbud ale trochę taki inwestor zastępczy. Właściwie to on wybudował mi dom - załatwiał wszystkie ekipy (i pilnował je), wszystkie materiały, wszystko zgrał, żeby było we właściwym czasie, dopilnowywał żeby było zgodne z projektem, i (co wcale nie mniej ważne) uzgadniał ze mną wszelkie zmiany (i niektóre moje pomysły prostował, żeby dom się nie zawalił i żeby wszystko dobrze wyglądało). Generalnie jestem bardzo zadowolony.

My zdecydowaliśmy się na tańsza wersję, nie jestem do końca przekonana czy słusznie. Ale rozmawiałam z jednym z kierbudów, polecanych zresztą na tablicy i wywarł na mnie bdb wrażenie, niestety chciał 5 tysi, ale mówił, że przy stanie zerowym jest z 5 razy na budowie. My kładziemy właśnie blachę, a nasz kier był tez z 5 razy.

Sprawdziłam na stronie łódzkiej Izby Inżynierów Budownictwa i faktycznie nie ma listy osób. Dziwnie, bo kiedyś była. Zostaje kontakt telefoniczny i skłonienie panienki tam siedzącej do sprawdzenia. Zaznaczam, ona nie ma obowiązku, ale zwykle ... sprawdzają. Jak się jest miłym. :)

Nadejszła wiekopomna chwila - KIBEL oddam .... :) Znaczy żona kazała negocjować, więc cena do dogadania, może być w naturze ... ;)

Nie, nie chodzi o to, że żona odda coś w naturze :) :) ;)

Krzewy jakieś, inne dobra .... ;) No jakoś sie dogadamy.

W dobrym stanie jest :)

O tu go widać jak wygląda, to ten za dymem ;)

http://img59.imageshack.us/img59/9913/0079p.jpg

No i pytanko kolejne - oczyszczanie wody - robił ktoś ? Ma jakies fajne namiary na firmę czy sprzęty .... ?

Z góry dzięki ....

pozdrawiam, majki

No i pytanko kolejne - oczyszczanie wody - robił ktoś ? Ma jakies fajne namiary na firmę czy sprzęty .... ?

Z góry dzięki ....

pozdrawiam, majki

Jakiś czas temu polecałam firmę Amii, w której pracuje mój kolega. My mamy filtry od niego w mieszkaniu, ale w domu na pewno też od nich weźmiemy. Z tego co pamiętam, to ktoś z forum dogadał się z nimi i ma ich filtry. Polanka może ma...nie pamiętam. Ale pamietam, że ten ktoś pisał, że dostał wycenę na cały dom ok 6 czy 7 tysi.

A i podobno na Świtezianki tez jest jakaś filtrowa firma, ale sporo droższa jest.

Jakiś czas temu polecałam firmę Amii, w której pracuje mój kolega. My mamy filtry od niego w mieszkaniu, ale w domu na pewno też od nich weźmiemy. Z tego co pamiętam, to ktoś z forum dogadał się z nimi i ma ich filtry. Polanka może ma...nie pamiętam. Ale pamietam, że ten ktoś pisał, że dostał wycenę na cały dom ok 6 czy 7 tysi.

A i podobno na Świtezianki tez jest jakaś filtrowa firma, ale sporo droższa jest.

Podałabyś jakieś namiary ...... rabacik ;) ?

dzięki z góry, pozdrawiam, majki

Jestem w trakcie zbierania wycen na materiały, które będę niebawem potrzebować.

Stal: fi6 2,9zł/kg, #12 2,78/kg - najtaniej znalazłem w Metalex (Antoniew, cena z 22% vat, pierwszy transp. w cenie, kolejny 60zł). Podobne ceny były jeszcze w Złomrex na ul.Rymanowskiej 4.

A teraz kilka pytań z serii gdzie ....?

Czy znacie inne miejsca, gdzie można kupić stal w lepszej cenie?

Gdzie mogę kupić w dobrej cenie komin systemowy? Potrzebuję go do kominka; na firmę jeszcze się nie zdecydowałem.

A do pieca gazowego potrzebuję rurę kwasówkę - chyba to będzie najlepsze rozwiązanie?

Gdzie kupię dobre bloczki betonowe?

Pozdr.

sailor_man

namiary na wykonawce schodow przesle na priv

ja jestem bardzo zadowolona

u mnie co prawda schody samonosne drewniane, ale wiem, ze schody betonowe rowniez obkladaja drewnem

porownywalam z innymi firmami (m.in. Wroblewski Design oraz Skala Schody na Inflanckiej - porazajaca wycena) i cena duzo duzo nizsza od pozostalych :)

za calosc z barierkami zaplacilam 12 000 zl, zdjecia w dzienniku

pozdrawiam

piękne są wasze schody, a i cena rozsądna poproszę o namiar

Mam, mam... zapłaciliśmy ok. 7 tysięcy. Watertech zaśpiewał ok. 20 tysi !!! Jesteśmy zadowoleni :) Jeszcze raz dziękuję za namiar :)