Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kapie mi z dachu na podłogę poddasza - pomocy!!!

Sowka

Recommended Posts

Dzis po szalenczych wiatrach, deszczach i sniezycach odkrylam na strychu, ze kapie mi z dachu. :o Dom parterowy z poddaszem (poki co)nieuzytkowym: folia wysokoparoprzepuszczalna i dachowka cementowa. Folia jest miejscami przemoczona, miejscami troche mokrych plam, Ale w tych gorszych miejscach mam mokra podloge na poddaszu :-? :cry:

O co chodzi z ta folia? Czy u Was tez widzicie czasem mokre plamy od wewnatrz? Wczesniej tez je widywalam, ale w postaci niewielkich kropek, czy to tak moze byc czy tez spartaczyli mi dach i czeka mnie niezly remont :x Dodam, ze mieszkamy dopiero od sierpnia i nie mamy w tej dziedzinie zadnych innych doswiadczen. :cry:

Doradzcie prosze!!!

Dziekuje z gory i pozdrawiam

Sówko ... :cry:

dachówka przy niedokładnych wymiarach własnych ... niedokładnym przybiciu łat lub "oszczędnych " obróbkach blacharskich tak reaguje - przepuszcza wode

(sporo osób tak ma ... lecz tego nie zauwaza bowiem wełna mineralna chłonie ta wilgoć jak ścierka ...więc zyja w "słodkiej nieswiadomości " ...)

pewna metoda na krycie dachówka - to pełne deskowania dachu ...

na to papa ...

na to łaty ...

na to dachówka ...

tzw. podwójne krycie

a teraz ...

mozesz oderwac ta folia aby zlokalizowac miejsca zacieków

i podcementowac te miejsca plastyczną (czyt. z dodatkiem plastyfikatora) zaprawa cementową (od spodu) nakładana np. szpachelką

lub np silikonem

albo

przyzwyczajac sie, ze przy duzym wietrze i opadach ... :cry: :cry: :cry:

pozdrówka

Z tym odrywaniem folii to bym zbytnio nie przesadzał. W końcu to przecież jest tak (patrząc od środka domu):

- krokwie

- folia

- łaty/kontrłaty

- dachówka

Nie za bardzo sobie potrafię wyobrazić odrywanie folii, która jest pomiędzy krokwiami a łatami. Tzn. potrafię sobie wyobrazić odrywanie - ale z wyobrażeniem sobie założenia z powrotem mam problemy. Jak wytniesz w folii dziurę to będziesz musiał ją zakleić. Przemyśl to sobie najpierw, popytaj jakim klejem można zakleić (ja nie wiem), sprawdź czy masz folię do zaklejenia tego miejsca itd. Bo inaczej to sobie jeszcze większego problemu narobisz.

Ogólna zasada: Nie naprawiaj jeśli z powrotem popsuć nie potrafisz ;-) ;-).

Pozdrawiam