adamgrazia 28.06.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 A ja robiłem zakupy w APK, i polecam kontakt z Panem Kubą, oferta szybko, konkretnie i ceny oczywiscie najlepsze były. Po kilku mesiącach przyjeli zwrot i odrazu oddali kase.Kupiłem dachówkę, wiec w sprawie blachy nie doradze, ale wydaje mi sie to możliwe, skosy to duze odpady. a jakie macie zdanie na temat firmy APK z Brzezińskiej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 28.06.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Czy możecie podać mi namiary gdzie mógłbym załatwić piasek na zasypanie fundamentów? Potrzebuję około 200ton. Czy to ma być żwir, pospółka czy jeszcze coś innego? Jakiej ceny się spodziewać za np. 20ton? sailor_man Witam To ja się przywitam w tym wątku. Buduję się w okolicach Konstantynowa. Właśnie mam ukończony stan 0. Co do materiału na fundament, to ja przywiozłem ok 200 ton pospółki pod fundament Za piasek płaciłem 250zł wywrotka 20t. Człowiek ma do dyspozycji także większy samochód 30t. - 350zł wywrotka piachu. Majster mówił, że piach to tylko piach i lepiej aby materiał był trochę grubszy wtedy lepiej się zagęści. I zacząłem zwozić grubszy materiał. Za tą pospółkę (żwir) płaciłem 400zł za wywrotkę 20t. Chłopaki mają osobliwy stosunek do pracy. Dla nich piach to pospółka a będę za 45 min. oznacz 3 godź. Niemniej warci polecenia. kontakt 604-955-684 Też myślałem wcześniej o kolektorach, ale ostatecznie zdecydowałem się na pompę ciepła o której piszesz. Zakupiłem już takie cudo,(...) Producent to Stiebel. Napisz coś więcej o tym rozwiązaniu. Też zastanawiam się nad pompą ciepła powietrze powietrze. Mam już przepust doprowadzający powietrze do domu. Chce to postawić na nieużytkowym pięterku i włączać tylko w taryfie nocnej. Jak to cenowo wygląda, jaką ma sprawność jak to zachowa się w zimie, jaka jest akumulacyjnośc tego (tzn jaki spadek liczby stopni na godzinę)itd. Pozdrawiam pawgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 28.06.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Też myślałem wcześniej o kolektorach, ale ostatecznie zdecydowałem się na pompę ciepła o której piszesz. Zakupiłem już takie cudo,(...) Producent to Stiebel. Napisz coś więcej o tym rozwiązaniu. Też zastanawiam się nad pompą ciepła powietrze powietrze. Mam już przepust doprowadzający powietrze do domu. Chce to postawić na nieużytkowym pięterku i włączać tylko w taryfie nocnej. Jak to cenowo wygląda, jaką ma sprawność jak to zachowa się w zimie, jaka jest akumulacyjnośc tego (tzn jaki spadek liczby stopni na godzinę)itd. Pozdrawiam pawgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.06.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Jeżeli chodzi o moje pytanie o fimę APK to na termin wyceny narzekac nie moge, zawiozłem rzut dachu, po kilku dniach pan zadzwonił, pojechałem i odebrałem szczegółowa wycene (oferte) tylko, że ... no właśnie nie wiem czy wszystko jest tak do końca ślicznie i tu moje do Was pytanie: mam dach w kształcie litery T (jedna połać "wchodzi" w drugą) o powierzchni 200 m2 no i wg przygotowanej oferty zdaniem APK abym pokrył taka powierzchnię to uwzględniając odpady powinienem zakupic aż 320 m2 blachy !!!!!! Czy to możliwe że musiałbym na odpady doliczyc ponad 50 % ????? dlatego się mówi, że przy koszowych dachach lepiej brać dachówkę. Potwierdzam Kubę. A co do wyceny, mi wycenili dachówkę prawie co do sztuki, kilka "zepsuł" dekarz na docinki, a może 10 zostało na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalc 28.06.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Napisz coś więcej o tym rozwiązaniu. Też zastanawiam się nad pompą ciepła powietrze powietrze. Mam już przepust doprowadzający powietrze do domu. Chce to postawić na nieużytkowym pięterku i włączać tylko w taryfie nocnej. Jak to cenowo wygląda, jaką ma sprawność jak to zachowa się w zimie, jaka jest akumulacyjnośc tego (tzn jaki spadek liczby stopni na godzinę)itd. Pozdrawiam pawgar Pompa ta pobiera powietrze z pomieszczenia w którym się znajduje, nie z zewnątrz. Minimalna temp. to 8 st, ale im wyższa tym sprawniej działa. W zbiorniku jest też grzałka i jeśli chcesz szybciej lub do wyższej temperatury podgrzać to jest taka opcja. Nie da się włączać tylko w taryfie nocnej, pracuje 24h/dobę, jak lodówka. Podobnie też jest z utrzymywaniem temperatury, ustawiasz sobie np 50 st i tyle jest utrzymywana. Nie robiłem testów jak często się włacza. Z tego co pamiętam to 300l nagrzewa się ok 8 godz do tem 50 st. (bez grzałki), Koszty samego urządzenia to 8500 netto. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.06.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 dobrze trafiłeś, ale mój gazownik miał jeden makament. Kompletny brak znajomości w gazowni i, co sie z tym wiąże - bezradność papierologiczną. Jeżeli to ci nie przeszkadza, bo ci np na czasie nie zależy tzn na czasie podłączenia gazu a nie budowy przyłącza, bo to robi szybko, tylko potem mu utyka, to ci go dam. Ale wieczorem, bo namiary mam w domu. A w miedzyczasie poczytaj łódką tablicę ogłoszeń, do której link masz na poprzedniej stronie Dzięki:) jeśli możesz, to poproszę o ten telefon. Czytałem w "Muratorze", że gazownie podobno mają własne listy uprawnionych instalatorów. Muszę się dowiedzieć w swojej. Jeśli to by była prawda, to zgroza Przecież to zaproszenie do korupcji! Nie dość, że instalator musi mieć uprawnienia, to jeszcze miałby być wybierany przez gazownię (o ile się podzieli zyskiem???). To horror!! Nic dziwnego, że ceny tych przyłączy są kosmiczne!!! Pozdrawiam sobieradek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.06.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam,Mogę ci podać tel. do gazownika, który zarówno projektuje jak i wykonuje przyłącza: Krzysztof Nasiłowski, ul. Trwała 5, Łódź (okol. Ronda Lotników Lwowskich) tel. 501-068 155. Jeśli chodzi o wykonawstwo, to nie jest tani.Zaciekawiło mnie to, co napisałeś, że można ten odcinek w ziemi wykonać samemu. Skąd ta informacja? Sam byłbym zainteresowany. Możesz coś napisać na ten temat? Pozdrawiamsobieradek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 28.06.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Powiedzcie mi gdzie można kupić w dobrej cenie styropian EPS-100, bo powoli kończe murować ściany fundamentowe, zasypuje też żwirem wieć niebawem potrzebny bedzie mi styropian na ściany fund i na podłogę. tu i tu będe stosować EPS-100 ... w jakich cenach teraz jest 1m3 takiego styropianu? czy cena 155 - 160 zl to dobra cena? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.06.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Dzięki:) jeśli możesz, to poproszę o ten telefon. Czytałem w "Muratorze", że gazownie podobno mają własne listy uprawnionych instalatorów. Muszę się dowiedzieć w swojej. Jeśli to by była prawda, to zgroza Przecież to zaproszenie do korupcji! Nie dość, że instalator musi mieć uprawnienia, to jeszcze miałby być wybierany przez gazownię (o ile się podzieli zyskiem???). To horror!! Nic dziwnego, że ceny tych przyłączy są kosmiczne!!! Pozdrawiam sobieradek wieczorem podam ceny gazu, w porównaniu do takiej kanalizacji, to pikuś. Mnie kosztował ze 4 tyś, o ile dobrze pamiętam. A kanaliza 16! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.06.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Kowalc pisałam, ze lodówka wychładza pomieszczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romin 29.06.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jezeli ktoś z szanownych forumowiczów krył dach blachodachówka to podpowiedzcie ile % blachodachówki z ogólnej powierzchni dachu musieliście doliczyc przy zakupie na odpady??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 29.06.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 wieczorem podam ceny gazu, w porównaniu do takiej kanalizacji, to pikuś. Mnie kosztował ze 4 tyś, o ile dobrze pamiętam. A kanaliza 16! Potwierdzam, mnie też wychodzi, że przyłącze gazu póki co najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 29.06.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jezeli ktoś z szanownych forumowiczów krył dach blachodachówka to podpowiedzcie ile % blachodachówki z ogólnej powierzchni dachu musieliście doliczyc przy zakupie na odpady??? No mnie wyszło 11%, ale pierwsze primo: u mnie dach jak na avatarku-prościzna + 3 lukarny, drugie primo: kryłam blacha na rąbek, a to się chyba ma inaczej do blachodachówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalc 29.06.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Kowalc pisałam, ze lodówka wychładza pomieszczenie... Ale za to ciepła woda półdarmo... A w pomieszczeniu gosp. wstawiłem piec akumulacyjny, żeby zimą utrzymać normalną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.06.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ale za to ciepła woda półdarmo... A w pomieszczeniu gosp. wstawiłem piec akumulacyjny, żeby zimą utrzymać normalną temperaturę. aaa to nie lepiej tym piecem od razu wodę grzać? Prąd jest drogi... to ustrojstwo tylko wtedy może przynieść zysk, jeżeli postawisz w pomieszczeniu nieogrzewanym. Inaczej cała dostarczona do pomieszczenia energia zostanie odebrana, do tego jeszcze ze stratami. Gdzie logika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.06.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Potwierdzam, mnie też wychodzi, że przyłącze gazu póki co najtańsze. Zaraz, zaraz - 2600,- zł (tylko robocizna!) za dwa dni roboty (i jeszcze szanownemu instalatorowi trzeba wykop zrobić, bo inaczej straszy koparką 500,- zł/godzinę plus dojazd!!!) Ja się pytam - w jakim innym zawodzie tyle się zarabia za DWIE DNIÓWKI??? Pozdrawiam sobieradek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misopi 29.06.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 witam, Potrzebuję zamówić kilka wywrotek gruzu do podwyższenia i utwardzenia dojazdu na działkę w okolicach Brzezin. Mam sporo ofert ale głownie z Łodzi i transport wychodzi dość drogo- może ktoś wie gdzie zdobyc Gruz w Brzezinach lub Koluszkach Polecam pojeździć po okolicy z CB-radiem. Jak zobaczysz wywrotkę pytaj, zostawiaj numer telefonu. U mnie załatwiło sprawę. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.06.2010 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Jezeli ktoś z szanownych forumowiczów krył dach blachodachówka to podpowiedzcie ile % blachodachówki z ogólnej powierzchni dachu musieliście doliczyc przy zakupie na odpady??? mam dachówkę ceramiczną, ale przymierzałem się do blachy, i wszyscy eksperci wyliczyli u mnie 50% odpadów, dach 7-dmio spadowy w kształcie litery L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 30.06.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 mam dachówkę ceramiczną, ale przymierzałem się do blachy, i wszyscy eksperci wyliczyli u mnie 50% odpadów, dach 7-dmio spadowy w kształcie litery L Niestety, przy takim dachu sporo odpadnie. Najlepiej mieć dach dwuspadowy i problem z głowy tylko nie każdemu się podoba i nie do każdej bryły pasuje. A teraz pytanie ode mnie: może ktoś polecić tynki mechaniczne w Zgierzu lub Łodzi? chodzi o ekipę co szybko i dokładnie robi oraz mało bierze A drugie pytanie to: potrzebuję podłączyć wodę do domu w piwnicy ze studzienki (murarze "zapomnieli" włożyć rury pod schodami), znacie firmę, która robi przewierty o średnicy ok. 50-60mm na głębokości 1,5m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 30.06.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Przyjmiemy ziemie z wykopów, okolice Łagiewnik, Glinnik. Są chętni do oddania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts