Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

...Michu, ale będziesz tu jeszcze czasem zaglądał?;)

GRATULACJE i życzę żeby codzienność w nowym domu dorównała marzeniom sprzed budowy

No jacha :) Nie dam rady bez Was :)

Nie kończę dziennika, ani bytności na FM, spokojnie.

Yeti - nawet nie wiesz jak mądre to zdanie o tych marzeniach .... szacun ...

Jędruśki - odebrany bez zarzutów. Teraz dobuduje piętro, basen i postawie wieże widokową. I mogą mnie cmoknąć w pomkpę ;)

pozdrawiam, majki

Czy podczas budowy domu wymagany jest Inspektor nadzoru budowlanego?

Mam umówionych murarzy, kierownika budowy ... czy taki zestaw nie wystarczy? Jak to wygląda u Was?

sailor_man

Tak, tylko kierbud wystarczy. Jak masz kase inspektor tez może być, ale nie jest wymagany.

Tylko, zeby ten kierbud nie był papierkowy i "stał" po Twojej stronie ...

pozdrawiam, majki

No właśnie KierBuda mam takiego od papierków; kilka razy ma być na budowie.

No to kwestia do zastanowienia ...

Czy te kilka razy wystarczy, czy sam będziesz w stanie zapanowac nad wszyskim i czy czasem rzucić "mięchem".

Zalezy od człowieka, oczywiście, ale to czasem wbrew pozorom strasznie trudne ...

A kierbud bywający w miarę czesto na budowie jest dobrym "katalizatorem" zachowań probudowlanych ;)

A mówie dlatego, bo my mieliśmy właśnie kierbuda rzadko bywającego ... :( Choć dobrego.

pozdrawiam, majki

No jacha :) Nie dam rady bez Was :)

Nie kończę dziennika, ani bytności na FM, spokojnie.

Yeti - nawet nie wiesz jak mądre to zdanie o tych marzeniach .... szacun ...

Jędruśki - odebrany bez zarzutów. Teraz dobuduje piętro, basen i postawie wieże widokową. I mogą mnie cmoknąć w pomkpę ;)

pozdrawiam, majki

Ja myślałem że tak zrobisz he he he......Twoja inwestycja nie obyłaby się bez tego j.w. ;)Gratulacje!

Edit - te 17 tys to ozywiscie kolektory prozniowe (duzo bardziej wydajne niz te plaskie) i jakos montowane na wysiegnikach, ktore podazaja za sloncem - zeby max ilosc godzin najlepsza ekspozycje slonca wylapac. Wiele wiecej juz nie pamietam ;)

W efekcie cwu przygotowuje nam pompa ciepla, instalacja droooga :(, uzytkowanie za to tanie :)

Solarow juz nie planujemy.

PS Milek - pompa ciepla tez miala byc dotowana...

Szczerze, to nie wiem. Interesowalismy sie skutecznymi ;) Prawda jest taka, ze okres zwrotu jest dosc dlugi. Nasze warunki sa jakie sa, solary najlepiej dzialaja przy bezchmurnym niebie. Trudno jest zmagazynowac to cieplo. Efekt jest taki, ze masz wrzatek jak jestes w pracy, wieczorem umyjesz naczynia, ktos sie wykapie i po wodzie. A przy zachmurzeniu jest kapota.

Z drugiej strony zalezy czym dogrzewasz te wode. Ogladalismy instalacje self made u znajomego - bez bajerow, kupil sprzetu za niecale 5 tys i temi recami zrobil. Zadowolony. W zimie mial wode +14 stopni z solarow (sami widzielismy). Taniej wychodzi go dogrzanie jej do wymaganej temperatury niz grzanie wody z sieci od temperatury plus kilka (nie wiem - 3 do 5 stopni?)

Poczytaj, watkow o solarach jest sporo. Ceny tez sa. Z tydzien mozesz sie przedzierac :)