Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zależy ile go masz, tego humusu.

Generalnie koparka ok 80 zł/godz plus dojazd. Czas ze 2 godziny. JAk masz drzewa i korzenie do wyciągniecia, to więcej, ale nie 10 godzin!

Romin napisał:

Hello:) No tak mnie w...... tzn, zdenerwował zawodnik od ściągania humusu, że ...... Jego ofertaza taką prace to 800 zł ... Chyba przesadził prawda???

Najlepiej jest pewne sprawy uzgodnić PRZED! Zwłaszcza cenę! Jeżeli tego nie zrobiłeś to jak pokazujke życie co ponioektórzy "usługodawcy" potrafią walnąć Inwestora po portfelu. Kilka razy miałem wykonawców którzy mówili " jakoś się dogadamy ". To pierwszy sygnał żeby jednak uzgodnić zakres prac i zapłatę za tą pracę. Ja miałem poleconego koparkowego za 70,- za godzinę i ani złotóweczki za dojazd!

Zapytam państwa czy jak zamawiacie taxi to płacicie za dojazd?!?!?!?

Szanujmy się! To dzięki nam mają pracę!

Zapytam państwa czy jak zamawiacie taxi to płacicie za dojazd?!?!?!?

Nie, ale jak jadę do Wawy, ta płacę za powrót ;)

Zwykle jest tak, że jeżeli koparka blisko mieszka, to się nie płaci, jak daleko - to się płaci, szczególnie jeżeli musieli ją dowieżć na samochodzie

Masz oczywiście rację EZS!

Ale kto nam każe zamawiać koparkę z daleka?!?!?

Sama wiesz że w okolicy każdego z nas jest KILKA koparek! A żeby było śmieszniej to zgadałem się z panem z hurtowni budowlanej vis a vis Makro na Włókniarzy i to on polecił mi koparkowego z okolic Zgierza który przyjechał ( a co mnie to interesuje skąd?) i wykonał swoją pracę bardzo sumiennie i precyzyjnie.

Niedługo pokaże na fotkach jego pracę. Zebrał humus, wyrwał te drzewka o które Go poprosiłem i ułożył podsypkę tam gdzie miała być ułożona.

czasem trzeba z daleka, bo nie ma blisko.

W okolicy Arturówka koparki nie mieszkają. Choć teraz (jak już ich nie potrzebuję) to multum się plącze, bo kanalizację robią. I ciągle mam przez nich zmiany ruchu, rano wyjeżdzam a wieczorem wjechać się nie da, skaranie z nimi.

Witam

Ma ktoś z Was pożyczyć zagęszczarkę, albo jakies namiary na taki sprzet w dobrej cenie. Najlepiej blisko Zgierza.

Potrzebuję zasypać troche wykop pod ławę fundamentową bo jest zrobiony o 30-40 cm za głęboki.

i jeszcze pytanko czy po wylaniu ław i postawieniu ścian fundamentowych maluje dyserbitem wszystkie powierzchnie ? (wewn i zewn) czy tylko zewnątrz (dom bez piwnicy)

witam ... co do malowania ... to malowaliśmy na zewnątrz i w środku ... tylko że to są dwa różne preparaty... z tego co pamiętam to ten do środka był jak asfalt nie powinno się go rozcieńczać jedynie podgrzewać .... natomiast ten na zewnątrz był chyba na bazie wody żeby nie szkodzić styropianowi którym później ocieplamy domek ..

o ile dobrze pamiętam ... to Izolbet i dysperbit ale trzeba zasięgnąć informacji bo one mają szereg zastosowań i jest ich wiele rodzajów... obok nazwy symbol np ..Izolbet dp...

my kupowaliśmy w HCB chemia budowlana ...Olechowska 87 ..... co do fundamentów to podobna sytuacja ... co na to kierownik budowy ... nie ma mowy o żadnym zasypywaniu... ława noralnie jak powinna być a różnicę nadrabiamy warstwami bloczka .. to chyba najlepsze i najtańsze rozwiązanie...

piwnicy także nie ma a malowane x 3 z na zewnątrz .. w środku i z wierzchu..

Pozdrawiam

M.

medesy .... no jeśli chodzi o zasypywanie to włąśnie kier budowy kazał tak robić.

" zasypywać warstwami co 5 cm i zagęszczać " to jego słowa

Ja to zrobię trochę inaczej, bedę zagęszczał tymi warstwami co 5 cm ale będe dodawał cementu do tego piasku, mieszał go i dopiero zagęszczał.

i tylko zagęszcze 15 cm, a później już wyleje ławę, bedzie troche nizej niż w projekcie, resztę wyrówna się bloczkami, ale nie uśmiecha mi się zasypywać wykop na głębokość 40-45 cm :)

i chyba bedzie ok

No to ja jeszcze raz o tym "koparkowym" za 800 zl... Zeby była jasnośc to nie skorzystałem z jego oferty, gentelman przyjechał na działkę, popatrzył i rzucił 800 zł no i podziękowałem. I wcale nie był z daleka, bo mieszka w sasiedniej wiosce ok. 5km a na powierzchni gdzie miał sciągac humus nie ma ani drzew ani korzeni.... Przegiął jak nie wiem co...

Ja tez sie kiedys nabralam na koparkowego :(

W naszej okolicy rok temu 85zl/h pracy

Kopalismy pod GWC. Wykonawca - powazna firma - ocenila ze wykop moze zajac dzien pracy, a ze byli z daleka to my mielismy zabezpieczyc koparke. Facet bral 85zl/h, ale ja sie uparlam na wycene. I wielka dziure na pol dzialki wycenil mi na 750 zl. Potem okazalo sie, ze kopal 3h :(

Ja tez sie kiedys nabralam na koparkowego :(

W naszej okolicy rok temu 85zl/h pracy

Kopalismy pod GWC. Wykonawca - powazna firma - ocenila ze wykop moze zajac dzien pracy, a ze byli z daleka to my mielismy zabezpieczyc koparke. Facet bral 85zl/h, ale ja sie uparlam na wycene. I wielka dziure na pol dzialki wycenil mi na 750 zl. Potem okazalo sie, ze kopal 3h :(

Ale podejrzewam, że gdybyś umówiła się na godz. to kopał by min. 9 ;)